KHK fick möta motorprofilen: ”Hjärtat klappar för dem”

Hon dansade med Karlskronakaptenen.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.22:00, 11 september, 2017

KHK fick möta motorprofilen: ”Hjärtat klappar för dem”
Foto: Bildbyrån

Seriestarten på SHL kommer allt närmare för Karlskrona som på tisdag nästa vecka ska möta Skellefteå på hemmaplan. Utöver träningsmatcher och nötande av spelsätt på träningarna har laget även hunnit med ett möte med den förra kartläsaren och motorprofilen Tina Thörner.

Hon bor nuförtiden i Schweiz men har i flera år jobbat med hockeylag på elitnivå som personlig utvecklingstränare. Ett och ett halvt år i Örebro blev det och hon har även gjort liknande insatser för NLA-lagen Kloten, Lugano och Rapperswill.

– Det var mest aktivt med Örebro i en och en halv säsong och jag var där ungefär två gånger i månaden när de gått upp i SHL. Vi jobbade mycket med kosten, det mentala och det holistiska tänket hos en spelare som att den yttre miljön har en stor effekt och att man måste tänka på den utanför hockeyhallen. Jag hade möten med spelarnas respektive och gjorde saker tillsammans för att ge inblick hur viktigt det är att ha rätt mindset. Det är viktigt att alla förstår och det är inte bra att ha energitjuvar runt omkring sig, säger Thörner och fortsätter:

– Jag jobbar lite som Östersund gör med sitt fotbollslag med annat än bara träning. Det kan vara skjutning, dans, bygga kojor, sociala insatser eller att vara Picasso för en dag. Det tycker nog både spelare och tränare i Sverige att det är lite jobbigt att göra sådana grejer (skratt). Fast det är ganska så roligt.

Skillnaden att jobba med lag i Sverige jämfört med Schweiz har varit att hockeyn hunnit etableras här på ett annat sätt. Detta har gjort spelarna i Schweiz mer mottagliga och öppna för nya idéer.

– Du kan jämföra med utbildning i Afrika där det är ett annat nytänk jämfört med det administrativa och långsamtgående vattenhjulet i våra delar av världen. Du kan dra många paralleller där vi ser vårt gamla arv.

Att det blev ett möte med Karlskrona hänger ihop med vd:n Charlotte Gustavsson som Tina Thörner är bekant med sedan några år.

– Vi lärde känna varandra i Värmland för vi är Värmlandstôser. Hennes pappa hade macken där vi stannade och fyllde bensin till våra rallybilar. Hon såg väl mig som liten för hon är runt 15 år yngre. Sedan lärde vi känna varandra genom en gemensam bekant och har utbytt erfarenheter och bollat saker med varandra.

Hos klubben var Thörner med och fick träffa klubbpersonal på olika nivåer. Mötet med spelarna gjorde avtryck på henne under de dagar de träffades.

– Jag var imponerad av förändringsprocessen som pôjkera levererade och de var väldigt öppna. Från att aldrig träffat mig hade jag 20 stycken kramar som stod i led och sken som solen i Karlstad. I nästa möte levererade de det och då blir man som nyförälskad i hela laget och kommer att vara som en 25-åring. Sedan behöver de testa saker men allt kommer inte fungera i början. Fansen undrade om inte Charlotte ska anställa mig på heltid i Karlskrona eftersom vi var ett så bra team (skratt).

Vad tror du om framtiden med klubben?

– Vi sa att de nog får smälta allt då jag har rätt hög ribba. De måste ha bestämt sig att de vill lägga ribban där för jag har märkt det i så många team att det är daltande och ingen beslutsamhet. Då har jag bättre saker för mig. Nu vet de lite och sedan får vi se. Jag tror att vi kommer att fler möten om jag ska tala från hjärtat.

Tre av spelarna i Karlskrona var bekanta med Thörner innan mötet efter deras tid i Örebro. Målvakterna Johannes Jönsson och Henrik Lundberg samt Bobbo Petersson har alla varit i klubben visste därför ungefär vad som väntade. Utöver dessa tre är det backen Cory Murphy, kaptenen Morten Madsen och tränaren Ove Molin som Thörner lyfter fram.

– Jag fick massa kramar och positiv energi av spelarna. Deras nyfikenhet och öppenhet går rakt in i hjärtat på mig så det är klart att jag kommer följa dem. De tre spelare jag kände från Örebro berättade hur de förändrat sitt tänk. Cory tog verkligen tag i mig och gav mig insikter. Där tror jag de kommer att ha ett ankare. Sedan har de en fantastisk kapten i Morten som jag fick äran att dansa med. Han tog stafettpinnen direkt och tyglade sin roll och kommunicerade den. Där känner jag att spelarna har en fantastisk kapten som också är lyhörd. Med Cory, Morten och Ove känns det som att man har bra insatspunkter och ankare i laget. De tog verkligen sina roller på allvar.

Johannes Jönsson har gjort flera säsonger i Örebro och för honom fick mötena med Tina Thörner honom att ändra på en gammal vana.

– Jag tror att alla som stött på henne känner vilken energi hon har och hur positiv hon är. Alla kan ta med sig någonting från henne. Det första jag minns är att vi pratade om hur viktigt det är med helheten. Vi pratade om vad vi åt till frukost och jag är en person som inte åt så mycket grönsaker. Vi tittade på det och en dag testade vi en jäkla massa grönsaker till frukost och det tyckte jag om skitmycket och kör på fortfarande. Så jag ändrade mig ganska direkt.

Hur tog laget emot henne?

– Laget tyckte nog det var övervägande positivt, även om inte alla är helöppna. Det gäller det att vara om man vill utvecklas. När hon pratade satt jag som ett fån och tänkte att ”det här gör jag inte, det här gör jag inte”. Några år senare har jag nog lagt till mig med de flesta av de vanor hon förespråkade. Det kan vara att alltid jobba med sig själv och att alltid utveckla de sidorna men också att tänka på vad man äter. Hon pratade mycket och interagerar mycket med lyssnarna och förväntar sig verkligen svar.

Jag hörde att hon dansade med Morten Madsen.

– Ja, det stämmer. Hon ville väl se vem som kan steppa upp i en ovan situation för det är sådana ledare som behövs när saker inte går riktigt som man tänkt sig. Morten trodde nog nästan att det var uppgjort men han gjorde det riktigt bra och steppade upp precis som hon hade hoppats på. Att dansa och bugga inför hela sitt arbetslag är det nog inte alla som hade gjort. Morten hade bra dancemoves och gjorde det med bra energi.

Fakta 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Miljoner till cancervård i Blekinge

Så mycket får landstinget Blekinge.

Nanna Jami

Nanna Jami

Kl.08:15, 24 november, 2017

Miljoner till cancervård i Blekinge
Foto: Arkivbild

Landstingen Blekinge får nu 3 215 553 kronor för att utveckla cancervården. Samtliga landsting i landet har klarat kraven i överenskommelsen mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting.

– Jag är glad över att arbetet med att korta väntetiderna och göra cancervården mer jämlik går framåt i hela landet. Ingen ska behöva vänta en dag för länge på vård när man får cancer, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLICKTOPPEN: De hetaste bostäderna i Blekinge just nu

Här är de mest klickade annonserna på Hemnet.

Nanna Jami

Nanna Jami

Kl.22:48, 23 november, 2017

KLICKTOPPEN: De hetaste bostäderna i Blekinge just nu

1. Skavkulla Backe 14, Grönadal, Karlskrona. Pris: 4 250 000 kronor. Antal klick: 7 025. 

”Ett välplanerat hus med 4 sovrum och loft. Huset ligger på en hörntomt med skogen bakom samt med havsutsikt”, skriver mäklaren i sin annons. 

Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Karlskrona

Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Karlskrona


2. Parkgatan 11, Karlshamn. Pris: 2 100 000 kronor. Antal klick: 6 770. 

”Karlshamns vackraste utsikt? Ja, det har kanske detta lilla hus vid Näsviken! Tillfälle för den med visioner om att skapa sitt eget boende med unikt läge!” skriver mäklaren i sin annons. 

Foto: Fastighetsbyrån Karlshamn

Foto: Fastighetsbyrån Karlshamn


3. Wrangels Väg 5, Slottet, Sölvesborg. Pris: 1 375 000 kronor. Antal klick: 6 279. 

”På en 917 kvm friköpt och plan tomt ligger denna klassiska och renoverade och väl underhållna villa på totalt 76 kvm, byggd 1928”, skriver mäklaren i sin annons. 

Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Sölvesborg Telefon:

Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Sölvesborg


4. Inglatorpsvägen 32, Karlskrona. Pris: 750 000 kronor. Antal klick: 5 891. 

”Ett hus med bra planlösning, 3 sovrum. Stor potential finns för huset men behov av renovering”, skriver mäklaren i sin annons. 

Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Karlskrona

Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Karlskrona


5. Augerumsvägen 16, Lyckeby, Karlskrona. Pris: 1 950 000 kronor. Antal klick: 5 280. 

”Välkommen till denna charmiga 20-talsvilla belägen i centrala Lyckeby med närhet till förskola, skola F-9, affärer och köpcenter”, skriver mäklaren i sin annons. 

Foto: HusmanHagberg Karlskrona

Foto: HusmanHagberg Karlskrona


 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Myggjakten – så blev resultatet

"Tack vare allmänhetens bidrag har vi gjort nio nya landskapsfynd".

Nanna Jami

Nanna Jami

Kl.09:26, 23 november, 2017

Myggjakten – så blev resultatet
Foto: Anders Lindström/SVA

I somras uppmanades de som blivit bitna av myggor i öppna och kustnära områden i Sydsverige att fånga och skicka dem till Statens veterinärmedicinska anstalt. Nu kan man konstatera att det blev ett lyckat resultat.

– Vi har totalt samlat in 3 265 myggor av 29 arter. Tack vare allmänhetens bidrag har vi gjort nio nya landskapsfynd; tre på Gotland samt ett vardera i Skåne, Blekinge, Småland, Öland, Östergötland och Södermanland, säger Anders Lindström, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Uppmaningen: Fånga myggor!

 

 

FaktaNya myggor: 

Blekinge: saltvattenmygga

Gotland: ljusbandad kustmygga, trädhålsmygga, grodmygga

Skåne: gulbandad vårmygga

Småland: ljusbandad kustmygga

Öland: saltvattenmygga

Östergötland: ljusbandad kustmygga

Södermanland: ljusbandad kustmygga

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny rapport: Här ökar skulderna mest

Här är hushållen mest skuldsatta i Blekinge.

Nanna Jami

Nanna Jami

Kl.08:43, 23 november, 2017

Ny rapport: Här ökar skulderna mest
Foto: Arkivbild

Sedan 2010 har medelskuldkvoten stigit i 246 av landets kommuner sedan. Det visar en ny rapport från Riksbanken. 

– De svenska hushållens skulder fortsätter att stiga mer än inkomsterna och andelen hushåll med höga skulder ökar. Vi ser att ökningen gäller för alla inkomst- och åldersgrupper, säger Peter van Santen, ekonom på avdelningen för finansiell stabilitet på Riksbanken och en av rapportförfattarna, till Nyhetsbyrån Siren.

För att räkna ut skuldkvoten tar man hushållets sammanlagda skuld och dividerar det med hushållets nettoinkomst. Kreditkortslån, bolån samt konsumtionskrediter räknas in. Det som inte räknas in är studielån. Olofström har landets lägsta medelskuldkvot med 156 procent.

Så ser det ut i Blekinge: 

skuldkvot-blekinge

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fullsatt på storseans: ”Vill få en hälsning från de döda”

Omdiskuterat evenemang i Folkets hus.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.08:13, 23 november, 2017

Fullsatt på storseans: ”Vill få en hälsning från de döda”
Foto: Privat/Mattias Nilsson.

På torsdagskvällen kommer Pehr Trollsveden till Folkets hus i Karlskrona.

Han arbetar med zonterapi, healing, massage, astrologi och spökutdrivning.

Syftet med besöket är en storseans och arrangemanget har varit fullbokat sedan en månad.

– Det märks verkligen att intresset för detta är stort. Folk ser på Det okända på tv och folk vill bli hjälpta. Det finns en stor tro på det här i Sverige.

Vad är det man vill få hjälp med?
– De allra flesta vill ha en hälsning från sina döda släktingar. Och de som kommer kan vara allt från killar i tjugoårsåldern till damer på 75.

Pehr Trollsveden menar att han ofta vill att den ande som ska kontaktas tillhör en person som varit död i minst ett halvår. Detta av hänsyn både till andarna och de anhöriga.

Många är ju skeptiska till detta och menar att du utnyttjar personer som varit med om något traumatiskt. Vad har du för kommentar till det? 
– Det enda jag kan säga är att det är de som tar kontakt med mig och vill ha den här hjälpen. Det är inte jag som söker upp dem. Det finns skeptiker men det här är ingen bluff och har man inte själv varit närvarande på en seans är det svårt att förklara hur det går till. Det måste upplevas, säger Pehr Trollsveden.

Hur kom det sig att man valde Folkets Hus som lokal för detta? 
– Det kan inte jag svara på. Det är min agent som fixat det.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng