EMMAS MATLAGNING

Njut av Emmas värmande gryta i höstrusket

Hösten är på intågande - då passar Emma Håkansson på att bjuda på ett mästerligt recept som värmer hela kroppen.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.21:59, 10 september, 2017

Njut av Emmas värmande gryta i höstrusket
Denna vecka rekommenderar Emma en värmade gryta i samband med vår övergång till hösten.

Intresset för vegetarisk mat ökar, vilket gynnar både miljön, hälsan och plånboken. Denna vecka rekommenderar Emma en värmade gryta i samband med vår övergång till hösten.

Vegetarisk thaigryta med sötpotatis och kikärtor. Serveras med röd curry- och färskostquesadillas. En mustig och smakrik gryta med len kokosmjölk som kontrasterar fint mot syran i vinet och hettan i den rostade quesadillan. Går bra att servera ris till.

Du behöver (4 port)
1 st stor sötpotatis
1 pkt kikärtor (ca 360 g)
200 g champinjoner
1 st zucchini
2 msk tomatpuré
1 cm färsk ingefära
3 msk grönsaksfond (på flaska)
2 st gul lök
1 msk olivolja
2 dl vitt vin
6 dl vatten
1 burk kokosmjölk
2 krm paprikapulver
2 krm salt
4 st tunnbröd
1 dl naturell färskost
2 tsk röd currypasta
Färsk persilja eller koriander
Finhackad röd chili

Gör så här
Skölj kikärtorna i kallt vatten. Skala sötpotatis och skär ner i kuber. Kvarta champinjoner. Halvera zucchinin på längden och skär i båtar. Skala lök, skär bort ändarna och halvera. Skär i större klyftor. Riv ingefäran fint.

image-1

Hetta upp olivolja i större kastrull. Fräs sötpotatis, lök och champinjoner i ca 2 min. Häll på vinet och låt koka hastigt i ca 1 min. Ha i tomatpuré, fond, vatten, paprikapulver och salt. Koka på medelvärme i ca 10 min eller tills sötpotatisen är mjuk. Ha sedan i riven ingefära, kokosmjölk och zucchini. Ställ på svag värme fram till servering.

Blanda färskost och röd currypasta i skål. Bre på ett tunt lager på varje tunnbröd och vik ihop till en halvmåne. Stek bröden i torr panna på medelvärme tills de fått en fin färg. Skär sedan ut trianglar av varje halva.

Nu är det dags att servera! Häll upp i skålar och toppa med finhackad färsk chili och koriander eller persilja. Doppa quesadillas i grytan. Smaklig måltid!

Hörs nästa vecka, och glöm inte följa Emma på instagram – Emmasmatlagning

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu firar revygänget femton år

"Redan mycket folk som bokat biljetter".

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.20:55, 25 september, 2017

Nu firar revygänget femton år
Foto: Pressbild.

Förra året delade Verateatern i Karlshamn ut små papperslappar till publiken.
Tanken var att de skulle skriva ner favoritnummer ur revygängets omfattande produktion.

– Vissa nummer var rätt förväntade men sedan stod det en del saker där vi tänkte: Va? Har vi gjort det här? skrattar Verateaterns producent Povel Andersson. 

Materialet har nu samlats in till årets retrospektiva revyföreställning som får galapremiär den 14 oktober på restaurang &Vin i Karlshamn och som sammantaget kommer att ges vid ett 20-tal tillfällen under hösten.

Biljetterna är släppta och redan nu är det många som bokat in sig, menar Andersson.

– Vi kommer att testa något helt nytt i föreställningen. Vi älskar ju restaurangrevyer där gästerna kan äta samtidigt som de blir underhållna. Årets föreställning har därför delats in i tre akter där den första kan beskrivas som en radioteater live på scen med inslag av musikal, säger han.

I denna inledande akt är alla nummer dagsaktuella med nyskrivna sångtexter.

– Ett nytt sätt för oss, något som känns kul och lustfyllt.

Andra akten kommer att reflektera över vilka nummer som folk vill återuppleva och i den tredje akten lovar man att ge det mest efterfrågade och populära materialet ur femton års produktion.

– Det blir en riktigt nostalgikavalkad med våra största och mest uppskattade nummer, säger Povel Andersson. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny tävling – Efterlyser bästa bakverket

Det bästa desserten innehållande frukt och bär ska utses.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.20:01, 25 september, 2017

Ny tävling – Efterlyser bästa bakverket
Foto: Pixabay.

Nu på lördag är det dags för arrangemanget Skördedagen i Olofström.

En av nyheterna är tävlingen Din bästa dessert med frukt och bär. 

– Vi har ju utsett den bästa äppelkakan tidigare och känner att vi nu vill vidga begreppet, säger kultursekreterare Anna Lundholm till 24Blekinge.se. 

Skördedagen i Olofström firar 20-årsjubileum i år och har mycket på programmet (se faktaruta).

– Bland annat kommer vi att ha en fotoutställning med tillbakablickar på de här 20 årens fester. Det sker i Nordeas tidigare lokaler där det även bjuds på äppelkaka.

De populära internationella matlagarna är också på plats.

Tio olika nationaliteter bjuder på smakprov och presenterar rätter från olika delar av världen.
Det serveras då mat från Thailand, Filippinerna, Georgien, Eritrea, Bulgarien, Kurdistan, Jordanien, Syrien och Afghanistan. 

Karin Poley, till vardags kock på Jämshögs gästis, är Årets kock och hon kommer under Skördedagen att bjuda på viltgryta och ge tips på hur den kan tillagas.

 

Fakta



Programpunkter under Skördedagen 2017

10.00 Välkomsthälsning av Michael Henriksson

10.15 Musikskolan underhåller

11.00 Uppvisning Holje Folkdansgille

11.45 Dockteater – Två på ett strå

12.15 Miljöpriset delas ut

12.30 Dockteater – Två på ett strå

13.00 Sång och musik med Herman Saming och Lina Wägbo

13.30 Högavångsskolans musikklass åk 8 underhkåller

14.00 Vinnare utses i tävlingen ”Din bästa dessert med frukt eller bär”

Storlekplatsen

11.00 Invigning av Tappers smakträdgård

11.30 Godisregn och invigning av båt, en ny attraktion på lekplatsen

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Karlskronamusikerns galnaste gig

Iförd jeans och kavaj i 82-gradig värme.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.18:55, 25 september, 2017

Karlskronamusikerns galnaste gig
Foto: Privat.

Karlskronamusikern Linus Norda har gjort många konstiga gig genom åren.

En av de mest annorlunda spelningarna ägde rum inuti en bastu inför ett antal nakna och svettiga män.

Det var i Bålsta nordväst om Stockholm som händelsen utspelade sig för några år sedan.

– Jag gjorde ett företagsgig och var på plats i ganska god tid, berättar Linus Norda. 

När han kom fram satt gästerna och gonade sig i en spa-avdelning.

– Arrangören, som jag är vän med, frågade om jag kunde tänka mig att glida in till dem och spela lite när jag ändå var på plats så att säga. Jag tycker ju att det är roligare att spela musik än att sitta och vänta någonstans, så jag gick in och spelade lite vid en bubbelpool och lite vid ett annat ställe. Det visade sig dock att det skönaste gänget hängde i bastun, så då gled jag in där och skulle spela en låt tänkte jag, säger han.

Spelningen blev ett starkt minne.

– Det blev mer än en låt. Sammanlagt körde jag fyra låtar i 82-graders värme iförd jeans och kavaj. Väldigt uppskattat, minns Norda.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nya dykningar efter dansk hund

Forskningsprofessor inkopplad.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.16:18, 25 september, 2017

Nya dykningar efter dansk hund
Foto: Blekinge Museum.

Den här veckan genomförs nya dykningar på Gribshunden, i samverkan mellan Blekinge museum, Södertörns högskola och Nationalmuseet i Köpenhamn.

Dykningarna kommer att utgå från Saxemara båtvarv, inte så långt från vrakplatsen vid Stora Ekön där fartygets numera kända figurhuvud bärgades 2015.

Danska experter från Nationalmuseet i Köpenhamn deltar för första gången i själva dykningarna.

Det handlar om Forskningsprofessor David Gregory och konservatorn Kristiane Straetkvern som också är ansvarig för konserveringen av Gribshundens figurhuvud.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu kan du få rollatorn servad

Ökade kunskaper kring ett aktivt åldrande hamnar i fokus på Omsorgsmässan.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.15:07, 25 september, 2017

Nu kan du få rollatorn servad
Foto: Arkiv.

Tisdagen den 3 oktober är det dags för Omsorgsmässan i Sölvesborg vid Duvans äldreboende. 

Ett flertal utställare och föreläsare kommer att dyka upp, i likhet med duon Stig och Evald som kommer att underhålla med dragspel och sång.

Bland annat kommer Julia Binnergård som är legitimerad dietist, personlig tränare, hälsoinspiratör och utbildare inom mat, träning och hälsa.

Det handlar om att äta bra mat och ägna sig åt vardagsmotion för att få ner stillasittandet och därigenom stärka det friska åldrandet.

En annan föreläsare är Mona-Lisa Palander, hon kommer dock inte ensam, för med sig har hon sina fyra vårdhundar, meddelar Sölvesborgs kommun. 

Mellan klockan 9 och 12 ska den som vill kunna få sin rollator servad av personal från hjälpmedelscentralen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng