Nya planer för brandhärjad flyktingförläggning

I september stängs Lindemohemmet som länets sista flyktingförläggning. Nu återstår att se vad som ska med fastigheten i framtiden. "Det finns en pågående dialog", säger Fredrik Hermansson, vd på Hermanssonbolagen.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.17:53, 2 augusti, 2017

2 bilder
  • Foto: Pixabay
    Foto: Pixabay
  • I juni brann det på boendet. Foto: Läsarbild
    I juni brann det på boendet. Foto: Läsarbild

Flera flyktingförläggningar i Blekinge har redan hunnit stänga under 2017, däribland Hanöhus i Hällevik, förläggningen i Fur och Galaxen i Kyrkhult. Bakgrunden är att antalet asylsökande minskat kraftigt och att Migrationsverket avvecklar ungefär 80 boenden i Sverige.

Lindemo i Asarum, i folkmun kallat Lindemohemmet, har varit flyktingförläggning i drygt fem år under Hermanssonbolagens ägarskap. Den 20 september går avtalet ut och då ska alla boende ha flyttat ut.

– Vi är redan lite semesterstängningsfokus nu men målet är att den 21 september ska det vara tomt. Efter det har vi planer och vi har dialog med största gästerna som Karlshamns kommun och omsorgsförvaltningen, säger Fredrik Hermansson, vd på Hermanssonbolagen.

Boendet har plats för 117 personer och i dagsläget är det ungefär 30 personer som bor där. Frågan är vad som händer med lokalerna som blir tomma om en och en halv månad?

– Vi har en dialog om att ställa om de ytor som varit flyktingboende och kollar intresset kring att hyra yta av oss. Så det finns en pågående dialog. Vi ställer frågan till våra gäster och sedan kan vi anpassa lokalerna efter deras önskemål. Är det ett boende, dagcenter, rehab eller annat anpassar så vi efter det, säger Fredrik Hermansson.

Skulle du säga att det låtar åt något håll kring vad det kan bli?

– Jag vill inte gå in på det. Vi är tidigt i processen eftersom vi inte har något att hyra ut än.

Är det bråttom att få stället uthyrt?

– Jag kan inte svara på det. Vi jobbar målmedvetet och försöker att hitta hyresgäster för att få en bra lösning. Sedan finns det även privata alternativ som vårdfretag. Jag vill inte svara på om vi haft kontakt med sådana men det finns aktörer både från kommunen och privat sektor.

Lindemo har tidigare varit flyktingförläggning under 90-talet när landstinget var dess ägare. Sedan dess har tusentals människor bott där.

– Det har funkat mycket bra. Vi har haft ett gott samarbete med Migrationsverket och jobbat nära de boende. Bortsett från administrativ personal är det fyra personer som jobbat och jobbar med detta, säger Fredrik Hermansson.

Boendet härjades av en brand i mitten av juni där en av byggnaderna förstördes. Detta blev en prövning då över 60 personer fick evakueras.

– Migrationsverket gjorde ett fantastiskt jobb att säkerställa ett nytt boende och ingen blev utan. En del fick boende hos oss och andra hittade eget i stan. Alla hade tak över huvudet samma natt och det fixades mat och ersättningskläder, säger Fredrik Hermansson.

Vad som ska ske med byggnaden det brann i är inte klart i nuläget.

– Det har varit jättemycket jobb och är det fortfarande. Allt från att städa upp där det brann och säkerställa att det är säkert. Sedan rent administrativt är det förhandlingar med försäkringsbolaget om det ska byggas upp eller inte. Det finns inga beslut där utan vi gör det med försäkringsbolaget, säger Fredrik Hermansson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kommunen som är störst – på Facebook

Flest invånare inte alltid synonymt med framgång i sociala medier.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.17:52, 26 september, 2017

Kommunen som är störst – på Facebook
Foto: Arkiv/Wikimedia.

Blekinge har fem kommuner där Karlskrona är den med flest antal invånare.
Detta är dock ingen garanti för att bli framgångsrik i sociala medier.

24Blekinge.se har kollat in de olika kommunernas strategier på Facebook och hittat en del intressanta skillnader.

Exempelvis är det inte alla av länets kommuner som låter besökarna betygsätta den officiella Facebooksidan.

Enbart Sölvesborg, Karlshamn och Olofström har denna möjlighet. För Sölvesborg och Olofström blir betyget lika högt, nämligen 4,2 av 5 medan Karlshamn hamnar på 2,6 i omdöme.

– Det stämmer att vi inte har omdömen på vår officiella sida men det beror på att när vi startade den var inte detta något som var standard. Vi har heller inte sett något större behov av att införa det. Däremot finns möjligheten på Visit Ronnebys facebooksida, säger Heike Rosenquist, kommunikationsstrateg i Ronneby kommun till 24Blekinge.se.

– Vi har inte aktiverat den tjänsten men vi arbetar hela tiden med att utveckla våra strategier kring sociala medier. För oss som kommun är Facebook bara en av många kanaler där medborgarna kan kommunicera med oss. Vi har goda erfarenheter av det här och känner att vi har en bra dialog på Facebook. Vi måste ju vara där för att möta besökarna och framförallt svara snabbt på folks frågor, säger Thomas Johansson, kommunikationschef på Karlskrona kommun.  

Sett till antalet följare av de officiella facebooksajterna är faktiskt Sölvesborg störst.

Foto: Ludde.

Foto: Ludvig Brännlund.

Sidan Sölvesborg – naturligtvis följs av 6 755 personer, följd av Karlskrona kommun med 4 889, Karlshamns kommun med 3 593, Ronneby kommun med 3 010 och sist Olofströms kommun med 2 795.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nya siffror: Här är det lågt utbud på bostadsrätter

Två av länets kommuner finns på topp tio-listan.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.15:48, 26 september, 2017

Nya siffror: Här är det lågt utbud på bostadsrätter
Foto: Arkiv.

Svensk Fastighetsförmedling har låtit kartlägga utbudsutvecklingen på bostadsrätter i landets samtliga kommuner under de föregående tre åren.

Utvecklingen för två av Blekinges kommuner är negativ.

När det handlar om kommuner där bostadsrättsutbudet sjunkit mest de senaste tre åren återfinns Karlshamn på plats sex med minus 51 procent och Karlskrona på plats nio med minus 36 procent.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Hemnet analyserat hur utbudet på bostadsrätter förändrats under den senaste treårsperioden. Av landets 290 kommuner hade 99 tillräckligt stort antal bostadsrätter till försäljning för att kunna ingå i kartläggningen.

Störst stigning av bostadsrättsutbudet återfinns i Kristinehamns kommun i Värmland.

Det här framgår av ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hotade personal på socialtjänsten

Personal hotades.

Nanna Jami

Nanna Jami

Kl.14:05, 26 september, 2017

Hotade personal på socialtjänsten
Foto: Casper Johansson

En man i 30-årsåldern hotade en tjänsteman som arbetar på socialtjänsten i Karlshamn i torsdags.

– Mannen var missnöjd med något något beslut, säger Rickard Lindberg vid polisen i västra Blekinge. 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Företaget har försatts i konkurs

Företaget i konkurs.

Nanna Jami

Nanna Jami

Kl.11:27, 26 september, 2017

Företaget har försatts i konkurs
Foto: Arkivbild

Den 5 juli försattes företaget Euronix AB i Karlshamn på egen begäran i konkurs vid Blekinge tingsrätt.

Nu är advokat Erik M Gabrielsson som är konkursförvaltare klar med bouppteckningen. Den visar att företaget varken hade några tillgångar eller skulder.

Euronix AB har bedrivit verksamhet av handel med datorprodukter. Verksamheten har legat nere under fler år.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polis larmades om fallskada

(UPPDATERAD 10.42) En arbetsplatsolycka larmades till polisen på tisdagen. Det visade sig senare vara en privatperson som råkat ut för en olyckshändelse.

Mia Martelleur

Kl.10:31, 26 september, 2017

Polis larmades om fallskada
Foto: Arkiv

Klockan 10.10 på tisdagen larmades polisen om en arbetsplatsolycka vid Vägga Fiskehamn i Karlshamn. Enligt larmet hade en person fallit och skadat sig på en arbetsplats.

Polis och ambulans åkte till platsen och kunde då konstatera att det inte rörde sig om någon arbetsplatsolycka utan en privatperson som råkat ut för en olyckshändelse.

Personen får hjälp av sjukvården på plats och polisen lämnar utan åtgärder.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng