Laddar

Alla skrattar åt hans ordvitsiga julkalender

Lockar tusentals läsare varje dag i december.

delningar

Daniel Bergqvist flyttade från sin hemort Sölvesborg 1999. Fem år senare lanserade han och några kompisar en internetbaserad julkalender på adressen oioioi.se som genast blev omtalad i mediekretsar.

Konceptet är enkelt; ordvitsar berättade i bilder.

– Jag och en barndomsvän drack kaffe hemma hos mig en dag. När han skulle gå hittade han inte sina nycklar och då sa han: ”Var är mina Alicia Keys?” De kommande dagarna skämtade vi fram och tillbaka med namn på kändisar som betyder något annat som Håkan Mild och Jakob Hård. Jag kom på idén att göra en julkalender av dessa skämt och sedan skicka länken till två av våra kompisar. Det ena ledde till det andra och några år senare hade vi tusentals besökare varje dag under december, säger Daniel Bergqvist till 24Blekinge.se.

 

Succén var ett faktum och för många blev det lite av en jultradition att titta in på sajten där nya vitsar presenteras varje dag mellan den 1 och 24 december.

– Det gensvar jag fått hittills i år har bara varit positivt. Klockan 13:00 i dag den första december har det redan varit 8000 som tittat på första luckan. Det är mer än väntat. Eftersom det är så mycket mer konkurrens på nätet nu än 2004 när vi började så är jag positivt överraskad att så många verkar saknat vår julkalender.

Faktum är nämligen att årets kalender innebär lite av en comeback, då kalendern legat vilande sedan 2012.

– Jag ville bidra med något roligt till nätet igen och om så lite som en enda person i världen får en bra start på dagen på grund av oioioi.se så är jag nöjd.

Detta året drivs kalendern av Daniel och hans hustru.

– Jag har varit den drivande kraften bakom kalendern alla år och tagit hjälp av vänner under årens lopp. Vissa har kommit på ordvitsar och tagit egna bilder och andra har ställt upp att vara med på bilder.

Är det lätt att hamna i en kreativ kris eller går det fortfarande snabbt att spåna fram ordvitsarna?

– Det svåra är inte att komma på ordvitsar, det svåra är att komma på en ordvits som passar i formatet. Vissa år har jag inte haft 24 ordvitsar på lager första december, men detta året kände jag mig lite ringrostig så jag ville vara mer förberedd, så nu har jag så det kommer bli över.

Vilken är din egen favoritordvits?  – Vet du varför Scatman slutade scatta? Han tyckte det var överscattat.