Laddar

30 nyanlända kvinnor lär sig simma på Ladies Night

Om några veckor åker 30 nyanlända kvinnor från bland annat Afghanistan från Karlshamn till Olofström i en sponsrad badresa. Tanken är att kvinnorna ska lära sig simma på Ladies Night i Holjebadet. "Att lära sig simma har i många fall varit ett problem då en del inte vill visa sig utan kläder inför andra", säger Sofie Andersson, en av arrangörerna.

delningar

Det är företaget Schvung i Karlshamn som arbetat fram konceptet My Way som står bakom resan som finansieras av Sparbankens näringslivsstiftelse.

Schvung arbetar med integration och engagerar lika många svensktalande som folk som inte har svenska som modersmål.

– Vi märker att när vi kombinerar människor med olika bakgrund och olika åldrar – vi har en spännvidd på mellan 19 och 54 – då gör det skillnad, säger Sofie Andersson. 

Tillsammans med projektledaren Fariha Khalil kommer en resa med bil att genomföras den 12 mars där 30 nyanlända kvinnor från bland annat Afghanistan får möjlighet att lära sig simma på Holjebadet i Olofström.

– Min kollega Cissi Dahl har arbetat som simtränare på elitnivå tidigare så när Fariha berättade att många nyanlända kvinnor sagt att de ville lära sig simma blev det en bra lösning.

Nu kommer kvinnorna att ta sig med ett antal privata bilar till Olofström den 12 mars för att deltaga i arrangemanget Ladies Night, en kväll i badhuset som enbart är öppen för kvinnor.

– Att lära sig simma har i många fall varit ett problem då en del inte vill visa sig utan kläder inför andra, säger Sofie Andersson.

Moderaterna i Olofström har ju varit kritiska till Ladies Night och menat att det är en slags diskriminering. Vad säger du om det?

– Det är en komplex fråga men min uppfattning är att Ladies Night är något som funnits väldigt länge och att det handlat om kvinnor som av olika skäl – inte bara religiösa – velat bada för sig själva. Så sent som förra veckan var det en icke muslimsk kvinna som hörde talas om vår resa och som gärna ville hänga med.

I dagsläget är 30 platser bokade till den 12 mars.

– Vi tänker som så att vi tar de här 30 kvinnorna nu och så kan vi ta emot fler vid kommande tillfällen framöver.

Relaterade artiklar