Det är organisationen Vi står inte ut som kartlagt Migrationsverkets asylboenden på 40 orter i landet, bland annat i Ronneby, och som nu presenterar sin rapport.
Bland annat konstaterar man att det är en rotlös tillvaro präglad av psykisk ohälsa.
Det är inte ovanligt att unga ensamkommande tvingas byta boende tre till fem gånger, ibland så många gånger som åtta gånger under sin asylprocess i Sverige.
På vissa orter erbjuds svenskundervisning av frivilliga organisationer eller folkbildarförbund, men det är långt från alla. Den långa väntan och de upprepade skolbytena gör att unga tappar motivationen att studera.
Det är även vanligt att många personer delar på ett och samma rum.
Frivilligorganisationer, lärare och unga själva rapporterar om en alarmerande boendesituation där man inte orkar gå till skolan då äldre sänggrannar utan sysselsättning är vakna om nätterna och sover på dagarna och på så sätt stör nattsömnen.
Det faktum att ensamkommande så ofta tvingas flytta gör det svårt att få en fungerande fritidsverksamhet, exempelvis fotbollsträning eller träning på gym.
Det är antingen för långt att ta sig till träningen eller så är avgiften för dyr.
Det rapporteras även om att man inte får något att äta de dagar man inte har möjlighet att komma hem till tiden då maten serveras, skriver organisationen i ett pressmeddelande.
Många mår enligt rapporten dåligt psykiskt och ägnar sig åt självskadebeteende.
Droger förekommer på samtliga av Migrationsverkets boenden.
Läsarkommentarer
Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.