Årets majbrasor kan ställas in: "Finns en risk"

Foto: Mark Harris, Mostphotos

På grund av eldningsförbudet som råder i Blekinge är risken stor att det inte får tändas några majbrasor på valborgsmässoafton.

delningar

Måndagen den 22 april infördes eldningsförbud i Blekinge län. Det med anledning av att det just nu är stor brandrisk i skog och mark. Nästa vecka är det valborgsmässoafton och på många håll i landet tänds då majbrasor. Men håller eldningsförbudet i sig kan blekingeborna bli utan brasor i år.

– Det finns en risk för det. Just nu har vi eldningsförbud och det regn som förväntas i helgen är inte säkert att det kommer, säger Martin Petersson, krisberedskapshandläggare vid Länsstyrelsen i Blekinge.

Länsstyrelsen och räddningstjänsten gör dagligen bedömningar av hur stor brandrisken är. I nuläget finns det inte mycket som tyder på att det kommer att bli några valborgsmässoeldar nästa vecka.

– Det är upp till varje arrangör att sökas dispens. Då hanterar vi den frågan och det beror på hur det ser ut med brandrisken och vad räddningstjänsten i den kommunen säger. Hade det varit i dag hade jag haft svårt att se att vi skulle gå med på det, säger Martin Peterson.

Vid en titt på SMHI:s senaste väderprognos går det att konstatera att det soliga och varma vädret kommer att fortsätta. Under söndagen väntas i nuläget en del regn dra in över länet men om det blir några större mängder är i nuläget oklart.

Eldningsförbudet innebär att det inte är tillåtet att elda utomhus. Grillning på sin egen tomt är tillåtet så länge man grillar i en anordning som är avsedd för matlagning och som är utformad på ett sådant sätt att det inte finns risk för någon brandspridning. Engångsgrillar eller liknande anordningar är däremot inte tillåtna.

Länsstyrelsen vädjar på sin hemsida till allmänheten om att iaktta stor försiktighet och agera på ett sätt som minskar risken för brand i skog och mark.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar