Kontrollanter slängde av barn från kvällsbuss

Två tjejer fick inte åka med lördagens kvällsbuss hem till Hasslö. Två busskontrollanter upplevde tjejerna som tjafsiga och tvingade av båda från bussen. "De sa bara att vi skulle av", säger Laura Karlsson.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.20:02, 7 augusti, 2017

Kontrollanter slängde av barn från kvällsbuss
Laura Karlsson fick inte åka hem i lördags.

Efter Karlskrona Skärgårdsfest i lördags var tolvåriga Laura Karlsson på väg hem till Hasslö från centrala Karlskrona tillsammans med ett gäng kompisar som alla fyllt 13. De hoppade på Blekingetrafikens buss som åkte från centrum vid 20.15 där två busskontrollanter klev på.

– Alla betalar och hoppar på bussen. Kontrollanterna frågar om mitt kort och jag tar fram mitt sommarkort. Du är okej, säger de och de går vidare. De andra får visa sina kort och vi fick grönt till att åka vidare, säger Laura Karlsson.

Sedan kom chockbeskedet när kontrollanterna sade till Laura och hennes kompis Indra Karlsson att de måste kliva av.

– De säger bara att vi ska hoppa av och vi säger ”Va, varför det?” De säger bara att vi ska av. Vi frågar igen och är chockade. De säger bara ”ut” och vi går ut – arga och chockade, säger Laura Karlsson och fortsätter:

– Senare ser vi hur killarna gått av för att ge oss sällskap. De berättade att kontrollanterna hoppat av samtidigt och inte ens kollat igenom halva bussen. Vi tyckte det var konstigt att det bara var vi småbarn de tänkte påpeka och se till att inte vi var stökiga.

Nästa buss hem skulle lämna Karlskrona först efter midnatt och gänget försökte istället få kontakt med föräldrar som kunde komma och hämta dem. Till klockan 21 fick kompisgänget vänta vid Lidl i Karlskrona innan de kunde skjutsas hem.

– Hade det bara varit Indra hade hon inte kunnat ta sig hem för hennes telefon var död och hon hade inga pengar på sitt busskort. Det var nästan tur att jag också fick gå av. Det tar väl 45 minuter med bil till Hasslö och en timme med buss, säger Laura Karlsson.

Enligt Sydöstran hade tjejerna upplevts som ”tjafsiga” och ska ha ifrågasatt kontrollanterna. Att så var fallet förnekar Laura Karlsson och menar att det rörde sig om nyfikenhet då man inte varit med om kontrollanter innan.

– Indra frågade vad det är de kollar efter. De svarade inte och hon frågade igen. ”Vi ska bara kolla så att korten inte är fejk och att ni hoppade på rätt buss”, sa de. Hon frågade om de kollade om korten var fejk. De sa att ”om de varit fejk hade vi ju inte kunnat hoppa på”, och lät nästan irriterade. Sista frågan var om de kollar korten när folk hoppar av och de sa att det kan hända ibland. Hon ställde bara tre nyfikna frågor, utan att vara arg eller tjafsig och så. Jag kan inte säga att vi var tjafsiga för det var bara hon som frågade och jag hörde ju allt, säger Laura Karlsson.

Hur var stämningen på bussen?

– Det var lugnt och som att åka mitt på dagen. Ingen var full och ingen var taskig eller sprang runt. Folk småpratade och var glada. Efter att vi hoppat av sa en kontrollant att vi fått gå av då vi argumenterade emot dem.

Johnny Karlsson är pappa till Laura och mycket kritisk till agerande som gjorde att barn släpptes av under en lördagskväll.

– Jag är frågande till att man släpper av minderåriga en lördagkväll när nästa buss går kvart över tolv med Skärgårdsfesten och allt som rör sig inne i stan. Konsekvenserna hade kunnat bli väldigt otäcka och obehagliga. Det hade man tydligen inte tänkt på.

Har ni hört något från Blekingetrafiken?

– Jag väntar fortfarande på ett samtal därifrån av någon med ansvar, civilkurage och lite stake för det är inte okej. Fulla och dryga vuxna kan jag förstå för det kan vara en trafikosäkerhet och annat. Vi vuxna måste kunna vara så professionella i vårt arbete att man ska kunna hantera en tolvåring. Hade jag suttit på bussen hade jag varit skogstokig att se hur man slänger av två barn i stan. Det är åt helvete, på ren svenska.

24Blekinge har sökt marknadschefen på Blekingetrafiken, Anna Claesson, för en kommentar. Till Sydöstran sa hon tidigare under dagen att situationen inte har gått till på rätt sätt.

– Min kollega ska träffa de här kontrollanterna i dag, och jag ska träffa dem när jag är tillbaka från min semester, för att gå igenom det som har hänt.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu kan du köpa nattklubbens inredning

Har du drömt om att ha en egen bar hemma?
Då kan helgens utförsäljning vara något för dig.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.19:56, 26 september, 2017

Nu kan du köpa nattklubbens inredning
Foto: Arkiv.

Det är saker som blev över när nattklubben Stars and Stripes i Karlskrona renoverade sina lokaler under våren som nu finns till salu i Hallabro i norra delen av Ronneby kommun. 

Därför stänger krogkedjan

– Vi kommer att hålla till i den gamla plastfabriken och sälja enormt många saker som tillhört Stars, säger David Håkansson från företaget Resolt som håller i försäljningen.

Med start klockan 10.00 på lördag kan den som är spekulant på soffor, bardiskar, barstolar, kylar och köksutrustning från nattklubben dyka upp.

Vilka tror du kommer att vara intresserade? 
– Jag kan tänka mig att de flesta skulle kunna ha ett intresse av det här men kanske extra mycket om man varit mycket ute i nattlivet och vill skapa lite av samma puls hemma. Det här är väldigt coola grejer, säger David Håkansson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stinas bröstproblem ett fall för TV3: ”Tvingats till fyra operationer”

"Att medverka i programmet känns som enda utvägen".

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.18:40, 26 september, 2017

Stinas bröstproblem ett fall för TV3: ”Tvingats till fyra operationer”
Foto: Privat.

Stina Törnberg från Sölvesborg har tvingats till fyra operationer av sina bröst och bakgrunden är en misslyckad behandling i Malmö 2007.

– Jag hörde av mig till kliniken för att jag skulle ha bröstimplantat men det blev fel och det har behövts många operationer för att fixa till det, säger hon till 24Blekinge.se. 

När hon fick höra talas om programmet Skönhetsfällan i TV3 var hon inte sen att höra av sig och i kväll sänds avsnittet där hennes kamp skildras.

– Det var ju inget reapris direkt, annars hör man ju talas om folk som åker utomlands för att få det billigare. Att medverka i programmet känns som enda utvägen.

Bland annat har kapselbildningar uppstått som gjort att ena bröstet blivit hårt och ändrat form.

– Sedan blev det lite rabalder när den där kliniken i Malmö bytte ägare och så och jag var i kontakt med min vårdcentral som skickade en remiss till sjukhuset i Karlskrona. Där ansåg man att detta nog borde rättas till av den läkare som först opererade mig och att de tycker så, det kan jag förstå.

Hon har själv inte sett kvällens program men känner en tillförsikt och är inte nervös.

Skönhetsfällan sänds klockan 20.00 på TV3.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kommunen som är störst – på Facebook

Flest invånare inte alltid synonymt med framgång i sociala medier.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.17:52, 26 september, 2017

Kommunen som är störst – på Facebook
Foto: Arkiv/Wikimedia.

Blekinge har fem kommuner där Karlskrona är den med flest antal invånare.
Detta är dock ingen garanti för att bli framgångsrik i sociala medier.

24Blekinge.se har kollat in de olika kommunernas strategier på Facebook och hittat en del intressanta skillnader.

Exempelvis är det inte alla av länets kommuner som låter besökarna betygsätta den officiella Facebooksidan.

Enbart Sölvesborg, Karlshamn och Olofström har denna möjlighet. För Sölvesborg och Olofström blir betyget lika högt, nämligen 4,2 av 5 medan Karlshamn hamnar på 2,6 i omdöme.

– Det stämmer att vi inte har omdömen på vår officiella sida men det beror på att när vi startade den var inte detta något som var standard. Vi har heller inte sett något större behov av att införa det. Däremot finns möjligheten på Visit Ronnebys facebooksida, säger Heike Rosenquist, kommunikationsstrateg i Ronneby kommun till 24Blekinge.se.

– Vi har inte aktiverat den tjänsten men vi arbetar hela tiden med att utveckla våra strategier kring sociala medier. För oss som kommun är Facebook bara en av många kanaler där medborgarna kan kommunicera med oss. Vi har goda erfarenheter av det här och känner att vi har en bra dialog på Facebook. Vi måste ju vara där för att möta besökarna och framförallt svara snabbt på folks frågor, säger Thomas Johansson, kommunikationschef på Karlskrona kommun.  

Sett till antalet följare av de officiella facebooksajterna är faktiskt Sölvesborg störst.

Foto: Ludde.

Foto: Ludvig Brännlund.

Sidan Sölvesborg – naturligtvis följs av 6 755 personer, följd av Karlskrona kommun med 4 889, Karlshamns kommun med 3 593, Ronneby kommun med 3 010 och sist Olofströms kommun med 2 795.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fler clowner på gång

Fredligare clownbesök jämfört med förra hösten.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.16:22, 26 september, 2017

Fler clowner på gång
Foto: Pressbild.

Hösten 2016 kunde man i media läsa om de så kallade skräckclownerna.

Om några veckor blir det mer clownerier i länet men denna gång av det betydligt fredligare slaget.

Det handlar om skådespelaren Eva-Britt Strandberg som är ute på turné med föreställningen Clownen Jac – baserad på Hjalmar Bergmans klassiska roman.

Strandberg gör titelrollen som den hyllade komikern och filmstjärnan vars karriär bygger på en livslögn.

Den 24 oktober ges föreställningen i Karlskrona konserthusteater. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nya siffror: Här är det lågt utbud på bostadsrätter

Två av länets kommuner finns på topp tio-listan.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.15:48, 26 september, 2017

Nya siffror: Här är det lågt utbud på bostadsrätter
Foto: Arkiv.

Svensk Fastighetsförmedling har låtit kartlägga utbudsutvecklingen på bostadsrätter i landets samtliga kommuner under de föregående tre åren.

Utvecklingen för två av Blekinges kommuner är negativ.

När det handlar om kommuner där bostadsrättsutbudet sjunkit mest de senaste tre åren återfinns Karlshamn på plats sex med minus 51 procent och Karlskrona på plats nio med minus 36 procent.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Hemnet analyserat hur utbudet på bostadsrätter förändrats under den senaste treårsperioden. Av landets 290 kommuner hade 99 tillräckligt stort antal bostadsrätter till försäljning för att kunna ingå i kartläggningen.

Störst stigning av bostadsrättsutbudet återfinns i Kristinehamns kommun i Värmland.

Det här framgår av ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng