Utredaren i Lellefallet: ”Polisiärt sett hade vi rätt man”

Göran Sjösvärd från Nättraby var förundersökningsledare 1999 då turnéledaren Lelle Hildebrand försvann från rockklubben Kartago i Sölvesborg. Han är övertygad om att polisens teorier om det misstänkta mordet är de rätta: "Polisiärt sett hade vi rätt man", säger han till 24Blekinge.se.

Mattias Nilsson

Kl.21:16, 13 juli, 2017

Utredaren i Lellefallet: ”Polisiärt sett hade vi rätt man”
Foto: Privat.

Rockbandet Hammerfalls turnéledare Lelle Hildebrand besökte rockklubben Kartago i Sölvesborg i januari 1999 i samband med en spelning.

Mitt under konserten lämnade han dock lokalen för att träffa en man från Kristianstad som var rockmanager och som vi denna tid var skyldig Lelle 28 000 kronor i biljettintäkter från en tidigare spelning.

LÄS MER: Skelettfyndet: ”Delarna är utspridda på området”

– Det här med att han plötsligt lämnade lokalen för att uträtta ett ärende var för oss ett stort frågetecken. Det var inget som han brukade göra, säger dåvarande förundersökningsledaren Göran Sjösvärd som vid denna tid höll i vad som skulle bli den kanske största spaningsinsats som ägt rum i länet.

Från början anmäldes det hela som ett försvinnande och först senare misstänkte man mord.

– Det var en väldigt udda och märklig mordutredning så tillvida att vi inte hade något offer. I de allra flesta våldsbrott eller mord förekommer det ju ett offer.

En kartläggning av händelseförloppet på kvällen den 25 januari 1999 tog vid.

Det visade sig att Lelle blivit lovad pengar av rockmanagern under några dagar och att mötet sågs som att denna affär nu skulle göras upp.

– Det var den teori som vi arbetade utifrån. När managern besökte Lelle hade han lurat i honom att han skulle få pengar. Att det var detta som fått honom att lämna lokalen.

I förhör har managern berättat att han tog Lelle Hildebrand på en tur i sin bil för att snacka lite men att han efter en kvart släppt av honom utanför rockklubben igen. Managern var den siste att se Hildebrand vid liv.

Några vittnen till detta lyckades man dock inte hitta. Däremot finns det uppgifter om att en kvinna ska ha hört ett skott i trakten vid 21.30-tiden.

– Hon var väldigt säker på sin sak.

Nu inleddes en omfattande spaningsinsats som inkluderade hundförare och helikoptrar för att finkamma det område mellan Sölvesborg och Arkelstorp som kunde vara aktuellt i fallet.

Rockmanagern från Kristianstad greps och anhölls skäligen misstänkt för mordet.

– Han hävdade att han samma kväll kört till sitt föräldrahem i Arkelstorp norr om Kristianstad men vi vet inte exakt vilka bilar som använts, säger den tidigare förundersökningsledaren.

Lelle Hildebrands axelremsväska innehållande dator och 74 000 kronor i kontanter hade även hittats på Immelns is.

– Det var ju vårvinter och det hade hamnat vatten uppe på isen, någon hade väl räknat med att väskan skulle sjunka, säger Göran Sjösvärd.

Datorn skickades till England som vid denna tid hade kommit längre i arbetet med att återskapa hårddiskar men tyvärr gick det inte att få fram något från den.

I samband med anhållandet sökte man i en och en halv vecka i bland annat sjön Immeln som rockmanagern uppgett att han passerat den aktuella kvällen och som är känd för sina vattenfyllda håligheter som länge fungerat som avstjälpningsplats för både det ena och det andra.

Dykningarna gav dock ingenting.

Managern nekade till att han på något sätt varit inblandad i Hildebrands försvinnande men Göran Sjösvärd är efter 18 år fortfarande övertygad om att man var rätt ute med sina teorier:

– Han var den hetaste kandidaten till det här och var också den som senast träffat Hildebrand vid liv. Polisiärt sett hade vi rätt man men det räcker inte. Åklagaren måste ha påtagliga bevis för att det är gärningsmannen och vi fick inte fram nåt där, säger Göran Sjösvärd. 

Fallet har aktualiserats sedan skelettfynd gjorts vid Ivösjön.
Polisen arbetar utifrån teorin att det kan finnas kopplingar mellan fyndet och Lelle Hildebrands försvinnande och nu har skelettet skickats i väg till analys på Rättsmedicinalverket i Lund.

– Det är klart att skulle man ha tillgång till tänder och annat skulle man enkelt kunna göra en DNA-analys och om man finner skotthål kommer man ett stort steg framåt. Dock behöver fyndplatsen och mordplatsen inte alls vara samma. Det känns osannolikt att han skulle ha blivit utlurad till Ivö. Det får man utesluta.

I den då misstänktes bil fann man inga spår.

Samtidigt avtjänar rockmanagern ett livstidsstraff för ett trippelmord i Klippan som utförts just genom att offren sköts i en bil på en rastplats 1999.

Göran Sjösvärd är övertygad om att nya förhör kommer att hållas med rockmanagern om kvarlevorna som hittades av svampplockare förra veckan visar sig tillhöra Lelle Hildebrand.

– Framförallt vore det ju oerhört skönt för de anhöriga att få ett avslut på det här. De har ju levt i en fruktansvärd mardröm. Minnen som förföljt dem dag och natt och som inte går att tvätta bort. På ett sätt går det aldrig att föreställa sig vilket helvete de har haft.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

19-åring gripen för misshandel i natt – offret förd till sjukhus

Polisen larmades till platsen under natten mot lördag.

Magnus Jansson

Kl.06:25, 24 februari, 2018

19-åring gripen för misshandel i natt – offret förd till sjukhus
Foto Arkiv

Sent på fredagskvällen larmades polis till en lägenhet i centrala Sölvesborg med anledning av en misstänkt misshandel. En man fick föras till sjukhus med ambulans.

– När patrullen kommer dit så har den som blivit misshandlad svimmat och gärningsmannen finns inte kvar. Men vi får ett namn på den misstänkta och beger oss till hans hemadress där han kan gripas, säger Martin Larsson, inre befäl på polisen.

Gripandet av den 19-årige mannen skedde kring midnatt.

– De två inblandade känner varandra och det ska ha varit någon form av fest i lägenheten.

Hur allvarligt skadad är offret? 

– Det är lite oklart. Han svimmade, men jag kan inte säga exakt hur pass allvarligt skadad han är. Det var inga tillhyggen inblandade iallafall, säger Martin Larsson.

Den 19-årige mannen sitter anhållen misstänkt för misshandel.

*****

Vid 02-tiden i natt blev en man född 1984 misstänkt för drograttfylleri.
Mannen stoppades av polis på Kyrkogatan i centrala Karlskrona.

I övrigt har det varit en lugn natt, enligt polisen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Därför ska Victoria ta på sig stövlar

Här är anledningen.

Mattias Nilsson

Kl.21:54, 23 februari, 2018

Därför ska Victoria ta på sig stövlar
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån.

I april ska Kronprinsessan Victoria ta på sig ett par rejäla vandringskängor.

Anledningen till detta är att hon ska vandra genom Blekinge, en del av en satsning som pågått en tid och som går ut på att kronprinsessan vandrar genom hela Sveriges natur.

Tillsammans med landshövding Sten Nordin ska Victoria vandra genom vårt län den 13 april. Det exakta programmet för detta är ännu inte bestämt.

”Med vandringarna vill Kronprinsessan uppleva olika delar av Sverige under olika årstider samt synliggöra den skatt som den svenska naturen är för alla som lever och verkar här”, skriver Länsstyrelsen på sin sajt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De tar över kända restaurangen

"Maten ska vara så lokal som möjligt".

Mattias Nilsson

Kl.19:58, 23 februari, 2018

De tar över kända restaurangen
Foto: Privat.

Göteborgskocken Antony Rookes familj har haft koppling till Sölvesborg sedan 1956 och själv har han spenderat alla sina somrar i Blekinge.

– Vi har hållit ihop i arton år och så länge har jag också varit med och vi älskar Sölvesborg, säger Ulrika Törnqvist. 

Nu står det också klart att krogprofilerna lämnar västkusten för Blekinge.

Den tredje april, efter påskhelgen, tar man över Restaurang Blåregn som varit ute till försäljning, något 24Blekinge.se tidigare har berättat.

– Vi ska inte göra någon förändring av lokalen, den är så fin som den är. Och vi tänker köra vidare med luncher men också lite kvällsverksamhet och catering, berättar Ulrika.

Maten som man tänkt sig servera är svensk med olika influenser utifrån.

– Tanken kring råvaror och annat är det ska vara så lokalt som möjligt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Retorikexpert till After Work

En av landets mest anlitade föreläsare.

Mattias Nilsson

Kl.14:54, 23 februari, 2018

Retorikexpert till After Work
Foto: Pressbild.

Fredagen den 4 maj anordnar Sölvesborgs kommun en näringslivsdag i Slottslängorna, som 24Blekinge.se tidigare berättat.

Nu står det klart att en av Sveriges mest inspirerande talare inom området retorik och strategisk kommunikation: Kjell Dahlin, kommer att föreläsa under dagen, meddelar Sölvesborgs kommun.

LÄS MER: TV-kändis till näringslivsdag

Kjell Dahlin är retorikexpert, författare, utbildare och föreläsare. I sin föreläsning beskriver han vilken oerhörd kraft retoriken har när man möter andra människor. På ett intelligent och humoristiskt sätt berättar Kjell hur du lyckas med din kommunikation.

– Kjells budskap är klockrent, och innehåller en stor dos igenkänningshumor gällande attityder och företagskulturer, säger näringslivschefen Stefan Olofsson i en kommentar.

Evenemanget Näringslivsdagen har tidigare beskrivits lite som ett slags after work för kommunens företagare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kvinna hotade sina grannar – greps

Den misstänkta kvinnan sitter nu anhållen.

Josefine Göransson

Kl.06:28, 23 februari, 2018

Kvinna hotade sina grannar – greps
Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

Vid 21.40-tiden på torsdagskvällen larmades polisen till en adress i Ronneby. På platsen greps en kvinna som nu är misstänkt för olaga hot och ofredande.

– Hon ska ha hotat sina grannar och betett sig illa, säger Jessica Mårtensson, Inre befäl vid polisen i Karlskrona.

Den misstänkta kvinnan, som är i 60-årsåldern, sitter nu anhållen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng