Blekingetrafiken efter bussincidenten: ”Versionerna skiljer sig”

Två tjejer avvisades från bussen hem till Hasslö i lördags av två kontrollanter. De upplevdes som tjafsiga och ombads stiga av i Karlskrona. Nu ger Blekingetrafiken sin syn på händelsen.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.19:02, 8 augusti, 2017

Blekingetrafiken efter bussincidenten: ”Versionerna skiljer sig”

Efter Karlskrona Skärgårdsfest i lördags vid 20.15 var Laura Karlsson och kompisen Indra Karlsson på väg hem till Hasslö med en buss från Blekingetrafiken. På bussen hade man sällskap med flera andra jämnåriga barn där ingen var äldre än 13 år.

Två biljettkontrollanter klev på bussen som kontrollerade resenärernas biljetter och dessa sa åt Laura och Indra Karlsson att stiga av bussen efter ett tag.

– De säger bara att vi ska hoppa av och vi säger ”Va, varför det?” De säger bara att vi ska av. Vi frågar igen och är chockade. De säger bara ”ut” och vi går ut – arga och chockade, sa Laura Karlsson till 24Blekinge i går.

Enligt Blekingetrafiken hade kontrollanterna uppfattat tjejerna som ”tjafsiga” och att man hade blivit ifrågasatta.

– Hon ställde bara tre nyfikna frågor, utan att vara arg eller tjafsig och så. Jag kan inte säga att vi var tjafsiga för det var bara hon som frågade och jag hörde ju allt, berättade Laura Karlsson.

Läs mer: Kontrollanter slängde av barn från kvällsbuss

Anna Claesson är marknadschef på Blekingetrafiken och har inte hunnit prata med kontrollanterna, vilket hennes kollega har gjort. Enligt kontrollanterna hade tjejerna i sällskapet en massa frågor till dem.

– De sa att tjejerna var lite tjafsiga och ifrågasättande till kontrollanterna som faktiskt bara är ombord för att göra sitt jobb. Så det är där historierna går isär, säger hon.

Enligt tjejerna hade det ställts tre frågor och fick hoppa av på grund av det.

– Ja, men jag tror att det var faktiskt tre frågor och det beror kanske lite på hur man ställt de här frågorna. Jag tror det var mer attityden att man gjorde situationen lite tjafsig.

Men är det tillräckligt för att de ska slängas av?

– Nej, men det var det kontrollanterna gjorde. Jag tycker ju inte att det är rätt att folk ska gå av av den anledningen. Deras uppgift är att kontrollera biljetter men jag tycker också att det är allas ansvar att se till att förstå att kontrollanterna har sitt jobb att göra och man behöver inte ifrågasätta det. Man kan naturligtvis fråga men här hade man uppfattat det som tjafsigt och då bad man tjejerna att gå av.

Strax efter att tjejerna gått av bussen klev deras kamrater också av. Nästa buss till Hasslö gick först efter midnatt och de kunde skjutsas hem av några föräldrar som fick rycka ut.

– De visste väl inte vart tjejerna skulle heller och hade väl inte klart att de skulle till Hasslö dit nästa buss gick senare. Det enda som skiljer sig från tjejernas version är att kontrollanterna uppfattade dem som lite tjafsiga och stöddiga, kanske för att imponera på sällskapet. Det gjorde att man hindrade kontrollanterna litegrann från att göra sitt jobb, säger Anna Claesson.

Laura pappa Johnny Karlsson var mycket missnöjd med agerandet som gjorde att hans dotter tvingades av i staden under samma kväll som det var festligheter och menade att konsekvenserna hade kunnat bli väldigt otäcka.

– Det kan jag förstå eftersom bussarna inte går så ofta och det är kväll och tjejerna är inte så gamla. Det står på min lista och jag ska ta kontakt med föräldrarna, säger Anna Claesson.

Vad kan man lära sig av en sådan här händelse?

– Jag tycker man ska lära sig som resenär att vi gör detta för att alla ska betala sina biljetter och man behöver inte ifrågasätta det. Mina biljettkontrollanter får fundera en gång till och deras uppgift är att kolla biljetter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu kan du köpa nattklubbens inredning

Har du drömt om att ha en egen bar hemma?
Då kan helgens utförsäljning vara något för dig.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.19:56, 26 september, 2017

Nu kan du köpa nattklubbens inredning
Foto: Arkiv.

Det är saker som blev över när nattklubben Stars and Stripes i Karlskrona renoverade sina lokaler under våren som nu finns till salu i Hallabro i norra delen av Ronneby kommun. 

Därför stänger krogkedjan

– Vi kommer att hålla till i den gamla plastfabriken och sälja enormt många saker som tillhört Stars, säger David Håkansson från företaget Resolt som håller i försäljningen.

Med start klockan 10.00 på lördag kan den som är spekulant på soffor, bardiskar, barstolar, kylar och köksutrustning från nattklubben dyka upp.

Vilka tror du kommer att vara intresserade? 
– Jag kan tänka mig att de flesta skulle kunna ha ett intresse av det här men kanske extra mycket om man varit mycket ute i nattlivet och vill skapa lite av samma puls hemma. Det här är väldigt coola grejer, säger David Håkansson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stinas bröstproblem ett fall för TV3: ”Tvingats till fyra operationer”

"Att medverka i programmet känns som enda utvägen".

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.18:40, 26 september, 2017

Stinas bröstproblem ett fall för TV3: ”Tvingats till fyra operationer”
Foto: Privat.

Stina Törnberg från Sölvesborg har tvingats till fyra operationer av sina bröst och bakgrunden är en misslyckad behandling i Malmö 2007.

– Jag hörde av mig till kliniken för att jag skulle ha bröstimplantat men det blev fel och det har behövts många operationer för att fixa till det, säger hon till 24Blekinge.se. 

När hon fick höra talas om programmet Skönhetsfällan i TV3 var hon inte sen att höra av sig och i kväll sänds avsnittet där hennes kamp skildras.

– Det var ju inget reapris direkt, annars hör man ju talas om folk som åker utomlands för att få det billigare. Att medverka i programmet känns som enda utvägen.

Bland annat har kapselbildningar uppstått som gjort att ena bröstet blivit hårt och ändrat form.

– Sedan blev det lite rabalder när den där kliniken i Malmö bytte ägare och så och jag var i kontakt med min vårdcentral som skickade en remiss till sjukhuset i Karlskrona. Där ansåg man att detta nog borde rättas till av den läkare som först opererade mig och att de tycker så, det kan jag förstå.

Hon har själv inte sett kvällens program men känner en tillförsikt och är inte nervös.

Skönhetsfällan sänds klockan 20.00 på TV3.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kommunen som är störst – på Facebook

Flest invånare inte alltid synonymt med framgång i sociala medier.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.17:52, 26 september, 2017

Kommunen som är störst – på Facebook
Foto: Arkiv/Wikimedia.

Blekinge har fem kommuner där Karlskrona är den med flest antal invånare.
Detta är dock ingen garanti för att bli framgångsrik i sociala medier.

24Blekinge.se har kollat in de olika kommunernas strategier på Facebook och hittat en del intressanta skillnader.

Exempelvis är det inte alla av länets kommuner som låter besökarna betygsätta den officiella Facebooksidan.

Enbart Sölvesborg, Karlshamn och Olofström har denna möjlighet. För Sölvesborg och Olofström blir betyget lika högt, nämligen 4,2 av 5 medan Karlshamn hamnar på 2,6 i omdöme.

– Det stämmer att vi inte har omdömen på vår officiella sida men det beror på att när vi startade den var inte detta något som var standard. Vi har heller inte sett något större behov av att införa det. Däremot finns möjligheten på Visit Ronnebys facebooksida, säger Heike Rosenquist, kommunikationsstrateg i Ronneby kommun till 24Blekinge.se.

– Vi har inte aktiverat den tjänsten men vi arbetar hela tiden med att utveckla våra strategier kring sociala medier. För oss som kommun är Facebook bara en av många kanaler där medborgarna kan kommunicera med oss. Vi har goda erfarenheter av det här och känner att vi har en bra dialog på Facebook. Vi måste ju vara där för att möta besökarna och framförallt svara snabbt på folks frågor, säger Thomas Johansson, kommunikationschef på Karlskrona kommun.  

Sett till antalet följare av de officiella facebooksajterna är faktiskt Sölvesborg störst.

Foto: Ludde.

Foto: Ludvig Brännlund.

Sidan Sölvesborg – naturligtvis följs av 6 755 personer, följd av Karlskrona kommun med 4 889, Karlshamns kommun med 3 593, Ronneby kommun med 3 010 och sist Olofströms kommun med 2 795.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fler clowner på gång

Fredligare clownbesök jämfört med förra hösten.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.16:22, 26 september, 2017

Fler clowner på gång
Foto: Pressbild.

Hösten 2016 kunde man i media läsa om de så kallade skräckclownerna.

Om några veckor blir det mer clownerier i länet men denna gång av det betydligt fredligare slaget.

Det handlar om skådespelaren Eva-Britt Strandberg som är ute på turné med föreställningen Clownen Jac – baserad på Hjalmar Bergmans klassiska roman.

Strandberg gör titelrollen som den hyllade komikern och filmstjärnan vars karriär bygger på en livslögn.

Den 24 oktober ges föreställningen i Karlskrona konserthusteater. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nya siffror: Här är det lågt utbud på bostadsrätter

Två av länets kommuner finns på topp tio-listan.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.15:48, 26 september, 2017

Nya siffror: Här är det lågt utbud på bostadsrätter
Foto: Arkiv.

Svensk Fastighetsförmedling har låtit kartlägga utbudsutvecklingen på bostadsrätter i landets samtliga kommuner under de föregående tre åren.

Utvecklingen för två av Blekinges kommuner är negativ.

När det handlar om kommuner där bostadsrättsutbudet sjunkit mest de senaste tre åren återfinns Karlshamn på plats sex med minus 51 procent och Karlskrona på plats nio med minus 36 procent.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Hemnet analyserat hur utbudet på bostadsrätter förändrats under den senaste treårsperioden. Av landets 290 kommuner hade 99 tillräckligt stort antal bostadsrätter till försäljning för att kunna ingå i kartläggningen.

Störst stigning av bostadsrättsutbudet återfinns i Kristinehamns kommun i Värmland.

Det här framgår av ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng