Ingen cuplycka för seriesegrarna mot storlaget

De gästades av stjärnfyllt lag.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.08:47, 28 september, 2017

Ingen cuplycka för seriesegrarna mot storlaget
Rosengårds Sanne Troelsgaard Nielsen. Foto: Josefine Loftenius/Bildbyrån

Division 1 Södra Götaland har redan vunnits av Asarums IF som på 19 matcher bara har förlorat två gånger. Under onsdagskvällen mötte man den damallsvenska tvåan FC Rosengård på hemmaplan i Svenska Cupens 16-delsfinal och förlorade med 1–6.

Storlaget från Skåne kom visserligen till spel utan Lotta Schelin samtidigt som landslagsprofilerna Caroline Seger och Hanna Folkesson började på bänken.

De två lagen har stött på varandra två gånger tidigare och då har Asarum åkt på jätteförluster med 0–8 under 2014 och 0–9 under 2016. 1–6 var alltså ett uppsving resultatmässigt.

Denna kväll gick Rosengård i från till 3–1 tidigt men Lova Hansson reducerade för Asarum efter 37 minuters spel. Två nya Rosengårdsmål innan pausen gjorde att matchen i praktiken var avgjord och i andra halvlek kom även 1–6 som blev slutresultatet.

FaktaSvenska Cupen, 16-delsfinal

Asarum–Rosengård 1–6 (1–5)
Mål, Asarum: Lova Hansson,
Mål, Rosengård: Sanne Troelsgaard 2, Anja Mittag, Andrea Thorisson, Ella Masar, Ebba Wieder.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Asarum värvar från KDFF

Presenterar säsongens första nyförvärv.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.15:29, 12 december, 2017

Asarum värvar från KDFF
Foto: Asarum Instagram.

Asarums första nyförvärv är klart. Det blir det 18-åriga löftet Lovisa Kalling, som återvänder till Asarum efter en sejour i Damallsvenska Kristianstad FF. Det meddelar Asarum på sin Instagram.

Så här presenteras nyförvärvet:

LÄS MER: KDFF-spelare tränar med Asarum

”Lovisa är född 99 och började sin fotbollskarriär i Kallinge SK, efter det blev det en sväng till AIF men hon kommer senast från Kristanstad DFF, där hon har tillbringat de senaste åren. Lovisa är en ung spelar med en härligt attityd och vi ser fram emot att få lära känna henne bättre”.

Kalling har tidigare representerat Blekinges distriktlag i cup kommunal.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förre Asarums-tränaren klar för ny klubb

Tar över Elitettan-lag efter att ha nobbat lag i Damallsvenskan.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.15:25, 6 december, 2017

Förre Asarums-tränaren klar för ny klubb
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

I september fick Pierre Persson sparken från Växjö DFFF, som senare gick upp i Damllsvenskan. Anledningen var att han ville vara kvar i klubben.

Nu står det klart att tränaren som tidigare gjort succé i Asarum och bor i Sölvesborg tar över Elitettan-laget Assi.

LÄS MER: Förre Asarumstränaren tar över sportbar

Det meddelar klubben på sin hemsida och skriver så här om värvningen.

”Efter ett intensivt arbete med att lösa tränarfrågan för vårt fina damlag, står det nu klart att Växjö DFFFs succétränare Pierre Persson skall träna och ansvara för damlaget kommande säsong. Beslutet i klubben är historiskt då det för 1:a gången i klubbens historia anställs en tränare på heltid. Uppdraget innebär dessutom att Pierre skall arbeta brett inom damfotbollen i Kalix”.

Där skriver de att tränaren nobbat lag i både Damallsvenskan och i utlandet för att ta över Assi.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KDFF-spelare tränar med Asarum

Flera spelare kan vara aktuella för att förstärka Elitettan-laget.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.15:02, 5 december, 2017

KDFF-spelare tränar med Asarum
Foto: Arkiv.

Lovisa Kalling, KDFF, systrarna Jonna, Hanna och Linnea Johansson, och Wilma Karlsson, också Lörby provtränar just nu med de nyblivna Elitettan-laget Asarum, det berättar tränaren Stefan Ekstrand.

– De är alla unga spelare som är sugna på att satsa, säger Stefan Ekstrand.

LÄS MER: Asarum: Mot Allsvenskan 2020

Förutom att Asarum har planerat att ta in ett flertal unga spelare jobbar de också för att värva tre stycken etablerade spelare och tittar då först och främst hos klubbar, högre upp i seriesystemet, i närheten. Han tror att det finns stora möjligheter att lyckas med det.

– Vi kan inte konkurrera med lag som Vittsjö, Kalmar, KDFF och Växjö kring etablerade spelare utan tittar först och främst på spelare hos dem som inte riktigt tar plats men som ändå vill få speltid, säger berättar Stefan Ekstrand.

För Asarum handlar det först och främst om de egna spelarna. Det är de de vill satsa på.

– Alla förutom Lina Olsson (osäker på grund av skada) vill rent sportsligt satsa även nästa säsong. Men för oss handlar det om att få ihop tillräckligt mycket pengar för att de ska slippa lägga ut flera tusen kronor av sina egna pengar för att kunna spela fotboll. De ökade resorna gör att de kommer vara tvungna att ta ledigt från jobbet mer än tidigare.

– Det enda vi har råd att ge dem just nu är symbolisk kompensation, kaffepengar.

Trots Asarums fjolårsframgångar har inga klubbar hört av sig kring deras spelare.

– Nej faktiskt inte. Kanske vet de att våra spelare helst vill fortsätta här, funderar Ekstrand.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Långa resor väntar – nu vädjar klubben om pengar

Resorna kan komma att kosta nästan en halv miljon kronor och lag har gått i konkurs. Därför startar Asarum swishkampanj.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.19:07, 7 november, 2017

Långa resor väntar – nu vädjar klubben om pengar
Asarums IP. Foto: Arkiv.

I vår ska Asarum spela elitfotboll i Sveriges näst högsta damserie, Elitettan. Resorna blir många mil längre och så också kostnaderna. Sportchefen Thomas Nilsson har tidigare berättat om resekostnader på 400 000 – 500 000 mer än förra säsongen.

På frågan om de skulle lyckas få in så mycket pengar svarade han då så här:
– Jag tror det. Nya sponsorer har hört av sig och så räknar vi med att befintliga ska kunna öka sitt stöd. Det känns positivt.

Nu har klubben också startat en swishkampanj för att få ekonmin att gå ihop. Och tränaren Stefan Ekstrand skriver i ett facebookinlägg bland annat så här:

”Asarum dam tog klivet till Elitettan efter serieseger o kvalviktoria mot anrika Jitex. Tjejerna är motiverade att nu ta fighten med de 26 bästa lagen i Sverige. Det blir tufft både sportsligt o ekonomiskt. Resorna är långa och ekonomiska musklerna begränsade i damfotbollen. Tjejerna vädjar därför om stöd i en Swischkampanj, 123-527 28 85 för att klara av att åka till Kalix, Umeå, Sundsvall. Hoppas fotbollsblekinge visar att vi vill ha ett lag i Elitettan. Varje krona i damfotbollen gör skillnad”.

Hittills har det börjat bra för projektet.

– Hittills har vi fått in 10 000 kronor bara från privatpersoner.  Ett gäng företag har också hört av sig om att köpa matchbollar för 1500 kronor som sedan skänks och då får de sitt namn i matchprogrammet, det har börjat bra, berättar tränaren Stefan Ekstrand.

Maja Ericsson, med många år i Asarum, berättar att intresset för att hjälpa till är stort.

– Folk har stannat upp oss och frågat oss hur de kan hjälpa till, berättar hon.

Och fortsätter.

– Det är ju främst för att vi ens ska kunna resa som vi gör det, det är inte direkt för att lyxa till det. Jag och Ellinor Månsson kollade upp lite fakta kring lagen som spelat i Elitettan de senaste åren och 2016 redovisade alla lag förutom två minus, det var därför vi startade det här, säger Maja Ericsson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Asarum: Mot Allsvenskan 2020

Spelarna tror på laget, Asarums IP ska fräschas upp och det finns ett allt större intresse kring laget. Avancemanget betyder mycket för det nya Elitettan-laget.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.17:12, 31 oktober, 2017

2 bilder
  • Foto: Viktor Andersson
    Foto: Viktor Andersson
  • Foto: Arkiv.
    Foto: Arkiv.

Att Asarums damer avancerade från division 1 till Elitettan har inte undgått någon fotbollsintresserad runt om i Blekinge. Och intresset för laget utanför Karlshamn har växt sedan dess, berättar sportchefen Thomas Nilsson.

– Både privat, rent allmänt men också medialt pratas det mer om Asarum nu. Det är också många personer som har hört av sig och frågar hur de kan hjälpa till, säger Thomas Nilsson.

Samtidigt som spelarna i Asarum har uppehåll just nu, råder det bråda sportchef-tider. Det är nu nästa säsong ska planeras och saker som nyförvärv, kontraktsförlängningar, ekonomi och diverse administration är som mest aktuella.

Till en början är ekonomin och budgeteringen prio. I med Asarums avancemang kommer resekostnaderna öka lavinartat och det kommer att diskuteras på morgondagens styrelsemöte.

– Förberedelserna är påbörjade kan man säga. Mycket hänger på om Assi (Kalix) eller Kalmar går upp, det är stor skillnad. För att täcka resekostnaderna måste vi få in mellan 500 000 och 600 000 beräknar han.

Kommer ni lyckas med det?
– Jag tror det. Nya sponsorer har hört av sig och så räknar vi med att befintliga ska kunna öka sitt stöd. Det känns positivt.

Marknadsvärdet hos er måste ökat?
Ja, och så ligger damfotbollen i tiden nu, när debatten i media kring vinstpengar  är stor. Där Allsvenskans segrare, Malmö, fick 17 miljoner medan Linköping som vann Damallsvenskan fick 0 kronor.

Vad känner du kring det?
– Jag tycker det är väldigt orättvist och det måste till en förändring. Tjejerna på den nivån lägger ner lika mycket tid som herrarna.

Debatten kring Elitettans vara eller icke vara har debatterats, inte minst på sociala medier där spelare har klagat över de långa resorna, som kräver att de är borta hela helger. Innan Elitettan infördes för fyra år sedan var serien uppdelad i två.

– Jag hade helst sett en delning i två. Det hade sparat mycket pengar och slår bättre för divison 1-lagen, då seriesegrarna hade sluppit kvala. säger Nilsson.

Utöver ekonomin är det spelarbiten som ska pusslas ihop. Och på den fronten ser det ljust ut för de blåklädda. Samtliga spelare har aviserat att de vill fortsätta över nästa säsong. Frågetecken finns dock hos Lina Olsson (ålder) och för en del spelare som eventuellt ska plugga. Också kring nyförvärv ser det bra ut.

– Många spelare har hört av sig till oss och vill provträna och där tror jag det finns ett par, tre stycken som verkligen har stor utvecklingspotential.

– Men vi kommer inte att lägga massa pengar på nyförvärv. De som tog upp oss i Elitettan ska också få chansen där. Det vi tittar på är sätt att bredda truppen och eventuellt någon med spetsegenskaper. Vi har en lista på spelare vi vill ha in.

Det går lugnt att konstatera att det händer mycket kring Asarum just nu. Klubben har planer på att både skapa ett elitlag i F19 serien och så surras det om att eventuellt starta samarbeten med andra elitlag i närheten. Där Växjö och Kristianstad ligger närmast till hands.

Apropå ekonomi. Avancemanget har inte bara inneburit ett ökat intresse från sponsorer utan dessutom från kommunen i Karlshamn. Kommunen har sedan förra året aviserat att de kommer avvara 20 miljoner kronor till ombyggnationer och uppfräschning av Asarums Idrottsplan – som ska vara klart 2019.

– Dessutom talas det om att vi kan få erhålla bidrag av kommunen som vi tidigare inte fått. Det är något som många andra elitklubbar har fått från sina kommuner.

Han tror att Asarums avancemang kan betyda mycket för hela Blekinges fotbollsutveckling.

– Det gör att det finns ett utvecklingssteg för unga duktiga Blekingespelare att spela inom Blekinge, i stället för att de måste gå till Växjö eller Kristianstad. Det är en stor fördel och det underlättar för spelarna – inte minst sett till avstånd.

Målet för föreningen är nu att etablera sig på allvar i Elitettan.

– Jag brukar skoja med Stefan (Ekstrand, huvudtränare) att 2020, då ska vi vara i Allsvenskan. Men visst, det är med en skämtsam ton. Först och främst vill vi bli ett stabilt Elitettan-lag och spelarmässigt och organisationsmässigt tror jag det är möjligt. Sedan behöver vi strukturera upp föreningen lite, avslutar sportchefen för Asarums damer.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng