EMMAS MATLAGNING

Njut av Emmas värmande gryta i höstrusket

Hösten är på intågande - då passar Emma Håkansson på att bjuda på ett mästerligt recept som värmer hela kroppen.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.21:59, 10 september, 2017

Njut av Emmas värmande gryta i höstrusket
Denna vecka rekommenderar Emma en värmade gryta i samband med vår övergång till hösten.

Intresset för vegetarisk mat ökar, vilket gynnar både miljön, hälsan och plånboken. Denna vecka rekommenderar Emma en värmade gryta i samband med vår övergång till hösten.

Vegetarisk thaigryta med sötpotatis och kikärtor. Serveras med röd curry- och färskostquesadillas. En mustig och smakrik gryta med len kokosmjölk som kontrasterar fint mot syran i vinet och hettan i den rostade quesadillan. Går bra att servera ris till.

Du behöver (4 port)
1 st stor sötpotatis
1 pkt kikärtor (ca 360 g)
200 g champinjoner
1 st zucchini
2 msk tomatpuré
1 cm färsk ingefära
3 msk grönsaksfond (på flaska)
2 st gul lök
1 msk olivolja
2 dl vitt vin
6 dl vatten
1 burk kokosmjölk
2 krm paprikapulver
2 krm salt
4 st tunnbröd
1 dl naturell färskost
2 tsk röd currypasta
Färsk persilja eller koriander
Finhackad röd chili

Gör så här
Skölj kikärtorna i kallt vatten. Skala sötpotatis och skär ner i kuber. Kvarta champinjoner. Halvera zucchinin på längden och skär i båtar. Skala lök, skär bort ändarna och halvera. Skär i större klyftor. Riv ingefäran fint.

image-1

Hetta upp olivolja i större kastrull. Fräs sötpotatis, lök och champinjoner i ca 2 min. Häll på vinet och låt koka hastigt i ca 1 min. Ha i tomatpuré, fond, vatten, paprikapulver och salt. Koka på medelvärme i ca 10 min eller tills sötpotatisen är mjuk. Ha sedan i riven ingefära, kokosmjölk och zucchini. Ställ på svag värme fram till servering.

Blanda färskost och röd currypasta i skål. Bre på ett tunt lager på varje tunnbröd och vik ihop till en halvmåne. Stek bröden i torr panna på medelvärme tills de fått en fin färg. Skär sedan ut trianglar av varje halva.

Nu är det dags att servera! Häll upp i skålar och toppa med finhackad färsk chili och koriander eller persilja. Doppa quesadillas i grytan. Smaklig måltid!

Hörs nästa vecka, och glöm inte följa Emma på instagram – Emmasmatlagning

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fullsatt på storseans: ”Vill få en hälsning från de döda”

Omdiskuterat evenemang i Folkets hus.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.08:13, 23 november, 2017

Fullsatt på storseans: ”Vill få en hälsning från de döda”
Foto: Privat/Mattias Nilsson.

På torsdagskvällen kommer Pehr Trollsveden till Folkets hus i Karlskrona.

Han arbetar med zonterapi, healing, massage, astrologi och spökutdrivning.

Syftet med besöket är en storseans och arrangemanget har varit fullbokat sedan en månad.

– Det märks verkligen att intresset för detta är stort. Folk ser på Det okända på tv och folk vill bli hjälpta. Det finns en stor tro på det här i Sverige.

Vad är det man vill få hjälp med?
– De allra flesta vill ha en hälsning från sina döda släktingar. Och de som kommer kan vara allt från killar i tjugoårsåldern till damer på 75.

Pehr Trollsveden menar att han ofta vill att den ande som ska kontaktas tillhör en person som varit död i minst ett halvår. Detta av hänsyn både till andarna och de anhöriga.

Många är ju skeptiska till detta och menar att du utnyttjar personer som varit med om något traumatiskt. Vad har du för kommentar till det? 
– Det enda jag kan säga är att det är de som tar kontakt med mig och vill ha den här hjälpen. Det är inte jag som söker upp dem. Det finns skeptiker men det här är ingen bluff och har man inte själv varit närvarande på en seans är det svårt att förklara hur det går till. Det måste upplevas, säger Pehr Trollsveden.

Hur kom det sig att man valde Folkets Hus som lokal för detta? 
– Det kan inte jag svara på. Det är min agent som fixat det.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Unga Blekingepar söks till tv-sänt bröllop

Produktionsbolaget letar efter brudpar under 30 år som vill gifta sig i tv.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.18:58, 22 november, 2017

Unga Blekingepar söks till tv-sänt bröllop
Foto: Pexels.

Ska du och din bättre hälft gifta er innan den sista februari? I så fall har ni chansen att medverka i produktionsbolaget Warner Bros tv-serie om unga brudpar.

“Både förberedelserna, planeringen inför den stora dagen samt bröllopet dokumenteras och förevigas på film för att i vår visas i en ny feelgood-serie som handlar om unga brudpar”, skriver Elin Lindblad från produktionsbolaget på Facebook.

Det enda kravet är att man är under 30 år och att själva vigseln sker innan mars månad.

Varje par kommer att vara med i cirka två till sex avsnitt i serien.

Här hittar ni mer information kring tv-produktionen

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Drog igång het debatt om parkeringarna

Så tycker läsarna om parkeringssituationen.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.17:03, 22 november, 2017

Drog igång het debatt om parkeringarna
Foto: Mattias Nilsson/Arkiv.

När 24Blekinge.se på tisdagskvällen skrev om butiksinnehavaren Anja Oscarssons facebookuppdatering gällande Karlskronas parkeringssituation blev reaktionen omedelbar.

Många hade synpunkter på uttalandet om att ”parkeringskaoset är en myt”.

Cocolatte facebookstatus

Det faktum att det är gratis att parkera på röd zon varje vardag efter klockan 16.00 räcker inte som argument för att residensstadens parkeringsproblem skulle vara påhittade, anser många som hört av sig.

”Hon har rätt när det gäller 16,00 och framåt men inte före den tiden, jag bor på Trossö och har stora problem att hitta en p- plats när jag kommer hem på dagtid, värre blir det nu när det har blivit boendeparkering i stan, så nej jag håller inte med om att det finns gott om p- platser i Karlskrona”, skriver Nils Vallin som är ordförande för PRO i Karlskrona.

”Nja det där stämmer inte iallafall inte dagtid…. Haft väldiga problem att hitta parkering i yrket när man inte kan ställa sig i något p-hus långt iväg” skriver Helene Eriksson på Facebook.

”Har själv cirkulerat hela stan mååååånga gånger, gata upp o gata ner för å hitta plats när jag varit och arbetat i stan. Om man ska få en rättvis bild över detta faktiskt existerande problem så får man nog kolla mer kontinuerligt över dygnet, inte bara efter 16” menar Eva Langwagen.

Peter Öjerskog som skrivit många insändare i reaktion mot vad han menar är ett ”parkeringskaos” har också en kommentar:

”Jag har en kompis som bor på Högabergsgatan i nordvästra p-zonen på Trossö. Där är det i princip omöjligt att hitta en ledig p-plats, särskilt efter jobbet, något jag själv får erfara varje gång jag hälsar på honom. Även det privata p-garaget är fullt uthyrt. Min kompis tvingas ofta parkera på andra sidan stan.”

Andra håller med om att bilden av parkeringskaoset är överdriven:

”Jag är iofs relativt sällan i centrum, men jag har aldrig någonsin haft svårt att hitta parkeringsplats, oavsett om det är mitt på dagen eller eftermiddag/kväll, och parkeringsappen fungerar supersmidigt, inget plockande vid automaterna. Det enda jag kan reagera över är bilköerna in mot Trossö på morgnarna. Hade det bara varit tillåtet att parkera vid t ex Amiralen så hade varit lätt att ställa bilen utanför centrum och ta bussen in. Som det är nu tvingas ju pendlare utifrån att ta med bilen ända in till Trossö helt i onödan” menar en läsare som vill vara anonym.

”Det finns nästan ALLTID lediga platser i Wachtmeisters, Kronan samt Åhléns garage. Väldigt få dagar på året då det är fullt. Letar man på Drottninggatan, Kyrkogatan, Bredgatan, Arklimästargatan, Skomakargatan, Hantverkargatan, Alamedan, Konstapelsgatan så hittar man ALLTID parkering, att köra dessa ovan nämnda gator tar 5-6 minuter. Sedan finns även Stortorget där det i stort sett alltid finns ledigt, dock är det mer ofta de är fullt där dagtid” skriver Tobias Rydén. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Smattrande poesi på scen

Gästas av estradpoet.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.12:59, 22 november, 2017

Smattrande poesi på scen
Foto: Arkiv.

Nästa vecka blir det smattrande poesi på scenen från unga diktare i Ronneby.

På biblioteket i Ronneby blir det Poetry Slam den 1 december klockan 19.00.

Gästartist är Louise Halvardsson, författare och estradpoet från Göteborg och Lovisa Johansson och Emmie Sjöholm kommer att framföra musik.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Barbro från Blekinge blev lycklig vinnare

Så mycket pengar skrapade hon fram.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.11:31, 22 november, 2017

Barbro från Blekinge blev lycklig vinnare
Foto: TV4.

Hon är 77 år gammal och delar namn med den kända sångerskan Lill-Babs, något hon också fick höra av programledaren Tilde de Paula EbyTV4:s Nyhetsmorgon på onsdagsmorgonen.

Barbro Svensson från Listerby blev 100 000 kronor rikare när det var dags att skrapa Triss, något som skedde i ovanligt rask takt.

– Pengarna går alltid åt, sade hon som kommentar till sin vinst.

Lotten som valdes hade nummer 82 och bakgrunden till det var lite speciell.

– Ja, det är mitt och min mans födelsenummer som jag har räknat ihop, sade Barbro.

I våras vann Barbro en stor summa på ett annat lotteri, och i september slog hon alltså till igen. Men först reagerade hon inte alls på de tre TV-apparater som dök upp på lotten som hon skrapade.

– Jag gjorde faktiskt inte det först. Jag bara noterade att det var tre TV-apparater, sedan lade jag lotten bredvid mig på bordet.

Barbro vet redan vad de 100 000 kronorna ska användas till:

–  Jag tror att vi kommer att byta fönster till våren. Sen kanske det blir en resa också, vi får se, säger Barbro som längtar tillbaka till tulpanerna i Holland vilka hon upplevt tidigare med gärna upplever igen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng