Hon är tillbaka i KHK: ”Vi är glada”

"Hårt arbetande svårforcerad back som på schysst sätt satt respekt hos motståndarna".

Nanna Jami

Nanna Jami

Kl.09:26, 13 september, 2017

Hon är tillbaka i KHK: ”Vi är glada”
Foto: Bildbyrån

Nu står det klart att Reka Partos är tillbaka i KHK. Hon spelade med KHK under förra säsongen och är ordinarie back i ungerska landslaget.

– Vi var överens med Reka redan i våras innan serien slutade om en fortsättning och vi är glada för att hon väljer detta. Reka är en hårt arbetande svårforcerad back som på schysst sätt satt respekt hos motståndarna, hon gör alltid sitt yttersta till 100 procent. Valet Reka med flera gör är bevis på att vi gör rätt saker, säger tränare Conny Olausson i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mystiska siffran fortsätter att hemlighållas

Fortfarande okänt vad siffran står för.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.10:44, 22 september, 2017

Mystiska siffran fortsätter att hemlighållas
Nummer 17 pryder mittcirkeln i NKT Arena. Foto: Karlskrona HK

Mitt på isenNKT Arena syns siffran 17 efter en idé från SHL-sponsorn Nordicbet. Olika siffror pryder samtliga mittcirklar hos klubbana i SHL men dess betydelse har tidigare inte avslöjats.

Under fredagen gick SHL ut med att siffrorna i mittcirkeln är hyllningstal till svensk hockey i stort och de 14 klubbarna i ligan. Klubbarna har själva fått välja sin siffra men vad eller vem som hyllas är fortfarande inte offentliggjort.

– Vi är vana vid många frågor inför säsongstart, men i och med dessa mittcirklar har engagemanget varit extra stort! Inte minst på de sociala plattformarna. Otroligt roligt att se klubbarnas och fansens engagemang i detta. Alla klubbar har verkligen tänkt till och siffrorna symboliserar något eller någon med stor betydelse för varje klubb. Det känns som ett väldigt kul initiativ där NordicBet också ger tillbaka delar av den mest centrala punkten i varje arena till klubbarna, spelarna, publiken och supportrarna, säger SHL:s vd Jörgen Lindgren.

Siffrornas betydelse ska avslöjas längre fram men SHL-supportrarna får spekulera fram till dess. I KHK-kretsar har nummer 17 tolkats som en hyllning till att klubben fyller 17 år under säsongen eller som en möjlig hommage till någon gammal spelare.

– Vår utgångspunkt i att sponsra SHL är hela tiden klubbarna och supportrarna. Vi vill helt enkelt ge något mer och inte bara visa upp vår logotype. Det här, känner vi, är ett utmärkt sätt att göra det på – det vill säga att hylla saker och personer som betyder extra mycket för respektive klubb, säger Joakim Jörlander, sponsorship manager på NordicBet.

24Blekinge har varit i kontakt med Karlskrona HK:s pressansvarige Niclas Skoglund som inte ville berätta mer.

– Det är hemligt, ett tag till, sa han.

När blir det offentligt?
– Det styrs helt av SHL och Nordicbet. Jag kan egentligen inte säga någonting.

Under helgen öppnar en tävling på sidan Hyllningstalet där fansen får spekulera fritt.

FaktaSiffrorna i SHL-lagen arenor 

Brynäs – 50
DIF – 16
Frölunda – 24
Färjestad – 51
HV71 – 3
Karlskrona – 17
Linköping – 76
Luleå – 40
Malmö – 7
Mora – 10
Rögle – 9
Växjö – 20
Örebro – 90

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Han får förtroendet som en av lagets kaptener

Backen möter sin barndomskompis.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.14:54, 21 september, 2017

5 bilder
 • Daniel Gunnarsson är ny assisterande kapten i laget. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
  Daniel Gunnarsson är ny assisterande kapten i laget. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
 • Ett 60-tal matcher för klubben har Daniel Gunnarsson gjort. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
  Ett 60-tal matcher för klubben har Daniel Gunnarsson gjort. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
 • Det blev förlust för Karlskrona i premiären mot Skellefteå. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
  Det blev förlust för Karlskrona i premiären mot Skellefteå. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
 • Ove Molin är Karlskronas tränare. Foto: Magnus Lejhall
  Ove Molin är Karlskronas tränare. Foto: Magnus Lejhall
 • Foto: Magnus Lejhall
  Foto: Magnus Lejhall

Han testade det redan under förra säsongen men nu spelar Daniel Gunnarsson med ett A på tröjan eftersom han tillsammans med Mattias Karlsson är en Karlskronas av två assisterande lagkaptener till Morten Madsen.

Ett lite större ansvar från tränaren Ove Molin väntar för den 25-årige backen under Karlskronas tredje säsong i SHL. Daniel Gunnarsson gillar rollen och berättar mer om vad det innebär.

– Rollen är ungefär samma och jag har fått ett A på bröstet så jag ska försöka att vara en ledande spelare. Jag är väl inte den som hörs eller syns mest i ett omklädningsrum men försöker ta för mig på isen och vara ett föredöme där. Fick veta det rätt tidigt men det kom väl ut i veckan. Det är något jag känner mig bekväm med och det var jag väl assisterande kapten även förra säsongen när vi var en mer, säger Gunnarsson.

Har Ove sagt något speciellt om din kaptensroll?
– Nej, inget särskilt utan jag ska bara vara mig själv. Jag har fått ett A eftersom jag är den jag är. Det finns många ledare i vårt omklädningsrum och jag ska bara ta stort ansvar på isen och visa det med hårt jobb. Det är vad de kräver av mig.

– Tillsammans i ledarteamet har vi försökt att hitta informella ledare i vårt lag. Man är duktig på olika saker och bidrar med olika saker. Vi tycker att ”Gunnar” representerar det yngre gardet i laget och med sättet han tränar på tycker vi han är en bra assisterande, säger Molin om valet av kaptener.

Gunnarsson har upplevt en del kaptener genom som Pelle Prestberg och Tomas Kollar i Leksand, Niclas Wallin och Chris Abbott i Luleå samt Ole-Kristian Tollefsen och Magnus Nygren i Färjestad. Alla har lämnat sina intryck på honom.

– Man har lärt sig av många och det är många man sett upp till. När jag kom till Luleå var det Niclas Wallin som spelat i NHL under flera år. Det var en kille jag såg väldigt mycket upp till, säger han.

Karlskrona förlorade premiären hemma mot Skellefteå med 1–2. I andra omgången väntar svårt motstånd när man möter Frölunda som tippas ta hem SM-guldet under våren.

– Frölunda är ett grymt bra lag och en värdemätare för oss. Vi gjorde en bra match mot Skellefteå, i alla fall under de två första perioderna. Kan vi spela på det sättet har vi stora chanser att vinna. Det gäller att spela enkelt och snabbt i egen zon vid första pressen för vi vet att de är ett skickligt lag med ett grymt bra anfallsspel. Det gäller att komma så snabbt som möjligt ur egen zon och försöka få ner pucken djupt. Förra matchen skapade vi lite offensivt och vi måste få långa anfall för att skapa chanser, säger Gunnarsson.

Vilka spelare får ni se upp med?
– Det är många och under förra säsongen framförallt hade de ett grymt bra power play. Vi får hålla oss på isen och undvika att de får spela i power play. Alla vet annars att Ryan Lasch har börjat säsongen bra och har varit bra i många år. I förra matchen gav vi Joakim Lindström två lägen att göra två mål så vi får hålla koll på vilka som är på isen.

I Frölunda hittar vi Daniel Gunnarssons barndomskompis Johan Gustafsson. Båda kommer från Köping, är födda samma år, blev draftade av Minnesota Wild och spelade tillsammans i Luleå under två säsonger. Sedan dess spelar de båda i en annan del av Sverige men har kontakt med varandra.

– Det är en bra vän och vi har vuxit upp tillsammans i Köping. Jag får hoppas att han står i mål i kväll så jag får försöka göra mål på honom.

Har ni snackat inför matchen?
– Nej, lite smått bara och man vill väl inte störa varandra för mycket. Han ville väl inte riktigt erkänna om han skulle stå eller inte så vi får se om han gör det. Det brukar bli att man träffas efteråt och morsar på varandra. Det hör till.

Gunnarsson gör sin sjunde säsong i SHL och menar att han utvecklats från en offensiv back till att bli mer av en tvåvägsspelare sedan debuten 2011/12 i Luleå. Under premiären matchades han tillsammans med nyförvärvet Bobbo Petersson. Gunnarsson fick lite över 20 minuters speltid medan Petersson spelade nästan 15 minuter.

– Det kändes helt okej där jag och Bobbo kompletterade varandra bra på isen. Vi fick mycket förtroende och försökte spela så enkelt som möjligt. Jag försökte hitta bra förstapass och jag tycker det är min styrka att jag hittar bra lösningar.

Har ni någon rollfördelning på isen?
– Vi är båda rätt spelande backar och försöker spela oss ur situationerna och vara kreativa med pucken istället för att kasta iväg den i onödan. Vi är rätt lika och kan spela både offensivt och defensivt så jag trivs att spela med Bobbo. Det fungerade bra då. Vi har rullat runt på försäsongen och oftast varit sju backar. Bobbo har varit borta så det har varit lite olika. Jag startade ändå med Bobbo och har väl varit mest med honom.

FaktaDaniel Gunnarsson

Ålder: 25 år (920415).

Position: Back.

Längd: 194 centimeter.

Vikt: 94 kilo.

Klubb: Karlskrona HK.

Tidigare klubbar: Köping HC (moderklubb), Leksands IF, Falu IF (lån), Luleå Hockey, Färjestad BK.

Draft: 128:e spelare totalt i femte rundan av Minnesota Wild under 2012.

*************

Karlskronas lagkaptener genom åren

SHL 2017–2018
C: Morten Madsen
A: Daniel Gunnarsson, Mattias Karlsson

SHL 2016–2017
C: Morten Madsen
A: Alexander Bergström, Mattias Karlsson

SHL 2015–2016
C: Tom Linder, Julien Brouillette
A: Joel Kellman, Kristoffer Söder, Alexander Bergström, Riley Holzapfel

Allsvenskan 2014–2015
C: Tom Linder
A: Alexander Bergström, Niklas Lihagen

Allsvenskan 2013–2014
C: Nick Angell
A: Kristoffer Söder, Jimmie Svensson

Allsvenskan 2012–2013
C: Kent McDonell
A: Christian Magnusson, Andreas Elofsson

Division 1 2011–2012
C: Jimmie Svensson
A: Hans Ottinger, Christian Magnusson

Division 1 2010–2011
C: Jimmie Svensson
A: Simon Skoog, Hans Ottinger

Division 1 2009–2010
C: Hans Ottinger
A: Carl-Johan Höök, Patrik Lindfors

Division 1 2008–2009
C: Hans Ottinger
A: Patrik Lindfors, Carl-Johan Höök

Division 1 2007–2008
C: Oskar Andersson
A: Jonas Norberg, André Jönsson

Källa: Eliteprospects.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klart med kontrakt för förre KHK-spelaren

Han får stanna i klubben.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.11:25, 21 september, 2017

Klart med kontrakt för förre KHK-spelaren
Tom Linder och Niklas Lihagen i KHK-tröjan under säsongen 2014/15. Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

Den 11 september gick det allsvenska laget BIK Karlskoga ut med att man plockat in centern Niklas Lihagen på ett try out-kontrakt på grund av skadebekymmer.

Tio dagar senare kommer beskedet att 33-åringen får kontrakt med klubben över hela säsongen. Lihagen stod för ett mål i en träningsmatch och en assist i Karlskogas seriepremiär mot Björklöven.

– Vi visste att Niklas skulle vara bra på isen, men han har redan också tagit en viktig roll vid sidan av isen och i omklädningsrummet. Vi är övertygade om att han kommer att vara en viktig kugge hos oss framöver, säger klubbchefen Torsten Yngveson till klubbens hemsida.

Lihagen representerade Karlskrona under säsongen 2014/15 när klubben avancerade till SHL och stod då för 30 poäng (13+17) på 52 matcher. De två senaste säsongerna har han spelat för Västerås.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KHK ställs mot guldfavoriten: ”Åker dit för att vinna”

Karlskrona ändrar i laget.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.10:55, 21 september, 2017

5 bilder
 • Tränaren Ove Molin. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
  Tränaren Ove Molin. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
 • Karlskronas målvakt Henrik Lundberg. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
  Karlskronas målvakt Henrik Lundberg. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
 • KHK-klacken under premiären. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
  KHK-klacken under premiären. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
 • Frölundas Ryan Lasch i matchen mot Mora. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån
  Frölundas Ryan Lasch i matchen mot Mora. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån
 • Skellefteå vann mot Karlskrona med 2–1 i tisdags. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
  Skellefteå vann mot Karlskrona med 2–1 i tisdags. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån

SHL-premiären i tisdags var jämn under en lång tid för Karlskrona som hade 1–0 mot Skellefteå fram till sista perioden. Två raka mål av Joakim Lindström i den tredje perioden fick laget på fall.

Under torsdagskvällen väntar nästa omgång och Karlskrona möter Frölunda borta i Scandinavium. En tuff uppgift på papperet eftersom göteborgarna av har pekats ut som favorit till SM-guld.

– Det är återigen ett topptippat lag vi ställs mot och vi vet att Fröunda är bra men vi kan störa alla lag. Vi åker dit för att vinna matchen och har den inställningen till alla matcher vi gör. Vi gör som vi brukar göra och tränade lite kortare i går. Sedan kör vi matchvärvmning på förmiddagen och åker upp till Göteborg, säger KHK-tränaren Ove Molin.

Förra säsongen vann Karlskrona visserligen den första hemmamatchen med 2–1 men efter det blev det tre raka segrar för Frölunda efter 3–0, 2–1 och 4–3.

Frölunda inledde sitt matchande i lördags men tappade poäng på hemmaplan mot nykomlingen Mora efter en sen kvittering från dalalaget. Två mål från Ryan Lasch, varav det sista i förlängningen gjorde att Frölunda ändå vann med 3–2.

– Vi har scoutat våra motståndare och ser hur de spelar. Frölunda har haft ungefär samma filosofi i många år och vi är väl förberedda på hur de spelar, säger Ove Molin.

Har du sett någon skillnad hos Frölunda jämfört med tidigare säsonger?
– Nej, jag skulle säga att de är väldigt lika i sitt sätt att spela. Det är mycket fart och de vill sätta press på motståndarna över hela banan. Det är ganska likt med vad vi sett tidigare. De har ett erkänt bra power play som är farligt så det gäller att vi håller oss på banan så mycket som möjligt. Sedan har de några riktigt bra spetsspelare som Ryan Lasch och Joel Lundqvist.

Laguppställningen för Karlskrona ser ut att bli precis som mot Skellefteå då Kristoffer Söder inte kom till spel medan Victor Aronsson var utanför laget. Enda skillnaden är att Henrik Lundberg får chansen i målet i stället för Johannes Jönsson.

– Kristoffer Söder är inte skadad men inte i speldugligt skick. Han tränar för att komma tillbaka i matchform men är inte där än. Det är jättesvårt att säga men det är väl någon vecka kvar där, säger Ove Molin.

Hur resonerar du kring målvaktsvalet?
– Vi har två målvakter som är här för att stå och det är viktigt för laget att båda är i gång. Vi kommer att ta beslut från match till match vem som vi anser är bäst för hela laget. Johannes började och gjorde det jättebra. Nu är det dags för Henke att visa sig redo för spel.

FaktaKarlskronas lag mot Frölunda

Forwards
Marcus Paulsson – Joel Kellman – Mattias Guter
Joachim Rohdin – Morten Madsen – Ludwig Blomstrand
Konstantin Komarek – Emil Larsson – Emil Lundberg
Henrik Törnqvist – Joseph Jonsson – Carl Persson
Filip Cruseman

Backar
Daniel Gunnarsson – Bobbo Petersson
Cory Murphy – Mattias Karlsson
Henrik Nilsson – David Printz
Alexander Deilert

Målvakt
Henrik Lundberg (Johannes Jönsson)

Saknas: Kristoffer Söder, Victor Aronsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Karlskronas poängmaskin stannar i laget

Landslagsmeritade spelaren förlänger.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.15:53, 20 september, 2017

Karlskronas poängmaskin stannar i laget
Karlskronas Katka Kaplanov‡. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån

Under förra säsongen var den tjeckiska forwarden Katka Kaplanova den spelare som levererade flest poäng för Karlskrona HK i Damettan Södra. På 16 matcher stod hon för 29 poäng (15+14) och blev nia i poängligan.

23-åringen har gjort flera landskamper för sitt Tjeckien och spelat VM tre gånger.

På onsdagen gick klubben ut med att Kaplanova stannar i Karlskrona över kommande säsong. Klubbens tränare Conny Olausson säger följande i ett pressmeddelande:

”Hon har en fantastisk personlighet så vi är mycket nöjda över att se henne här igen. Katla blev uttagen till årets landslag i Tjeckien men har tackat nej till dem för hon vill lägga all fokus på KHK och det är vi mycket tacksamma för.”

Den 1 oktober startar serien för KHK när man möter Malmö Redhawks på bortaplan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng