Bragden ett faktum – Sverige klara för VM

Sverige slog ut favorittippade Italien och är klara för VM i Ryssland nästa år.

Mia Martelleur

Kl.22:44, 13 november, 2017

2 bilder
  • Sveriges Marcus Berg jublar efter fotbollsmatchen i VM-kvalets play-off mellan Italien och Sverige. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
    Sveriges Marcus Berg jublar efter fotbollsmatchen i VM-kvalets play-off mellan Italien och Sverige. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
  • Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
    Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Senast Sverige spelade ett VM i fotboll var år 2006 och nu äntligen får vi chansen att delta i den stora fotbollsfesten igen. Under måndagskvällen grät två fotbollsnationer när Sverige slog ut Italien efter en mycket intensiv match – italienarna fällde tårar av sorg och svenskarna av euforisk glädje.

Matchen var mål- men inte alls chanslös. Italien låg på hela matchen och de svenska fansen satte hjärtat i halsgropen under fler upprepande tillfällen, inte minst under de sista minuterna när drömmen om ett VM låg närmare till hands än någonsin.

Men trots tung italiensk press, och att fredagens matchhjälte Jakob Johansson fick bäras ut på bår redan under första kvarten, lyckades Sverige hålla nollan och säkrade en plats i VM.

– Det går inte att beskriva känslan men det kommer några tårar. Det var bara att sitta och hoppas att vi skulle kunna hålla emot. Idag gjorde vi det med lite flyt, en stor kämparinsats och en bra organisation. Under hela resan har killarna ställt upp på det sättet vi vill spela på vilket har känts underbart och jag är så imponerad av dem, säger förbundskapten Janne Andersson i Kanal 5:s tv-sändning efter matchen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förre landslagsbacken ser slutet på karriären

Blekingeprofilen har förmodligen spelat sin sista match. "Det kanske finns ett veteranlag".

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.20:42, 17 januari, 2018

Förre landslagsbacken ser slutet på karriären
Foto: Johanna Lundberg / BildbyrΌn

Sillhövdasonen och förre landslagsbacken Mikael Antonsson har av allt att döma tacklat sin sista forward på elitnivå, vilket Köpenhamnsspelaren berättar för Tipsbladet.dk. 

– Ja, det tror jag. Det kanske finns ett veteranlag som vill ha mig, säger han till tipsbladet.dk.

Det blir alltså förmodligen ingen återkomst till varken IFK Göteborg eller Sillhövda AIK där han inledde karriären.

Antonsson som hunnit bli 36 år har bara spelat sju minuter den här säsongen för FCK Köpenhamn – men är numera en del av den stab som huvudtränanaren Ståle Solbakken förfogar över.

– Jag försöker att hålla igång, men jag är långt ifrån deras (lagkamraternas) nivå, säger han.

Efter Sillhövda gick flyttlasset till IFK Göteborg där han gjorde tre säsonger. Antonsson har dessutom spelat Serie A-fotboll för Bologna och hunnit med 28 a-landskamper för Sverige.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Jag tänker inte på fansen – jag måste tänka på mig själv”

Från Mjällby – till rivalen Landskrona BoIS. "Det är sånt som händer", säger Granit Stagova.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.20:56, 16 januari, 2018

”Jag tänker inte på fansen – jag måste tänka på mig själv”
Granit Stagova.

Förra säsongen tog han steget från Kristianstad FC till Mjällby.

Ett år senare lämnar mittfältstalangen Listerlandet och Mjällby för spel i den historiska rivalen Landskrona BoIS.

LÄS MER: Yttern lämnar Mjällby – klar för Landskrona BoIS

Granit Stagova, 20, är inte rädd för att göra de känsliga övergångarna, precis.

– Det är fotboll. Det är sånt som händer. Jag tänker inte på fansen – jag måste tänka på mig själv och på min framtid. Och det finns ju värre flyttar man kan göra, säger Stagova.

Kristianstadssonen skrattar.

Han är redo för nästa kapitel i fotbollskarriären – och han är tvärsäker på att superettan-nykomlingen Landskrona BoIS var det perfekta valet för honom.

– Det fanns lite annat intresse från superettan också, men Landskrona kändes helt perfekt för mig, säger Granit Stagova.

Mittfältaren berättar att Landskronas huvudtränare, Agim Sopi, har jagat honom i två års tid.

– Så nu blir det tredje gången gillt, skrattar Granit Stagova.

Just Agim Sopi var en stor anledning bakom talangens beslut att flytta sydvästut.

– Man märker hur passionerad han är för fotbollen och för klubben. Det känns som han är redo att göra allt för laget, säger Stagova.

Om ett par veckor går flyttlasset till Landskrona för Kristianstadsgrabben.

– Det blir bra. Jag känner några där sedan innan. Adi Nalic (tidigare i Mjällby) känner jag och sedan har jag bott tillsammans med anfallaren Karim Sadat i Malmö under min tid i MFF, säger Granit Stagova.

Kontraktet med BoIS är skrivet över två år.

– Det ska bli riktigt kul att träna fotboll igen. Jag är taggad på att hjälpa BoIS ännu högre upp nu.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förre Mjällbyprofilen på väg till Allsvenskan

Nigerianen på väg att återförenas med sin förre sportchef.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.20:39, 16 januari, 2018

Förre Mjällbyprofilen på väg till Allsvenskan
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Mjällby AIF:s förre mittback Gbenga Arokoyo ryktas vara på väg tillbaka till Sverige från MLS och Atlanta United, som han numera huserar i. Det skriver Fotbolltransfers.com på sin sajt.

Men Mjällbyprofilen uppges inte vara på väg att återförenas med Mjällby utan i stället är det Kalmar FF det pratas om för nigerianen.

Gbenga Arokoyo spelade i Mjällby mellan 2012 och 2014 och hann med att göra 48 allsvenska matcher för klubben.

Enligt Fotbolltransfers.com ska Kalmars intresse vara intensivt. Kalmars sportchef Thomas Andersson Borstam värvade ju en gång i tiden mittbacken till Mjällby.

– Det blir alltid sådana spekulationer om spelare som man jobbat med tidigare. Jag har ju haft honom i Mjällby innan. Det är som alltid, av respekt för andra vill jag inte kommenterar spelare som tillhör andra klubbar, Thomas Andersson Borstam Fotbollstransfers.com.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dokument

Mjällbys nya superlöfte: ”Det var ren ilska”

Omar Dampha om mardrömshösten i KFC, hårda uppväxten i Gamlegården och varför han tillägnar varje mål sin mamma.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.21:00, 13 januari, 2018

Mjällbys nya superlöfte: ”Det var ren ilska”
Dampha på Strandvallen. Foto: Viktor Andersson.

För Mjällbys 17-åriga löfte Omar Dampha var fjolårssäsongen minst sagt händelserik. Nog för att du som fotbollsspelare kanske inte söker ett stiltje, men känslan var att forwarden på en säsong, var med om mer än många elitspelare är på en hel karriär.

– Det var roligt i början – men det slutade tråkigt. Visst var det mycket, men jag har försökt att inte sväva i väg, utan försökt behålla fötterna på jorden, säger Omar Dampha ödmjukt.

LÄS MER: Mjällby-förvärvet till landslaget

Jag träffar nyförvärvet vid ett råkallt Strandvallen där snö blandas med regn och där vindarna inte ligger i ide. Men det är en glad 17-åring som joggar ut på planen. När han lattjar med bollen syns ett levande kroppspråk och han ler. Det är också där den lite tråkigare delen av säsongen kommer in.

– Det är verkligen jättekul att komma igång igen. Jag har verkligen saknat att spela fotboll eftersom jag var avstängd och inte fick spela alls i slutet med Kristianstad, säger Dampha.

170316 Kristianstads Omar Dampha poserar fšr ett portrŠtt den 16 mars 2017 i Kristianstad. Foto: Pelle Bšrjesson / Idrottsfoto / BILDBYRN / COP 205

Omar Dampha i Kristianstadströjan. Foto: Pelle Bšörjesson / Bildbyrån.

Avstängningen, ja. Det för honom, tråkiga slutet på en annars genombrottsfylld säsong. Den infekterade historien utspelade sig efter matchen mot Skövde och som så ofta vid konflikter har den två olika ansikten.

Den första berättas av Kristianstads tränare Atli Edvaldsson och var den som fick Dampha avstängd. Enligt islänningen ska Omar fysiskt ha attackerat honom. Den andra av Dampha – som bestämt avvisar det påståendet.

– Han vill få mig att se dum ut, inget sånt hände – det är ren lögn och han vill bara rädda sig själv. Många som var där kan intyga att det inte hände. Men missförstå mig inte, jag har inga hard feelings mot Kristianstad. Det är en jättebra klubb, men det finns vissa personer där, och tränaren är en av dem, som inte är det.

Till kontexten hörde också att Dampha genomgående, sedan Edvaldsson kom till klubben kände sig motarbetad – och som kulminerade med bråket och Damphas berättelse om att tränaren ska ha petat honom – för att han inte hade magrutor.

– Han kritiserade mig hela tiden, var alltid på mig med negativa kommentarer och påpekade hela tiden småsaker. Och det var inte bara mot mig, det var många i laget som undrade vad han liksom hade emot oss, berättar Dampha.

Hur kände du då?
– Det var bara ren ilska. Men det gjorde mig bara mer motiverad.

Ångrar du det som hände?
– Nej, det har ju redan hänt – varför ska jag göra det. Jag har lagt det bakom mig och försöker tänka på Mjälllby.

171208 Omar dampha i P17/00-landslaget poserar fšr portrŠtt den 8 december 2017 i Stockholm Foto: Simon HastegŒrd / BildbyrŒn / Cop 118

Omar Dampha med landslaget. Foto: Simon HastegŒråd / BildbyrŒån.

Mjällby, ja. Vi ska återkomma till de, men först stanna ett kort tag i Damphas händelserika säsong. För den var långt ifrån bara negativ. Eller vad sägs som dubbla landslagsläger på Bosön, provträning med Premier League-klubben Brighton och de där första målen som 17-åringen stod för.

– Det bästa var mina två mål mot Husqvarna – det var ren glädje. Mitt premiärmål mot Utsikten var mer av en chock. Det var ju efter bara sju minuter och jag fick en riktig adrenalinkick.

Han fortsätter:

– Landslaget var förstås kul. Det var ju landets bästa spelare i min ålder jag fick visa upp mig tillsammans med. Det gick bra – men kunde gått bättre.

Åter till Mjällby. Det lag han valde framför mer meriterade klubbar högre upp i seriesystemen.

– Det fanns flera andra lag som var intresserade men jag fick direkt en bra bild av klubben och det som var avgörande var att de tydligt hade en bra plan för vad de ville med mig.

En annan orsak var supportrarna.

– Jag har spelat mot dem och jag måste säga att jag verkligen gillar ”Sillastrybarna” (namnet på lagets fans). Det är bland de bästa fansen i hela landet och det ska bli kul att spela inför dem.

Hur har den första tiden varit?
– Det har varit kul. Det är ett bra gäng och jag har snackat med alla. Visst, det var lite nervöst i början men nu är det bara att köra på och kriga för en plats.

Är det skillnad mot Kristianstad?
– Man märker skillnad ja, framförallt när det kommer till tempot, som är snabbare, men även kring seriositeten – det är mer seriöst här.

Vad har du för personlig målsättning?
– Jag vill först och främst etablera mig i truppen, sedan kanske startelvan – samtidigt som jag vill utvecklas och bli en bättre spelare.

När Omar Dampha gjorde sitt allra första a-lagsmål mot Utsikten tillägnande han det sin mamma, som han tillsammans med sina två systrar, bor med i Kristianstad.

– Egentligen tillägnar jag henne alla mål jag gör. Hon har alltid ställt upp för mig och stöttat mig, så det är ett sätt att tacka henne. Utan henne hade jag inte klarat mig. Hon är mitt största fan.

Omar DamphaPå Strandvallens konstgräsplan. Foto: Viktor Andersson.

När Omar växte upp i höghusområdet Gamlegården i Kristianstad och spelade på olika planer i området föreställde han sig alltid att han var Didier Drogba.

Ni vet den ivorianske anfallaren som bland annat öste in mål för laget som blivit Omars favoritgäng – Chelsea. Likheterna är också slående. Precis som Drogba är Dampha en stor targetforward som dessutom inte räds djupledsspelet.

– Det är min stora idol och en spelstil jag försökt efterlikna.

Området där han växte upp beskrivs ofta i media som ett ”utsatt område” och hans sätta att tackla ungdomens svårigheter var att spela fotboll.

– Vi spelade hela tiden, och det har verkligen hjälpt mig att hålla mig borta från problem. Visst, jag busade också runt med vännerna, men jag har alltid umgåtts med rätt vänner – jag har alltid hållit mig till fotbollen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Årets mål till förre Mjällbyspelaren: ”Det känns hedrande”

Kanonmålet prisades.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.19:48, 13 januari, 2018

Årets mål till förre Mjällbyspelaren: ”Det känns hedrande”
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Sölvesborgssonen och förre Mjällbytalangen Adi Nalic får Sabolakanonen. Priset till den Landskronaspelare som anses ha gjort säsongens snyggaste mål. Det meddelar Landskrona på sin hemsida.

Det var mot Utsikten som Nalic kom in från vänsterkanten, fick kanonträff – och såg bollen borra sig in i det högra hörnet.

Klippet visar ett sammandrag av Nalic prestationer det här året. Spola 1.52 in i klippet för att se ovan nämnda målet.

 

– Det målet glömmer vi aldrig. Vi i Sabola har ju den lilla hytten i hörnet vid restaurangen och sittplatsläktaren som vår lokal och när man satt där såg man riktigt hur Adi siktade in sig och prickade det bortre krysset, säger prisutdelaren Jonas Pernet.

Adi Nalic:

– Att komma hit till BoIS och få ett sådant pris är hedrande. Det är alltid lite extra när supportrarna delar ut ett pris till en, säger Adi Nalic.

FaktaFakta:

  • Sabola står för Sabrina, BoIS och landslaget och är en sammanslagning av Landskrona BoIS och svenska landslagssupportrar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng