Äntligen hemma efter exotiskt hockeyäventyr

Fem månader i Australien slutade med mästartitel.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.18:43, 10 september, 2017

Under slutet av april drog den australiska hockeyligan AIHL i gång sitt seriespel. Med i Melbourne Ice fanns svenskarna Niklas DahlbergKristoffer BackmanViktor Gibbs Sjödin och Sebastian Ottosson. 

Ottosson är född i Karlskrona och fostrad i Kallinge/Ronneby men har sedan 2015/16 tillhört Tranås AIF i Hockeyettan. Att det blev just Australien hänger ihop med att Tranåstränaren Charles Franzén är bekant Melbournes svenske målvaktstränare Johan Steenberg och därför har det bildats en svenskkoloni i Australiens näst största stad.

– Det har varit lite nytt att spela under den här tiden. Det har bara varit två träningar i veckan och matcher på helgen så man har kunnat köra på med den vanliga fysen som körs under sommaren, säger Ottosson.

Utöver hockeyn har det blivit lite jobb på lager och en del på sportchefens jobb men även en del turistande med flickvännen Amanda. Rottnest Island, Ayers Rock och Cairns har besökts av paret.

Hockeymässigt gick det bra för laget som tog hem seriesegern i stor stil genom att slå poängrekord efter bara tre förlorade matcher. Fast hockeyn på andra sidan jorden skiljer sig från den som spelas i Sverige.

– Det beror på från match till match och det är inte samma tempo eller skicklighet där nere. Spelet går fram och tillbaka så det skapas mycket chanser åt båda hållen. Vissa matcher kan vara i nivå med Hockeyettan och i vissa är det låg division 2-nivå.

Vad skiljer sig mer jämfört med hockeyn i Sverige?

– Det är inte lika strukturerat och mycket mer att man spelar på chans. Det är ingen riktig spelidé bakom styrspel, uppspel och så där. Där gör lagen lite som de känner för. Vi har Charles som tränare och ett rätt strukturerat spel så vi visste hur vi skulle ställa upp.

Intresset för hockeyn i Australien är större än man kan tro. Melbourne Ice hade ett publiksnitt på drygt 1 000 personer och en stor organisation kring laget.

Däremot är lagens trupper inte lika stora och vissa lag kan rulla på endast två femmor i matcherna. Fast då spelas de två första perioderna i 15 minuter medan den sista spelas i 20 minuter.

I söndags avgjordes Goodall Cup som slutspelet kallas. De fyra främsta lagen gick dit men både semifinalerna och finalen avgjordes i en match.

– De flesta lagen kan slå varandra så det gäller att vara på tårna. Vi mötte Melbourne Mustangs i ett derby i semifinalen så man märkte att det var lite nervöst.

Ottossons lag vann med 4–2 och var i final mot CBR Brave från Canberra. Den matchen finalen avgjordes av just Ottosson som sköt två mål och utsågs till MVP när Melbourne vann med 4–1.

– De hade sin vassa importfemma och rullade runt på två femmor medan vi rullade på tre. Det var rätt jämnt men de orkade inte riktigt i tredje perioden. Det är lite så det har varit under hela säsongen.

Fast det gick väl bra för dig i finalen?

– Ja, det var kul att få spela en stor roll i finalmatchen. Sedan var det väl lite att man var på rätt plats och fick puckarna vid rätt tillfälle. Fast man ska ha lite flyt också. Vi svenskar spelade med varandra tidigare men delade upp oss i tre olika femmor och det blev tre riktigt starka femmor.

Efter matchen blev det firande med fansen i tre timmar innan laget drog vidare till en pub och firade halva natten.

– Man vaknade väl upp vid lunchtid dagen efter och hade ett litet avslut med ledarna och spelarna. Så vi firade lite efter också. Det har kommit många grattis och många har tyckt att det var kul att det gick bra. Så det är kul att många bryr sig.

Efter en lång resa hem kom Ottosson tillbaka till Tranås i veckan. Den 18 september drar Hockeyettan i gång för laget.

– Vi hade första träningen under torsdagen så det var lite skillnad mot träningarna i Australien. Man kommer ändå in i det ganska snabbt och det ser bra ut på papperet för oss. Vi kommer att ha fyra riktigt starka femmor.

Vad lärde du dig av livet i Australien?

– Det var en upplevelse som man tar med sig i resten av livet och det är en helt annan kultur där. Alla man träffar på är hur trevliga som helst i Melbourne. Där är de övertrevliga, om man säger så. Vem som helst kan komma fram och prata med en. Det är inte omöjligt att det blir fler säsonger och en tur dit igen. Vi får se hur det blir.

Fakta 

Sebastian Ottosson

Ålder: 25 år (920207).

Position: Center/högerforward.

Längd: 179 centimeter.

Vikt: 90 kilo.

Klubb: Tranås AIF.

Tidigare klubbar: Kallinge/Ronneby (moderklubb), Linköping HC, Mjölby HC (lån), Sparta Sarpsborg (lån), Vita Hästen (lån), Melbourne Ice.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA:

JUST NU: Polis efterlyser försvunnen man

En 78-årig man anmäldes under tisdagsförmiddagen försvunnen. Polisen går nu ut med en efterlysning.

Fanny Olsson

Fanny Olsson

Kl.16:26, 26 september, 2017

JUST NU: Polis efterlyser försvunnen man
Foto: Arkiv

Det var strax innan klockan ett på tisdagsförmiddagen som en 78-årig man anmäldes försvunnen från sitt hem i Lyckeby, efter att ha varit ute och arbetat i sin trädgård.

Nu går polisen ut med en efterlysning efter mannen. Han var vid försvinnandet iklädd i en blå overall med vinröd rand på axeln, samt en randig t-shirt. Mannen ska eventuellt även haft en skottkärra med sig, uppger polisen i region syd.

Han beskrivs vara omkring 177 centimeter lång och har tunt vitt hår. Polispatruller har varit på plats och sökt efter mannen, med utan resultat.

Polisen uppger att om någon har sett mannen bör ringa 112, även tips eller observationer eller övriga ärendet kring händelsen, kontakta polisen.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fler clowner på gång

Fredligare clownbesök jämfört med förra hösten.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.16:22, 26 september, 2017

Fler clowner på gång
Foto: Pressbild.

Hösten 2016 kunde man i media läsa om de så kallade skräckclownerna.

Om några veckor blir det mer clownerier i länet men denna gång av det betydligt fredligare slaget.

Det handlar om skådespelaren Eva-Britt Strandberg som är ute på turné med föreställningen Clownen Jac – baserad på Hjalmar Bergmans klassiska roman.

Strandberg gör titelrollen som den hyllade komikern och filmstjärnan vars karriär bygger på en livslögn.

Den 24 oktober ges föreställningen i Karlskrona konserthusteater. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nya siffror: Här är det lågt utbud på bostadsrätter

Två av länets kommuner finns på topp tio-listan.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.15:48, 26 september, 2017

Nya siffror: Här är det lågt utbud på bostadsrätter
Foto: Arkiv.

Svensk Fastighetsförmedling har låtit kartlägga utbudsutvecklingen på bostadsrätter i landets samtliga kommuner under de föregående tre åren.

Utvecklingen för två av Blekinges kommuner är negativ.

När det handlar om kommuner där bostadsrättsutbudet sjunkit mest de senaste tre åren återfinns Karlshamn på plats sex med minus 51 procent och Karlskrona på plats nio med minus 36 procent.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Hemnet analyserat hur utbudet på bostadsrätter förändrats under den senaste treårsperioden. Av landets 290 kommuner hade 99 tillräckligt stort antal bostadsrätter till försäljning för att kunna ingå i kartläggningen.

Störst stigning av bostadsrättsutbudet återfinns i Kristinehamns kommun i Värmland.

Det här framgår av ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Besöker Karlskrona – besjunger Barcelona

Utlovar höga toner den 3 november.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.13:00, 26 september, 2017

Besöker Karlskrona – besjunger Barcelona
Foto: Wikimedia/Pressbild.

Som 24Blekinge.se tidigare har berättat, kommer showen Champions Of Rock till NKT Arena i Karlskrona den 3 november.

Sångaren Peter Johansson tar med sig The Ark-grundaren Ola Salo och musikalstjärnan Jenna Lee-James på turnén som  är en uppföljning av två tidigare turnéer under samma namn 2010 och 2015.

Det handlar om de bästa och största låtarna med bandet Queen.

I veckan avslöjades det att även låten Barcelona kommer att framföras live. Barcelona skrevs av Freddie Mercury under det sena 80-talet och var en duett mellan honom och den spanska operasopranen Montserrat Caballé. 

Sången skulle ha varit den officiella hymnen till OS i Barcelona 1992, men när Freddie Mercury avled 1991 drog man tillbaka sången som officiell hymn av rädsla för att det skulle vara för känsligt och kontroversiellt.

För att matcha Montserrat Caballés röst kommer showen att kalla in  Hannah Holgersson, en av landets mest mångsidiga sångerskor med en repertoar som inkluderar både opera, musikal och visa, såväl som nyskriven konstmusik.

Låten Barcelona hann aldrig framföras live av Freddie Mercury själv.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Larm om räddning var falsklarm

Klockan 12.01 larmades SOS om en räddningsinsats. Men det visade sig inte vara något ärende.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.12:14, 26 september, 2017

Larm om räddning var falsklarm
Foto: Arkiv

SOS larmades på tisdagen om en räddningsinsats i Småbåtshamnen i Tallholmen. Enligt larmet rörde det sig om en båt som är vattenfylld men övriga omständigheter kring händelsen var oklara.

Räddningstjänsten rapporterar strax efter klockan 12 att det rörde sig om en båtägare vars båt tidigare hade sjunkit.

– Jag har pratat med ägaren och båten var redan sjunken så det är inget ärende för oss. Skadan är redan skedd och de får ta upp båten själva, säger brandmästare Christer Lindau.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng