Beskedet: Då blir det brottsligt att köpa svarta hyreskontrakt

Foto: Arne Trautmann, Mostphotos

Så blir maxstraffet.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under torsdagen beslutade riksdagen att rösta igenom regeringens förslag om skärpta regler kring svarthandel av hyreskontrakt och annat missbruk av hyresrätten.

Enligt de nya reglerna ska det bli brottsligt att köpa ett hyreskontrakt. I normalfallet ska straffet vara böter eller fängelse i högst två år, i särskilt grova fall kan det bli fängelse i upp till fyra år. Den som har köpt ett hyreskontrakt eller har försökt att sälja ett hyreskontrakt ska också kunna förlora sin hyresrätt omedelbart.

Riksdagen har också röstat igenom en rad andra skärpningar som rör hyresmarknaden. Bland annat att den som hyr ut i andra hand inte ska få ta ut högre hyra än vad den själv betalar. Den som tar ut för hög hyra ska kunna förlora sitt förstahandskontrakt.

Beslutet välkomnas av branschorganisationen Fastighetsägarna.

– Tyvärr har missbruket av hyresrätten ökat de senaste åren. Det är bra att vi nu får en kraftfullare lagstiftning på plats för att motverka svarthandel, skenbyten och otillåten andrahandsuthyrning. Förhoppningsvis kan detta leda till att fler hyreslägenheter kan förmedlas till personer som står i bostadskö, och därigenom bidra till rättvisare villkor och tryggare boendeförhållanden, säger Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige i ett pressmeddelande.

De nya reglerna börjar gälla den 1 oktober 2019.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar