Blekingelöpare uttagen till VM

Kalle Berglund från Jämshög är uttagen till friidrotts VM i London.

Sebastian Ahokas

Sebastian Ahokas

Kl.13:05, 26 juli, 2017

Blekingelöpare uttagen till VM
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN

1 500-meterslöparen från Jämshög är en av dem som får chansen att representera Sverige i friidrotts VM i London.

Även längdhopparen Khaddi Sagnia, diskuskastaren Simon Pettersson och Emil Blomberg på 3 000 meter hinder fick VM-biljetter till London i augusti.

– Det är jätteroligt att Khaddi, Simon, Kalle och Emil fått inbjudan och kommer vara med i London. Khaddi har med sig erfarenheterna från sitt fina VM i Peking men för Simon, Kalle och Emil blir det debut och de är redo att ta chansen och göra sitt bästa”, säger förbundskapten Karin Torneklint till P4 Blekinge.

Tidsfristen för att kvala sig till VM gick ut i helgen. Men nu kan fler friidrottare få chansen. Detta tack vare inbjudningar från  Internationella friidrottsförbundet IAAF som fyller mästerskapets alla startfält utifrån världsårsbästalistan

Kalle Berglund tog i mars EM-silver på 1500 meter. Han har även två SM-guld i samma distans. I februari satte han dessutom nytt svenskt rekord i 1500 meter inomhus.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu ska bästa ungdomsledaren utses

Dags att nominera.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.10:59, 18 oktober, 2017

Nu ska bästa ungdomsledaren utses
Foto: 24Blekinge.se.

25 000 kronor och en enorm ära är vad som väntar den person som utses till bästa ungdomsledare i Karlshamns kommun i år.

1990 beslutade kommunen att inrätta ett stipendium för ungdomsledare i Karlshamn.

Man ville lyfta och framhålla ledarna i den omfattande ungdomsverksamhet som bedrivs inom föreningslivet och stipendiet delas årligen ut till ungdomsledare som utfört ett mångårigt arbete till gagn för föreningslivet i kommunen, skriver kommunen på sin hemsida.

Nu kan man nominera vem man anser borde få mottaga priset.

Före den 5 november ska man skicka sin nominering till:

Karlshamns kommun, Fritidsnämnden, 374 81 Karlshamn

eller e-posta till fritidsnamnden@karlshamn.se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sjukampsprofilens bakslag stoppade SM-comebacken

"Får jag förkylning tror jag att det är cancer".

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.19:04, 7 september, 2017

5 bilder
 • Nadja Casadei. Foto: Bildbyrån
  Nadja Casadei. Foto: Bildbyrån
 • Foto: Bildbyrån
  Foto: Bildbyrån
 • Foto: Bildbyrån
  Foto: Bildbyrån
 • Foto: Bildbyrån
  Foto: Bildbyrån
 • Agne Bergvall. Foto: Bildbyrån
  Agne Bergvall. Foto: Bildbyrån

Det har varit några svåra år sportsligt för Nadja Casadei från Karlskrona som var uttagen till både VM i Berlin 2009 och EM i Barcelona 2010. Under 2013 gick Casadei ut med att hon hon drabbats av cancer i lymfkörtlarna men kämpade sig tillbaka.

På SM i mångkamp under fjolåret gjorde hon comeback och kom på 14:e plats men kunde inte slutföra tävlingen på grund av problem med ryggen och en hälsena.

Det hann bli ytterligare några tävlingar för Casadei 2016 men under denna säsong har hon inte tävlat. Hon var anmäld till SM i Helsingborg men kom inte till start.

– Jag har haft en bristning i baksida lår. Jag körde rehab på den och blev bra men blev bra två veckor innan SM. Då hade jag inte kört någon högkvalitativ träning så jag tänkte att jag ska vara smart nu med tanke på allt jag har gått igenom. Jag vågade inte riskera någonting för nu är jag hel och frisk, berättar Casadei.

Tränaren Agne Bergvall hade sagt att hon skulle skippa tävlingen för att inte riskera karriären vid en eventuell skada.

– Det kändes bättre fast var jäkligt jobbigt att ta det beslutet men jag kände mig vuxen. Det var en bra grej att göra, fast jag var lite irriterad de första timmarna. Jag bestämde mig en dag innan för jag körde ett pass på torsdagen, skulle tävla på lördagen och mig på fredagen när jag tänkte att jag gör inte det.

Tanken var att kunna tävla igen på just SM som hon verkligen hade sett fram emot efter fjolårets ”halvcomeback”. Rehabträningen var utformad för en SM-comeback och den hade rullat på utan skador innan bakslaget kom.

– Nu blev det så här så och jag hann aldrig börja. Jag sa att jag måste få tävla den här säsongen för det är det roligaste jag vet och jag vill inte bara hålla på och träna. Jag tävlade jättemycket i fjol i längd och tävlade i kula, spjut och sprang lite häck, men det var på en jäkligt låg nivå. Jag tänkte att det är mitt första år och jag kan inte kräva mycket. Detta året hade jag en lite annan inställning och blev lite mer prestationsinriktad. Nu blev det så här och jag vet inte…

Hur mycket har du fokuserat på dina resultat under träningen?

– Jag har varit väldigt resultatinriktat när det gäller styrketräningen för där har det gått så bra och jag har börjat jämföra mig med mina gamla rekord. Jag tror det var därför jag gick sönder då jag blev stark på så kort tid. I längd har jag jämfört lite men i de andra grenarna är det inte riktigt så. Att jag jämför mig själv kommer med att jag blir bättre och bättre för då kommer tävlingsdjävulen.

2013 gjorde Nadja Casadei en av sina bästa serier någonsin under Europacupen i schweiziska Nottwill. En avsliten hälsena under samma säsong gjorde att hon missade att kvala in till VM i Moskva.

Samma år kom cancerbeskedet och sjukdomen hade hon i drygt två år. Casadei har ändå försökt att kämpa sig tillbaka men led av cancertrötthet som påverkade hennes träning.

– Cancertröttheten försvann under förra året och det var då jag märke att kroppen svarar. Jag märkte att jag mår bättre, jag är piggare och håller mig vaken en hel dag. Däremot påverkar det mig för får jag förkylning tror jag att det är cancer. Då går jag till läkaren och kollar upp det. Jag går på kontroll och kollar att allt ser bra ut och 2019 är jag friskförklarad. Så det kommer ibland men det är inte så att jag mår dåligt över det.

Vad tror du om att tävla denna säsong?

– Jag ville ju det och sa till Agne att när det inte bli SM vill jag göra en tävling utomlands innan jag slutar. Då sa han att jag stressar igen och borde kunna ta två veckors vila. Han tycker att jag kan vänta till inomhussäsongen. Jag frågade om att tävla inomhus redan i december och han var inte helt stängd för det förslaget.

När det gäller karriären på lång sikt är det svårt för Casadei att sätta upp någon tidsplan och hon säger sig ta dagen lite som den kommer.

– Jag har inte satt upp något datum och är försiktig med att göra sådant för min motivation kanske tar slut i morgon eller så varar den i fyra år till. Det känns ganska rimligt att hålla på i två år till om jag bara tänker strikt. Fast det är inget jag har satt upp eller har någon plan för.

нey ғrιday ◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦ Fredagskänsla, friidrott på tv och salami och ostar är framdukat. Efter era kommentarer igår så har jag insett att jag kanske bara ska öppna ett fik Gratis bullar och kaffe till alla, det enda jag kräver är en kram. Jag tittar på friidrott men har inte fått tävla själv under utomhussäsongen. Bristningen jag fick i början på juni var inte helt läkt förrän två veckor innan SM och först tänkte jag chansa. Jag var anmäld, men sen slog mig en tanke: ”Nä, varför har jag ALDRIG is i magen? Varför är jag alltid den som chansar och testar och sen går sönder igen? Jag pallar inte det”. Så jag tog det säkra före det osäkra, sitter nu med en hel baksida i en djup soffa och ser fram emot att få inleda min hårdträningsperiod om ungefär två veckor. När var du som smartast? När tycker du själv att du var tålmodig och väntade fast du kanske egentligen ville annat? Puss och tack för att det alltid är så roligt att läsa allt ni skriver! ◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦ #atea #rojksuperwear #råbergsbil #athletes #trackandfield #longjump #jump #hamstring #wisewords #fly #resting #fridayfeeling

Ett inlägg delat av Nadja Casadei (@tigernadja) Sep 1, 2017 kl. 12:08 PDT

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så gick det för Blekinges friidrottare i Finnkampen

Personligt rekord och säsongsbästa på klassisk tävling.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.11:44, 5 september, 2017

5 bilder
 • Förbundskapten Karin Torneklint får bada efter segern i Finnkampen. Foto: Bildbyrån
  Förbundskapten Karin Torneklint får bada efter segern i Finnkampen. Foto: Bildbyrån
 • Jonas Leandersson. Foto: Bildbyrån
  Jonas Leandersson. Foto: Bildbyrån
 • Elin Westerlund. Foto: Bildbyrån
  Elin Westerlund. Foto: Bildbyrån
 • Rebecka Abrahamsson. Foto: Bildbyrån
  Rebecka Abrahamsson. Foto: Bildbyrån
 • Freja Andersdotter. Foto: Bildbyrån
  Freja Andersdotter. Foto: Bildbyrån

Sverige tog hem årets upplaga av FinnkampenStockholms Stadion på både herr- och damsidan. Herrarna besegrade Finland med 218–188 medan 232,5–177,5 på damsidan var den största segermarginalen i historien.

Efter tävlingarna firade svenskarna med att kasta förbundskapten Karin Torneklint i vattengraven på Stockholms Stadion. Diskuskastaren Daniel Ståhl gick samma öde till mötes.

För Blekinges del fanns tre friidrottare med i tävlingen. Trestegshopparen Rebecka Abrahamsson från FIF Gnistan var först ut och hoppade 12,80, vilket var en bit från hennes personliga rekord på 13,21. Resultatet ledde till femte plats i damernas tresteg.

Elin Westerlund från Karlskrona som tävlar för Spårvägens FK tog hem SM-guldet på 100 meter häck nyligen då han sprang 13,72. Under helgen sprang hon på 13,98 och kom femma.

Bättre gick det för för Jonas Leandersson från Svängsta som presterade  säsongsbästa på 5000 meter med tiden 15:14,13. Leandersson tävlar nu för Malmö AI och kom på tredje plats i sin gren.

Parallellt med seniortävlingen pågick även Ungdomsfinnkampen där det blev en finländsk dubbelseger. Pojkarna vann med 108–93 medan flickorna tog hem det hela med 107–94.

Almida Thörjesson från Kyrkhults SK deltog på 3000 meter och slog sitt personliga rekord när han sprang 10:37,6. Det räckte till en fjärde plats medan Freja Andersdotter från KA 2 IF var med och sprang hem en svensk seger på den korta stafetten.

FaktaBlekinges representanter i Finnkampen

Tresteg, damer
1. Kristiina Mäkelä, 13.73
2. Sanna Nygård, 13.19
3. Malin Marmbrandt, 13.14
4. Emma Pullola, 13.10
5. Rebecka Abrahamsson, 12.80
6. Madeleine Nilsson, 12.59

100 meter häck, damer
1. Viivi Avikainen, 13.63
2. Reetta Hurske, 13.71
3. Lotta Harala, 13.71
4. Sofia Mossberg, 13.96
5. Elin Westerlund, 13.98
6. Amanda Hansson, 14.14

5000 meter, herrar
1. Elmar Engholm, 15:13.12
2. Robin Ryynänen, 15:13.74
3. Jonas Leanderson, 15:14.13 (säsongsbästa)
4. Daniel Lundgren, 15:17.03
5. Jarkko Järvenpää, 15:25.06
6. Eero Saleva, 15:27.84

4x100 meter, flickor
1. Sverige, 46.57
Greta Deltin, Freja Andersdotter, Tilde Johansson, Kajsa Kjellergren.
2. Finland, 62.87
Karoliina Kujanpää, Kerttu Latvala, Pirkitta Marjanen, Saara Keskitalo.

3000 meter, flickor
1. Anni Penttilä, 9:52.53
2. Silja Rönkä, 10:19.33
3. Linnéa Sennström, 10:32.92
4. Almida Thörjesson, 10:37.06 (personbästa)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Blekingehopparen drömmer om seger i Finnkampen

"Skulle vara jätteskönt att få till ett dunderhopp".

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.21:32, 30 augusti, 2017

2 bilder
 • Rebecka Abrahamsson. Foto: Petter Arvidson
  Rebecka Abrahamsson. Foto: Petter Arvidson
 • Rebecka Abrahamsson. Foto: Andreas Sandström
  Rebecka Abrahamsson. Foto: Andreas Sandström

Hon var uttagen till Finnkampen i fjol men stoppades av skolan i USA. Detta år kunde Rebecka Abrahamsson tacka ja till den klassiska tävlingen som avgörs under helgen på Stockholms Stadion.

Tillsammans med Malin Marmbrandt och Madeleine Nilsson är Rebecka Abrahamsson från Ronnebyklubben FIF Gnistan de trestegshoppare som tagits ut.

– Det har varit mitt stora mål under hela säsongen. Jag har haft en hel del skador under säsongen och varit osäker på om faktiskt jag skulle ta mig dit. När jag väl fick mejlet kändes det riktigt skönt, säger hon.

Vad har du för förhoppningar?

– Det är väl som alltid på Finnkampen att det blir härlig stämning och att publiken är med. Sedan hoppas jag givetvis att Sverige tar en dubbelseger. Jag tror att chanserna är ganska goda för vi har ett bra lag med god gemenskap.

Hennes personliga rekord på 13,21 sattes under fjolåret och är det fjärde bästa i startfältet, men en bit efter Kristiina Mäkälä från Finland som en gång hoppat 14,24.

– Finskorna är väldigt duktiga på tresteg och just nu är jag nog rankad mot botten. Det känns också ganska skönt att gå in utan någon press. Det skulle vara jätteskönt att få till ett dunderhopp och kanske ta någon finska än man är rankad under. Vi får väl se om det blir min lyckodag.

Denna säsong har Abrahamsson som bäst hoppat 13,14. Fast SM blev en missräkning där 12,81 resulterade i en fjärdeplats och därmed försvarade hon inte sitt SM-silver från 2016.

– Säsongen var jättebra i början och jag hoppade nära mot pers men sedan började skadorna komma i juli. Då blev det väldigt hackigt med träning och jag fick vila i två veckor och sedan var tillbaka i en vecka. Nu ha jag fått vara i gång i några veckor och det känns som att formen är på väg uppåt. Jag har varit tio centimeter från perset i tresteg och även i längd. Nu på SM var jag väldigt missnöjd med mina resultat så det var skönt att jag fick Finnkampen för jag ville inte avsluta säsongen som på SM. Det känns lite som en andra chans att få till de bra resultaten igen.

De senaste säsongerna har Abrahamsson tillhört FIF Gnistan men snart ska hon byta klubb till Örgryte IS i samband med hennes studietid Göteborg.

– Jag kände att jag flyttar och ska bo i Göteborg ett bra tag och då känns det som ett ganska självklart val att få en träningsgrupp. Jag har tränat mycket själv, vilket har varit väldigt tråkigt. Det är lite svårt att pressa sig själv på träningarna. Jag kan få den hjälpen på träningen som jag behöver. Det blir lättare när man har en grupp som pushar en.

Själva bytet sker under oktober/november och efter Finnkampen ska man gå igenom praktiska detaljer. I den nya klubben kommer Abrahamsson att få arbeta med den kände tränaren Yannick Tregaro som en gång tränade Christian Olsson.

– Jag kommer ju att träna med hans grupp och han ska hålla i trådarna. Han verkar väldigt bra och har tagit friidrottare till elitnivå innan. Just att han har en stor grupp av hoppare och att komma med och att träna där ger mycket motivation.

Tidigare bodde Abrahamsson i USA och gick på University of Cincinnati där studierna var mer åt hälsohållet. I Göteborg väntar fem års studier för att bli gymnasielärare inom idrott och engelska.

– Det är några år men jag tror det kan rulla på ganska snabbt. Jag var i USA under två och ett halvt år. så nu borde engelskan sitta. Där var det mer inriktning mot hälsoperspektivet men det var väl inte riktigt min grej eller något jag vill jobba med i framtiden.

Finnkampen startar 15.00 på lördag och förutom Abrahamsson är flera andra från Blekinge med i truppen. Elin Westerlund (Spårvägens FK) från Karlskrona tävlar på 100 meter häck och Jonas Leandersson (Malmö AI) från Svängsta är med på 5000 meter.

I Ungdomsfinnkampen deltar även Almida Thörjesson från Kyrkhults SK i på 3000 meter samt Freja Andersdotter från KA 2 IF på den korta stafetten. Damernas tresteg startar 16.10 under lördagen.

– Vi tävlar bland de första på lördag. Stockholms Stadion har jag varit på för fem år sedan under mitt första SM men jag har även varit där som junior några gånger. Det är på hemmaplan i Stockholm så det är goda chanser till seger, säger Abrahamsson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flera från Blekinge med i Finnkampstruppen

Nu är truppen uttagen.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.15:26, 29 augusti, 2017

3 bilder
 • Stockholms Stadion. Foto: Peter Holgersson
  Stockholms Stadion. Foto: Peter Holgersson
 • Rebecka Abrahamsson, FIF Gnistan. Foto: Andreas Sandström
  Rebecka Abrahamsson, FIF Gnistan. Foto: Andreas Sandström
 • Sveriges förbundskapten Karin Torneklint. Foto: Peter Holgersson
  Sveriges förbundskapten Karin Torneklint. Foto: Peter Holgersson

Den 2–3 september avgörs den årliga FinnkampenStockholms Stadion. Förbundskaptenen Karin Torneklint har i veckan offentliggjort truppen där tre deltagare är uttagna till varje gren.

Profiler som stavhopparna Angelica Bengtsson och Armand Duplantis samt medeldistansaren Kalle Berglund finns inte med. Däremot är kända namn som diskuskastaren Daniel Ståhl, längdhopparen Michel Tornéus och löparen Meraf Bafta med.

För Blekinges del är Rebecka Abrahamsson från Ronnebyklubben FIF Gnistan uttagen att delta i tresteg. Hon var uttagen även under fjolåret men tvingades tacka nej på grund av sin skolgång.

Abrahamssons personliga rekord ligger på 13,21 och slogs under fjolåret i USA. Denna säsong har hon hoppat 13,14 som bäst. På årets SM blev det en fjärdeplats efter 12,81. Det var en liten försämring jämfört med året innan då det blev SM-silver på 12,87.

Dessutom är Spårvägens FK:s Elin Westerlund från Karlskrona med på 100 meter häck efter sitt SM-guld. Jonas Leandersson från Svängsta som tävlar för Malmö AI är med på 5000 meter.

Parallellt med seniortävlingen pågår även Ungdomsfinnkampen. Dit är Almida Thörjesson från Kyrkhults SK i Olofströms kommun är uttagen till 3000 meter. Freja Andersdotter från Karlskronaklubben KA 2 IF är uttagen till den korta stafetten som en av fyra löpare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng