Fordstore Carltne stortrivs i sin nya bilhall: ”Det är ett jättelyft” | Nyheter i Blekinge – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
I samarbete med Fordstore Carltne

Fordstore Carltne stortrivs i sin nya bilhall: ”Det är ett jättelyft”

Carltne bil har blivit Fordstore Carltne. Flytten till den helt nya och moderna bilhallen vid Tubba Torg blev en stor succé och nu ser företaget ljust på framtiden.

Martin Sköld

Kl.16:01, 14 maj, 2018

Fordstore Carltne stortrivs i sin nya bilhall: ”Det är ett jättelyft”

Den nya bilhallen i vid Tubba Torg i Karlshamn är invigd. Fordstore Carltnes satsning är både häftig och något extra för kunderna.

— Det här är ett jättelyft för våra kunder. Vi finns för dem och de nya lokalerna ger oss helt nya möjligheter för att ge den bästa servicen, säger Jesper Carlsson, vd för Fordstore Carltne.

Det har gått snabbt för Carltne bil i Karlshamn. För tre år sedan tog Jesper Carlsson och Thomas Holtne över företaget och nu säljs omkring 500 bilar per år. I höstas togs beslutet att flytta till nya lokaler och i mitten av april invigde man sina lokaler och blev med det Fordstore nummer tio i Sverige.

— Det var väldigt intensiva sista veckor innan flytten. Vi fick ett okej på besiktningen på fredagen och onsdagen veckan efter var allt invigt. Det var fullt pådrag från alla håll men känslan är att vi kommit rätt direkt i de nya lokalerna. Det har blivit ett lyft, säger Carlsson.

img_1067

Att det blir ett stort lyft jämfört med tidigare är någon som Jesper återkommer till när vi besöker honom i den nya bilhallen. Direkt när vi går in genom de nya svängdörrarna skapas en ”wow-känsla”. Det är såklart mycket nytt men samtidigt är det en öppen och tydlig miljö. Flera bilar synliggörs i perfekt ljus och det finns en inbjudande kafédel med kaffe och kaka. Dessutom är det fri insyn till verkstaden och flera skärmar som visar upp de olika alternativen.

Allt för att ge kunderna en upplevelse och den bästa servicen.

— De nya lokalerna är fantastiska på så sätt att det möjliggör så mycket mer för oss att kunna ge våra kunder den bästa servicen. Kundnöjdheten är det absolut viktigaste för oss. Vi har försökt att skapa en känsla av att komma hem. Vi ser gärna att Karlshamsbor kommer förbi och snackar lite skit, tar en kaffe och kollar lite bil. Vi finns här för dem.

img_1086

Nya lokaler innebär också att bilarna nu kan göra sig själva rättvisa.

— Många har ett gammalt intryck av en trött gammal Ford Escort. Ford är så mycket mer än så. Här vi kan vi nu visa upp alla alternativ i sortimentet på rätt sätt. Vi kan snäppa upp allt flera steg till och det har märkts direkt på kunderna som har varit här. Det har varit jättepositivt från flera håll.

Nya lokalen och numera även en av tio bilhallar inom konceptet Fordstore ger även nyheter i sortimentet.

img_1102

Direkt innanför svängdörrarna står en häftig blå Ford Mustang RS som numera går att köpa här i Karlshamn. Utöver den finns flera andra nyheter såsom en rejäl uppsättning transportbilar där även verkstadshallen utökats med tekniker specialiserade på transport. Lägg där till interaktiva soffbord för att kunna bygga sin egen Ford som du som kund själv vill och mycket annat som skapar känslan av en upplevelse att köpa bil.

— Jag återkommer till det om och om igen men kundnöjdheten är det absolut viktigaste för oss. Vi har vunnit priset Chairmans Award för bäst kundservice i tre år inom Ford och det vill vi fortsätta med.

– Som Fordkund ska man vara stolt och som Fordkund i Karlshamn ska man vara ännu stoltare. Vi finns här för alla, både de som redan är kunder och de som kör annat bilmärke. Alla är välkomna in för att ta en kaffe och se de nya lokalerna, säger Carlsson.

img_1109

Nya lokaler och nya möjligheter. Det här är bara ett steg på vägen för Sveriges tionde Fordstore. Nu ska företaget växa ytterligare. Målet är att sälja 6-700 bil per år och omsätta 100 miljoner. Detta samtidigt som den höga servicen finns kvar och kundnöjdheten forsätter att vara hög.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Snart chockhöjs fordonsskatten – så här ska du tänka

Det här behöver du veta om det nya beskattningssystemet.

Matilda Larsson

Kl.16:49, 20 maj, 2018

Snart chockhöjs fordonsskatten – så här ska du tänka
Hjalmar Strömgren, begagnatansvarig säljare på Råbergs Bil i Kalmar. Foto: Matilda Larsson.

Från och med den 1 juli i år ändras reglerna för fordonsbeskattning, det så kallade bonus malus-systemet.

De nya reglerna gäller alla fordon som registreras efter den 1 juli och kommer att innebära en enorm skattehöjning för många bilägare.

LÄS MER: Snart chockhöjs fordonsskatten

Enkelt sagt blir skatten dyrare för de fordon som släpper ut mycket koldioxid medan bilar som släpper ut lite eller ingen koldioxid istället får en premierabatt.

Skattehöjningen gäller under bilens första tre år och skillnaden blir störst för bensindrivna bilar. Samtidigt kommer dieselbilar att få en högre skatt genom hela sin livslängd.

Det innebär att alla nya fossildrivna fordon kommer att råka ut för en rejäl skattesmäll i sommar, men det är fortfarande många svenskar som inte har koll på de nya reglerna och hur man bör tänka om man planerar att köpa bil de kommande åren.

Hjalmar Strömgren, begagnatansvarig säljare på Råbergs Bil i Kalmar, har stött på många kunder är osäkra på vad de nya reglerna innebär.

– Jag har upplevt att kunderna är nyfikna men att det också finns en osäkerhet och ovetskap. Många tror att det bara är dieselbilar som påverkas och att det inte gäller bensinbilar också. Man tror att man inte ska köpa dieselbilar längre men i dag kan du fortfarande köpa en dieselbil som klassas som miljöbil i fem år, säger Hjalmar Strömgren.

– Det ger dubbla budskap och jag förstår att folk är förbannade, fortsätter han.

Till exempel en bensindriven Ford Kuga 240 hk automat som i dag kostar 2 296 kronor i skatt, som får den höga skatten på över 10 000 kronor, enligt Strömgren. En skatteökning med 351 procent.

En bensindriven Volvo XC60 kommer att få en skattehöjning från dagens 1 600 kronor till hela 7 000 kronor per år, enligt Allt om Bilar. En skatteökning med över 335 procent.

För att underlätta för kunder har man på bilhallarna byggt upp ett nybilslager i förväg där man redan har registerat bilarna för att så många som möjligt ska kunna få sin bil innan den 1 juli. Samtidigt har biltillverkarna utomlands också varit medvetna om förändringen och på så sätt kunnat ge svenska bilhandlare en snabbare leverans.

I september ändrar samtidigt EU sättet att räkna ut koldioxidutsläpp från fordon. I dagsläget mäter man utsläppen genom laboratorietester men från och med september kommer man att mäta den verkliga körningen, vilket kommer göra att alla fordon kommer att registrera högre utsläpp.

– Många blandar ihop bonus malus med den nya körcykeln i september, säger Strömgren.

Att alla bilar kommer att ha högre registrerade utsläpp kan man dock vända till sin fördel om man planerar att köpa en laddbar bil.

Bilar som ligger under bonusgränsen på 60 gram koldioxid per kilometer kan få upp till 60 000 kronor i bonus efter 1 juli 2018. För att få högsta möjliga bonus bör du därför köpa en energisnål bil efter 1 juli och innan 1 september 2018 för att få det lägre koldioxidvärdet och därför högre bonus.

Om du istället har behov av att köpa en större fossildriven bil bör du göra det innan den 1 juli för att undvika en hög straffskatt.

De nya reglerna kommer att innebära stora förändringar även för begagnatmarknaden. Enligt Strömgren kommer det leda till att begagnade fossildrivna bilar kommer att bli mer attraktiva, där dieselbilar får en höjning i populäritet.

– Om man ska köpa en ny bil kan man också fundera på down-sizing och ställa sig frågan ‘vi kanske klarar oss med mindre bil’. Ford Fiesta Ecoboost säljer vi mest av och den höjs bara från 360 kronor till 524 kronor i skatt.

Enligt Strömgren pågår ett skifte att tänka mer grönt, där marknaden alltid tar lite tid.

– Vi måste få ner koldioxidutsläppen och utveckling är alltid bra, men folk ska ta dieselpratet med en nypa salt. Välj bil beroende på vart du bor och hur långt du behöver köra. Dieselbilar är fortfarande extremt bra och att man inte kör mer än man behöver, avslutar Strömgren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisens vädjan: Lämna aldrig barn och djur i bilen

Så ska du göra om du ser en instängd hund eller bebis.

Matilda Larsson

Kl.09:00, 20 maj, 2018

Polisens vädjan: Lämna aldrig barn och djur i bilen
Genrebilder: Pixnio, Public Domain Pictures/Robert Kraft.

När det är sol, värme och en lätt bris ute är det lätt att glömma bort hur varmt det blir i bilen när man lämnar den i solskenet.

Varje år rapporteras fall av djur och små barn som blir överhettade när de sitter fast inuti bilar. Ibland slutar historierna lyckligt men i vissa fall slutar det i tragedi.

Därför vädjar både polisen och veterinärer nu bilister att inte glömma bort hur snabbt det blir dödligt varmt inuti parkerade bilar.

Även om man rullar ner en eller flera rutor, ökar temperaturen i bilen mycket fort, enligt Väsby Djursjukhus. Detta gäller även för en bil som står i skugga och för att motverka överhettning hjälper det inte att djuret har tillgång till vattenskål i bilen.

Vid en dagstemperatur på +25 grader och vindstilla är inte ens en öppen baklucka tillräcklig som ventilation för ett djur. Ett instängt djur i en varm bil kan i värsta fall avlida.

Hundar reglerar till exempel värmen främst genom att flämta och kan inte svettas som vi människor gör. De är därför mycket känsliga för värme och överhettning.

Stora hundar är sämre på att reglera värme och löper större risk för överhettning, även äldre individer och långhåriga raser påverkas snabbt utav värmen.

Polisen i Uppsala skriver också på sin hemsida att det är viktigt att man planerar sin resa när man har barn och djur med i bilen. Man ska aldrig lämna något kvar i bilen när solen och värmen är stark. Temperaturen stiger snabbt inne i bilen.

”Kan man undvika att ha något kvar i bilen så är det bäst. Måste man lämna bilen ett kort tag så måste det planeras noga”, skriver polisen på sin hemsida.

Enligt Jordbruksverket får förvaringen av hundar och katter i bur eller i bilens kombiutrymme inte överstiga tre timmar då bilen står stilla.

Det är inte heller bara temperaturen som avgör hur snabbt ett djur inne i en bil får värmeslag och eventuellt avlider, enligt Jordbruksverket. Även luftfuktigheten har betydelse. Ju högre luftfuktighet, desto snabbare överhettas djuret. Luftfuktigheten ökar mycket snabbt då hunden hässjar.

Så här varmt blir det i bilen under dagen:

Källa: Polisen.

Källa: Polisen.

Vad du som djurägare kan göra:

 • Lämna inte djuret ensamt i bilen. Är ni fler som åker, låt någon sitta kvar i bilen när ni parkerar och hålla koll på temperaturen.
 • Går det inte att undvika att lämna djuret i bilen så anpassa resan till tidig morgon eller sen kväll när temperaturen är något lägre.
 • Parkera i skugga och tänk på att solen flyttar sig vilket också betyder att skuggan flyttar sig.
 • Se till att det finns vatten.
 • Ha en termometer väl synlig i bilen så att oroliga förbipasserande kan se hur varmt det är i bilen.
 • Lämna en lapp med telefonnummer väl synlig för oroliga förbipasserande att kunna kontakta dig på.

För dig som observerar ett djur i en varm bil:

 • Gå ett varv runt bilen för att se om telefonnummer till ägare finns.
 • Står bilen utanför en affär ta registreringsnummer och be personalen i affärern att ropa efter ägaren.
 • Känn på dörrarna till bilen för att se om bilen är låst eller om det går att öppna ytterligare för djuret.
 • Om ingen djurägare syns till, ring polisen, 112 om mycket akut annars 11414.
 • Kontakta Transportstyrelsen för ägaruppgifter på bilen genom att smsa registreringsnumret till 72503 (en avgift på 3kr tillkommer för detta) ni får då ett svar med ägarens för och efternamn – använd sedan tex hitta.se eller eniro.se för att se om personens kontaktuppgifter går att få tag på.
 • Efter samtal med polisen och om läget är mycket akut så kan du behöva krossa en ruta i samrådan med polis för att ta dig in i bilen, ta gärna en bild på situationen innan, notera klockslag och ha gärna ett eller flera vittnen med dig samt du kommer behöva stanna kvar på platsen och legitimera dig för polis och bilägaren om en ruta krossas.

När djuret väl är ute är det viktigt att försöka kyla ner genom att ta det till skuggan, erbjud vatten både att dricka och att kyla ner djuret med och ta sedan djuret till närmsta veterinärklinik för fortsatt vård.

Källa: Väsby Djursjukhus.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rekordgräns sprängd – bensinpriset över 16 kronor

"Aldrig varit högre", säger Ulf Svahn, vd för SPBI till Dina Pengar.

Matilda Larsson

Kl.15:03, 18 maj, 2018

Rekordgräns sprängd – bensinpriset över 16 kronor
Foto: Pxhere.

Under fredagsmorgonen höjdes bensinpriset med 20 öre vilket gör att det svenska bensinpriset nu har överstigit 16 kronor per liter för första gången i historien.

– Det är svensk rekord, bensinpriset har aldrig varit högre, säger Ulf Svahn, vd för SPBI, branschorganisationen för drivmedel i Sverige, till Dina Pengar.

Flera bensinjättar som Circle K och OKQ8 höjde priserna under förmiddagen som nu ligger på 16,16 kronor per liter. Förra gången som priset var i närheten av denna höga siffra var 2012, då låg priset på 15.83 kronor.

– Den bakomliggande orsaken är att råoljepriset är väldigt högt och passerade 80 dollar i går. Där är den stora effekten, att råoljepriset ligger väldigt högt. Den andra effekten är att svenska kronan är väldigt svag vilket också spelar in på priset, säger Ulf Svahn till Dina Pengar.

Det var samtidigt många av de stora mackarna som på fredagsförmiddagen inte hade höjt priserna. Anledningen är att man lurpassar på konkurrenterna för att inte vara först ut med 16-kronorsskyltarna, enligt Dina Pengar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så ska du agera när du möter vilt: ”Kan vara riktigt farliga”

Så ska du tänka om du ställs öga mot öga med större vilddjur.

Matilda Larsson

Kl.07:09, 18 maj, 2018

Så ska du agera när du möter vilt: ”Kan vara riktigt farliga”
Foto: Pixabay, Public Domain Pictures/Tibor Takács.

Vi människor stöter oftast på vilt i samband med trafikolyckor. Även om det är relativt ovanligt, så händer det dock att människor stöter på vilda djur under till exempel skogspromenaden.

Rovdjursexperten, Tom Arnbom WWF, ger därför sina bästa tips i hur man ska bemöta större vilddjur.

– Har du en hund så håll den kopplad. Oftast är det hunden en björn eller så är intresserad av och den ser dig egentligen inte. Det kan vara rent livsfarligt att kalla till sig en okopplad hund ifall man stöter på en björn, säger Tom Arnbom till Metro.

Det viktigaste är att hålla sig lugn, oavsett vilket djur du stöter på. Djur som är unga, vaknar ur vinterdvalan eller precis har fått ungar kan vara lite extra skyddande eller nyfikna, enligt Tom Arnbom.

1. Björn
Prata högt. Om du har hunden kopplad så fortsätt att ha det. Är hunden inte kopplad så kalla inte in den. Backa sedan långsamt. Om björnen mot all förmodan skulle attackera – rulla ihop dig till en boll och skydda huvudet.

2. Lodjur
Man behöver inte vara rädd för lodjur. Det är bara att gratulera att du lyckats se en. Står du stilla och kollar på den så försvinner den snabbt. De är väldigt skygga och mer rädda för oss än vi för den.

3. Älg
Älgar kan vara riktigt farliga om man kommer för nära. Ser du en älg så gå inte förbi den, ta en annan väg. Det är inte hornen som är farliga, utan de vassa klövarna, de sparkas. Håll avstånd. Skulle den attackera så göm dig bakom ett träd. De är väldigt snabba.

4. Varg
Det finns inga fall i modern tid där vargar har attackerat människor i det vilda. Om du skriker och går mot den så brukar den springa iväg. Ungvargar kan dock vara lite nyfikna, speciellt om du har hund. Samma sak gäller här som med de andra djuren. Håll hunden kopplad och om hunden är lös så kalla inte in den.

5. Vildsvin
Vildsvin bör man vara försiktig med, speciellt suggor med ungar. Då är de farliga. Möter du en så stå stilla och titta på den. De springer oftast inte efter en. Skulle de attackera så sparka och slå. Det brukar räcka med en gång så sticker de.

Källa: Tom Arnbom rovdjursexpert WWF/Metro.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tusentals bilar återkallas – har allvarliga säkerhetsproblem

Nästan 5 600 bilar tvingas återkallas i Sverige.

Matilda Larsson

Kl.08:57, 15 maj, 2018

Tusentals bilar återkallas – har allvarliga säkerhetsproblem
Foto: Pixabay.

Förra veckan avslöjade den finska motortidningen Tekniikan Maailma att säkerhetsbältet i baksätet på flera bilmodeller från Volkswagen och Seat kan gå upp vid manövreringar i hög hastighet.

Nu meddelar Volkswagen Group Sverige att man kommer att återkalla 2018 årsmodell av Volkswagen Polo, SEAT Ibiza och SEAT Arona på grund av de allvarliga säkerhetsproblemen.

LÄS MER: Biljätte varnar för allvarligt säkerhetsfel – kommer återkalla

Enligt företaget finns det en risk att det vänstra säkerhetsbälteslåset kan öppnas oavsiktligt.

Till exempel vid plötsligt och snabbt byte av körfält med fem passagerare ombord, när mittsätet bak och vänstra sätet bak är upptagna samtidigt.

Volkswagen och SEAT rekommenderar sina kunder att inte använda mittsätet bak på den nya Polon respektive nya SEAT Ibiza och SEAT Arona till felet har blivit åtgärdat.

Återkallningskampanjen startar inom de närmaste veckorna, då kunderna får ett brev för att boka in en tid för att åtgärda felet.

På den svenska marknaden berörs 3 008 bilar från Volkswagen och 2 550 bilar från SEAT.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng