I samarbete med annonsör

5 tecken på diabetes som du inte ska ignorera

delningar

Diabetes är en allvarlig sjukdom där blodsockernivåerna blir för höga, vilket kan leda till allvarliga komplikationer (till exempel hjärtsjukdomar, stroke eller njursvikt) och till och med dödsfall.

Det finns två typer av diabetes: Typ 1 och Typ 2. De har olika förutsättningar, men båda är farliga. 425 miljoner människor världen över har diabetes (det är som du ser en mycket vanlig sjukdom), men inte alla är medvetna om att de har diabetes. Vem som helst kan utveckla diabetes, men människor som har familjemedlemmar med sjukdomen löper större risk, då det finns en viss ärftlighet. Andra riskfaktorer inkluderar övervikt/fetma, högt kolesterolvärde, högt blodtryck och fysisk inaktivitet. Risken att få diabetes har ökat bland barn på grund av en mer stillasittande livsstil (övervikt, brist på fysisk träning). Vuxna riskerar även att få typ 2-diabetes.

Diabetes orsakas av att människor har för mycket glukos (socker) i blodet. Människokroppen behöver glukos, eftersom det ger oss energi. Glukos produceras i våra kroppar när matsmältningsenzymer bryter ner kolhydraterna som vi får från maten. Då släpps glukosen ut i vårt blodsystem och det är där problemen börjar ... Insulinhormon, som produceras av bukspottkörteln, tillåter glukosen i vårt blod att komma in i våra celler och ge energi till våra kroppar. Bukspottkörteln känner av när glukosen tränger in i blodet och släpper ut den rätta mängden insulin, så glukosen kan komma in i cellerna. Om du har diabetes kan din kropp inte producera något insulin alls, eller så fungerar det inte tillräckligt effektivt. Istället för att gå till cellerna så att de används för energibildning som de ska, börjar glukos ackumuleras i blodet och orsakar allvarliga problem.

Ett antal test kan göras för att diagnostisera diabetes eller om du är på väg att utveckla diabetes. Fastande blodprov utförs efter en natt med fasta. Om sockernivån i blodet klättrar över 100 mg/dl (milligram per deciliter), signalerar det diabetes, och 126 mg/dl eller högre betyder vanligtvis att du har diabetes. Sockerackumulering i blodet, speciellt om symptomen ignoreras för länge, kan leda till allvarliga komplikationer. För att kunna förhindra att sjukdomen fortskrider om du redan har utvecklat den, krävs det att du kan upptäcka tecken och symtom på diabetes när de uppträder. Om du märker följande tecken på sjukdomen, kontakta din läkare och vidta åtgärder, särskilt om du har några av de tidigare nämnda riskfaktorerna för diabetes.

1. Frekvent urinering

Njurarna rensar ut glukosen ur blodet via urinen, vilket resulterar i mer urinproduktion och frekvent urinering samt ökad risk för urinvägsinfektioner. Om du märker att du måste gå på toaletten oftare, särskilt på natten - var observant och uppmärksam på andra tecken.

2. Ökad törst

Om du börjar urinera oftare leder det till att du förlorar mer vätska än vanligt och du blir uttorkad. Detta gör att du ofta känner dig törstigare. Om du märker att du blir törstig ofta och dricker mer vätska än vanligt, kan detta vara ett annat tecken på typ 2-diabetes.

3. Du känner dig hungrig hela tiden

När du har insulinresistens kan kroppen inte använda insulinet ordentligt för att hjälpa glukosen att komma in i cellerna. Bukspottkörteln börjar släppa ut mycket mer insulin för att försöka kompensera och detta resulterar i höga insulinnivåer i kroppen. För mycket insulin skickar signaler till hjärnan som då tror att din kropp är hungrig.

4. Återkommande infektioner

När blodsockernivån är förhöjda förökar sig bakterier och jästinfektioner snabbare. Kvinnor med diabetes löper högre risk för till exempel som bakteriella infektioner, jästinfektioner och vaginala problem, särskilt när blodsockret inte kontrolleras som det ska. Om du inte vet att du har diabetes så kan det vara svårt att hålla blodsockret på en jämn nivå.

5. Suddig syn

När du får typ 2-diabetes förändras ögonlinsens böjningsförmåga, så ögonens muskler måste arbeta mer för att kunna fokusera. Detta orsakas av snabba förändringar i blodsockret - från låg till hög eller hög till låg, och ögonmusklerna kan inte anpassas sig till de snabba förändringarna. Suddig syn är en av de tidiga varningstecknena på typ 2-diabetes.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.