Allt fler äldre söker högskoleutbildningar

Foto: kasto80/mostphotos - Foto: Mostphotos

Men antalet unga sökande har sjunkit för femte året i rad.

delningar

Sedan hösten 2014 har sökandet till högskolan stadigt minskat, men nu konstaterar UHR, Universitets- och högskolerådet, att det skett en liten ökning. Från 360 150 sökande förra hösten till 360 200 hösten 2019. Trots ökningen sjunker antalet unga sökande för femte året i rad.

– Trots att antalet sökande under 25 år minskar med tre procent visar statistiken på plus för första gången på fem år även om ökningen bara handlar om 50 personer. Uppgången beror på att den större gruppen äldre sökande ökar med två procent, säger Karin Röding, general­direktör för UHR i ett pressmeddelande.

Precis som tidigare är det fler kvinnor än män som söker till högskolan och antalet kvinnor som söker ökar med 0,8 procent. Totalt andel kvinnliga sökanden är 61 procent.

UHR konstaterar även att antalet sökande till lärarutbildningar minskar totalt med två procent, samtidigt som fler anmäler sig till speciallärar-, yrkeslärar- och specialpedagogutbildningar.

Förskollärarutbildningen lockar allt färre och söktrycket minskar med hela elva procent. Det är även en stor skillnad i könsfördelningen, andelen män som söker sig till utbildningen är bara tio procent.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar