Kontrollanter slängde av barn från kvällsbuss

Två tjejer fick inte åka med lördagens kvällsbuss hem till Hasslö. Två busskontrollanter upplevde tjejerna som tjafsiga och tvingade av båda från bussen. "De sa bara att vi skulle av", säger Laura Karlsson.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.20:02, 7 augusti, 2017

Kontrollanter slängde av barn från kvällsbuss
Laura Karlsson fick inte åka hem i lördags.

Efter Karlskrona Skärgårdsfest i lördags var tolvåriga Laura Karlsson på väg hem till Hasslö från centrala Karlskrona tillsammans med ett gäng kompisar som alla fyllt 13. De hoppade på Blekingetrafikens buss som åkte från centrum vid 20.15 där två busskontrollanter klev på.

– Alla betalar och hoppar på bussen. Kontrollanterna frågar om mitt kort och jag tar fram mitt sommarkort. Du är okej, säger de och de går vidare. De andra får visa sina kort och vi fick grönt till att åka vidare, säger Laura Karlsson.

Sedan kom chockbeskedet när kontrollanterna sade till Laura och hennes kompis Indra Karlsson att de måste kliva av.

– De säger bara att vi ska hoppa av och vi säger ”Va, varför det?” De säger bara att vi ska av. Vi frågar igen och är chockade. De säger bara ”ut” och vi går ut – arga och chockade, säger Laura Karlsson och fortsätter:

– Senare ser vi hur killarna gått av för att ge oss sällskap. De berättade att kontrollanterna hoppat av samtidigt och inte ens kollat igenom halva bussen. Vi tyckte det var konstigt att det bara var vi småbarn de tänkte påpeka och se till att inte vi var stökiga.

Nästa buss hem skulle lämna Karlskrona först efter midnatt och gänget försökte istället få kontakt med föräldrar som kunde komma och hämta dem. Till klockan 21 fick kompisgänget vänta vid Lidl i Karlskrona innan de kunde skjutsas hem.

– Hade det bara varit Indra hade hon inte kunnat ta sig hem för hennes telefon var död och hon hade inga pengar på sitt busskort. Det var nästan tur att jag också fick gå av. Det tar väl 45 minuter med bil till Hasslö och en timme med buss, säger Laura Karlsson.

Enligt Sydöstran hade tjejerna upplevts som ”tjafsiga” och ska ha ifrågasatt kontrollanterna. Att så var fallet förnekar Laura Karlsson och menar att det rörde sig om nyfikenhet då man inte varit med om kontrollanter innan.

– Indra frågade vad det är de kollar efter. De svarade inte och hon frågade igen. ”Vi ska bara kolla så att korten inte är fejk och att ni hoppade på rätt buss”, sa de. Hon frågade om de kollade om korten var fejk. De sa att ”om de varit fejk hade vi ju inte kunnat hoppa på”, och lät nästan irriterade. Sista frågan var om de kollar korten när folk hoppar av och de sa att det kan hända ibland. Hon ställde bara tre nyfikna frågor, utan att vara arg eller tjafsig och så. Jag kan inte säga att vi var tjafsiga för det var bara hon som frågade och jag hörde ju allt, säger Laura Karlsson.

Hur var stämningen på bussen?

– Det var lugnt och som att åka mitt på dagen. Ingen var full och ingen var taskig eller sprang runt. Folk småpratade och var glada. Efter att vi hoppat av sa en kontrollant att vi fått gå av då vi argumenterade emot dem.

Johnny Karlsson är pappa till Laura och mycket kritisk till agerande som gjorde att barn släpptes av under en lördagskväll.

– Jag är frågande till att man släpper av minderåriga en lördagkväll när nästa buss går kvart över tolv med Skärgårdsfesten och allt som rör sig inne i stan. Konsekvenserna hade kunnat bli väldigt otäcka och obehagliga. Det hade man tydligen inte tänkt på.

Har ni hört något från Blekingetrafiken?

– Jag väntar fortfarande på ett samtal därifrån av någon med ansvar, civilkurage och lite stake för det är inte okej. Fulla och dryga vuxna kan jag förstå för det kan vara en trafikosäkerhet och annat. Vi vuxna måste kunna vara så professionella i vårt arbete att man ska kunna hantera en tolvåring. Hade jag suttit på bussen hade jag varit skogstokig att se hur man slänger av två barn i stan. Det är åt helvete, på ren svenska.

24Blekinge har sökt marknadschefen på Blekingetrafiken, Anna Claesson, för en kommentar. Till Sydöstran sa hon tidigare under dagen att situationen inte har gått till på rätt sätt.

– Min kollega ska träffa de här kontrollanterna i dag, och jag ska träffa dem när jag är tillbaka från min semester, för att gå igenom det som har hänt.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Blekinges kollektivtrafik – så nöjda är vi

"På flera områden ligger Blekinge bra till i jämförelsen."

Nanna Jami

Nanna Jami

Kl.08:33, 19 januari, 2018

Blekinges kollektivtrafik – så nöjda är vi
Foto: Arkivbild

Enligt rapporten Öppna jämförelser av kollektivtrafiken för år 2016 som tagits fram av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är Blekinges kollektivtrafik i toppen i jämförelse med andra län i riket.

– På flera områden ligger Blekinge bra till i jämförelsen. Vi toppar bland regionerna när det gäller användning av förnyelsebart drivmedel och har hög tillgänglighet till våra fordon. Och inte minst nöjda resenärer, säger Magnus Johansson (S), ordförande i Region Blekinges trafiknämnd i ett pressmeddelande.

Närmare 70 procent av Blekingetrafikens resenärer är nöjda med kollektivtrafiken. Det kan jämföras med 62 procent som är genomsnittet för riket. Resenärerna har bedömt resan på en skala mellan ett till fem där betyget fyra och fem räknats som nöjd.

Länet hamnar på sjunde plats med 90 procent när det kommer till fordon som är tillgänglighetsanpassade.

I Blekinge körs över 95 procent av alla fordonskilometer med förnyelsebart drivmedel, snittet i riket ligger på drygt 76 procent.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här fick flest a-kassa

Så många fick a-kassa i din kommun.

Nanna Jami

Nanna Jami

Kl.08:25, 19 januari, 2018

Här fick flest a-kassa
Foto: Arkivbild

Förra året fick runt 223 000 personer arbetslöshetsersättning. Det är en minskning med 3,6 procent jämfört med 2016, visar färsk kommunstatistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

– Det är den lägsta nivån någonsin när man tittar bakåt. Det finns ingen annan förklaring än att det har varit en så god arbetsmarknad, säger Jessica Idbrant, chef för analysenheten på IAF, till Nyhetsbyrån Siren.

I Karlskrona fick 1 397 personer a-kassa 2017, vilket är högst i länet. I Olofström fick 232 personer a-kassa i fjol. Det är lägst i Blekinge. 

akassa-blekinge

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stora besvär med känsel och rörlighet efter miss

Efter en sårrengöring glömdes en gummistas kvar.

Nanna Jami

Nanna Jami

Kl.13:25, 18 januari, 2018

Stora besvär med känsel och rörlighet efter miss
Foto: Nils Jakobsson/ Bildbyrån

En patient som är i 70-årsåldern fick fingerskador efter en sårrengöring där en gummistas glömdes kvar. Det resulterade i nedsatt blodflöde till fingret samt stora besvär med hud, känsel och rörlighet på det aktuella fingret.

Det var i början av förra året som mannen sökte sig till akuten efter att ha skadat sitt lillfinger. Såret behövde rengöras och sys. När såret sytts glömdes en gummistas kvar och upptäcktes först några dagar senare. Mannen har fortfarande besvär.

Nu anmäler landstinget händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt lex Maria.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fick blödning under operation – anmäls

Händelsen anmäls.

Nanna Jami

Nanna Jami

Kl.13:10, 18 januari, 2018

Fick blödning under operation – anmäls
Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån.

I samband med att en ögonoperation på Blekingesjukhuset skulle avslutas lossnade en spolnål från sitt fäste på sprutan. Det resulterade i att patienten fick en blödig i ögat och drabbades under några veckor av en tillfällig synförsämring.

Patientens syn återställer senare. Nu anmäler Landstinget Blekinge händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt lex Maria. 

Man kunde inte hitta något fel på sprutan.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många varslades om uppsägning här

Så ser det ut i Blekinge.

Nanna Jami

Nanna Jami

Kl.08:33, 18 januari, 2018

Så många varslades om uppsägning här
Foto: Arkivbild

Förra året varslades runt 34 600 personer i Sverige, vilket är färre än 2016. Enligt statistik från Arbetsförmedlingen minskade varslen på regional nivå i hälften av länen, men ökade i övriga.

– Under fjolåret var antalet varsel mycket låga. Sedan 1992 har nivån bara varit lägre vid två tillfällen, år 2000 då antalet var 28 500 och år 2007 då det var 30 000, säger Andreas Mångs, analytiker på Arbetsförmedlingen.

I Blekinge berördes 62 fler personer av varsel om uppsägning förra året jämfört med 2016.

– Det finns ingen uppenbar gemensam nämnare för varför varsel var högre i i vissa län.

varsel-blekinge

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng