Efter debatten – SHL ändrar reglerna

Efter den enorma debatten som uppstod i fjol, backar nu SHL, och ändrar reglerna.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.10:21, 10 augusti, 2017

Efter debatten – SHL ändrar reglerna
Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån

Förra säsongens stora snackis var vad som ansågs störande för målvakten eller ej om pucken gick i mål. Bedömningen om vad som störde målvakten eller inte blev omdebatterad.

Beslutsfattaren var under förra säsongens Situationsrummet, som emellanåt fick ta emot en enorm kritik – och många klubbar var missnöjda.

Nu meddelar SHL att de till den kommande säsong.

– Nivån för att en målvakt skall anses vara ”störd” i samband med ett målskott höjs. Dessutom kommer det vara domaren som har det slutliga beslutet, inte situationsrummet som tidigare. Detaljer kring detta fastställs i dagarna och i samband SHL:s klubbturné. Vi har diskuterat detta under våren och dessa förändringar sker i samråd med klubbarna, skriver SHL på sin hemsida.

Vilket betyder att det är domarna på isen som kommer ta det slutgiltiga beskedet huruvida det ska dömas mål eller inte.

Utöver det kommer det lag som bli varnade i samband med ett nedsläpp inte kunna byta ut den tekande spelaren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bobbo har hittat hem: ”Klubben jag känner störst för”

Det var på håret men det blev en återkomst till KHK för den förlorade sonen. Det är nog de flesta KHK:are glada för.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.20:42, 20 oktober, 2017

5 bilder
 • Foto: Viktor Andersson
  Foto: Viktor Andersson
 • Bobbo med sin systerdotter Lowe, hans första gång på is. Foto: Viktor Andersson
  Bobbo med sin systerdotter Lowe, hans första gång på is. Foto: Viktor Andersson
 • Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRN
  Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRN
 • Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRN
  Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRN
 • Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRN
  Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRN

Det är dagen efter Karlskrona HK:s viktiga hemmaseger mot Djurgården och KHK har haft frivillig, lättare träning. Sist kvar på isen är Bobbo Petersson – tillbaka i sin moderförening efter flera år i exil hos klubbar som Örebro, Linköping och just Djurgården.

Bara fyra matcher i DIF – var segern ändå extra skön för dig?
Just det att man känner backtränaren (Stefan Nyman) lite grann och känner en del spelare i Djurgården, både Hulström (Linus) och Jeppe Pettersson spelade jag med i Linköping och några spelare är kvar sedan jag var där, gör att det känns speciellt, säger hemvändaren Bobbo Petersson.

Du var inte där i tio säsonger heller.
Nej, jag spelade fem matcher liksom, säger han och ler.

Varv efter varv kör Bobbo i NKT Arena den här förmiddagen, och det finns en anledning. Hans tvåårige systerson Lowe står för första gången på is, med bra hjälp från Bobbo så klart. Det verkar som att generna sitter i, efter flera varv runt isen är det nämligen dags för lunch – det gillar den nyfrälste inte alls – och han börjar gråta. Det får bli några varv till.

– Det var kul, då får man stanna kvar lite extra. Det hade varit roligt om han kunde börja med hockey också, så kan man lära honom det lilla man kan, skrattar han.

Han är tidigt på det.
– Ja, det är bra. Det var lite vingligt men han hade kul.

Han är snabbt färdigduschad och i mörkblå hoodie och håret hockey-aktigt bakåtkammat slår vi oss ner i cafeterian, bredvid den i lunchtid livfulla restaurangen.

Han väntade några år, men ganska lagom till att KHK har etablerat sig som ett SHL-lag är han också tillbaka där det en gång började. Där hans bröder (Fredrik, som är tvåa genom tiderna i KHK:s målliga och Jesper) har spelat och det laget dit han som ung hockeytalang sneglade. Men det var på håret – han trivdes i Örebro och det fanns ett färdigt kontrakt på bordet, som han faktiskt hade bestämt sig för att skriva på.

– Det gick mycket fram och tillbaka. Jag visste att Karlskrona var intresserade men bestämde mig för att stanna kvar i Örebro. Tiden gick men jag gick aldrig upp och skrev på det där kontraktet.

Det var något som gnagde?
Ja, jag kunde inte riktigt sova på nätterna men sen så ringde jag och frågade om det fortfarande fanns en lucka i KHK – och det gjorde det.

Vad var det som vägde över?
– Stor del är att Karlskrona är min moderklubb. Varför ska inte jag spela här då liksom? Det är ändå här jag är fostrad och oavsett hur många säsonger jag spelat för Örebro så är det denna klubben jag känner störst för, berättar backen.

– Sen så är familjen kvar. Du såg mig i dag åka ut med mitt gudbarn – det är ju sånt som man inte kunnat uppleva i Örebro och det är en stor del i viljan att komma hem – att kunna vara närmre sina föräldrar, syskon och syskonbarn.

Hans kontrakt är skrivet på två år, han trivs i klubben och även om han inte vill säga aldrig –  så skulle det krävas mycket för att lämna KHK.

– Det är jättesvårt att säga. Efter mina två år får man utvärdera men det är ändå Karlskrona och det är SHL, det känns ändå som att det här jag ska spela liksom.

Men visst finns det drömmar om ytterligare steg uppåt i karriären. Han är, trots att det känns som han varit med väldigt länge, bara 25 år.

– Det är klart de tankarna finns men då behöver jag bli mycket bättre än vad jag är nu. Du måste ha drömmar och mål. Hade jag varit nöjd med spel i SHL, så hade jag nog inte spelat här så länge till.

Hur har det känts för dig spelmässigt?
–Jag har känt mig pigg på isen men jag tycker väl att spelet med puck kan bli mycket bättre och så kan jag bli lite mer bekväm i sättet vi spelar.

– Jag hade lite svårt med spelsystemet i början, det skiljer sig lite mot tidigare klubbar jag spelat i.

Hur då?
Specifikt som back kan det till exempel vara om man är nere och hämtar en dump-puck. Då ville vi i Örebro hålla spelet mer på samma sida. Här är det lite mer att vi vill byta sida – och det är verkligen en vanesak. Kanske spelar vi lite rakare, enklare här också, berättar han.

På plats i NKT i dag är också hans flickvän Sara Jonsson. Det är hon ofta. Som eventansvarig i föreningen och del av pausunderhållningen på matcherna – där hon gör intervjuer med både spelare, ledare och andra KHK-personligheter. Hon hade en liknande roll i Örebro, där de träffades – så han börjar bli van att ha henne nära.

Men han minns Örebrotiden – där studion låg nära omklädningsrummet.

– Vissa gånger när vi hade dörren ut till arenan öppen då kunde jag skrika till materialaren: Stäng dörren för fan, jag vill inte höra henne nu när det är match, säger han med en tydlig glimt i ögat.

– Nej, det funkar bra vi går inte på varandra här på jobbet. Hon är på kontoret och jag är nere i omklädningsrummet. Sen kan det vara rätt skönt också, man är iväg en del på bortamatcher och hinner inte se varandra så där jättemycket – då kan det vara ganska skönt att kunna ta en lunch och ha nära till varandra.

Du har ju två pojklandskamper. Hur långt ifrån landslaget är du nu?
Haha, ja det är de två, säger han och skrattar. Nej men långt.

Men ändå ett mål du har?
– Ja absolut! Jag kände i slutet på förra säsongen att det kändes bra, att nästa säsong kanske man kan ta ännu ett steg, visa upp sig, och ändå vara med i diskussionen. Men då måste man vara med och bidra och då får du inte göra en enda dålig match – lite så känns det.

– Men vafan, ge mig ett par månader så ska vi se, skrattar han och det är dags för lunch.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SHL:s målvaktskung finns i Karlskrona

Ett stort kliv att ta efter "Honken"? Inte för Johannes Jönsson som har imponerat stort i inledningen på säsongen.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.14:31, 20 oktober, 2017

SHL:s målvaktskung finns i Karlskrona
KHK:s Johannes Jönsson bra med på DIF straffar. Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN

Torsdagens match var en duell mellan SHL:s två just nu bästa målvakter, KHK:s Johannes Jönsson och DIF:s Adam Reideborn. Åtminstone om man tittar på räddningsprocent, där Jönsson är uppe och touchar på starka 95 procent.

– Det är kul att spela och ganska skönt där bak i försvaret just nu. Jag försöker ha den inställningen att det ska vara roligt. Man får inte tänka för mycket, säger Johannes Jönsson.

I går stod han också som segrare i en ny straffseger, KHK:s och Johannes andra för säsongen. Där han en mot en med straffskyttarna – inte lät någon passera.

– Riktigt skönt. Vi har ju haft tre straffläggningar här och den första (HV 71) tyckte jag inte om, andra (Rögle) var lite bättre men ändå inte riktigt bra. I går var det mycket bättre – jag hade pondus och kände mig lugn, fortsätter han.

I matchen fick dock Jönsson efter flera bra ingripanden släppa ett bakom sig. Efter ett slarvigt KHK-uppspel friställdes Djurgårdens Linus Johansson – som fintade höger, sedan vänster och så var det öppen kasse att lägga in den.

– Jag vill ha den. Det är tråkigt, jag kommer ut och har ganska bra tålamod, sedan vickade han lite och jag går på den finten – om jag är lite kylig där så kan jag hänga med.

Efter förra matchen var han riktigt besviken men mot Djurgården kunde KHK studsa tillbaka.

– Den förlusten har varit på mig hela veckan – det känns ruggigt skönt att vi kunde vinna i går.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gunnarsson efter första: ”En jävla lättnad”

Gunnarssons satte sitt första. Nu hoppas han det lossnar.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.22:05, 19 oktober, 2017

Gunnarsson efter första: ”En jävla lättnad”
Daniel Gunnarsson. Foto: Magnus Lejhall / Bildbyrån.

KHK har i flera matcher skapat och skapat men den svarta gummi-saken har inte velat leta sig över den där mållinjen. Mot DIF var det som att oturen skrattade KHK rakt upp i ansiktet. Henrik Nilsson sköt från blå – rätt i stolpen, Marcus Paulsson från nära håll – i stolpen och Carl Persson – ja i ribban, den gången. Men en lyckades överlista Adam Reideborn i DIF-kassen. Backen Daniel Gunnarsson med ett skott från den vänstra tekningscirkeln.

– Riktigt skönt, det var ett tag sedan vi vann och jag tycker vi förtjänar det i dag – vi är det starkare laget, säger Daniel Gunnarsson efter matchen.

Hans första mål för säsongen.

– Klart det är skönt, det blir en lättnad och man kan slappna av lite. Vi har haft svårt att göra mål, det är något vi jobbar dagligen på och jag tror bara det är en tidsfråga innan det släpper, fortsätter målskytten.

Och släpper det så blir KHK svårslagna. De släpper inte till mycket bakåt, inte heller mot kaminerna.

– Det är tur att vi är det. Båda målvakterna är stabila och Johannes (Jönsson) gör det grymt bra i dag. Vi känner oss trygga med försvarsspelet.

Han menar att han skapat chanser hela säsongen men inte fått producera framåt.

– Man blir frustrerad. En jävla lättnad att få göra mål. Hoppas det lossnar nu.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KHK vann trots tre ramträffar

KHK tog en viktig straff-seger över DIF. Emil Lundberg med Johannes Jönsson stora hjältar.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.21:22, 19 oktober, 2017

KHK vann trots tre ramträffar
Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRN

Efter dubbelförluster mot Växjö behövde KHK en seger. Och gärna en trepoängare, som David Printz sa inför matchen.

Det skedde inte. Men de fick två efter att både Emil Lundberg och Mattias Guter lyckats överlista duktige Adam Reideborn i DIF-målet. Lundberg med den avgörande straffen, mellan benen.

I en tät match där inget av lagen bjöd på mycket var det Djurgården som tog ledningen. Då hade Konstantin Komarek precis missat ett friläge och Henrik Nilsson några minuter tidigare skjutit ett skott så det klingade till ordentligt i stolpen.

Men i en jämn match kan det räcka med ett misstag för att pucken ska sitta i maskorna. Det gjorde KHK i ett uppspel och Dif:s Linus Johansson fick fritt fram – fintade lugnt bort Johannes Jönsson och la varsamt in den.

En analytiker behövs inte för att reda ut ett tydligt mönster i KHK:s spel just nu – det är tydligt, få mål framåt och få mål bakåt. Och inte trodde väl publiken att det var sant när Marcus Paulsson sköt ett nytt skott i stolpen.

Var det en sådan kväll? Ännu en sådan? Nej, inte den här gången. KHK fick läge i powerplay, matchens tredje, och när bjässen Daniel Gunnarsson fick läget i vänsterposition – tvekade han inte. Han tryckte distinkt i den.

Efter målet fick KHK vittring och i ett flygande anfall fick unge Carl Persson läge i slottet – då sköt han i ribban. Publiken i NKT trodde inte sina ögon, en tredje ramträff.

Matchen gick sedan till förlängning. Där hade, som det brukar i tre-mot-tre, båda lagen bra lägen men straffar fick avgöra och där vet ni hur det slutade.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

David Printz: ”Det är dags för en trea”

Ex-Difaren David Printz spelar i morgon mot sitt gamla lag. Då poängterar han vikten av en trea.

Viktor Andersson

Viktor Andersson

Kl.11:57, 19 oktober, 2017

David Printz: ”Det är dags för en trea”
Foto: Viktor Andersson

Med fem säsonger i DIF har KHK:s backbjässe David Printz ett speciellt band till Djurgården.

– Ja absolut det är klart att det känns lite extra att möta att gammalt lag och ett lag från min hemstad, även om det var ett par år sedan jag var där, säger David Printz.

Nu var det dock några år sedan Printz lirade i DIF-ställ (2012) – och de nära relationerna med spelare och ledare därifrån har bleknat.

– Jag har inga nära vänner eller så i DIF längre, berättar han.

Ingen du kan pika efter matchen om ni skulle vinna då?
– Nej tyvärr, men vi är ju några med förflutet där så det finns det säkert någon i laget som kan det.

Någon nostalgisk David Printz är det alltså inte som kommer att åka ut i NKT Arena i morgon. Han är fullt koncentrerad på att ta tre, som han poängterar, viktiga poäng.

– Ja hela laget är revanschsuget efter matcherna mot Växjö. Nu är det dags att ta en trea.

Han har inte sett Djurgården mycket i år och det är deras första möte med varandra men är medveten om att det finns skicklighet i det laget. Om inte så talar tabellen för det, DIF är i skrivande stund trea i SHL.

– Vi har ett tryggt försvarsspel så det gäller att vi fortsätter att spela som vi gjort. Det är mer offensivt vi behöver jobba och det har vi gjort i veckan.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng