Speciell match väntar för KHK-talangen

Centerlöftet får spela på hemmaplan.

Konrad Olsson

Kl.10:48, 29 augusti, 2017

Speciell match väntar för KHK-talangen
Karlskrona HK:s Joseph Jonsson innan en SHL-match. Foto: Michael Erichsen

Under tisdagskvällen ska Karlskrona spela sin tredje försäsongsmatch efter mötena mot de allsvenska lagen Tingsryd (0–1) och Oskarshamn (3–2 efter straffar).

Denna gång åker man till Landsbro i Vetlanda kommun för match mot Linköping i Borohallen. För Joseph Jonsson i Karlskrona blir det en minst sagt speciell match eftersom han är född i Landsbro och har Boro/Vetlanda som moderklubb.

LÄS MER: Nya kedjor för Karlskrona som möter SHL-motstånd

– Jag får komma hem och spela där man växte upp i hemmabyn och på hemmaplan. Det ska bli grymt kul och att möta Linköping där Henrik Törnqvist har spelat och Jimmy Andersson spelar där. Sedan har de Anton Karlsson som också kommer från Vetlanda. Det ska bli grymt kul, säger Joseph Jonsson.

Hur har snacket varit innan?

– Det har väl inte snackats så där jättemycket. Det är mest folk hemifrån som hört av sig och sagt att man ska komma för att kolla – släkt och vänner sådär. I laget har vi snackat om att det är en viktig match och att vi vill ha vår första vinst för säsongen så vi vill ha en vinst helt enkelt.

Joseph Jonsson är 19 år gammal i dag men under säsongen 2012/13 fick han debutera i division 2 med Boro/Vetlanda som 14-åring. Den säsongen blev det två matcher med A-laget innan han drog vidare till Tingsryd och HV71.

– Det är den största grejen jag var med om i den hallen när jag fick spela med A-laget som 14-åring. Det är nog enda gången jag varit riktigt nervös och det var derby mot Nässjö hemma så jag var riktigt nervös. Det flöt på som vanligt men det är något jag haft med mig under debuten i HV71 och i Karlskrona.

2015/16 debuterade Jonsson i SHL med HV71 där det blev två matcher. Till förra säsongen värvades han till Karlskrona och inledde i J20 innan det blev 39 matcher i SHL med A-laget för centern.

– Det började väldigt bra i J20 så jag fick chansen i A-laget efter skador och sjukdomar. Det var mycket att komma in i ett annorlunda spelsystem och SHL överhuvudtaget. Samtidigt producerade jag inte som jag hade hoppats och önskat. Jag försökte spela efter de instruktioner jag fick av tränarteamet och den delen tyckte jag att jag gjorde bra. Det hade varit skönt med någon kasse eller assist också men det är väl bara att jobba på så kommer det också.

Hur skulle du beskriva din roll i laget?

– Främst är jag en spelare som är bra med pucken som gillar att skapa till åt mig och mina medspelare. Skottet har jag utvecklat de senaste säsongerna så rollen är i laget är lite tidigt att säga om. Jag krigar om en plats i laguppställningen och där har jag mina tankar nu.

Det blev inga poäng under den första säsongen i SHL med Karlskrona. I J20 däremot stod Jonsson för 25 poäng (12+13) på 26 matcher och var även assisterande kapten i laget.

– Jag gjorde runt 25 matcher och där var rollen väldigt annorlunda och mer lik den roll jag hade som ung spelare. Jag var en ledande spelare, hade en bokstav på bröstet och fick bära mycket ansvar. Sånt trivs man givetvis väldigt bra med. Just nu är mitt fokus bara på att ta en plats i laget bland de tolv första forwardsen. Givetvis att göra något mål eller assist är något jag också strävar efter.

Matchen mot Linköping blir Karlskronas första mot SHL-motstånd och förhoppningen är såklart att ta hem en seger efter full tid.

– Jag har väl inte jättekoll men vi har lite att gå på efter vad vi sett från förra året. Jag får kanske fiska lite från Jimmy och Anton hur de har sett ut (skratt). Vi ska nog titta på lite video efter vår morgonvärmning men fokus är på vårt spel och våra grunder.

FaktaKarlskronas lag mot Linköping

Forwards

Mattias Guter – Joel Kellman – Marcus Paulsson

Emil Lundberg – Morten Madsen – Joachim Rohdin

Henrik Törnqvist* – Emil Larsson – Konstantin Komarek*

Joseph Jonsson – Kristoffer Söder – Ludwig Blomstrand*

Backar

Henrik Nilsson, Mattias Karlsson, Alexander Deilert, David Printz, Daniel Gunnarsson, Cory Murphy*, Victor Aronsson

Målvakt

Johannes Jönsson (Henrik Lundberg*)

*Nyförvärv inför denna säsong

 

Karlskronas försäsongsmatcher

17/8: Tingsryd-Karlskrona 1–0 (Nelson Garden Arena, Tingsryd)

24/8: Karlskrona–Oskarshamn 3–2 e.str. (Soft Center Arena, Kallinge)

29/8: Karlskrona–Linköping (Borohallen, Landsbro)

7/9: Karlskrona–Malmö (NKT Arena, Karlskrona)

12/9: Karlskrona–Rögle (Jössarinken, Mörrum)

14/9: Karlskrona–Växjö (NKT Arena, Karlskrona)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många lärare är behöriga

Nu har Lärarförbundet tagit fram siffror på hur många lärare i länet som har behörighet.

Mattias Nilsson

Kl.15:57, 22 mars, 2018

Så många lärare är behöriga
Foto: Arkiv.

I december 2017 hade motsvarande 71 procent av lärarna i grundskolan i Blekinge län lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

Genom detta ligger Blekinge under snittet för hela landet.

Det visar ny statistik från Skolverket som Lärarförbundet i dag analyserar på kommun- och länsnivå över den senaste fyra åren.

– När lärare saknas påverkas både kvalitén i elevernas undervisning och arbetsmiljön för befintliga lärare. Lärarbristen riskerar att öka skillnaderna mellan skolor. Som lärare vet vi hur viktig vi är för varandra och hur avgörande det är att förutsättningarna är som bäst där utmaningarna är som störst, säger Johanna Jaara Åstrand.

Av de sammanlagt 1 510 grundskollärarna i Blekinge var det 1 168 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne, skriver Lärarförbundet i ett pressmeddelande.

Olofström är den kommun i länet där andelen behöriga lärare ändå ökat mest. Ronneby kommun upplever en negativ utveckling när det handlar om andelen behöriga lärare.

skarmavbild-2018-03-22-kl-15-54-36

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Satte fyr på balkong – döms till psykvård

Kvinnan har ingen minnesbild av hur branden på balkongen startade.

Mattias Nilsson

Kl.15:24, 22 mars, 2018

Satte fyr på balkong – döms till psykvård
Foto: Arkiv.

En 64-årig kvinna i Trensum döms nu till rättspsykriatisk vård efter att ha antänt en balkong till ett boende den 11 oktober i höstas.

Åklagaren hade yrkat på att kvinnan skulle fällas för grov mordbrand men  tingsrätten valde i stället andrahandsyrkandet som var grov allmänfarlig vårdslöshet.

LÄS MER: Tände eld på äldreboendets balkong – åtalas för grov mordbrand

I domen skriver tingsrätten att varken kvinnan som satt och rökte på balkongen eller vittnen kunnat redogöra exakt för hur branden uppstod och därmed kan man inte bevisa huruvida kvinnan hade uppsåt att starta en brand.

Nu döms hon till rättspsykriatisk vård och till att betala ett skadestånd till fastighetsägaren på 70 703 kronor plus ränta.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA

Bombhot mot kyrka

Polisen är på plats.

Mattias Nilsson

Kl.12:50, 22 mars, 2018

Bombhot mot kyrka
Foto: Arkiv.

På torsdagen kom det in två olika bombhot mot nyrenoverade Fredrikskyrkan i Karlskrona, rapporterar flera medier. Vid lunchtid fick kyrkan utrymmas.

Hoten ska ha framförts via telefon till kyrkans expedition av en i nuläget okänd person, meddelar polisen. En förundersökning har inletts.

– Samtalen om hot kom in klockan 11.56 och vi har varit på plats och förhört personerna som tog emot samtalen. En anmälan om olaga hot ska upprättas, i övrigt har vi inte vidtagit några åtgärder, säger Stephan Söderholm från polisens ledningscentral.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Byggde på strandskyddat område – straffas

Nu tvingas mannen betala böter.

Mattias Nilsson

Kl.12:39, 22 mars, 2018

Byggde på strandskyddat område – straffas
Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Bildbyrån.

En 57-årig man från Nättraby anlade en byggnad på ett strandskyddat område på Hasslö i början av maj 2016.

57-åringen byggde utan att ha ansökt om dispens eller erhållit någon sådan gällande strandskyddet.

Nu får mannen ett strafföreläggande på 3 600 kronor i dagsböter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stort antal datorer och Ipads stulna från skola

"Det hela verkade vara förberett", säger tillförordnade rektorn till 24Blekinge.se.

Mattias Nilsson

Kl.11:02, 22 mars, 2018

Stort antal datorer och Ipads stulna från skola
Foto: Faton Pasho.

Vid sjutiden i morse upptäcktes det att mellan 30 och 40 datorer (däribland lärarnas arbetsdatorer) och 15 Ipads stulits från Snäckebacksskolan i Ronneby.

– Det verkar ha varit förberett med en penna i dörren som lätt gick att öppna, sedan har man brutit upp fyra dörrar inne i skolan, säger Anne Callenbring som är tillförordnad rektor på skolan till 24Blekinge.se.

Datorerna och läsplattorna försvann från en och samma del av skolan där denna utrustning förvaras.

– Det är självklart jättetråkigt och det påverkar så klart undervisningen. Nu står  ett stort antal elever stilla, både NO och teknikundervisningen är ju mycket beroende av att det finns datorer, säger Callenbring.

Polisen håller på med en teknisk undersökning av platsen under förmiddagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng