Dricks på semestern – så mycket bör du ge | Nyheter i Blekinge – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Dricks på semestern – så mycket bör du ge

Vad som är standard skiljer sig rejält mellan olika länder.

Matilda Larsson

Kl.15:34, 12 maj, 2018

Dricks på semestern – så mycket bör du ge
Montage: Akinori Takemoto/Wikimedia Commons, Satish Krishnamurthy/Flickr, Pixnio.

Hur mycket du ska ge i dricks för ett restaurangbesök, för taxiresan eller till hotellpersonalen kan variera beroende på destination.

Researrangören Airtours har tagit reda på vad som är lämpligt på elva favoritdestinationer lagom till sommarresan.

– Det kan vara lite klurigt att dricksa utomlands, i synnerhet om man inte besökt resmålet innan. Grundregeln bör dock vara att du ska dricksa om du är nöjd och göra motsatsen om du inte är det. Men faktum är att dricksen i många länder utgör en viktig del av lönen för servicepersonalen, vilket gör det viktigt att hålla koll på, säger Stefan Chatzopoulos, informationschef på Airtours.

1. Egypten
Valuta: Egyptiska pund (EGP)
Restaurang: Att ge dricks i Egypten är en sed som går långt tillbaka i tiden vilket bör efterlevas när du är där som turist. På restauranger och hotell kan du ofta se att 12 procent dricks har lagts till på notan. Var noga med att ge ytterligare minst 5 procent av notan då många egyptier endast lever på dricksen.
Hotellpersonal: Ca 5 pund. Ett generellt råd är att alltid ha småpengar på sig.
Taxi: Även taxichauffören förväntar sig dricks. Här är rekommendation att du dricksar runt 10 procent av priset.

2. Israel
Valuta: 
New Sheqel (ILS)
Restaurang: I Israel förväntas det inte att man skall dricksa eftersom serviceavgiften redan är inräknad.
Hotellpersonal: 10–15 procent New Shekel bör ges.
Taxi: Att avrunda uppåt uppskattas.

3. Spanien och Kanarieöarna
Valuta: Euro
Restaurang: På större restaurangnotor uppskattas det om du lämnar ett par euro i dricks beroende på servicen. På Kanarieöarna, vid mer turisttäta områden, är det vanligt att sju procent IGIC har lagts till längst ner på notan. Detta skall inte förväxlas med dricks utan är moms som inte inkluderats i priserna på menyn. Är du nöjd med servicen är det därför trevligt att lämna ett par ytterligare euro som dricks.
Hotellpersonal: Ca 1 euro kan vara trevligt, men man dricksar allt mindre i Spanien.
Taxi: Förväntar sig ingen dricks.

4. Italien
Valuta: 
Euro
Restaurang: I Italien betalar du nästan alltid en mindre summa på 1–3 euro för servicen och brödet vilket oftast betalas per person. På restauranger där det är tillagt en så kallad Coperto-avgift behöver du inte lämna någon dricks. Förutom i Venedig där det är kutym att dricksa 10–15 procent. Dessutom tillkommer det ofta en avgift på 3 euro per person. Håll koll på notan så du inte dricksar dubbelt av misstag.
Hotellpersonal: Ca 1 euro är rimligt, men även i Italien dricksas det allt mindre.
Taxi: Förväntar sig ingen dricks.

5. Kroatien
Valuta:
 Kroatiska kuna (HRK)
Restaurang: Vanligtvis bör ca 5–10 procent av notan läggas som dricks. Tänk på att dricksa med kontanter eftersom kreditkort inte är lika vanligt som i andra europeiska länder. Undvik att tömma fickorna på småmynt även om det kan verka lockande.
Hotellpersonal: 10–20 HRK är vanligt att ge.
Taxi: Förväntar sig ingen dricks.

6. Grekland
Valuta: 
Euro
Restaurang: Ungefär 10 procent av restaurangnotan bör lämnas som dricks, även om det står att det är pålagt ”service charge”.
Hotellpersonal: 1 euro
Taxi: 
Få använder taxameter så gör upp om priset innan du påbörjar din resa. Jämfört med andra destinationer på listan är taxiresor i Grekland förhållandevis dyrt. I regel rundar passageraren av uppåt vid längre taxiresor, annars förväntas ingen dricks.

7. Turkiet
Valuta: 
Lira (TRY)
Restaurang: Vid restaurangbesök är det mer regel än undantag att lämna ca 10 procent dricks.
Hotellpersonal: 2 lira
Taxi: I regel erbjuds fasta priser men om inte så rekommenderas att göra upp om priset innan påbörjad resa. Vid kortare sträckor rekommenderas 2–3 Lira i dricks.

8. Frankrike
Valuta: 
Euro
Restaurang: Enligt lag är det alltid inkluderat 15 procent dricks på notan i Frankrike. Om man varit nöjd med servicen är det trevligt att lägga 1–2 euro extra.
Hotellpersonal: 1–2 euro
Taxi: 10 procent av priset för resan bör lämnas som dricks till taxichauffören.

9. Portugal
Valuta: 
Euro
Restaurang: På finare restauranger i turistorter bör man ge ca 5 – 10 procent som dricks. På mer lokala ställen och barer förväntas du inte ge någon dricks.
Hotellpersonal: 
Något mindre en 1 euro är legitimt att ge.
Taxi: Avrunda det totala beloppet uppåt.

10. Cypern
Valuta: 
Euro
Restaurang: På Cypern dricksar den som är nöjd med servicen ungefär 10 procent.
Hotellpersonal: På hotell uppskattas det om du dricksar 1–2 euro.
Taxi: Det tillhör inte vanligheterna att man dricksar men var noga med att komma överens om ett fast pris innan resans start.

11. Malta
Valuta: 
Euro
Restaurang: På restauranger och barer bör du dricksa mellan 5–10 procent av den totala notan.
Hotellpersonal: 
Det är vanligt att man lägger ca 2–3 euro.
Taxi: När du åker taxi i Malta bör du lägga 10 procent av kostanden som dricks.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är det langos på torget

Konceptet gör comeback efter tjugo år.

Mattias Nilsson

Kl.18:00, 21 maj, 2018

Här är det langos på torget
Foto: Mattias Nilsson.

I lördags var det premiär för en ny matvagn på Stortorget i Karlskrona; Lullans langos & tacos. 

img_8603

– Det gick jättebra. Vi hade över 40 ätande i lördags, berättar Ulrika Sjövik-Hjort. 

Det är hennes smeknamn Lullan som gett namn åt rörelsen som formellt sett ägs av Ulrikas make Erik Sjövik.

Anorna att sälja langos finns dock i släkten sedan gammalt. Ulrikas far Olle Hjort berättar att han sålde langos på Klaipedaplatsen redan för tjugo år sedan och att det genast blev väldigt populärt.

Sedan dess har Karlskrona saknat ett ställe som serverar langos annat än under sommarens marknader men nu är det alltså dags för comeback.

img_8602

Utbudet består förutom av langos även av tacos och små kroppkakor.

Man har fått en permanent plats på torget och siktar på att ha öppet måndag till lördag.

– Sedan är det förstås också ganska mycket beroende på vädret. Är det dåligt  väder är det inte kul…

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Håkan lurades på 140 000 – såg på när kontot länsades

Bedragaren slog till mot Håkan Bosäter: "Finns flera saker som borde fungera".

Robin Östberg

Kl.13:47, 21 maj, 2018

Håkan lurades på 140 000 – såg på när kontot länsades
Foto: Mostphotos.

En av de utsatta för ”bluffmetoden” är Håkan Bosäter som trodde att han blev uppringd av Nordea. På uppmaning slog han in sina bakuppgifter och gjorde då upptäckten att det dragits 5 000 kronor kronor från hans sparkonto. När Bosäter väntade på Nordeas kundtjänst kunde han se hur bedragaren flyttade pengar från hans kapitalkonto till lönekontot. Innan kontot hunnit spärras hade han blivit av med 140 000 kronor.

– För mig är det viktigt att framhålla att det finns flera saker som borde fungera annorlunda, säger Håkan Bosäter till Expressen.

Håkan hade blivit utsatt för en bedrägerivariant som kallas spoofing. I korta drag är det som sker att det ser ut som bedragaren ringer från banken och påstår att det pågår en misstänkt transaktionen. För att stoppa detta uppmanas kunden identifiera sig via mobilt bank-id. Bedragaren kan då logga in och få tillgång till kundens samtliga konton.

I de flesta fall ersätter banken inte kunder som utsatts för spoofing, då kunderna använt bank-id för att öppna sina konton anses de av bankerna varit ”grovt oaktsamma”

ARN, Allmänna reklamationsnämnden, prövar nu för första gången sex ärenden där personer som utsatts för spoofing vill få tillbaka sin pengar.

Cecilia Blomqvist på Konsumenternas bank- och finansbyrå, menar att då kunderna är övertygade om att de blivit kontaktad av sin bank är frågan om det verkligen kan anses ha agerat oaktsamt. Vidare menar hon att det beslut ARN fattar i dessa ärenden kan få stor betydelse framöver.

– ARN:s beslut är inte bindande för bankerna, men bankerna brukar alltid följa ARN:s riktlinjer, säger hon till tidningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Innovationsriksdagen hamnar i Blekinge

"Har redan börjat titta på vad vi har för större bolag i Blekinge".

Mattias Nilsson

Kl.11:13, 21 maj, 2018

Innovationsriksdagen hamnar i Blekinge
Foto: Arkiv.

Nästa år, närmare bestämt den 8 och 9 maj 2019, äger evenemanget Innovationsriksdagen rum i Blekinge.

Detta i ett samarrangemang mellan Netport Science Park, Blekinge Business Incubator och Blue Science Park.  

Vid årets innovationsriksdag i Borås lockade man bland annat två ministrar.

Syftet med innovationsriksdagen är att samla de som är verksamma inom innovationsbranschen så att de kan nätverka och utbyta erfarenheter kring affärsutveckling och låta start up-företag ägna sig matchmaking med redan etablerade företag.

– Vi har redan börjat titta på vad vi har för större bolag i Blekinge som kan vara intressanta för att möta startups, säger verksamhetsledarna Magnus Forsbrand och Samuel Henningsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLICKTOPPEN: Här är de hetaste husen

Dessa fastigheter i Blekinge är just nu populärast på Hemnet.

Mattias Nilsson

Kl.21:02, 19 maj, 2018

KLICKTOPPEN: Här är de hetaste husen

Här är det mest klickade bostadsannonserna i BlekingeHemnet.

pukaberg-111_z3uhq6-1

Pukaberg 111 i Karlskrona. Gård från 1880-talet med sju rum och 201 kvadratmeter boarea. Tomten är på 11 hektar. Mäklare: Länsförsäkringar fastighetsförmedling. Utropspris: 2 695 000 kronor.

o%cc%88stra-ska%cc%88rfva-1

Östra skärfva byväg 21, Karlskrona. Friliggande villa från 2009. 201 kvadratmeter boyta och 6 rum. Öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Mäklare: Svensk fastighetsförmedling. Utropspris: 4 795 000 kronor.

skavkullava%cc%88gen-1

Lilla Skavkullavägen i Nättraby. Äkta havstomt i söderläge. Villa från 1918. Trägolv och kakelugnar. Fem rum och 82 kvadratmeter boarea. Mäklare: Fastighetsbyrån. Utropspris: 5 975 000 kronor.

tomtabacken-1

Tomtabacksvägen 10, Sturkö. Ett vinterbonat fritidshus från 1929. Huset fungerar både som permanentboende eller som fritidsbostad. På fastigheten finns ekonomibyggnad, uthus och brygga. Mäklare: Fastighetsbyrån.
Utropspris: 2 995 000 kronor.

elvsbergs-1

Elvsbergsvägen 26A, Karlshamn. Villa från 1935 som i dag rymmer tre lägenheter men det går att göra om till en och samma bostad eller hyra ut lägenheterna för sig. 240 kvadratmeter boarea. Mäklare: Fastighetsbyrån. Utropspris: 2 495 000 kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Enorm prisökning på glass – här är anledningen

Här är glassfavoriten som har ökat mest i pris.

Matilda Larsson

Kl.13:56, 19 maj, 2018

Enorm prisökning på glass – här är anledningen
Genrebild: Pxhere.

Under sommaren är glass ett måste för många.

Den som har varit uppmärksam har dock märkt att glassen tycks ha blivit dyrare genom åren.

Det stämmer – på tjugo år har till exempel en Daimglass blivit 78 procent dyrare, vilket Di först rapporterade.

År 1998 kostade en Daimglass 14 kronor styck, i dag har priset gått upp till 25 kronor. Bland annat glassföretaget Sia har höjt sina priser med tio procent bara det senaste året.

Enligt Rolf Frid, vd på Sia, är det råvarorna som påverkar priset mest.

–Vi höjer när råvarupriserna går upp. Gräddpriset har gått upp 35 procent i år i jämförelse med föregående år, säger han till Di.

Det är dock inte bara grädden som har gjort våra plånböcker tommare. Även priset på vanilj har ökat, under en längre tid. Cyklonen Enawo som ödelade stora delar av vaniljodlingen på Madagaskar förra året, har lett till brist på äkta vanilj.

Tack vare långa kontrakt som många glassföretag har med sina vaniljleverantörer, har det dock kortsiktigt inte en lika stor prispåverkan enligt Rolf Frid.

Kostnaden kan dock bli mer synlig för nya glassleverantörer.

– Om man i dag vill gå från arom till äkta vanilj i förpackning så går det nästan inte att köpa över huvud taget. Vi har ju jobbat med äkta vanilj under lång tid, så vi är vana, säger Rolf Frid till Di.

Det finns dock positiva nyheter – den glass som har gått upp minst i pris är den klassiska isglassen Piggelin, som bara har haft en prisökning på två kronor de senaste 20 åren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng