Behöver 30 000 kronor för att göra kriminella ungdomar kreativa

Startar insamling på nätet.
"Hoppas av hela mitt hjärta att det går som jag har planerat."

Mattias Nilsson

Kl.20:09, 5 mars, 2018

Behöver 30 000 kronor för att göra kriminella ungdomar kreativa
Foto: Privat/Pexels.

Genom föreläsningar, mixning av musik och en video hoppas Sara Andersson från Karlshamn förvandla kriminellt belastade ungdomar till att i stället bli kreativa och talangfulla musikskapare.

För tillfället pågår en så kallad crowdfunding, en insamling på nätet för att förverkliga projektet. Totalt behöver Sara Andersson få in 30 000 kronor.

–  I snart ett år har jag jobbat på SiS, Statens institutionsstyrelse, Ryds Brunn. Det är ett ungdomshem för skolpliktiga pojkar mellan 12 och 16 år med psykosociala problem som kriminalitet och missbruk. Under de månaderna som jag har jobbat där har jag sett hur en del av dem har ett starkt brinnande intresse för att skriva och komponera musik. De skriver om allt, bland annat om kärlek, familjen och deras liv för övrigt.

Projektet handlar om att hjälpa de unga att ta fram sin kreativa sida i låtskapandet och att utveckla den.

– Idén uppstod efter att jag har sett hur bra de mår genom att få utlopp för sina tankar och känslor genom sina texter och även hur de stärks personligen genom det beröm som vi i personalen ger dem efter att de antingen har läst upp en nyskriven text eller spelat upp en färdig låt.

Hon berättar varför hon själv brinner så starkt för idén:

– En gång var jag en ung, vilsen och destruktiv tjej och jag önskar att någon hade gjort något liknande för mig. Jag berättade för en av ungdomarna om mitt projektarbete och poängterade att om jag får ihop pengarna så ska han få följa med. Han sken upp som en sol och blev supertaggad, så jag hoppas av hela mitt hjärta att det går som jag har planerat. Jag känner att jag vill göra något för dem, jag vill vara med och förändra eller åtminstone visa dem att man kan om man vill, bara man kämpar och vägrar att ge upp. Jag vill att de ska inspireras och motiveras av andra som är i musikbranschen och även av de som en gång själva har varit kriminella eller haft någon slags destruktivitet, men som har tagit sig ur det med hjälp av det de brinner för allra mest.

Vad är det pengarna ska användas till mer konkret?
– Det är tänkt att ungdomarna ska få skriva en text tillsammans som ska inspirera andra ungdomar. Genom det får de ta del av samarbete och det krävs att de är överens och har tålamod med varandra.
Jag har tagit kontakt med en förening i Stockholm där en man som är inspiratör och föreläsare ska prata lite med ungdomarna med musiken som mål. Efter det är det tänkt att en kille ska hjälpa ungdomarna med att göra beats, mixning och en master som passar till deras text för att de sedan ska kunna spela in den i deras studio i Stockholm. Om jag får ihop pengar så är det även tänkt att ungdomarna ska få göra en musikvideo till deras låt och det sker också i samband med att vi är i Stockholm. Tanken är också att vi ska vara i Stockholm under två dygn så i priset är även övernattning inräknad.

Hur går det med insamlingen hittills?
– Jag startade den för några dagar sedan och än så länge har det tyvärr gått väldigt trögt. Jag hoppas på att fler vill dela och att det snart kommer in bidrag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många lärare är behöriga

Nu har Lärarförbundet tagit fram siffror på hur många lärare i länet som har behörighet.

Mattias Nilsson

Kl.15:57, 22 mars, 2018

Så många lärare är behöriga
Foto: Arkiv.

I december 2017 hade motsvarande 71 procent av lärarna i grundskolan i Blekinge län lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

Genom detta ligger Blekinge under snittet för hela landet.

Det visar ny statistik från Skolverket som Lärarförbundet i dag analyserar på kommun- och länsnivå över den senaste fyra åren.

– När lärare saknas påverkas både kvalitén i elevernas undervisning och arbetsmiljön för befintliga lärare. Lärarbristen riskerar att öka skillnaderna mellan skolor. Som lärare vet vi hur viktig vi är för varandra och hur avgörande det är att förutsättningarna är som bäst där utmaningarna är som störst, säger Johanna Jaara Åstrand.

Av de sammanlagt 1 510 grundskollärarna i Blekinge var det 1 168 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne, skriver Lärarförbundet i ett pressmeddelande.

Olofström är den kommun i länet där andelen behöriga lärare ändå ökat mest. Ronneby kommun upplever en negativ utveckling när det handlar om andelen behöriga lärare.

skarmavbild-2018-03-22-kl-15-54-36

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Satte fyr på balkong – döms till psykvård

Kvinnan har ingen minnesbild av hur branden på balkongen startade.

Mattias Nilsson

Kl.15:24, 22 mars, 2018

Satte fyr på balkong – döms till psykvård
Foto: Arkiv.

En 64-årig kvinna i Trensum döms nu till rättspsykriatisk vård efter att ha antänt en balkong till ett boende den 11 oktober i höstas.

Åklagaren hade yrkat på att kvinnan skulle fällas för grov mordbrand men  tingsrätten valde i stället andrahandsyrkandet som var grov allmänfarlig vårdslöshet.

LÄS MER: Tände eld på äldreboendets balkong – åtalas för grov mordbrand

I domen skriver tingsrätten att varken kvinnan som satt och rökte på balkongen eller vittnen kunnat redogöra exakt för hur branden uppstod och därmed kan man inte bevisa huruvida kvinnan hade uppsåt att starta en brand.

Nu döms hon till rättspsykriatisk vård och till att betala ett skadestånd till fastighetsägaren på 70 703 kronor plus ränta.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Försökte sno med sig choklad från butiken

Över 40 chokladkakor östes ner i en väska.

Mattias Nilsson

Kl.14:07, 22 mars, 2018

Försökte sno med sig choklad från butiken
Foto: Arkiv.

Tre män var inne på Coop i Svängsta på onsdagseftermiddagen.

Personal reagerade över att de betedde sig märkligt och när de skulle lämna butiken uppdagades det att de smugglat ner 40 chokladkakor från butiken i en väska som de dock inte fick med sig därifrån.

Värdet på chokladen uppgår till 780 kronor. Det finns övervakningsfilm från det inträffade.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Pappa jagas av skräcködlor

Det blir fartfyllt värre till helgen.

Mattias Nilsson

Kl.08:20, 22 mars, 2018

Pappa jagas av skräcködlor
Foto: Arkiv.

Nu på lördag klockan 11.00 kan barnfamiljer besöka Lokstallarna i Karlshamn där karaktären Pappa Kapsyl spelar dinosaurielåtar och filosoferar om tyrannödlor, långhalsar och klubbsvansar tillsammans med publiken.

Det hela beskrivs som en fartfylld musikföreställning för hela familjen.

Evenemanget som riktar sig till barn i åldrarna 3-6 år är avgiftsbelagt.

Pappa Kapsyl – som egentligen heter Carl-Otto Johansson och kommer från Kalmar – gör musik, videor och föreställningar om dinosaurier för barn.

På Pappa Kapsyls populära Youtube-kanal finns musik, musikvideor och barnprogrammet Dinoparken.

skarmavbild-2018-03-22-kl-08-19-27

Musiken har lanserats internationellt under namnet Daddy Donut – idag Sveriges största barnmusikexport. Under våren 2018 släpps skivan Dinosaurierna vaknar, den efterlängtade uppföljaren till debutskivan Dinosaurielåtar.

I april lanseras den nya Youtube-serien Melodinosauriefestivalen.

I deltävlingarna kan tittarna rösta på de låtar de vill se i finalen live på Kalmar Slott där Pappa Kapsyl ger elva föreställningar under sommaren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sällsynt parasit drabbar utekatter i Blekinge

"Var så dåliga att de självdog eller var tvungna att avlivas."

Redaktionen 24blekinge.se

Kl.19:00, 21 mars, 2018

Sällsynt parasit drabbar utekatter i Blekinge
Foto: Pexels.

I slutet av januari blev drygt 30 katter på ett katthem i Helsingborg sjuka. Katterna kom från området kring Klippan och hade levt i det vilda. Lungkapaciteten blev allt sämre för djuren efter hand som tiden gick. På några veckor dog 24 av 33 katter, skriver Sydsvenskan.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har undersökt kvarlevorna av kropparna.

– Antingen var katterna så dåliga att de självdog eller var tvungna att avlivas, säger Eva Osterman Lind, parasitolog och veterinär vid SVA, till tidningen.

Analyser visar att katterna bar på den ovanliga parasiten lungmask. För att ta reda på mer har nu SVA bett kattägare om hjälp. Man vill få in 300 avföringsprover från utekatter i Blekinge, Skåne och Halland, för att ta reda på hur utbredd parasiten är.

– Vi vet att 20 procent av utekatter har spolmask och även bandmask är vanligt. Men lungmasken vet vi ingenting om. I Danmark är det en vanlig parasit men vi har bara haft ett fåtal fall här tidigare. Det är möjligt att parasiten är underdiagnosticerad i Sverige.

Lungmaskens larver växer i sniglar, en delikatess för gnagare. När katter kommer i kontakt med gnagare får de i sig parasiten och masken bosätter sig kattens lungor. Katter kan också hoppa över mellanhanden och själv äta sniglar.

En katt som drabbas behöver inte uppvisa några symptom. Katterna från Klippan misstänktes inledningsvis vara förgiftade av kemikalier. Vanliga symptom kan vara hosta och trötthet. Även rinnande ögon kan vara ett symptom på lungmask.

Text: André Kvist

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng