Arne har fotograferat staden i 70 år

"Man måste lära sig att se".

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

95-årige Arne Andersson i Karlshamn har dokumenterat sin hemstad genom fotografier i över 70 år.

Första kameran köpte han 1947 och blev samtidigt medlem i Karlshamns fotoklubb. Egentligen halkade han in på det här med fotografering av en slump. Under alla år har han tagit bilder på hobbybasis och samtidigt arbetat som skogsarbetare och skolvaktmästare.

Sedan ett år tillbaka kan man ta del av Arne Anderssons bilder på Blekinge sjöfartsmuseum i Karlshamn. En utställning som blivit en succé med besökssiffror på över 6 000.

– Jag träffade på Arne under mina år som pressfotograf och när jag började jobba på Blekinge sjöfartsmuseum tyckte jag att det skulle vara jättekul att ställa ut Arnes bilder. Varje gång jag ringde honom svarade han att han var för gammal, trött eller sjuk men jag gav mig inte, berättar Michael Stenqvist från museet till 24Blekinge.se.

– Till slut så bjöd han hem mig och där visade han garderoben med 40 000 diabilder. Sedan hade han hela lägenheten full med svartvita kopior och hela källaren fylldes av bilder och förstoringar, det var foton överallt. Han är ju som en tidsmaskin, säger Stenqvist.

Trots sina 95 år är fotografen fortfarande skärpt och har också utrustats med ett fotografiskt minne som gör att han minns varje plats och vilket år som varje bild är tagen, ofta också vad personerna som förekommer på bild heter.

Inne i museet visas inscannade bilder i ett bildspel och på långa tvättlinor hänger stora foton som skvallrar om Karlshamns historia de senaste 70 åren.

Här kan man bland annat s hur Fisktorget såg ut 1959, en bild som tagits från Hinseberget och en dramatisk bild från en tankbilsolycka måndagen den 9 augusti 1971.

Stort och smått, människor, platser och natur samlas i Arne Anderssons digra arkiv som även inkluderar en och annan kändis.

– Titta här, känner du igen damerna på bilden? frågan han och pekar på ett foto föreställande Astri och Ellinor Taube, visdiktaren Evert Taubes maka och dotter.

Andra bilder visar drottning Silvia och författaren Sven-Edvin Salje.

Du som fotograferat i över 70 år - vad krävs för att bli en bra fotograf?

– Man måste lära sig att se. Lägga märke till om det finns något fint, menar Arne Andersson.

Som exempel anför han ett knotigt träd som han fotograferade så sent som för några veckor sedan.

– Många bara går förbi, de ser inte formen och hur vackert trädet är.

Han är med andra ord still going strong och har inga planer på att sluta. Tekniken är densamma i dag som på 1950-talet då han köpte sin första Rolleiflex för 1 000 kronor, trots att månadslönen bara var 600 kronor.

Tanken var från början att utställningen skulle gå fram till årskiftet med enligt Michael Stenqvist Blekinge sjöfartsmuseum kan det bli förlängt:

– Intresset är jättestort.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar