Laddar

15-årig flicka iscensatte kidnappning – straffas i rätten

Flickan ska bland annat ha fabricerat bevis.

delningar

Den 15-åriga flicka som i april i år uppgav att hon hade blivit kidnappad av två män, som är bröder, har nu dömts för falsk tillvitelse i Blekinge tingsrätt.

I förhör med polisen har flickan uppgett att de två männen rövade bort henne mot hennes vilja, hotade henne med pistol och kniv samt drogade henne. Den ena av de två männen är gift med flickans faster och enligt den inledande berättelsen var det fasterns bostad i Skåne som var slutdestinationen.

Flickan har dock senare uppgett att hon iscensatte det hela och fick det att se ut som en kidnappning som en sorts försäkring mot de två männen, som hon har upplevt sig hotad av. Enligt tingsrättens bedömning kan hotbilden stämma, men det påverkar inte brottet eller straffvärdet.

Tingsrätten menar nämligen att hon åtminstone till viss del agerade utifrån ett hämndperspektiv och att hon hade haft andra alternativ att tillgå om hon kände sig hotad av männen. Hon ska även ha vidhållit fabricerade bevis under flera förhör, trots att hon då var säker.

Straffvärdet för det aktuella brottet är i vanliga fall tio månader, men flickans ringa ålder gör att hon får 70 timmars ungdomstjänst och krävs på 10000 kronor i skadestånd.

Relaterade artiklar