Laddar

Allt fler visum till Sverige upphävs – högsta siffran på åtta år

Antalet indragna visum ökar. - Foto: Mostphotos

Allt fler fastnar i polisens gränskontroller.

11 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

2017 fick 299 personer sina visum till Sverige upphävda. Det är den högsta siffran sedan åtminstone 2010, enligt siffror från Migrationsverket som Nyhetsbyrån Siren har begärt ut.

– Sannolikt är det så att fler personer fastnat i de gränskontroller som polisen haft under de senaste åren, säger David Lindstrand, rättslig expert på Migrationsverket, till Nyhetsbyrån Siren. 

Siffrorna från Migrationsverket visar upphävda visum sedan 2010, och då upphävdes bara sex stycken. De två senaste åren har den siffran ökat markant och fram till slutet av augusti i år har 139 personer beviljats visum på felaktiga grunder, vilket har lett till att det har upphävts.

Enligt David Lindstrand är den vanligaste orsaken att visuminnehavarna inte kan styrka uppgifterna de uppgett i sin visumansökan. Han menar att en Schengeravisering är mer som ett förhandsbesked där gränspolisen sedan kontrollerar att den inresande uppfyller kraven för visumet.

– Det handlar bland annat om att den inresande ska kunna intyga sin försörjning under vistelsen i landet, säger han. 

Hittar gränspolisen felaktigheter kopplas Migrationsverkets prövningsenhet in och de fattar sedan ett beslut i frågan.

Enligt Migrationsverket hanterar de svenska ambassaderna runt 245 000 visumärenden per år, en klar ökning jämfört med några år sedan. Ambassaden i Moskva har hand om flest ärenden.

Relaterade artiklar