Trognaste fansen skippar jobbet för laget

KHK-duon ser alla hemmamatcher, de flesta bortamatcherna och är ofta på träningarna. Rätt och slätt brinner de för Karlskrona hockey.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.18:49, 12 oktober, 2017

2 bilder
  • Miriam Bergwall och Susanne Dalhgren på KHK:s träning. Foto: Viktor Andersson
    Miriam Bergwall och Susanne Dalhgren på KHK:s träning. Foto: Viktor Andersson
  • Foto: Viktor Andersson
    Foto: Viktor Andersson

Susanne Dahlgren och Miriam Bergwall står på NKT Arenas läktare. Det är en torsdag och en helt vanlig sådan. Inte ens matchdag och KHK tränar för fullt på isen. Den glada  duon dedikerar sina liv för laget och har varit med hela vägen från division 1.

– Intresset har alltid funnits, det kom faktiskt från min mamma. Första matchen jag såg KHK så undrade jag om de behövde gå till optikerna allihopa för de kunde inte träffa mål – men det är otrolig länge sedan, i dag spelar vi i SHL – vilken resa, säger Susanne Dahlgren, som följt laget i sju år.

Hur har den resan varit att följa?
När vi gick upp i Allsvenskan (2012) så tror jag faktiskt inte att jag insåg det men när vi gick upp i SHL då kunde man inte hålla tillbaka – då grät man som en liten bebis, säger Susanne Dahlgren.

– Riktigt skämmigt var det, skrattar hon.

Susanne hade också ett finger med i spelet till hur Miriam blev KHK:are på heltid. Hon kommer från Norrköping och var från början en Vita Hästen-supporter. Men efter att ha flyttat till Karlskrona och blivit medtvingad av just Susanne till sin första match – då laget låg i divsion 1 fanns det ingen återvändo. Matchen var dessutom mot hennes gamla lag Vita Hästen.

– Då vann KHK den matchen och Vita Hästen hade de aldrig besegrat innan. Då var det bara för mig att fortsätta följa med tyckte Susanne – då var jag fast, säger Miriam Berwall.

– Jag var rätt så ny KHK:are då men grät väl precis som Susanne när de gick upp.

Hon har också stor respekt för KHK som förening och laget i sig.

– Finns det något bättre än KHK? Det är sammanhållningen, de är trevliga utanför isen och jävligt duktiga på den. Ett mycket bra gäng, de hälsar allrid och snackar med supportarna. Lite skämmigt nästan harklar Miriam sig.

– Ja, oss två vet de ju vilka vi är, hon tittar på Susanne och skrattar. Vi står här och hänger på samma ställe. Ofta får vi en liten vink när de kommer.

Hur stort är intresset?
– Jag rättar in mitt liv efter hockeyn, så enkelt är det. Är det kalas eller nån som fyller så får de fylla år en annan dag när det inte är hockey. Jobbar jag så tar jag ledigt. Inte alla bortamatcher, någon lön måste jag ju ha, men mitt liv inrättas efter ”mina pojkar”, säger Susanne.

När det kommer till KHK kommer de två närmare spelarna än de flesta andra. Till och med så mycket att deras känsloliv påverkas av hur KHK-spelarna mår.

– Mår de dåligt så mår faktiskt jag dåligt. När man står här och tittar på dem kan man faktiskt få en känsla av vilka som kanske inte mår så bra, fortsätter hon.

På träningarna kan de två också följa vad laget tränar på – och om de sedan också gör det på match.

– Det är här du ser vad du ska titta på under match. Det är här du ser glädjen. När tränarna släpper träningen fri och de får leka – det är då det roliga börjar, säger Susanne.

Miriam fyller i.

– Det är nu du ser att några tränar på lite dribblingar, några kör lite skott, några står och snackar lite, de busar runt med varandra och man får en känsla av vilka de är som personer.

För henne är nu Vita Hästen ett minne blott. Det är KHK för hela slanten.

– Mina vänner tycker att jag har svikit Vita Hästen.

Hur känns det inför Växjö-matcherna?
– Växjö har vi haft svårt för, förra året tufsade till oss riktigt rejält men spelarn killarna som de ska så kan vi gunga alla lag, avslutar Susanne.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Guter i målform – nu ställs han mot gamla laget

Forwarden har daglig kontakt med flera spelare i DIF. "Alltid speciellt att möta dem"

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.13:11, 18 november, 2017

Guter i målform – nu ställs han mot gamla laget
Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

Det matchas tätt i SHL nu. Under torsdagen spelade KHK uppe i Mora där de fick med sig en poäng efter suddenförlust. Ove Molin var efter den matchen inne på KHK inte fajtades tillräckligt hårt. Tvåmålskytten Mattias Guter håller med.

– Vi visste att de skulle komma ut hårt och gå med fem man, men tyvärr var vi inte med från start, säger Mattias Guter.

En poäng och tre upphämtade underlägen – är det ändå nått att ta med sig?
Absolut! Fastän vi inte spelade någon jättebra hockey var vi hela tiden med i matchen, vilket är positivt.

En stor anledning till att KHK lyckades knipa en poäng var på grund av Mattias Guter – som stod för två mål och nu på allvar är tillbaka från sin skada.

– Det är såklart skönt att få utdelning när man varit borta ett tag. Formen är på väg upp och jag känner mig pigg och fräsch i både kroppen och huvudet, säger Guter.

Stockholmskillen Mattias Guter tillbringade sina juniorår i DIF och gjorde så sent som för tre säsonger sedan tio poäng för klubben i SHL. Nu ställs han mot sina gamla lagkamrater.

– Det är alltid speciellt att möta Djurgården. Jag tillbringade mina juniorår där och det är alltid kul att möta klubbar man tidigare har representerar, säger den förre DIF-spelaren.

Har du kvar kontakten med spelare/ledare?
Jag har kontakt med ganska många i DIF fortfarande. Jag skulle säga att jag har nästintill daglig kontakt med Markus Ljungh, Mikael Ahlén och Linus Hulström, på olika plattformar.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SHL

TV: Superglad – men ensam på läktaren

KHK-supportern i Mora väckte uppmärksamhet.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.10:12, 17 november, 2017

Karlskrona HK:s match mot Mora på torsdagskvällen blev kanske mest minnesvärd tack vare Mattias Guters storspel men en och annan kanske även tänker på bortaläktaren.

I ”klacken” stod en ensam KHK-supporter och gav Blekingelaget sitt stöd, något som fångades bra av C Mores tv-fotografer.

LÄS MER: Guters storspel räckte inte för KHK

Detta är inte första gången som KHK får ett ensamt stöd på bortaläktaren. Alla minns väl Ola Lindberg i Gävle som hejade på KHK i början av oktober.

Matchen i går slutade med förlust efter förlängning och en poäng till KHK.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Anna bjuder tio personer på KHK-biljett

Vill glädja folk som aldrig varit på match förut.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.20:00, 16 november, 2017

Anna bjuder tio personer på KHK-biljett
Foto: Bildbyrån/Privat.

Anna Czarnecka flyttade från Karlskrona till Malmö för sex år sedan och så länge hon kan minnas har hon varit en stor supporter av Karlskrona HK. 

I veckan kom hon med ett erbjudande av det lite ovanligare slaget. I en stor Facebookgrupp lade hon upp en text som gick ut på att Anna betalar ståplatsbiljetterna till tio personer under KHK:s hemmamöte med Brynäs nästa torsdag i NKT Arena.

Hur kom du på den här idén? 
– Jag har tänkt på det ett tag men inte vågat göra det fullt ut men nu är det dags för KHK är mitt stora intresse och det har ju varit lite tufft för dem på senare tid. Jag har varit lite orolig för deras chanser och ibland känns det som att alla vill ha bort dem från SHL. Men de har verkligen en plats i SHL och nu vill jag att folk som aldrig tidigare varit på en match ska få chansen.

Erbjudandet gäller tio personer som bjuds på ståplatsbiljetterna.

– Ja, jag har min budget på 1 500 kronor men om det blir för få som anmäler intresse kan jag titta på andra paketlösningar och erbjuda dem sittplatser i stället, säger Anna som inte drar sig för att gå omkring i Malmö till vardags, iförd KHK-tröja.

Urvalet av vilka som får biljetter kommer att ske slumpmässigt och senast nu på onsdag hoppas Anna Czarnecka kunna avslöja vilka som får ta del av hennes erbjudande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ljuset i KHK-mörkret – backarna producerar

KHK har börjat göra mål och backarna producerar, ingen betydelse när vi torskar, säger Bobbo Petersson, efter Växjö besegrat KHK med 6-4.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.22:04, 14 november, 2017

Ljuset i KHK-mörkret – backarna producerar
Bobbo efter ett gruff mot Växjö. Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN

I takt med att KHK börjat göra mål (sex mot Örebro och fyra mot Växjö) framåt har också poängproduktionen för backarna Daniel Gunnarsson och Bobbo Petersson stigit. Efter mål från Gunnarsson och assist från Petersson har de båda gjort poäng tre matcher i följd.

– De är nog mest lite flyt nu kanske, att de skotten man tar trillar in. Det är väl tillfälligheter kanske, men det har ingen betydelse när vi torskar, säger han efter 6-4-förlusten mot Växjö.

Det är ingen tröst att ni får in puckarna och är effektiva?
Nej, inte alls egentligen en sån här match. Vi behöver poängen.

Hur tung är en sådan här förlust?
– Det är jävligt surt, I dag blir vi väldigt små därute. När vi gör 4-1 känns det som att vi gör en jäkligt bra match men vi vågar inte spela ut i tredje, backar hem och det gick inte alls bra i dag.

4-1-ledning brukar inte bli till förlust. Men hos serieledande Växjö finns det en enorm trygghet att alla matcher kan vända. Mot KHK har det skett två matcher i följd.

– Det är klart det smyger sig in lite mentala bitar vid 4-3 att vi ligger där vi ligger, avslutar Bobbo.

Med sina sju poäng ligger Bobbo Petersson tillsammans med sin backkollega Cory Murphy på delad andra plats i KHK:s poängliga.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ovanlig målorgie hjälpte inte KHK

Tappade 4-1-ledning till 6-4-förlust mot serieledande Växjö Lakers.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.21:15, 14 november, 2017

Ovanlig målorgie hjälpte inte KHK
Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN

Marcus Paulsson hoppades att publiken skulle få se ett nytt KHK. Det fick de. Det dröjde bara tre minuter sedan hade ett tidigare powerplaysvagt hemmalag gjort 1-0 – i just powerplay. Skott från Daniel Gunnarsson i backposition, via Peter Anderssons handske och in bakom Viktor Fasth.

Också en annan sida visades upp. Effektivitet. Efter att Växjö kvitterat kom nytt ledningsmål, inte långt därefter. Bobbo Petersson sköt, Emil Lundberg styrde och publiken som är vana vid målsnåla KHK-bataljer fick se tre mål efter sex minuters spel.

Effektiviteten fortsatte. Via Henrik Törnqvist och Marcus Paulssons klubbor gick KHK, efter halva matchen, fram till ett synes komfortabelt 4-1-läge.

– Vi får inte slappna av, sa Henrik Törnqvist efter den andra perioden.

Men Växjö leder inte SHL utan att kunna göra mål. Innan periodens slut hade ett lika effektivt bortalag reducerat två gånger om. 4-3 och de kunde främst tacka Linus Fröberg för det. Två gånger om lurade han Johannes Jönsson. Kvitteringen till 4-4 gjorde han köksvägen.

Växjö nöjde sig inte där. Genom Andrew Calof fullbordade bortalaget en ”Sverige-Finland-vändning” – till slutresultatet 6-4.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng