Bensinupproret demonsterar i helgen: "Eniga i det här"

Angelina Blohm Bokenhielm är en av administratörerna i Bensinupproret 2.0. Foton: Privat / Michael Erhardsson, Mostphotos.

Initiativtagarna till Bensinupproret 2.0 har även blivit inbjudna till riksdagen.

delningar

Bensinupproret 2.0 har nu lockat över en halv miljon medlemmar till sin grupp på Facebook. Det hela startade startade som en protest mot bensinpriset och bränsleskatterna, men den första demonstationen hann inte få tillstånd och fick ställas in med kort varsel.

Nu till helgen, den 18 maj klockan 13:00, kommer man på ett flertal orter i Sverige anordna en gemensam demonstration.

– Det kommer inte att vara några som helt våldsamheter eller samhällsfarliga saker. Det handlar om att man ska kunna samlas och visa upp att vi är eniga i det här. Nu är det på en lördag så att fler folk ska ha chansen att vara med. Jag hoppas att alla som vill och har möjlighet deltar, säger Angelina Blohm Bokenhielm.

I Blekinge kommer man att samlas vid Coop i Karlshamn. Därefter kommer man att köra runt med hemmagjorda banderoller för att visa sitt missnöje och budskap.

Angelina Blohm Bokenhielm och hennes man Peder Blohm Bokenhielm, som kommer från Vilshult utanför Olofström, är två av gruppens tre administratörer. Upproret började i april då Janne Berglund från Borås startade gruppen. Peder blev sedan inbjuden för att hjälpa till att få fart på sidan och det var också på så sätt som Angelina blev engagerad.

På bara över en månad har gruppen nu växt till att ha över 500 000 medlemmar, vilket är den största och snabbast växande gruppen på Facebook i Sverige någonsin.

– Jag tycker det är otroligt att det ska ha kunnat gå så långt. Ingen av oss trodde att det skulle gå så fort under så kort tid, vi är nog ganska unika. Vi är vanliga medborgare som gör det här helt gratis, vi tjänar ingenting på det, och vi lägger ner otroligt mycket tid. Dessutom har vi kunnat driva ett mål och ett syfte så långt att politikerna inte kan blunda längre.

Nu har gruppens initiativtagare blivit inbjudna av moderata politikern Niklas Wykman till ett seminarium i riksdagen på torsdag nästa vecka.

– De bjöd in oss till ett seminarium där vi kan prata om det här opolitiskt. Vi får säga vad vi tycker och de säger vad de tycker. De vill ändå ta sig tiden att lyssna på vad vi har att säga, det är otroligt stort.

Man har som mål att få ner bensinpriset till 12 kronor per liter. Idag kostar en liter 95-oktanig bensin omkring 16.80 kronor.

– Jag vill bara tacka folket för att deras stöd och engagemang. Visst, vi är drivna och initiativtagare men vi hade definitivt inte kunnat nå så långt utan allt stöd från alla medlemmarna. De är en stor del av allt och att det här har uppmärksammats.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.