Äntligen hemma efter exotiskt hockeyäventyr

Fem månader i Australien slutade med mästartitel.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.18:43, 10 september, 2017

Under slutet av april drog den australiska hockeyligan AIHL i gång sitt seriespel. Med i Melbourne Ice fanns svenskarna Niklas DahlbergKristoffer BackmanViktor Gibbs Sjödin och Sebastian Ottosson. 

Ottosson är född i Karlskrona och fostrad i Kallinge/Ronneby men har sedan 2015/16 tillhört Tranås AIF i Hockeyettan. Att det blev just Australien hänger ihop med att Tranåstränaren Charles Franzén är bekant Melbournes svenske målvaktstränare Johan Steenberg och därför har det bildats en svenskkoloni i Australiens näst största stad.

LÄS MER: TV: Han blev hjälte i Australien – sköt hem titeln

– Det har varit lite nytt att spela under den här tiden. Det har bara varit två träningar i veckan och matcher på helgen så man har kunnat köra på med den vanliga fysen som körs under sommaren, säger Ottosson.

Utöver hockeyn har det blivit lite jobb på lager och en del på sportchefens jobb men även en del turistande med flickvännen Amanda. Rottnest Island, Ayers Rock och Cairns har besökts av paret.

Hockeymässigt gick det bra för laget som tog hem seriesegern i stor stil genom att slå poängrekord efter bara tre förlorade matcher. Fast hockeyn på andra sidan jorden skiljer sig från den som spelas i Sverige.

– Det beror på från match till match och det är inte samma tempo eller skicklighet där nere. Spelet går fram och tillbaka så det skapas mycket chanser åt båda hållen. Vissa matcher kan vara i nivå med Hockeyettan och i vissa är det låg division 2-nivå.

Vad skiljer sig mer jämfört med hockeyn i Sverige?

– Det är inte lika strukturerat och mycket mer att man spelar på chans. Det är ingen riktig spelidé bakom styrspel, uppspel och så där. Där gör lagen lite som de känner för. Vi har Charles som tränare och ett rätt strukturerat spel så vi visste hur vi skulle ställa upp.

Intresset för hockeyn i Australien är större än man kan tro. Melbourne Ice hade ett publiksnitt på drygt 1 000 personer och en stor organisation kring laget.

Däremot är lagens trupper inte lika stora och vissa lag kan rulla på endast två femmor i matcherna. Fast då spelas de två första perioderna i 15 minuter medan den sista spelas i 20 minuter.

I söndags avgjordes Goodall Cup som slutspelet kallas. De fyra främsta lagen gick dit men både semifinalerna och finalen avgjordes i en match.

– De flesta lagen kan slå varandra så det gäller att vara på tårna. Vi mötte Melbourne Mustangs i ett derby i semifinalen så man märkte att det var lite nervöst.

Ottossons lag vann med 4–2 och var i final mot CBR Brave från Canberra. Den matchen finalen avgjordes av just Ottosson som sköt två mål och utsågs till MVP när Melbourne vann med 4–1.

– De hade sin vassa importfemma och rullade runt på två femmor medan vi rullade på tre. Det var rätt jämnt men de orkade inte riktigt i tredje perioden. Det är lite så det har varit under hela säsongen.

Fast det gick väl bra för dig i finalen?

– Ja, det var kul att få spela en stor roll i finalmatchen. Sedan var det väl lite att man var på rätt plats och fick puckarna vid rätt tillfälle. Fast man ska ha lite flyt också. Vi svenskar spelade med varandra tidigare men delade upp oss i tre olika femmor och det blev tre riktigt starka femmor.

Efter matchen blev det firande med fansen i tre timmar innan laget drog vidare till en pub och firade halva natten.

– Man vaknade väl upp vid lunchtid dagen efter och hade ett litet avslut med ledarna och spelarna. Så vi firade lite efter också. Det har kommit många grattis och många har tyckt att det var kul att det gick bra. Så det är kul att många bryr sig.

Efter en lång resa hem kom Ottosson tillbaka till Tranås i veckan. Den 18 september drar Hockeyettan i gång för laget.

– Vi hade första träningen under torsdagen så det var lite skillnad mot träningarna i Australien. Man kommer ändå in i det ganska snabbt och det ser bra ut på papperet för oss. Vi kommer att ha fyra riktigt starka femmor.

Vad lärde du dig av livet i Australien?

– Det var en upplevelse som man tar med sig i resten av livet och det är en helt annan kultur där. Alla man träffar på är hur trevliga som helst i Melbourne. Där är de övertrevliga, om man säger så. Vem som helst kan komma fram och prata med en. Det är inte omöjligt att det blir fler säsonger och en tur dit igen. Vi får se hur det blir.

Fakta 

Sebastian Ottosson

Ålder: 25 år (920207).

Position: Center/högerforward.

Längd: 179 centimeter.

Vikt: 90 kilo.

Klubb: Tranås AIF.

Tidigare klubbar: Kallinge/Ronneby (moderklubb), Linköping HC, Mjölby HC (lån), Sparta Sarpsborg (lån), Vita Hästen (lån), Melbourne Ice.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då öppnar nya butiken i stan

Här öppnar den nya butiken.

Nanna Jami

Nanna Jami

Kl.19:31, 23 november, 2017

Då öppnar nya butiken i stan
Foto: Arkivbilder

Den 1 december öppnar en ny julbutik i Nilson shoes gamla lokaler i Modehuset Kronan i Karlskrona.

– Butiken kommer ha öppet fram till den 23 december. Vi kommer bland annat ha produkter från Kolafabriken, Karlskrona musteri och Blekinge kafferosteri, säger centrumledare i Modehuset Kronan Linda Olsson till 24Blekinge.se och tillägger:

– Det föll sig naturligt att vi skulle öppna en popup-butik i och med att vi ännu inte hittat något långsiktigt som kompletterar utbudet som vi har i gallerian.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trapphus rökfylldes efter torrkokning

(Uppdaterad 15.54) På torsdagen inkom ett larm om brand till SOS.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.15:18, 23 november, 2017

Trapphus rökfylldes efter torrkokning
Foto: Arkiv

Klockan 15.07 på torsdagen inkom ett larm om brand i byggnad till SOS alarm. Enligt larmet skulle det det röra sig om en eventuell brand i ett flerfamiljshus på Utridarevägen i Karlskrona.

Räddningstjänst, polis och ambulans skickades till platsen. Enligt polisen ska det ha varit rök i trappuppgången i bostaden till följd av en torrkokning i en lägenhet.

 

Ingen person rapporteras ha blivit skadad i samband med händelsen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stal yxa och klättrade upp på tak

Polis kallades till platsen.

Nanna Jami

Nanna Jami

Kl.13:47, 23 november, 2017

Stal yxa och klättrade upp på tak
Foto: Arkivbilder

Runt klockan elva på onsdagsförmiddagen larmades polis till Lyckeby. En 25-årig man hade varit inne i ett uthus på Tingsvägen och stulit en yxa.

– Mannen klättrade sedan upp på taket och lämnade yxan där innan han försvann från platsen. När han påträffades av polisen fattade man misstankar om att han var påverkad, säger Björn Lundberg vid polisen i Karlskrona. 

25-åringen är nu misstänkt för narkotikabrott, eget bruk samt stöld.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: De får folkhälsopriset

Nu har vinnaren utsetts.

Nanna Jami

Nanna Jami

Kl.13:07, 23 november, 2017

KLART: De får folkhälsopriset
Foto: Flickr

Nu står det klart att det nya folkhälsopriset 2017 går till Ramdala förskola och skola. 

Motiveringen lyder:

”Genom att utbilda pedagoger inom motorisk och mental träning har Ramdala förskola och skola hittat nya vägar för att stimulera barnens inlärningsförmåga. Personalens engagemang och utvecklande arbete med hälsa och rörelse har lett till att barnen bland annat har morgongymnastik innan skolstart. Folkhälsorådets förhoppning är att ert arbetssätt kommer att inspirera andra skolor till ökad hälsa och rörelse för alla barn i Karlskrona kommun.”

– I stället för fredagsmys kör vi fredagsfys på rasten och det är väldigt uppskattat av barnen, säger rektor Carina Berglund i ett pressmeddelande.

Prissumman är på 20 000 kronor. Folkhälsorådet i Karlskrona utser pristagare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny restaurang har öppnat: ”Brinner för detta”

"Vi vill komma med något nytt".

Nanna Jami

Nanna Jami

Kl.12:16, 23 november, 2017

2 bilder
  • Thomas och Charlotte Larsson. Foto: Nanna Jami
    Thomas och Charlotte Larsson. Foto: Nanna Jami
  • Foto: Nanna Jami
    Foto: Nanna Jami

I dag öppnar en ny restaurang – Alameden 10, med 40 platser på Arkipelag Hotel i Karlskrona. Thomas och Charlotte Larsson är först ut i Blekinge med sitt pizzakoncept.

– Att det blev just pizza är för att vi kan och älskar det. Vi vill komma med något nytt, säger Thomas Larsson.

Deras koncept bygger på pizzasorten scrocchiarella som gjord på surdeg. Därefter toppas den med olika smakkombinationer.

– Vi brinner för detta. Nu spänner vi bågen och satsar fullt ut, säger han.

Texten uppdateras.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng