Laddar

Åkesson vill att svärmor lämnar riksdagen: ”Moraliskt förkastligt”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson uppmanar sin svärmor, Magaretha Larsson, att lämna riksdagen. Larsson är politisk vilde sedan i fjol och lyfter en lön på 62 400 kronor från riksdagen – utan att delta i riksdagsarbetet för SD.

delningar

Jimmie Åkessons svärmor Magaretha Larsson lyfter en månadslön på 62 400 kronor från riksdagen utan att delta i riksdagsarbetet. Något Sverigedemokraternas partiledare kommenterade i en intervju med Dagens Nyheter, i samband med hans vårtal i Stockholm under lördagen.

– Jag tycker att hon borde lämna mandaten till någon som vill företräda det parti som fått mandaten. Jag kan bara beklaga att ett av våra mandat används på det här sättet. Det är moraliskt förkastligt, säger Jimmie Åkesson till DN.

Dock tycker inte Åkesson att man ska ändra på reglerna gällande riksdagsledamöternas ersättning.

– Om alternativet är att vi ska ha någon myndighet som ska avsätta ledamöter som myndigheten anser missköter sig, så är vi ute på mycket djupt vatten, säger Åkesson.

Margaretha Larsson lämnade SD i fjol och blev politisk vilde – detta i protest mot gruppledaren Mattias Karlsson. Sedan dess har inte Åkesson haft något kontakt med sin svärmor.

– Jag har inga planer på att återuppta den kontakten heller, säger Jimmie Åkesson.

Politisk vilde

En politisk vilde är en politiker som blivit invald i en politisk församling (t.ex. riksdagen eller kommunfullmäktige) genom att ansluta sig till ett politiskt parti, men sedan bryter med partiet och ändå sitter kvar i församlingen under resten av mandatperioden.

Relaterade artiklar