Laddar

Behöver 30 000 kronor för att göra kriminella ungdomar kreativa

Startar insamling på nätet. "Hoppas av hela mitt hjärta att det går som jag har planerat."

delningar

Genom föreläsningar, mixning av musik och en video hoppas Sara Andersson från Karlshamn förvandla kriminellt belastade ungdomar till att i stället bli kreativa och talangfulla musikskapare.

För tillfället pågår en så kallad crowdfunding, en insamling på nätet för att förverkliga projektet. Totalt behöver Sara Andersson få in 30 000 kronor.

–  I snart ett år har jag jobbat på SiS, Statens institutionsstyrelse, Ryds Brunn. Det är ett ungdomshem för skolpliktiga pojkar mellan 12 och 16 år med psykosociala problem som kriminalitet och missbruk. Under de månaderna som jag har jobbat där har jag sett hur en del av dem har ett starkt brinnande intresse för att skriva och komponera musik. De skriver om allt, bland annat om kärlek, familjen och deras liv för övrigt.

Projektet handlar om att hjälpa de unga att ta fram sin kreativa sida i låtskapandet och att utveckla den.

– Idén uppstod efter att jag har sett hur bra de mår genom att få utlopp för sina tankar och känslor genom sina texter och även hur de stärks personligen genom det beröm som vi i personalen ger dem efter att de antingen har läst upp en nyskriven text eller spelat upp en färdig låt.

Hon berättar varför hon själv brinner så starkt för idén:

– En gång var jag en ung, vilsen och destruktiv tjej och jag önskar att någon hade gjort något liknande för mig. Jag berättade för en av ungdomarna om mitt projektarbete och poängterade att om jag får ihop pengarna så ska han få följa med. Han sken upp som en sol och blev supertaggad, så jag hoppas av hela mitt hjärta att det går som jag har planerat. Jag känner att jag vill göra något för dem, jag vill vara med och förändra eller åtminstone visa dem att man kan om man vill, bara man kämpar och vägrar att ge upp. Jag vill att de ska inspireras och motiveras av andra som är i musikbranschen och även av de som en gång själva har varit kriminella eller haft någon slags destruktivitet, men som har tagit sig ur det med hjälp av det de brinner för allra mest.

Vad är det pengarna ska användas till mer konkret? – Det är tänkt att ungdomarna ska få skriva en text tillsammans som ska inspirera andra ungdomar. Genom det får de ta del av samarbete och det krävs att de är överens och har tålamod med varandra. Jag har tagit kontakt med en förening i Stockholm där en man som är inspiratör och föreläsare ska prata lite med ungdomarna med musiken som mål. Efter det är det tänkt att en kille ska hjälpa ungdomarna med att göra beats, mixning och en master som passar till deras text för att de sedan ska kunna spela in den i deras studio i Stockholm. Om jag får ihop pengar så är det även tänkt att ungdomarna ska få göra en musikvideo till deras låt och det sker också i samband med att vi är i Stockholm. Tanken är också att vi ska vara i Stockholm under två dygn så i priset är även övernattning inräknad.

Hur går det med insamlingen hittills? – Jag startade den för några dagar sedan och än så länge har det tyvärr gått väldigt trögt. Jag hoppas på att fler vill dela och att det snart kommer in bidrag.