LISTA: Företagen som vi helst delar hus med

De 10 mest attraktiva verksamheterna när vi väljer bostad – och vilka vi vill undvika.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.12:54, 8 augusti, 2017

LISTA: Företagen som vi helst delar hus med
Enligt undersökningen av Skanska delar nästan hälften helst hus med ett bageri. Nattklubbar och gym hamnar långt ned på listan. Montage: Pixabay

När vi ska skaffa en ny bostads- eller hyresrätt spelar, förutom själva lägenheten och läget, det även roll vilka övriga verksamheter som bedrivs i byggnaden, skriver Sköna hem.

Tidningen har tagit del av en undersökning som Skanska har utfört där 657 bostadsrättsägare i Sverige fick svara på vilken typ av granne de helst ville ha på bottenplan huset. Av dem svarade mer än hälften (55 procent) att det gärna fick finnas någon form av serviceverksamhet i bostadshuset. Endast en fjärdedel tyckte att bottenvåningen borde bestå av bostäder.

LÄS MER: LISTA: Bostadsrättsföreningarna med de märkligaste namnen

Populärast att bo i samma hus som är bagerier. Näst populärast är kaféer och apotek. Inte så otippat visar undersökning också att det är minst populärt att bo i närheten av höga ljudnivåer. Det minst attraktiva enligt de svenskar som svarade på undersökning ska vara att bo nära en pub, bar eller restaurang.

I faktarutan nedan kan du se vilka 10 verksamheter som svenskar ser som mest attraktiva inför valet av bostad.

 

 

FaktaDe företag vi helst har i bostadshuset: 

  1. Bageri 47%

  2. Kafé 38%

  3. Apotek 29%

  4. Matbutik 27%

  5. Delikatessbutik 26%

  6. Blomsteraffär 24%

  7. Gym 20%

  8. Kontor 18%

  9. Jouröppen butik 18%

  10. Restaurang 16%


Källa: Sköna hem

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skyhög ökning för saneringarna av vägglöss

Skadedjuren har blivit mycket mer resistenta. Samtidigt har utryckningarna för sanering av vägglöss ökat dramatiskt de senaste åren.

Matilda Larsson

Kl.19:23, 15 november, 2017

Skyhög ökning för saneringarna av vägglöss
Foto: Press / Nomor.

Nyligen rapporterade 24Malmö och 24Halmstad om den höga aktiviteten av vägglöss på flera håll i landet just nu.

Nu visar statistik att antalet utryckningar för sanering av vägglöss i Sverige har ökat med över 400 procent de sex senaste åren, som Hem & Hyra först rapporterade om.

Det är framförallt vår ökade reslust som ligger bakom antalet ökade saneringar. Problemet är inte att krypen är vanligare utomlands, utan att vi under semestern väljer att bo på platser där många andra också sover, menar Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex enligt Hem & Hyra.

Samtidigt överlever vägglöss 400 000 gånger högre koncentration av gift i dag jämfört med för 70 år sedan, enligt Nomor.

Det är bland annat genom att krypa in i resväskor, ryggsäckar och begagnade möbler som vägglöss kan förflytta sig från hem till hem, enligt Anticimex hemsida.

Vägglöss livnär sig på att suga blod från människor. Under dagen lever de i springor i sängbottnar eller möbler och under natten kommer de fram för att äta.

Likt myggor kan symptomen för ett bett från vägglöss skilja sig från person till person. Vissa märker knappt att de har blivit bitna medan andra utvecklar en allergisk reaktion genom klåda och svullnad.

När 24Malmö tidigare pratade med Mikael Östh, gruppchef för skadedjur på Anticimex i Kalmar län berättade han följande:

– Man kan se en trendökning till exempel när det är semesterperiod och vi reser, när skolorna drar igång och när studenter flyttar. De drabbar alla i samhället, säger Mikael Östh.

Man kan inte bli av med vägglöss själv, utan det är viktigt att kontakta professionell skadedjursbekämpning om man upptäcker att man har vägglöss hemma.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är vanligaste fulspolningen i toastolen

Så här mycket skräp slänger vi svenskar i toaletten varje år. "Onödig påfrestning på våra avlopp".

Matilda Larsson

Kl.15:55, 15 november, 2017

Här är vanligaste fulspolningen i toastolen
Foto: Creative Commons.

Ordet fultorka betyder att torka sig själv, eller någon annan med något annat än toalettpapper efter toalettbesök, skriver NSVA.

Enligt en undersökning om fultorkarvanor som branschorganisationen Svenskt Vatten har gjort är hushållspapper den vanligaste fultorkningen i Sverige.

Enligt undersökningen spolar vi ner skräp motsvarande sju hushållspappersrullar per person och år.

Det innebär att med en befolkning på över tio miljoner, spolas det ner skräp motsvarande över 70 miljoner hushållspappersrullar varje år.

På andra plats kommer pappersnäsdukar. Våtservetter, servetter och pappershanddukar är några andra vanliga metoder som också används.

Det är Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp, NSVA, som vill uppmärksamma svenskarna inför Världstoalettdagen den 19 november.

– Från NSVA:s två största avloppsreningsverk Öresundsverket i Helsingborg och Lundåkraverket i Landskrona fraktas sammanlagt 300 ton fulspolat skräp i containrar varje år. Från Helsingborg går det en container i veckan, från Lundåkraverket en container i månaden, säger Pär Gustafsson, chef för avdelning avloppsrening på NSVA.

Den vanligaste anledningen till att det slängs annat papper än toalettpapper i toalettstolen är att toalettpappret är slut. Det löser vi oftast genom att fultorka oss med hushållspapper som sedan spolas ned i toaletten.

Istället menar NSVA att hushållspappret bör slängas i papperskorgen.

– Många känner inte till att det bara är toalettpapper som löses upp lätt i avloppet och därför är det enda pappret som ska spolas ner. Annat papper är en onödig påfrestning på våra avloppssystem eftersom det kan orsaka både stopp och översvämningar, säger Pär Gustafsson.

Det är inte bara fel sorts papper som slängs i toastolen.

– Vi hittar tyvärr alltifrån trasor och dambindor till kalsonger och hårbollar i våra pumpstationer. Våra drifttekniker får väldigt ofta larm om stopp vilket innebär att de måste åka ut och ta bort det som har orsakat stoppet, säger Per Gustafsson.

 

FaktaMer statistik från Svenskt vattens undersökning

Hälften (46 procent) av svenskarna har fultorkat sig.

Svensken fultorkar sig i snitt 2,11 gånger i månaden.

Vanligaste fultorkningen är hushållspapper.

Undersökningen visar att sju av tio spolar ned det de fultorkar sig med.

En tredjedel av svenskarna känner inte till att hushållspapper inte löses upp i vatten som toalettpapper gör.

Svenskarna spolar ned våtservetter fyra (3,78) gånger i månaden. Detta är vanligare bland småbarnsföräldrar, där man spolar ned våtservetter 5,64 gånger i månaden.

Källa: NSVA.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLICKTOPPEN: De hetaste bostäderna just nu

En unik villa mitt inne i stan är den överlägset mest populära bostadsannonsen just nu på Hemnet.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.22:05, 13 november, 2017

KLICKTOPPEN: De hetaste bostäderna just nu

Det finns ett objekt som lockat presumtiva husköpare mer än andra, den senaste tiden.

Det handlar om en villa mitt inne på Trossö i Karlskrona, vars objektannons är uppe i över 13 000 visningar.

ostermansgatan-1

Villan ligger på Ostermansgatan 15 och har åtta rum. Huset är uppfört redan 1690. Utropspris: 7 600 000 kronor. Mäklare: Fastighetsbyrån.

solvesborgsvagen-hogadal-1

Sölvesborgsvägen 24, Högadal. Femrummare byggd 1932. Ny fasadbeklädnad på 70-talet och fjärrvärme installerad 2010. Utropspris: 1 825 000 kronor. Mäklare: Mäklarhuset.

hallarnavagen-1

Hallarnavägen 52, Hasslö. Villa med sex rum byggd 1950, renoverat kök 2013. Utropspris: 2 195 000 kronor. Mäklare: HusmanHagberg.

sturko-fritdshus-1

Videvägen 7, Sturkö. Havsnära och vinterbonat fritidshus med fyra rum byggd 1966. Egen båtplats.
Utropspris: 1 500 000 kronor. Mäklare: HusmanHagberg. 

saltovagen-1

Saltövägen 6A, Saltö. Radhus i tre plan nära vattnet. Byggt 1976, renoverat 2011. Fem rum och 136 kvadratmeter. Utropspris: 3 500 000 kronor. Mäklare: Fastighetsbyrån.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många säljare tvingas sänka bostadsrättspriserna

När utbudet av bostadsrätter ökar tvingas många säljare tänka om.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.12:19, 9 november, 2017

Så många säljare tvingas sänka bostadsrättspriserna
Foto: Pixabay.

Utbudet av lägenheter i landet är 47 procent högre än oktober förra året. Där ökar även andelen prissänkta lägenheter visar statistik från Booli.

Störst obalans mellan investerare och säljare i Sverige finns i Uppsala och Stockholm. Där ökade utbudet under oktober med 23 procent (1052 lägenheter fanns till salu) respektive 53 procent (9 335 lägenheter) jämfört med samma period förra året. Samtidigt prissänktes drygt 13 procent av lägenheterna i Uppsala län respektive 10 procent i Stockholms län.

– Säljare förväntar sig mer än vad köpare är beredda att betala just nu. Det är fullt naturligt. Köpare är snabba att följa med vid nedgångar, medan säljare är snabba uppåt, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

I Blekinge län fanns det 99 lägenheter till salu vilket är en ökning med 51 procent, samtidigt prissänktes 2,6 procent av lägenheterna.

I Kalmar län ökade utbudet av bostadsrätter med 24 procent, samtidigt minskade andelen prissänkta lägenheter med 2,9 procentenheter till 3,3 procent.

Även i Kronobergs län ökade utbuder av lägenheter med 53 procent samtidigt som andelen pirssänkta lägenheter med 0,6 procentenheter till 2,9 procent.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLICKTOPPEN: Hetaste bostäderna just nu

Här är de mest klickade annonserna på Hemnet.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.08:16, 7 november, 2017

KLICKTOPPEN: Hetaste bostäderna just nu

24Blekinge.se har kollat in vilka bostadsannonser som just nu är mest populära i länet:

kopingevagen-lyckeby

Köpingsvägen 17 i Lyckeby. Tre rum i hus byggt 1924. Utropspris: 1 795 000 kronor. Mäklare: Husman Hagberg.

ostra-prinsgatan

Östra Prinsgatan 7, Karlskorna. Bostadsrätt på 91,5 kvadratmeter. Fyra rum. Byggd 1958. Utropspris: 2 150 000 kronor. Mäklare: Husman Hagberg.

holjevagen-kyrkhult

Holjevägen 17 i Kyrkhult. Villa med fyra rum, byggd 1946. Utropspris: 490 000 kronor. Mäklare: Fastighetsbyrån.

idunavagen

Idunavägen 22, Bergåsa, Karlskrona. 230 kvadratmeter boarea. 10 rum i villan som byggdes 1949. Tomt på 716 kvadratmeter. Utropspris: 5 250 000 kronor. Mäklare: Fastighetsbyrån.

elisbergsvagen

Elisbergsvägen 35, Hällaryd. Sexrummare på 195 kvadratmeter byggd 1900, renoverad 2014. Utropspris: 2 385 000 kronor. Mäklare: Idbergs mäklarbyrå.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng