Porrspam vid sökning av kommuner på sociala medier

Att söka efter en kommuns ortsnamn på sociala medier resulterar i en massa porrspam. Problemet finns vid sökning på fyra av Blekinges fem kommuner.

Konrad Olsson

Kl.20:05, 9 augusti, 2017

Porrspam vid sökning av kommuner på sociala medier
Denna typ av innehåll dyker upp vid sökning av #Ronneby eller #Karlskrona på Twitter.

På det det sociala mediet Twitter är innebär sökningen #Nybro att en rad anstötliga bilder dyker upp. Spam och bilder på lättklädda kvinnor dominerar den så kallade hashtagen och sökordets flöde på plattformen.

– Jag hoppas givetvis att de som är inne och söker på Nybro inte tror att Nybro vill marknadsföra sig på det sättet. Det är flera kommuner som har blivit utsatta. Det är ett tråkigt tilltag från de som gör det, har Nybros kommunalrådet Christina Davidsson (C) sagt.

Kommunen kommer att anmäla saken till Twitter och försöka få bukt med problematiken som även finns bland många orter och kommuner i landet.

Inte heller kommunerna i Blekinge är förskonade. En sökning på #Karlskrona, #Karlshamn, #Ronneby eller #Sölvesborg ger samma typ av innehåll som Nybro kommun reagerat på. Det är bara vid sökning på #Olofström där de lättklädda bilderna uteblir.

– Det är nytt för mig. Är det så får vi absolut titta på det. Mer än så kan jag inte säga och vi får kolla med våra IT-kollegor vad man kan göra som att ta kontakt med Twitter, säger Heike Rosenquist, kommunikationsstrateg på Ronneby kommun.

Nybro skulle anmäla detta. Vad kan ni göra?

– Som sagt, det är nytt för mig men vi ska absolut titta på det och då får vi vidta åtgärder. Sociala medier har många fördelar men det finns vissa utmaningar, helt enkelt.

En stund senare hör Heike Rosenquist av sig och meddelar att Ronneby kommun har anmält det hela till Twitter.

– Det är en hashtagg som kommunen som sådan inte äger utan är fri för alla att använda för alla på sociala medier. Det är innehåll som kan beskrivas som olämpligt och vi valde att göra så. Det finns möjlighet att rapportera innehåll på sidan och det valde vi att göra, säger hon.

Ska ni höra av er till Twitter ytterligare?

– Det är som sagt inte vårt egna varumärke utan det är fritt för alla användare.

Johan Olsson är ställföreträdande kommunikationschef på Karlskrona kommun och kände inte heller till det material som dyker upp vid sökning av #Karlskrona på Twitter.

– Vi jobbar inte jätteaktivt med Twitter och har inte upplevt några problem på det sättet. Det är klart det kan finnas saker som inte är lämpliga men det är inget vi har haft någon diskussion om. Vi har ingen direktbevakning av Twitter i allmänhet och från kommunen är det väl kring vårt konto, säger han.

Tror du det kan bli aktuellt med en anmälan?

– Jag tror att det inte är någon fråga som är aktuell just nu och det känns konstigt att spekulera i det. Skulle vi uppleva några problem får vi väl diskutera åtgärder.

Till skillnad från exempelvis Facebook och Instagram tillåter Twitter sina användare att lägga upp bilder och filmer ned naket innehåll. För användarna finns möjligheten dölja stötande innehåll men detta fungerar i praktiken inte som en garanti för att slippa spam eller nakenbilder.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då kommer teatern rakt in i vardagsrummet

Varken skådisarna eller publiken vet exakt var pjäsen ska utspela sig. "Det har varit ett överväldigande intresse", säger producenten till 24Blekinge.se.

Mattias Nilsson

Kl.19:45, 24 mars, 2018

Då kommer teatern rakt in i vardagsrummet
Foto: Peter Nabo.

Byteatern i Kalmar är under våren ute på en annorlunda turné. I helt vanliga vardagsrum kommer de att spela Ett dockhem av Henrik Ibsen.

Den 13 april kommer man till Karlskrona.

– Publiken vet inte exakt var utan kommer att få ett sms med adressen fyra timmar innan det kör igång, samma sak gäller för skådespelarna, säger producenten Mia Kjellkvist till 24Blekinge.se.

Konceptet att ta ut teatern till människors bostäder kommer från Danmark och har hittills varit oprövat för Byteaterns del.

Sedan premiären i februari har man dock fått upp ångan.

– Intresset för att anmäla sitt hem till det här projektet har varit överväldigande. Vi gör väl 35 föreställningar i Kalmar län, Karlskrona och Malmö och över 50 hushåll hörde av sig, säger Kjellkvist.

En del av lägenheterna har kunnat användas som repetitionslokaler åt skådespelarna Martin Ellborg, Edvin Bredefeldt och Malin Rømer Brolin-Tani. 

– Att åka ut på turné runt om regionen är vi väldigt vana vid men då spelar vi på teatrar, bygdegårdar, i gymnastiksalar eller andra lämpliga lokaler. Så detta blir första gången vi verkligen kommer vår publik in på skinnet, genom att faktiskt spela hemma hos dem i deras vardagsrum, säger Julia Hjertquist från Byteatern.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Handläggning drog ut på tiden – kunde inte opereras

Händelsen har utretts som en allvarlig vårdskada.

Nanna Jami

Kl.10:36, 24 mars, 2018

Handläggning drog ut på tiden – kunde inte opereras
Foto: Arkivbild

Förra året drabbades en kvinna i 75-årsåldern av ryggmärgspåverkan till följd av spridd cancer. Den här typen av tillstånd ska handläggas mycket skyndsamt, men i detta fall blev handläggningen fördröjd i flera led.

Det tog över ett dygn innan beslut om behandling kunde tas vilket ledde till att operation inte längre var något alternativ.

Händelsen har utretts som en allvarlig vårdskada. Landstinget Blekinge anmäler händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Opererades akut efter miss

Händelsen anmäls till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Nanna Jami

Kl.09:59, 24 mars, 2018

Opererades akut efter miss
Foto: Bildbyrån

 

En man i 90-årsåldern opererades för tarmcancer. Efter några år skulle han komma tillbaka på kontroll. När mannen fick problem från urinvägarna gjordes en röntgen. Den visade att det fanns förändringar i området som tidigare behandlats. Men det ledde inte till någon åtgärd på grund av att den som tog emot beskedet uppfattade det som att förändringen redan var känd.

Förändringarna visade sig vara cancer. Det hela resulterade i att mannen drabbades av tarmvred och fick opereras akut ett halvår senare.

Nu anmäler Landstinget Blekinge händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Unika huset mest klickat i Sverige

Blekinge har landets just nu mest populära bostadsannons.
Fastigheten kan bli din för 6,4 miljoner kronor.

Mattias Nilsson

Kl.20:53, 23 mars, 2018

Unika huset mest klickat i Sverige
Foto: Fastighetsbyrån.

I hörnet av Västra Prinsgatan och StyrmansgatanTrossö i Karlskrona ligger ett gult hus som just nu är landets hetaste fastighet.

I alla fall om man får tro antalet läsare på bostadssajten Hemnet där den just nu ligger som mest klickad.

Fastigheten består av en tvåplansvilla och ett fristående hus från 1929.

daochnu

– Det är Bengt Ottossons barndomshem som han fick ärva 2010, berättar mäklaren Tesa Hoxha från Fastighetsbyrån.

Ottosson är känd som lärare på af Chapmanskolan i Karlskrona. Huset på Styrmansgatan 22 har varit i släkten sedan 1947 och innehåller två hyresfastigheter.

– Det är många som redan visat intresse men när det ingår hyreslägenheter brukar vi dröja lite med att boka in visningar, säger mäklaren.

Den 7 april är det däremot dags. Då visas huset upp för allmänheten.

Utropspriset är på 6,4 miljoner kronor.

– Framförallt är det ju ett fantastiskt läge, säger Tesa Hoxha när hon anmodas beskriva huset.

Se bilderna i vårt bildgalleri.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

PROGNOS: Så blir helgens väder

Helgens väder enligt en prognos från SMHI.

Michaela Ekström

Kl.19:27, 23 mars, 2018

PROGNOS: Så blir helgens väder
Foto: Wikimedia Commons

Under lördagen ser det ut att finnas goda solchanser i länet. Något mer moln kan det dock komma att bli i Olofström. Temperaturer under lördagen väntas bli mellan tre till fem plusgrader. Detta enligt en prognos från SMHI.

Under söndagen ser solen dock inte ut att vilja titta fram riktigt lika mycket. Det väntas bli molnigt och i de östra delarna av länet väntas en del regn vid lunchtid. Temperaturer under söndagen väntas bli tre till sju plusgrader.

Karlskrona:

ska%cc%88rmavbild-2018-03-23-kl-16-47-59

Karlshamn:

ska%cc%88rmavbild-2018-03-23-kl-16-48-50

Ronneby:

ska%cc%88rmavbild-2018-03-23-kl-16-49-41

Sölvesborg:

ska%cc%88rmavbild-2018-03-23-kl-16-50-39

Olofström:

ska%cc%88rmavbild-2018-03-23-kl-16-51-36

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng