Laddar

Äntligen hemma efter exotiskt hockeyäventyr

Fem månader i Australien slutade med mästartitel.

delningar

Under slutet av april drog den australiska hockeyligan AIHL i gång sitt seriespel. Med i Melbourne Ice fanns svenskarna Niklas DahlbergKristoffer BackmanViktor Gibbs Sjödin och Sebastian Ottosson. 

Ottosson är född i Karlskrona och fostrad i Kallinge/Ronneby men har sedan 2015/16 tillhört Tranås AIF i Hockeyettan. Att det blev just Australien hänger ihop med att Tranåstränaren Charles Franzén är bekant Melbournes svenske målvaktstränare Johan Steenberg och därför har det bildats en svenskkoloni i Australiens näst största stad.

– Det har varit lite nytt att spela under den här tiden. Det har bara varit två träningar i veckan och matcher på helgen så man har kunnat köra på med den vanliga fysen som körs under sommaren, säger Ottosson.

Utöver hockeyn har det blivit lite jobb på lager och en del på sportchefens jobb men även en del turistande med flickvännen Amanda. Rottnest Island, Ayers Rock och Cairns har besökts av paret.

Hockeymässigt gick det bra för laget som tog hem seriesegern i stor stil genom att slå poängrekord efter bara tre förlorade matcher. Fast hockeyn på andra sidan jorden skiljer sig från den som spelas i Sverige.

– Det beror på från match till match och det är inte samma tempo eller skicklighet där nere. Spelet går fram och tillbaka så det skapas mycket chanser åt båda hållen. Vissa matcher kan vara i nivå med Hockeyettan och i vissa är det låg division 2-nivå.

Vad skiljer sig mer jämfört med hockeyn i Sverige?

– Det är inte lika strukturerat och mycket mer att man spelar på chans. Det är ingen riktig spelidé bakom styrspel, uppspel och så där. Där gör lagen lite som de känner för. Vi har Charles som tränare och ett rätt strukturerat spel så vi visste hur vi skulle ställa upp.

Intresset för hockeyn i Australien är större än man kan tro. Melbourne Ice hade ett publiksnitt på drygt 1 000 personer och en stor organisation kring laget.

Däremot är lagens trupper inte lika stora och vissa lag kan rulla på endast två femmor i matcherna. Fast då spelas de två första perioderna i 15 minuter medan den sista spelas i 20 minuter.

I söndags avgjordes Goodall Cup som slutspelet kallas. De fyra främsta lagen gick dit men både semifinalerna och finalen avgjordes i en match.

– De flesta lagen kan slå varandra så det gäller att vara på tårna. Vi mötte Melbourne Mustangs i ett derby i semifinalen så man märkte att det var lite nervöst.

Ottossons lag vann med 4–2 och var i final mot CBR Brave från Canberra. Den matchen finalen avgjordes av just Ottosson som sköt två mål och utsågs till MVP när Melbourne vann med 4–1.

– De hade sin vassa importfemma och rullade runt på två femmor medan vi rullade på tre. Det var rätt jämnt men de orkade inte riktigt i tredje perioden. Det är lite så det har varit under hela säsongen.

Fast det gick väl bra för dig i finalen?

– Ja, det var kul att få spela en stor roll i finalmatchen. Sedan var det väl lite att man var på rätt plats och fick puckarna vid rätt tillfälle. Fast man ska ha lite flyt också. Vi svenskar spelade med varandra tidigare men delade upp oss i tre olika femmor och det blev tre riktigt starka femmor.

Efter matchen blev det firande med fansen i tre timmar innan laget drog vidare till en pub och firade halva natten.

– Man vaknade väl upp vid lunchtid dagen efter och hade ett litet avslut med ledarna och spelarna. Så vi firade lite efter också. Det har kommit många grattis och många har tyckt att det var kul att det gick bra. Så det är kul att många bryr sig.

Efter en lång resa hem kom Ottosson tillbaka till Tranås i veckan. Den 18 september drar Hockeyettan i gång för laget.

– Vi hade första träningen under torsdagen så det var lite skillnad mot träningarna i Australien. Man kommer ändå in i det ganska snabbt och det ser bra ut på papperet för oss. Vi kommer att ha fyra riktigt starka femmor.

Vad lärde du dig av livet i Australien?

– Det var en upplevelse som man tar med sig i resten av livet och det är en helt annan kultur där. Alla man träffar på är hur trevliga som helst i Melbourne. Där är de övertrevliga, om man säger så. Vem som helst kan komma fram och prata med en. Det är inte omöjligt att det blir fler säsonger och en tur dit igen. Vi får se hur det blir.

 

Sebastian Ottosson

Ålder: 25 år (920207).

Position: Center/högerforward.

Längd: 179 centimeter.

Vikt: 90 kilo.

Klubb: Tranås AIF.

Tidigare klubbar: Kallinge/Ronneby (moderklubb), Linköping HC, Mjölby HC (lån), Sparta Sarpsborg (lån), Vita Hästen (lån), Melbourne Ice.