Laddar

Benny laddar för VM - med glas från 1958: "Får se om det blir gravöl eller champagne"

Efter över 50 år hittades de gamla glasen. "Vem vet, de kanske betingar ett värde?"

delningar

1959 var Benny Söderström från Karlskrona elva år gammal. På en resa till Göteborg det året köpte han tre glas som tagits fram efter det uppmärksammade VM-slutspelet 1958.

Det var i VM 58 i Sverige som en ung Pelé från Brasilien slog igenom när han och laget vann över svenskarna i finalen. Trots sin ringa ålder minns Benny Söderström ännu i dag känslan av att Sverige hade chans på VM-guld.

– Eftersom jag var målvakt minns jag ju väldigt mycket av Kalle Svensson, Rio-Kalle, som stod i det svenska målet. Även Nisse Liedholm var bra. Det finns ju en historia om Putte Kock, tidigare lagledare för landslaget, som tydligen sagt att Nisse kunde spela på alla platser i laget. Då frågade man honom: fungerar han även som målvakt? Varpå Putte Kock ska ha svarat: "Har jag tio Nils Liedholm behövs det ingen målvakt".

Bakgrunden till de 60 år gamla men välbevarade och nu helt nydiskade VM-glasen är också fascinerande.

– Ja, jag hittade dem av en slump hemma hos min 96-åriga mamma på Torhamn. Ute på kanten av vinden stod det en gammal låda med grejer; skolböcker och annat. Där hittade jag i februari i år dessa VM-glas som jag nu tagit hand om. Vem vet, de kanske betingar ett värde i sig...

Tanken är nu att Benny Söderström ska ha glasen framme framför TV:n under det stundande fotbolls-VM.

– Ja, vi får se hur det går. Frågan är om det blir gravöl eller champagne i glasen. Jag tror att vi kan ta Mexiko men Tyskland är ju alltid Tyskland..men når vi andraplatsen i gruppen är allt möjligt. Det är ju så med såna här utslagsmatcher att allt ligger öppet och det gäller att ha lite flyt också.

Relaterade artiklar