Trognaste fansen skippar jobbet för laget

KHK-duon ser alla hemmamatcher, de flesta bortamatcherna och är ofta på träningarna. Rätt och slätt brinner de för Karlskrona hockey.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.18:49, 12 oktober, 2017

2 bilder
  • Miriam Bergwall och Susanne Dalhgren på KHK:s träning. Foto: Viktor Andersson
    Miriam Bergwall och Susanne Dalhgren på KHK:s träning. Foto: Viktor Andersson
  • Foto: Viktor Andersson
    Foto: Viktor Andersson

Susanne Dahlgren och Miriam Bergwall står på NKT Arenas läktare. Det är en torsdag och en helt vanlig sådan. Inte ens matchdag och KHK tränar för fullt på isen. Den glada  duon dedikerar sina liv för laget och har varit med hela vägen från division 1.

– Intresset har alltid funnits, det kom faktiskt från min mamma. Första matchen jag såg KHK så undrade jag om de behövde gå till optikerna allihopa för de kunde inte träffa mål – men det är otrolig länge sedan, i dag spelar vi i SHL – vilken resa, säger Susanne Dahlgren, som följt laget i sju år.

Hur har den resan varit att följa?
När vi gick upp i Allsvenskan (2012) så tror jag faktiskt inte att jag insåg det men när vi gick upp i SHL då kunde man inte hålla tillbaka – då grät man som en liten bebis, säger Susanne Dahlgren.

– Riktigt skämmigt var det, skrattar hon.

Susanne hade också ett finger med i spelet till hur Miriam blev KHK:are på heltid. Hon kommer från Norrköping och var från början en Vita Hästen-supporter. Men efter att ha flyttat till Karlskrona och blivit medtvingad av just Susanne till sin första match – då laget låg i divsion 1 fanns det ingen återvändo. Matchen var dessutom mot hennes gamla lag Vita Hästen.

– Då vann KHK den matchen och Vita Hästen hade de aldrig besegrat innan. Då var det bara för mig att fortsätta följa med tyckte Susanne – då var jag fast, säger Miriam Berwall.

– Jag var rätt så ny KHK:are då men grät väl precis som Susanne när de gick upp.

Hon har också stor respekt för KHK som förening och laget i sig.

– Finns det något bättre än KHK? Det är sammanhållningen, de är trevliga utanför isen och jävligt duktiga på den. Ett mycket bra gäng, de hälsar allrid och snackar med supportarna. Lite skämmigt nästan harklar Miriam sig.

– Ja, oss två vet de ju vilka vi är, hon tittar på Susanne och skrattar. Vi står här och hänger på samma ställe. Ofta får vi en liten vink när de kommer.

Hur stort är intresset?
– Jag rättar in mitt liv efter hockeyn, så enkelt är det. Är det kalas eller nån som fyller så får de fylla år en annan dag när det inte är hockey. Jobbar jag så tar jag ledigt. Inte alla bortamatcher, någon lön måste jag ju ha, men mitt liv inrättas efter ”mina pojkar”, säger Susanne.

När det kommer till KHK kommer de två närmare spelarna än de flesta andra. Till och med så mycket att deras känsloliv påverkas av hur KHK-spelarna mår.

– Mår de dåligt så mår faktiskt jag dåligt. När man står här och tittar på dem kan man faktiskt få en känsla av vilka som kanske inte mår så bra, fortsätter hon.

På träningarna kan de två också följa vad laget tränar på – och om de sedan också gör det på match.

– Det är här du ser vad du ska titta på under match. Det är här du ser glädjen. När tränarna släpper träningen fri och de får leka – det är då det roliga börjar, säger Susanne.

Miriam fyller i.

– Det är nu du ser att några tränar på lite dribblingar, några kör lite skott, några står och snackar lite, de busar runt med varandra och man får en känsla av vilka de är som personer.

För henne är nu Vita Hästen ett minne blott. Det är KHK för hela slanten.

– Mina vänner tycker att jag har svikit Vita Hästen.

Hur känns det inför Växjö-matcherna?
– Växjö har vi haft svårt för, förra året tufsade till oss riktigt rejält men spelarn killarna som de ska så kan vi gunga alla lag, avslutar Susanne.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gunnarsson efter första: ”En jävla lättnad”

Gunnarssons satte sitt första. Nu hoppas han det lossnar.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.22:05, 19 oktober, 2017

Gunnarsson efter första: ”En jävla lättnad”
Daniel Gunnarsson. Foto: Magnus Lejhall / Bildbyrån.

KHK har i flera matcher skapat och skapat men den svarta gummi-saken har inte velat leta sig över den där mållinjen. Mot DIF var det som att oturen skrattade KHK rakt upp i ansiktet. Henrik Nilsson sköt från blå – rätt i stolpen, Marcus Paulsson från nära håll – i stolpen och Carl Persson – ja i ribban, den gången. Men en lyckades överlista Adam Reideborn i DIF-kassen. Backen Daniel Gunnarsson med ett skott från den vänstra tekningscirkeln.

– Riktigt skönt, det var ett tag sedan vi vann och jag tycker vi förtjänar det i dag – vi är det starkare laget, säger Daniel Gunnarsson efter matchen.

Hans första mål för säsongen.

– Klart det är skönt, det blir en lättnad och man kan slappna av lite. Vi har haft svårt att göra mål, det är något vi jobbar dagligen på och jag tror bara det är en tidsfråga innan det släpper, fortsätter målskytten.

Och släpper det så blir KHK svårslagna. De släpper inte till mycket bakåt, inte heller mot kaminerna.

– Det är tur att vi är det. Båda målvakterna är stabila och Johannes (Jönsson) gör det grymt bra i dag. Vi känner oss trygga med försvarsspelet.

Han menar att han skapat chanser hela säsongen men inte fått producera framåt.

– Man blir frustrerad. En jävla lättnad att få göra mål. Hoppas det lossnar nu.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KHK vann trots tre ramträffar

KHK tog en viktig straff-seger över DIF. Emil Lundberg med Johannes Jönsson stora hjältar.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.21:22, 19 oktober, 2017

KHK vann trots tre ramträffar
Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRN

Efter dubbelförluster mot Växjö behövde KHK en seger. Och gärna en trepoängare, som David Printz sa inför matchen.

Det skedde inte. Men de fick två efter att både Emil Lundberg och Mattias Guter lyckats överlista duktige Adam Reideborn i DIF-målet. Lundberg med den avgörande straffen, mellan benen.

I en tät match där inget av lagen bjöd på mycket var det Djurgården som tog ledningen. Då hade Konstantin Komarek precis missat ett friläge och Henrik Nilsson några minuter tidigare skjutit ett skott så det klingade till ordentligt i stolpen.

Men i en jämn match kan det räcka med ett misstag för att pucken ska sitta i maskorna. Det gjorde KHK i ett uppspel och Dif:s Linus Johansson fick fritt fram – fintade lugnt bort Johannes Jönsson och la varsamt in den.

En analytiker behövs inte för att reda ut ett tydligt mönster i KHK:s spel just nu – det är tydligt, få mål framåt och få mål bakåt. Och inte trodde väl publiken att det var sant när Marcus Paulsson sköt ett nytt skott i stolpen.

Var det en sådan kväll? Ännu en sådan? Nej, inte den här gången. KHK fick läge i powerplay, matchens tredje, och när bjässen Daniel Gunnarsson fick läget i vänsterposition – tvekade han inte. Han tryckte distinkt i den.

Efter målet fick KHK vittring och i ett flygande anfall fick unge Carl Persson läge i slottet – då sköt han i ribban. Publiken i NKT trodde inte sina ögon, en tredje ramträff.

Matchen gick sedan till förlängning. Där hade, som det brukar i tre-mot-tre, båda lagen bra lägen men straffar fick avgöra och där vet ni hur det slutade.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lunsjö stor segerorganisatör: ”Media som bryr sig om sånt”

Alexander Lunsjö satte spikan i kistan och drygade ut ledningen i poängligan.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.23:08, 18 oktober, 2017

Lunsjö stor segerorganisatör: ”Media som bryr sig om sånt”
Alexander Lunsjö. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Alexander Lunsjö har haft en smått sensationell start på den här säsongen. Poängen har trillat in och det lyser om honom. I dag stod han för två fina smörpass och avslutade med att sätta 5-2 i öppen kasse. Men han har höga krav.

– Jag tycker inte jag gör någon bra första period, det tar lite tid för mig att komma in i matchen, ibland är det så. Men jag kommer in i matchen efter ett tag, vi hittar varandra i vår kedja – det är kul, säger Alexander Lunsjö efter matchen.

I poängligan drygar han, med sina tre poäng i matchen, ut ledningen men det är inget som unge Lunsjö lägger någon större vikt vid.

– Det är mer media och alla runtomkring som tänker på sånt. Vi gör vårt jobb och spelar hockey liksom, allt runt omkring är inte våra grejer, säger poängligaledaren.

Men han hyser stor respekt för tvåan Fredrik Hansson, som gjorde ett och en assist i matchen.

– Han är så klart en jättebra spelare. Bra skott, bra spelsinne, en bra spelare överlag som gör mycket poäng – han är jätteduktig.

Alexander Lunsjös utveckling i år har inte undgått någon som följer division 1. Så här säger han själv.

– En bra sommar i benen. Sen har jag fått börja spela med ”Notan” (Andreas Nordfeldt), vi hittar varandra bra och så har vi fått in Alexander Heiver och jag tycker vi kompletterar varandra bra allihopa, vi hittar varandra – då är det lättare att spela. Det är mycket tack vare dem också som det går så bra för mig, avslutar Lunsjö ödmjukt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu ska bästa ungdomsledaren utses

Dags att nominera.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.10:59, 18 oktober, 2017

Nu ska bästa ungdomsledaren utses
Foto: 24Blekinge.se.

25 000 kronor och en enorm ära är vad som väntar den person som utses till bästa ungdomsledare i Karlshamns kommun i år.

1990 beslutade kommunen att inrätta ett stipendium för ungdomsledare i Karlshamn.

Man ville lyfta och framhålla ledarna i den omfattande ungdomsverksamhet som bedrivs inom föreningslivet och stipendiet delas årligen ut till ungdomsledare som utfört ett mångårigt arbete till gagn för föreningslivet i kommunen, skriver kommunen på sin hemsida.

Nu kan man nominera vem man anser borde få mottaga priset.

Före den 5 november ska man skicka sin nominering till:

Karlshamns kommun, Fritidsnämnden, 374 81 Karlshamn

eller e-posta till fritidsnamnden@karlshamn.se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hjälmar trängs med tyrolerhattar i eftermiddag

Laget arrangerar oktoberfest.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.07:57, 14 oktober, 2017

Hjälmar trängs med tyrolerhattar i eftermiddag
Foto: Bildbyrån/24Blekinge.se.

I eftermiddag klockan 16.00 möter Karlskrona HK Växjö Lakers hemma i NKT Arena.

Eftermiddagens inramning av matchen blir en aning annorlunda då KHK har hotat/lovat att personalen inför matchen kommer att uppträda i en mundering inspirerad av oktoberfesten i München.

Före, under och även efter matchen utlovas massor med ompa ompa-musik, dans och förtäring som hör hemma på en bayersk oktoberfest.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng