KHK fick möta motorprofilen: ”Hjärtat klappar för dem”

Hon dansade med Karlskronakaptenen.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.22:00, 11 september, 2017

KHK fick möta motorprofilen: ”Hjärtat klappar för dem”
Foto: Bildbyrån

Seriestarten på SHL kommer allt närmare för Karlskrona som på tisdag nästa vecka ska möta Skellefteå på hemmaplan. Utöver träningsmatcher och nötande av spelsätt på träningarna har laget även hunnit med ett möte med den förra kartläsaren och motorprofilen Tina Thörner.

Hon bor nuförtiden i Schweiz men har i flera år jobbat med hockeylag på elitnivå som personlig utvecklingstränare. Ett och ett halvt år i Örebro blev det och hon har även gjort liknande insatser för NLA-lagen Kloten, Lugano och Rapperswill.

– Det var mest aktivt med Örebro i en och en halv säsong och jag var där ungefär två gånger i månaden när de gått upp i SHL. Vi jobbade mycket med kosten, det mentala och det holistiska tänket hos en spelare som att den yttre miljön har en stor effekt och att man måste tänka på den utanför hockeyhallen. Jag hade möten med spelarnas respektive och gjorde saker tillsammans för att ge inblick hur viktigt det är att ha rätt mindset. Det är viktigt att alla förstår och det är inte bra att ha energitjuvar runt omkring sig, säger Thörner och fortsätter:

– Jag jobbar lite som Östersund gör med sitt fotbollslag med annat än bara träning. Det kan vara skjutning, dans, bygga kojor, sociala insatser eller att vara Picasso för en dag. Det tycker nog både spelare och tränare i Sverige att det är lite jobbigt att göra sådana grejer (skratt). Fast det är ganska så roligt.

Skillnaden att jobba med lag i Sverige jämfört med Schweiz har varit att hockeyn hunnit etableras här på ett annat sätt. Detta har gjort spelarna i Schweiz mer mottagliga och öppna för nya idéer.

– Du kan jämföra med utbildning i Afrika där det är ett annat nytänk jämfört med det administrativa och långsamtgående vattenhjulet i våra delar av världen. Du kan dra många paralleller där vi ser vårt gamla arv.

Att det blev ett möte med Karlskrona hänger ihop med vd:n Charlotte Gustavsson som Tina Thörner är bekant med sedan några år.

– Vi lärde känna varandra i Värmland för vi är Värmlandstôser. Hennes pappa hade macken där vi stannade och fyllde bensin till våra rallybilar. Hon såg väl mig som liten för hon är runt 15 år yngre. Sedan lärde vi känna varandra genom en gemensam bekant och har utbytt erfarenheter och bollat saker med varandra.

Hos klubben var Thörner med och fick träffa klubbpersonal på olika nivåer. Mötet med spelarna gjorde avtryck på henne under de dagar de träffades.

– Jag var imponerad av förändringsprocessen som pôjkera levererade och de var väldigt öppna. Från att aldrig träffat mig hade jag 20 stycken kramar som stod i led och sken som solen i Karlstad. I nästa möte levererade de det och då blir man som nyförälskad i hela laget och kommer att vara som en 25-åring. Sedan behöver de testa saker men allt kommer inte fungera i början. Fansen undrade om inte Charlotte ska anställa mig på heltid i Karlskrona eftersom vi var ett så bra team (skratt).

Vad tror du om framtiden med klubben?

– Vi sa att de nog får smälta allt då jag har rätt hög ribba. De måste ha bestämt sig att de vill lägga ribban där för jag har märkt det i så många team att det är daltande och ingen beslutsamhet. Då har jag bättre saker för mig. Nu vet de lite och sedan får vi se. Jag tror att vi kommer att fler möten om jag ska tala från hjärtat.

Tre av spelarna i Karlskrona var bekanta med Thörner innan mötet efter deras tid i Örebro. Målvakterna Johannes Jönsson och Henrik Lundberg samt Bobbo Petersson har alla varit i klubben visste därför ungefär vad som väntade. Utöver dessa tre är det backen Cory Murphy, kaptenen Morten Madsen och tränaren Ove Molin som Thörner lyfter fram.

– Jag fick massa kramar och positiv energi av spelarna. Deras nyfikenhet och öppenhet går rakt in i hjärtat på mig så det är klart att jag kommer följa dem. De tre spelare jag kände från Örebro berättade hur de förändrat sitt tänk. Cory tog verkligen tag i mig och gav mig insikter. Där tror jag de kommer att ha ett ankare. Sedan har de en fantastisk kapten i Morten som jag fick äran att dansa med. Han tog stafettpinnen direkt och tyglade sin roll och kommunicerade den. Där känner jag att spelarna har en fantastisk kapten som också är lyhörd. Med Cory, Morten och Ove känns det som att man har bra insatspunkter och ankare i laget. De tog verkligen sina roller på allvar.

Johannes Jönsson har gjort flera säsonger i Örebro och för honom fick mötena med Tina Thörner honom att ändra på en gammal vana.

– Jag tror att alla som stött på henne känner vilken energi hon har och hur positiv hon är. Alla kan ta med sig någonting från henne. Det första jag minns är att vi pratade om hur viktigt det är med helheten. Vi pratade om vad vi åt till frukost och jag är en person som inte åt så mycket grönsaker. Vi tittade på det och en dag testade vi en jäkla massa grönsaker till frukost och det tyckte jag om skitmycket och kör på fortfarande. Så jag ändrade mig ganska direkt.

Hur tog laget emot henne?

– Laget tyckte nog det var övervägande positivt, även om inte alla är helöppna. Det gäller det att vara om man vill utvecklas. När hon pratade satt jag som ett fån och tänkte att ”det här gör jag inte, det här gör jag inte”. Några år senare har jag nog lagt till mig med de flesta av de vanor hon förespråkade. Det kan vara att alltid jobba med sig själv och att alltid utveckla de sidorna men också att tänka på vad man äter. Hon pratade mycket och interagerar mycket med lyssnarna och förväntar sig verkligen svar.

Jag hörde att hon dansade med Morten Madsen.

– Ja, det stämmer. Hon ville väl se vem som kan steppa upp i en ovan situation för det är sådana ledare som behövs när saker inte går riktigt som man tänkt sig. Morten trodde nog nästan att det var uppgjort men han gjorde det riktigt bra och steppade upp precis som hon hade hoppats på. Att dansa och bugga inför hela sitt arbetslag är det nog inte alla som hade gjort. Morten hade bra dancemoves och gjorde det med bra energi.

Fakta 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fler clowner på gång

Fredligare clownbesök jämfört med förra hösten.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.16:22, 26 september, 2017

Fler clowner på gång
Foto: Pressbild.

Hösten 2016 kunde man i media läsa om de så kallade skräckclownerna.

Om några veckor blir det mer clownerier i länet men denna gång av det betydligt fredligare slaget.

Det handlar om skådespelaren Eva-Britt Strandberg som är ute på turné med föreställningen Clownen Jac – baserad på Hjalmar Bergmans klassiska roman.

Strandberg gör titelrollen som den hyllade komikern och filmstjärnan vars karriär bygger på en livslögn.

Den 24 oktober ges föreställningen i Karlskrona konserthusteater. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nya siffror: Här är det lågt utbud på bostadsrätter

Två av länets kommuner finns på topp tio-listan.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.15:48, 26 september, 2017

Nya siffror: Här är det lågt utbud på bostadsrätter
Foto: Arkiv.

Svensk Fastighetsförmedling har låtit kartlägga utbudsutvecklingen på bostadsrätter i landets samtliga kommuner under de föregående tre åren.

Utvecklingen för två av Blekinges kommuner är negativ.

När det handlar om kommuner där bostadsrättsutbudet sjunkit mest de senaste tre åren återfinns Karlshamn på plats sex med minus 51 procent och Karlskrona på plats nio med minus 36 procent.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Hemnet analyserat hur utbudet på bostadsrätter förändrats under den senaste treårsperioden. Av landets 290 kommuner hade 99 tillräckligt stort antal bostadsrätter till försäljning för att kunna ingå i kartläggningen.

Störst stigning av bostadsrättsutbudet återfinns i Kristinehamns kommun i Värmland.

Det här framgår av ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Besöker Karlskrona – besjunger Barcelona

Utlovar höga toner den 3 november.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.13:00, 26 september, 2017

Besöker Karlskrona – besjunger Barcelona
Foto: Wikimedia/Pressbild.

Som 24Blekinge.se tidigare har berättat, kommer showen Champions Of Rock till NKT Arena i Karlskrona den 3 november.

Sångaren Peter Johansson tar med sig The Ark-grundaren Ola Salo och musikalstjärnan Jenna Lee-James på turnén som  är en uppföljning av två tidigare turnéer under samma namn 2010 och 2015.

Det handlar om de bästa och största låtarna med bandet Queen.

I veckan avslöjades det att även låten Barcelona kommer att framföras live. Barcelona skrevs av Freddie Mercury under det sena 80-talet och var en duett mellan honom och den spanska operasopranen Montserrat Caballé. 

Sången skulle ha varit den officiella hymnen till OS i Barcelona 1992, men när Freddie Mercury avled 1991 drog man tillbaka sången som officiell hymn av rädsla för att det skulle vara för känsligt och kontroversiellt.

För att matcha Montserrat Caballés röst kommer showen att kalla in  Hannah Holgersson, en av landets mest mångsidiga sångerskor med en repertoar som inkluderar både opera, musikal och visa, såväl som nyskriven konstmusik.

Låten Barcelona hann aldrig framföras live av Freddie Mercury själv.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tidsbokning hos kommundirektören – ett initiativ som kan vinna pris

Nu har kommunen nominerats till eDiamond Awards 2017.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.11:41, 26 september, 2017

Tidsbokning hos kommundirektören – ett initiativ som kan vinna pris
Foto: Mattias Nilsson.

Karlskrona kommun lanserade i december en tjänst som möjliggjorde för vem som helst att boka in ett möte med kommundirektör Carl-Martin Lanér. 

– För mig känns det viktigt att ha ett fokus på våra kommuninvånares behov, vara tillgängliga och lätta att få kontakt med. Det ska bli spännande att kunna få den här dialogen och att vi kan följa upp den här tjänsten med fler exempel i samma riktning. Jag hoppas det kan bli många spännande samtal om olika tankar, idéer och funderingar, sade Carl-Martin Lanér i ett uttalande i vintras.

Nu har idén gjort att Karlskrona kommun är en av sex nominerade till priset eDiamond Awards 2017, en tävling initierad av tidningen Offentliga affärer och som belönar dem som under året bäst lyckats ta fram samhällsnyttiga e-tjänster.

– Vi vill med detta pris belöna myndigheter, landsting och kommuner som skapat nytta för framtidens eMedborgare. Målsättningen är att bidra till att Sverige blir ett föregångsland inom området e-förvaltning, lokalt, regionalt, nationellt och globalt, säger prisets instiftare i ett pressmeddelande.

FaktaAlla nominerade: 

Digital Servicecenter – en digital tjänst på en fysisk plats - Helsingborg 

Handläggarrobot effektiviserar arbetet för Trelleborgs kommun - Trelleborg 

Boka tid med kommundirektören - Karlskrona

Få kontroll över dina fullmakter genom Fullmaktskollen - Sverige 

Falkenbergs Skolstartstjänst effektiviserar administrationen - Falkenberg 

Källa: Offentliga affärer.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Öresundstågen ställdes in

Så många avgångar berörs.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.10:19, 26 september, 2017

Öresundstågen ställdes in
Foto: Arkiv.

Öresundståget klockan 09.46 från Ronneby till Karlskrona ställdes in på tisdagsmorgonen.

Likaså kommer tåget från Karlskrona till Ronneby klockan 10.47 att ställas in.

En buss är beställd att ersätta tåget, meddelar Blekingetrafiken.

Bussen går via samtliga stationer fram till Hässleholm och stannar efter Bergåsa endast för avstigande. I Hässleholm blir det byte till närmaste tågavgång för vidare resande.

Tåg med avgång från Ronneby kl 11.08 mot Kristianstad, Hässleholm, Lund, Malmö och Köpenhamn avgår i rätt tid.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng