Kontrollanter slängde av barn från kvällsbuss

Två tjejer fick inte åka med lördagens kvällsbuss hem till Hasslö. Två busskontrollanter upplevde tjejerna som tjafsiga och tvingade av båda från bussen. "De sa bara att vi skulle av", säger Laura Karlsson.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.20:02, 7 augusti, 2017

Kontrollanter slängde av barn från kvällsbuss
Laura Karlsson fick inte åka hem i lördags.

Efter Karlskrona Skärgårdsfest i lördags var tolvåriga Laura Karlsson på väg hem till Hasslö från centrala Karlskrona tillsammans med ett gäng kompisar som alla fyllt 13. De hoppade på Blekingetrafikens buss som åkte från centrum vid 20.15 där två busskontrollanter klev på.

– Alla betalar och hoppar på bussen. Kontrollanterna frågar om mitt kort och jag tar fram mitt sommarkort. Du är okej, säger de och de går vidare. De andra får visa sina kort och vi fick grönt till att åka vidare, säger Laura Karlsson.

Sedan kom chockbeskedet när kontrollanterna sade till Laura och hennes kompis Indra Karlsson att de måste kliva av.

– De säger bara att vi ska hoppa av och vi säger ”Va, varför det?” De säger bara att vi ska av. Vi frågar igen och är chockade. De säger bara ”ut” och vi går ut – arga och chockade, säger Laura Karlsson och fortsätter:

– Senare ser vi hur killarna gått av för att ge oss sällskap. De berättade att kontrollanterna hoppat av samtidigt och inte ens kollat igenom halva bussen. Vi tyckte det var konstigt att det bara var vi småbarn de tänkte påpeka och se till att inte vi var stökiga.

Nästa buss hem skulle lämna Karlskrona först efter midnatt och gänget försökte istället få kontakt med föräldrar som kunde komma och hämta dem. Till klockan 21 fick kompisgänget vänta vid Lidl i Karlskrona innan de kunde skjutsas hem.

– Hade det bara varit Indra hade hon inte kunnat ta sig hem för hennes telefon var död och hon hade inga pengar på sitt busskort. Det var nästan tur att jag också fick gå av. Det tar väl 45 minuter med bil till Hasslö och en timme med buss, säger Laura Karlsson.

Enligt Sydöstran hade tjejerna upplevts som ”tjafsiga” och ska ha ifrågasatt kontrollanterna. Att så var fallet förnekar Laura Karlsson och menar att det rörde sig om nyfikenhet då man inte varit med om kontrollanter innan.

– Indra frågade vad det är de kollar efter. De svarade inte och hon frågade igen. ”Vi ska bara kolla så att korten inte är fejk och att ni hoppade på rätt buss”, sa de. Hon frågade om de kollade om korten var fejk. De sa att ”om de varit fejk hade vi ju inte kunnat hoppa på”, och lät nästan irriterade. Sista frågan var om de kollar korten när folk hoppar av och de sa att det kan hända ibland. Hon ställde bara tre nyfikna frågor, utan att vara arg eller tjafsig och så. Jag kan inte säga att vi var tjafsiga för det var bara hon som frågade och jag hörde ju allt, säger Laura Karlsson.

Hur var stämningen på bussen?

– Det var lugnt och som att åka mitt på dagen. Ingen var full och ingen var taskig eller sprang runt. Folk småpratade och var glada. Efter att vi hoppat av sa en kontrollant att vi fått gå av då vi argumenterade emot dem.

Johnny Karlsson är pappa till Laura och mycket kritisk till agerande som gjorde att barn släpptes av under en lördagskväll.

– Jag är frågande till att man släpper av minderåriga en lördagkväll när nästa buss går kvart över tolv med Skärgårdsfesten och allt som rör sig inne i stan. Konsekvenserna hade kunnat bli väldigt otäcka och obehagliga. Det hade man tydligen inte tänkt på.

Har ni hört något från Blekingetrafiken?

– Jag väntar fortfarande på ett samtal därifrån av någon med ansvar, civilkurage och lite stake för det är inte okej. Fulla och dryga vuxna kan jag förstå för det kan vara en trafikosäkerhet och annat. Vi vuxna måste kunna vara så professionella i vårt arbete att man ska kunna hantera en tolvåring. Hade jag suttit på bussen hade jag varit skogstokig att se hur man slänger av två barn i stan. Det är åt helvete, på ren svenska.

24Blekinge har sökt marknadschefen på Blekingetrafiken, Anna Claesson, för en kommentar. Till Sydöstran sa hon tidigare under dagen att situationen inte har gått till på rätt sätt.

– Min kollega ska träffa de här kontrollanterna i dag, och jag ska träffa dem när jag är tillbaka från min semester, för att gå igenom det som har hänt.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så blir straffet för tortyrtränaren

Använde tortyrliknande träningsmetoder på flera ungdomar. Nu är straffet spikat.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.14:24, 17 november, 2017

Så blir straffet för tortyrtränaren
Foto: Mattias Nilsson.

Tidigare har en 41-årig idrottsledare i Blekinge dömts för tortyrliknande övergrepp mot tolv ungdomar. Nu är det klart att straffet på sex års fängelse står fast. Högsta domstolen väljer att neka mannen prövningstillstånd.

Mannen dömdes i juni för att bland annat ha bundit fast ungdomar i händer och fötter och därefter ha tejpat fast ett rör i munnen på dem så att de knappt kunde andas. Tortyrmetoderna ska ha pågått i flera år i både Blekinge och Skåne, men nu står det alltså klart att fängelsestraffet på sex år står fast.

LÄS MER: Tortyrfilmer hittade i idrottsprofilens dator

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många nyanlända ska Blekinge ta emot 2018

Siffror kommun för kommun.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.10:33, 17 november, 2017

Så många nyanlända ska Blekinge ta emot 2018
Foto: Arkiv.

Under fredagen har Migrationsverket presenterat siffror på hur många nyanlända som varje kommun i landet kommer att ta emot under det kommande året.

Sedan den 1 mars 2016 är alla kommuner skyldiga att ta emot nyanlända, men flera kommuner kommer under nästa år inte att ta emot några nyanlända alls.

Detta beror på att regeringen och länsstyrelsen har ändrat beslutet gällande de så kallade läns- och kommuntalen, skriver Expressen.

Så här ser siffrorna ut i Blekinge:

Totalt kommer länet att ta emot 83 nyanlända. Mellan kommunerna fördelar sig den mängden så här:

Karlskrona: 61

Ronneby: 0

Karlshamn: 10

Sölvesborg: 12

Olofström: 0

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är länets bästa bilverkstad

Blekingeföretaget har prisats.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.10:01, 17 november, 2017

Här är länets bästa bilverkstad
Foto: Länsförsäkringar.

Länets bästa bilverkstad ligger i Ronneby. Åtminstone om man får tro Länsförsäkringar som låtit sina kunder tycka till.

Priset går till Ronneby Bilskadecenter. 

– Vi på Länsförsäkringar Blekinge jobbar ständigt med att förbättra våra kundmöten. Vi vill också att de leverantörer som hjälper oss med till exempel reparationer av skadade fordon arbetar på ett kund- och miljövänligt sätt, säger Anna Ingemansson som är gruppchef på Skadeservice i ett pressmeddelande.

Magnus Sundberg på företaget känner sig glad över utmärkelsen som man plockade hem även 2014.

– Det är förstås ett kvitto på att man gör något som är bra och vi försöker så gott vi kan att våra kunder ska slippa fortsatta obehag, säger han till 24Blekinge.se. 

Ronneby Bilskadecenter bildades 1992 och har två anställda.

Mestadels är det skadereparationer som utförs men enligt Magnus Sundberg kan man även utföra andra servicejobb såsom byte av vindruta i mån av tid.

Just nu är man inne i en hektiskt period.

– Ja, jag vet inte vad det beror på men just nu är det många som har problem med skador på sina bilar, säger Magnus Sundberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Laddar inför årets korvtillverkning: ”Jag har tre favoriter”

"Det har väl nästan blivit en tradition".

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.19:07, 16 november, 2017

Laddar inför årets korvtillverkning: ”Jag har tre favoriter”
Foto: Privat/Wikimedia.

Den 25 november bjuder Samhällsföreningen i Eringsboda in till korvtillverkning i Eringsboda byahus.

– Vi är ett gäng matglada män och kvinnor som hållit på med det här ett tag. Jag tror att det i år är tredje eller fjärde gången som vi arrangerar det, säger Lars Rylandersson till 24Blekinge.se. 

De intresserade får anmäla sig och sedan ta med sig det kött man önskar använda i korven. Maskiner tillhandahålls av föreningen.

Är det svårt att lära sig om man inte är van? 
– Nej, det är inte så märkvärdigt. Och man kan ju variera smakerna så mycket. Man kan ha både vilt, gris och nöt. Även vegetariska korvar går ju bra att tillverka, säger Rylandersson som hoppas på en stor uppslutning nästa vecka.

Fram till söndag ska det gå bra att anmäla sig.

Vilken är din egen korvfavorit? 
– Jag brukar säga att jag har tre stycken. Dels ett isterband som jag gör enligt ett mycket gammalt recept men också en prinskorv och en currykorv som mina söner introducerat för mig. Den är väldigt god.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stal från Maxi – slog sönder ruta och misshandlade butiksanställd

Tre män misstänks nu för brottet.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.14:07, 16 november, 2017

Stal från Maxi – slog sönder ruta och misshandlade butiksanställd
Foto: Johanna Jönsson.

Vid 21-tiden på onsdagskvällen ska tre män ha tagit med sig varor från ICA Maxi i Ronneby utan att betala.

När detta upptäcktes flydde de ut genom kassan men en av dem kom inte ut från den roterande glasdörr som finns i entrén.

Glaset krossades och gärningsmannen kom vidare.

En 18-årig man som arbetar i butiken tog upp jakten men fick då ett slag i ryggen.

Nu är de tre okända männen misstänkta för stöld, skadegörelse och misshandel.

Enligt polisen finns det enbart vaga uppgifter om männen och nu ska förhör hållas med olika personer om det inträffade.

Vad som stulits är inte klarlagt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng