Legendaren redo för revansch

Har inte glömt sist Mjällby kvalade mot Örgryte. "Det är förväntan i luften".

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.18:55, 7 november, 2017

Legendaren redo för revansch
Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

Mjällbys assisterande tränare Mattias Asper har tunga meriter på sin lista. Avgörande Champions League-matcher, SM-guld och landslagsmatcher. Sist Mjällby kvalspelade, mot just Örgryte, stod han i mål. Nu står han vid sidlinjen.

– Revanschlusten är oerhört stor. Och ÖIS kryddar så klart till det men framförallt är den stor för att det är kval – och senaste gången kände vi oss väldigt besvikna, säger Mjällbys assisterande tränare Mattias Asper.

Vad minns du från det senaste dubbelmötet som slutade med att ni åkte ut?
– Jag minns framförallt de viktiga händelserna, som utvisningarna, målen och de missade chanserna. Det sitter kvar hårt i minnet, berättar Asper.

Det svider fortfarande?
– Ja absolut, sånna starka minnen, både besvikelser och vinster kommer man i håg. Det är också det som driver en, man spelar för att vinna och slippa känna besvikelse.

Men Mjällby har gått vidare. Och de har gjort det med stil. Formen kunde knappt varit bättre och hela Mjällby andas optimism.

– Det är ett tvärtomläge nu, där vi kommer från en serie under. En chans till revansch med helt nya förutsättningar men med samma klubbar som gör upp. Det ska både bli spännande och kul, säger Asper.

Är du nervös?
– Jag är mer eller mindre alltid nervös, oavsett match. Men en sån här viktig match går man så klart in i med extra mycket spänning. Det är förväntan i luften och det ger en extra krydda – en adrenalinkick, menar Asper.

Du har mängder med viktiga matcher i bagaget. Vad blir din roll inför de här matcherna?
– Att se till att laget inte gör så mycket annorlunda. Vi ska våga spela vårt spel, så jag försöker få dem att slappna av och bara ge allt. Så får vi hoppas att det räcker. Det kommer bli tufft men också intressant och roligt, tror den gamle landslagsmålvakten.

Mjällby kommer in i kvalmötena med ÖIS med ett fint facit på sju raka matcher utan förlust. För ÖIS, är det snarare tvärtom. De har fem raka matcher utan vinst och  3-7 i målskillnad.

– Det är en fördel, vi har ett gott självförtroende. Samtidigt har det historiskt sätt varit en fördel att komma från Superettan. Det är små marginaler som avgör och jag tror det laget som klarar av att spela på sitt sätt, är det laget som kommer att vinna. Det gäller att göra två matcher på bästa sätt.

Vad behöver ni göra mot ÖIS?
– Vi har koll på ÖIS eftersom det är ett tag som vi haft den här kvalplatsen i sikte och har identifierat deras svagheter. Men framförallt gäller det att vi spelar vårt eget spel bäst, det är det som har fört oss hit.

ÖIS kommer till Strandvallen med ett gäng rutinerade spelare som Stojan Lukic, förre landslagsstjärnan Johan Elmander och förre Falkenbergsmålskytten Hakeem Araba. Men förre Mjällbyspelaren  Danny Ervik, skadad, och profilen Martin Mutumba saknas i truppen.

– Jag har spelat litegrann med Johan och en hel del mot honom. Det blir nog intressant för honom att komma hem och spela en sån match. Och de har ett rutinerat lag, men vi kan ge dem en match, avslutar Mattias Asper.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Jönsson tillbaka som mur – frälste KHK: ”Ska bli kul att kolla pulskurvan”

Jönsson tillbaka med ny stormatch. Motade 37 av 37 skott mot DIF.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.22:14, 18 november, 2017

Jönsson tillbaka som mur – frälste KHK: ”Ska bli kul att kolla pulskurvan”
Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN

Efter den fantastiska starten för Johannes Jönsson där han radade upp stormatch efter stormatch, har det gått lite tyngre. Till exempel: Fem insläppa i mötena med Linköping,Växjö och HV 71. Men när Djurgården kom på besök – då storspelade han och räddade samtilga 37 skott.

– Det var jättejobbigt i dag. Andra perioden var riktigt jobbig – svetten bara sprutade. Det ska bli kul att kolla pulskurvan, kan bli intressant, säger Johannes Jönsson efter den svettiga 1-0-segern.

LÄS MER: Släkten värst när KHK vann

Och var lättad efter matchen.

– Jävligt skönt att vi kunde hålla tätt i dag och få studsarna med oss. De kunde fått ett par baljor men de får inte in den.

LÄS MER: KHK besegrade Djurgården.

Efter flera svängiga matcher var KHK tillbaka in gammalt slag. De slet för varandra och var strukturerade.

– Jätteskönt, vi vet ju vad vi ska jobba på och jobbar hårt. Då är det extra tufft att få de här käftsmällarna – riktigt skönt att få knipa de där tre poängen, säger ”nollan” Jönsson.

Som var nöjd med sin insats.

– Det var bra i dag. Helt klart, många grejer var med och fotarbetet var jättebra i dag och jag jobbade hårt för att se puckarna – det gav mycket.

Hur viktig var segern?
– Jätteviktig med lite tur nu så kan vi få lite vind i seglen, lite självförtroende och bygga vidare – vi behöver det och vi behöver fler trepoängare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skadan har satt fart på Guter – KHK har blivit ett DIF-spöke

Nytt mål från Mattias Guter och ny vinst mot Djurgården. KHK-spöket lever för de rödblåa.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.21:39, 18 november, 2017

Skadan har satt fart på Guter – KHK har blivit ett DIF-spöke
Guter efter segern mot DIF. Foto: Magnus Lejhall / Bildbyrån.

Sedan Mattias Guter kom tillbaka från sin underkroppsskada har han fått igång sin poängproduktion. Han började med en assist mot Växjö, följde upp det med två mål mot Mora och under lördagen, mot sitt ex Djurgården gjorde han matchens enda.

– Det är klart att man vill göra mål, så enkelt är det, och ju längre tid det går mellan man lyckas – desto mer tänker man: ”hur gör man liksom”? Men jag tycker ändå att jag på något sätt behållt lugnet och försökt jobba på, säger matchhjälten.

LÄS MER: Släkten värst när KHK vann

Han nämner skadad som ett andningshål.

– När jag var borta kunde jag hämta igen både kropp och knopp och känner mig otroligt fräsch i kropp och knopp.

En skada kan vara positiv?
– Ja men på något sätt. Man vill aldrig vara skadad men då fick jag verkligen reflektera över hur säsongen varit och även om jag inte hade hunnit gräva ner mig så vill man ju så klart vara med och bidra offensivt.

Det är också något speciellt för KHK att möta Djurgården. Många av spelarna tycker att Stockholmarna är ett riktigt bra lag – ändå har de tre raka segrar mot dem.

– Jag vet inte vad det är. Även den första säsongen, den jobbiga, tog vi mycket poäng mot Djurgården, fortsätter Guter.

Kanske har det någonting att göra med det stora antalet spelare i KHK som har ”DIF-blod” i sig. Förutom Mattias Guter har David Printz, Alexander Deilert, Ludwig Blomstrand, Emil Lundberg, Bobbo Petersson och Filip Cruseman Djurgårdsmatcher i ryggsäcken. Med reservation för ytterligare någon.

– Jag var med och mötte Karlskrona med Djurgården mitt sista år och även då hade vi det jobbigt, någonting är det och det är så svårt att sätta fingret på. Jag vet inte det där med spöklag men det som är konstigt är att det varit i så många år. Men vi kände i dag att: ”Hemmaplan, lördag, mot Djurgården – vi har världens chans”.

Är det extra skönt avgöra mot just DIF?
– Nej, det spelar ingen roll. Att få avgöra, oavsett match – det är lika skön känsla.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Släkten värst när KHK vann

Med matchens enda mål mot sitt förra lag var det inte så mycket att snacka om. Kvällens ljus var på Mattias Guter.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.20:12, 18 november, 2017

Släkten värst när KHK vann
Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN

Det sken klart om hela KHK i lördagens match hemma mot Djurgården. Men allra tydligast sken det ändå krig Mattias Guter. Han var matchens profil i programbladet och mot laget han spenderade sin juniortid i – sköt han också 1-0 på. Matchens enda mål.

Efter några ”ovanliga” KHK-matcher med osäkert försvarspel och många insläppta mål var KHK mot Djurgården, tillbaka i trygga vanor. Säkra bakåt och med en Johannes Jönsson som var omutbar.

– Starkt jobbat av Johannes i dag, säger Ove Molin efter matchen.

Guters 1-0 var ett typiskt målskytts-mål, han fick fick pucken av Joseph Jonsson i vänsterläge och satte snärtigt 1-0 bakom Djurgårdens målvakt Adam Reideborn. Noterbart var också att en annan ex-DIF:are David Printz spelade fram Jonsson.

– Djurgården är bättre än oss i dag och speciellt i andra har vi det riktigt jobbigt, menar Molin.

Visst verkar det vara något speciellt med KHK och DIF. KHK:s vinst var lagets andra för säsongen mot Stockholmarna och den tredje raka totalt. Ett tydligt önskemotstånd.

Fakta



Fakta:
Karlskrona - Djurgården: (1-0,0-0,0-0)

Målen: 1-0  05:02 Mattias Guter, (Joseph Jonsson, David Printz)

Skott: (13-9)(3-15)(7-13)

Utvisningar: KHK 4x2, DIF 3x2

Publik: 3525

Domare: Marcus Linde, Mikael Sjöqvist, Anders Nyqvist, Anders Jansson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Talangen avgjorde sista minuten-drama

Satte slutresultatet 7-6 med bara 45 sekunder kvar.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.19:50, 18 november, 2017

Talangen avgjorde sista minuten-drama
OIBK besegrade Lagan. Foto: Viktor Andersson

Framspelad av assistkungen Robin Mourujärvi kunde 19-åringen Viktor Ojala, i den sista minuten, avgöra det raffinerade mötet mellan Lagan och Olofström till OIK:s fördel.

Som bara innebandymatcher kan svänga, svängde det i mellan Lagan och Olofström.

LÄS MER: Duon brinner för laget: ”Utan priset hade jag inte fortsatt”

Båda lagen var i ledningen två gånger vardera men när Ojala sköt sitt andra mål för matchen, sitt tionde totalt, till 7-6 var det för sista gången – det blev slutresultatet.

Sista minuten är något personer ofta förknippar med något bra – det gör garanterat Viktor Ojala och Olofström också. Segern tar nämligen upp laget på andraplats i tabellen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Duon brinner för laget: ”Utan priset hade jag inte fortsatt”

Kvinnliga duon leder ett av Sveriges bästa sekretariat - och de gör det med inlevelse.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.18:42, 18 november, 2017

2 bilder
  • Monica Bäckström och Emma Mourujärvi. Foto: Viktor Andersson
    Monica Bäckström och Emma Mourujärvi. Foto: Viktor Andersson

Årets eldsjäl i Olofström 2017, Emma Mourujärvi, skriker ut i mikrofonen. Olofström IBK har gjort ett nytt mål i matchen mot Willand, 10-2, och det är Robin Mourujärvi som gör det.

– Vi två är syskon. Jag har varit speaker här i åtta är, detta är mitt nionde och han är tillbaka i sin moderklubb efter spel i SSL och Växjö. Det är härligt, ler Emma Mourujärvi.

Motiveringen när Emma fick priset som årets eldsjäl kan sammanfattas så här:

”För sitt outtröttliga engagemang inom OIBK. Emma har ett långt förflutet inom klubben och har haft en mängd olika uppdrag. Alla uppdrag har hon åtagit sig med samma värme och glöd. Emma är en person att ta intryck av och att inspireras av”.

Under matchen står hon för multitasking på hög nivå. Samtidigt som hon sköter sitt uppdrag som speaker, dirigerar hon publiken, skriker på spelarna, hoppar upp och ner i stolen och hinner med att ge journalisterna bredvid henne både analyser och kuriositeter.

– Vi får ju inte heja på något lag egentligen utan ska vara neutrala. Ibland när det är sådär jättespännande då kan det vara riktigt svårt – man får hålla sig i läppen, säger hon.

Har ni fått någon tillsägelse?
Nej, snarare tvärtomDomarna säger ofta att vi är ett av Sveriges bästa sekretariat, för att vi är så duktiga på att veta vad som händer.

När Emma skriker ut  målskyttarna och assisterna, gör hon det med inlevelse. Hon darrar inte på rösten.

– Det är då man kan skrika ut glädjen och det är det som är så roligt – för man ser hur grabbarna blir taggade.

I sekretariat sitter Emma bredvid sin kollega Monica Bäckström som sköter statistiken. Att en kvinnlig duo sköter om ett manligt lags matcher hör inte till vanligheterna i idrottssverige.

– Ofta på matcher ser man att det är mycket manligt i sekretariaten, medan vi i Olofström har mycket kvinnligt i vårt. Jag tycker vi är ett bra sekretariat som jobbar tillsammans.

Till i år var det länge oklart om hon skulle fortsätta sitt engagemang som tar mycket tid. Men hennes bisittare Monica – övertalade henne att fortsätta.

– Jag blev övertalad helt enkelt, men det ska tilläggas: ”Att utan priset jag fick hade jag nog inte fortsatt, berättar Mourujärvi.

Det är en svår roll att hitta ersättare till, berättar de.

– Det är väldigt svårt att hitta en speaker som vill. De tycker att det är en så svår plats att ta. Folk vågar inte prata ut, säger Monica Bäckström.

Olofströmsherrarna har som nykomlingar inlett den här säsongen överraskande bra och trots att laget har som mål att hålla sig kvar – ligger de så högt som på tredjeplats.

– Det är sammanhållningen i laget som ligger bakom det. Plus tränaren (Andrej Jovic) som har verkligen gjort sitt, säger de två i kör.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng