I samarbete med annonsör

7 saker du bör tänka på innan du ska låna pengar utan UC

Om man räknar snittskulden på folk mellan 18 till 65 år, så ligger den på 621.000 per person.

delningar

Så om du planerar att ansöka om ett lån så är du långt ifrån ensam. 423.000 svenskar har idag en aktiv skuld hos Kronofogden, så innan du ska låna pengar utan UC är det därför viktigt att du har koll på dessa 7 punkter. 

Ränta Ibland kan räntan på lån utan UC vara högre än på lån med. Det beror på att låntagare som inte använder sig utav UC inte har lika höga krav på sina låntagare och tar därför större risker. Räntan beror dock på vilken typ av lån du tar och det finns fördelaktiga räntor på lån utan UC med. Det är inte helt ovanligt att vissa långivare erbjuder sina nya kunder ett räntefritt lån som en välkomstpresent. Omförhandla alltid din nuvarande ränta om din ekonomi förändras, som vid löneförhöjning eller om värdet på ditt hus ökar. I och med att din återbetalningsförmåga stärks så ger du banken mer säkerhet i form av återbetalningsförmåga, vilket i sin tur kommer resultera i en lägre ränta. 

Avgifter Det är vanligt att de räntefria lånen finansieras med fasta avgifter istället för ränta. Det kan ibland  bli dyrare än vid ett lån med ränta. Aviavgifter och uppläggningsavgifter är några av de fasta kostnaderna som du ska hålla extra koll på. Långivarna brukar dock vara tydliga med priset och i erbjudandet anges den effektiva räntan för lånet. Det är totalkostnaden för lånet, inklusive räntor och diverse avgifter. Jämför den effektiva räntan för att se vilket lån som är det billigaste. 

Löptid När det gäller snabblån utan UC är återbetalningstiden oftast begränsad. Om du har ett räntefritt lån så måste du betala tillbaka hela beloppet inom 14 till 30 dagar. Överskrider du tiden så måste du betala räntan på hela beloppet och för hela löptiden. Normalt ligger återbetalningstiden på vanliga snabblån utan UC på 1-180 månader. Tänk på att om löptiden är lång betyder det att du behöver betala ränta under en längre period.

Villkor När du ska ansöka om lånet är det viktigt att du uppfyller långivarens grundkrav. Kraven skiljer sig lite beroende på vilken långivare det handlar om, men de flesta har krav angående ålder, inkomst och anställningsform. Du kan tydligt läsa vilka krav som gäller för respektive långivare på deras hemsida.

Kreditförfrågningar Lånar du utan UC så ökar faktiskt din kreditvärdighet. Det beror på att kreditupplysningsföretagen endast registrerar sina egna kreditupplysningar och förfrågningarna syns därför inte hos UC om du använder ett annat företag. Detsamma gäller för andra kreditupplysningsföretag, de kan inte se dina förfrågningar hos UC. Så färre kreditupplysningar hos UC innebär starkare kreditvärdighet. 

Betalningsanmärkning

Om du möjligtvis har en betalningsanmärkning i bagaget så försvinner den automatiskt efter 3 år. Det kan dock försvåra din vardag under den tiden, eftersom det blir svårare att bli beviljad lån eller att få ett förstahandskontrakt på lägenheter. En av de största fördelarna med lån utan UC är att du kan låna pengar, trots diverse anmärkningar. Långivare som inte använder sig utav UC har inte lika höga krav och de är mer intresserade av din ekonomiska situation i dagsläget än när du fick betalningsanmärkningen. Du kan också förbättra dina chanser att bli beviljad genom att få koll på din ekonomi eller om du ansöker med en medsökare.

Jämför

Det tar lång tid och är energikrävande att samla information och noggrant gå igenom diverse lånealternativ. Med hjälp av jämförelsetjänster du enkelt och överskådligt få en bild över lånemarknaden och grundligt jämföra räntor, avgifter samt löptid med respektive lån. Via lanutanuc-guide kan du gratis jämföra bankernas erbjudanden och hitta det lån utan UC som passar dig bäst.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.