Barn hade allvarlig skallfraktur – skickades hem

Bilden har inget med själva händelsen att göra. - Foto: Mostphotos

Skadan ska ha uppkommit flera år innan barnet fick vård.

delningar

Ett barn på fyra år blev år 2018 diagnostiserad med "growing skull fracture", en ovanlig komplikation efter en skallfraktur. Fyraåringen ska vid åtta månaders ålder ha fallit och slagit huvudet. Efter fallet ska föräldrarna ha upptäckt en glipa i barnets skalle som pulserat. I vissa fall ska pulseringarna ha varit så märkbara att barnets hår rört på sig.

Den 30 mars 2017 sökte föräldrarna vård till barnet på Sölvesborgs vårdcentral för en huvudundersökning. Efter en skiktröntgen bedömdes barnets tillstånd som en hjärnskakning. Läkaren ska inte ha känt av de pulseringar som föräldrarna nämnt remitterade därmed inte barnet till en specialist för vidare undersökning.

Den 2 maj 2018 undersöktes barnet av en annan läkare på vårdcentralen som kände av svullnaden och pulseringarna. Barnet remitterades därefter till neurokirurgiska kliniken i Lund. Där visade en eftergranskning av röntgenbilderna från november 2013 en misstänkt skallfraktur som i sin tur visade sig vara en growing skull fracture. Barnet opererades i september 2018.

Sedan dess har föräldrarna anmält Region Blekinge och Sölvesborgs vårdcentral till IVO (Inspektionen för vård och omsorg). IVO har beslutat att läkaren som tog emot barnet i mars 2017 borde ha skickat hen vidare till en barnmedicinsk specialist.

– Hade vårdgivaren bara tagit oss på allvar från början och remitterat oss vidare så hade flera år av oro och eventuell värre skallskada kunnat undvikas. Vi förstår inte hur en pulserande glipa i skallen kan bortses, säger föräldrarna i anmälan till IVO.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar