Utredaren i Lellefallet: ”Polisiärt sett hade vi rätt man” | Nyheter i Blekinge – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Utredaren i Lellefallet: ”Polisiärt sett hade vi rätt man”

Göran Sjösvärd från Nättraby var förundersökningsledare 1999 då turnéledaren Lelle Hildebrand försvann från rockklubben Kartago i Sölvesborg. Han är övertygad om att polisens teorier om det misstänkta mordet är de rätta: "Polisiärt sett hade vi rätt man", säger han till 24Blekinge.se.

Mattias Nilsson

Kl.21:16, 13 juli, 2017

Utredaren i Lellefallet: ”Polisiärt sett hade vi rätt man”
Foto: Privat.

Rockbandet Hammerfalls turnéledare Lelle Hildebrand besökte rockklubben Kartago i Sölvesborg i januari 1999 i samband med en spelning.

Mitt under konserten lämnade han dock lokalen för att träffa en man från Kristianstad som var rockmanager och som vi denna tid var skyldig Lelle 28 000 kronor i biljettintäkter från en tidigare spelning.

LÄS MER: Skelettfyndet: ”Delarna är utspridda på området”

– Det här med att han plötsligt lämnade lokalen för att uträtta ett ärende var för oss ett stort frågetecken. Det var inget som han brukade göra, säger dåvarande förundersökningsledaren Göran Sjösvärd som vid denna tid höll i vad som skulle bli den kanske största spaningsinsats som ägt rum i länet.

Från början anmäldes det hela som ett försvinnande och först senare misstänkte man mord.

– Det var en väldigt udda och märklig mordutredning så tillvida att vi inte hade något offer. I de allra flesta våldsbrott eller mord förekommer det ju ett offer.

En kartläggning av händelseförloppet på kvällen den 25 januari 1999 tog vid.

Det visade sig att Lelle blivit lovad pengar av rockmanagern under några dagar och att mötet sågs som att denna affär nu skulle göras upp.

– Det var den teori som vi arbetade utifrån. När managern besökte Lelle hade han lurat i honom att han skulle få pengar. Att det var detta som fått honom att lämna lokalen.

I förhör har managern berättat att han tog Lelle Hildebrand på en tur i sin bil för att snacka lite men att han efter en kvart släppt av honom utanför rockklubben igen. Managern var den siste att se Hildebrand vid liv.

Några vittnen till detta lyckades man dock inte hitta. Däremot finns det uppgifter om att en kvinna ska ha hört ett skott i trakten vid 21.30-tiden.

– Hon var väldigt säker på sin sak.

Nu inleddes en omfattande spaningsinsats som inkluderade hundförare och helikoptrar för att finkamma det område mellan Sölvesborg och Arkelstorp som kunde vara aktuellt i fallet.

Rockmanagern från Kristianstad greps och anhölls skäligen misstänkt för mordet.

– Han hävdade att han samma kväll kört till sitt föräldrahem i Arkelstorp norr om Kristianstad men vi vet inte exakt vilka bilar som använts, säger den tidigare förundersökningsledaren.

Lelle Hildebrands axelremsväska innehållande dator och 74 000 kronor i kontanter hade även hittats på Immelns is.

– Det var ju vårvinter och det hade hamnat vatten uppe på isen, någon hade väl räknat med att väskan skulle sjunka, säger Göran Sjösvärd.

Datorn skickades till England som vid denna tid hade kommit längre i arbetet med att återskapa hårddiskar men tyvärr gick det inte att få fram något från den.

I samband med anhållandet sökte man i en och en halv vecka i bland annat sjön Immeln som rockmanagern uppgett att han passerat den aktuella kvällen och som är känd för sina vattenfyllda håligheter som länge fungerat som avstjälpningsplats för både det ena och det andra.

Dykningarna gav dock ingenting.

Managern nekade till att han på något sätt varit inblandad i Hildebrands försvinnande men Göran Sjösvärd är efter 18 år fortfarande övertygad om att man var rätt ute med sina teorier:

– Han var den hetaste kandidaten till det här och var också den som senast träffat Hildebrand vid liv. Polisiärt sett hade vi rätt man men det räcker inte. Åklagaren måste ha påtagliga bevis för att det är gärningsmannen och vi fick inte fram nåt där, säger Göran Sjösvärd. 

Fallet har aktualiserats sedan skelettfynd gjorts vid Ivösjön.
Polisen arbetar utifrån teorin att det kan finnas kopplingar mellan fyndet och Lelle Hildebrands försvinnande och nu har skelettet skickats i väg till analys på Rättsmedicinalverket i Lund.

– Det är klart att skulle man ha tillgång till tänder och annat skulle man enkelt kunna göra en DNA-analys och om man finner skotthål kommer man ett stort steg framåt. Dock behöver fyndplatsen och mordplatsen inte alls vara samma. Det känns osannolikt att han skulle ha blivit utlurad till Ivö. Det får man utesluta.

I den då misstänktes bil fann man inga spår.

Samtidigt avtjänar rockmanagern ett livstidsstraff för ett trippelmord i Klippan som utförts just genom att offren sköts i en bil på en rastplats 1999.

Göran Sjösvärd är övertygad om att nya förhör kommer att hållas med rockmanagern om kvarlevorna som hittades av svampplockare förra veckan visar sig tillhöra Lelle Hildebrand.

– Framförallt vore det ju oerhört skönt för de anhöriga att få ett avslut på det här. De har ju levt i en fruktansvärd mardröm. Minnen som förföljt dem dag och natt och som inte går att tvätta bort. På ett sätt går det aldrig att föreställa sig vilket helvete de har haft.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Simlärare sökes – har du vad som krävs?

Just nu söker kommunen simlärare till sommarens simskola.

Mattias Nilsson

Kl.14:01, 26 april, 2018

Simlärare sökes – har du vad som krävs?
Foto: Arkiv.

Som 24Blekinge.se tidigare berättat blir det simskola vid Hälleviksbadet till sommaren. Nytt för i år är bland annat att simskolan är gratis för barn som är 6 och 7 år gamla.

Nu söker Sölvesborgs kommun efter simlärare till sommaren.

LÄS MER: Gratis simskola för de minsta

Jobbet pågår i tre veckor, mellan 18 juni-6 juli på Hälleviksbadet.

”Det är viktigt att du är en positiv och glad person som är van vid barn och att du är en ansvarsfull person som håller säkerheten högt. Vi ser gärna att du har tidigare erfarenhet av att arbeta med barn. Du bör vara minst 18 år.” skriver man i sin kravspecifikation.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tusentals riskerar körförbud i Blekinge

Så många bilar måste besiktas i maj.

Mattias Nilsson

Kl.10:45, 26 april, 2018

Tusentals riskerar körförbud i Blekinge
Foto: Arkiv.

Siffror från Transportstyrelsen visar att bara drygt 2 000 bilar av de 4 322 som riskerar körförbud i maj i Blekinge är besiktade.

Bakgrunden är de nya besiktningsreglerna som träder i kraft den 20 maj.

LÄS MER: Tusentals fordon riskerar körförbud i Blekinge

De nya besiktningsreglerna gör att vissa fordon får ett nytt datum för nästa besiktning, ett datum som ligger närmare i tid.

– Att vara sent ute med besiktningen den här gången kan få konsekvenser eftersom det är ovanligt många fordon som ska in samtidigt, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Den 20 maj införs också krav på kontrollbesiktning för landets drygt 16 000 A-traktorer.

I Blekinge finns 252 stycken och hittills har bara 13 av dessa genomgått en giltig kontrollbesiktning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här finns flest husbilar i Blekinge

"Intresset för husbilsåkandet ökar hela tiden. Vi ser att det är fler yngre och fler barnfamiljer som köper husbil nu."

Mattias Nilsson

Kl.09:30, 26 april, 2018

Här finns flest husbilar i Blekinge
Foto: Arkiv.

Ny statistik visar att ön Orust i Bohuslän är den plats i landet där det finns flest husbilar.

Där går det 27 husbilar på 1000 invånare.

Därefter följer Örkelljunga, Mark, Gotland och Svenljunga, enligt siffror från Trafikanalys som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

– Intresset för husbilsåkandet ökar hela tiden. Vi ser att det är fler yngre och fler barnfamiljer som köper husbil nu, säger Leif Edström som är ordförande för föreningen Husbilsklubben.se.

I Blekinge finns det flest husbilar i Karlskrona. Minst antal husbilar hittar vi i Olofström.

husbil-blekinge

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KD vill stärka hästnäringen

"En viktig del av landsbygden som vi måste vara rädda och värna om."

Mattias Nilsson

Kl.08:50, 26 april, 2018

KD vill stärka hästnäringen
Foto: Arkiv.

Kristdemokraterna i Blekinge vill stärka länets hästnäring genom att ta fram en särskild handlingsplan liknande den som finns inom andra grenar av näringslivet.

Man menar att hästnäringen är en viktig del av landsbygden som ”vi måste vara rädda och värna om” som det uttrycks i en insändare.

”Företagande kring trav, galopp, ridsport, avel och hästturism som några exempel sysselsätter många människor och allra helst många kvinnor och ungdomar. Hästnäringen bidrar också till att locka människor att flytta till landsbygden och driver lantbruksfastigheter med olika former av hästverksamhet”, skriver man vidare.

Förslagen från partiet handlar bland annat om att göra det lättare att starta företag inom hästnäringen, värna ritningens roll som landets största handikappidrott och stödja fortsatt forskning för bättre djurvård och djurhälsa.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bron fyller fem – firas med stor fest i sommar

Mycket kommer att hända under sommarens firande.

Mattias Nilsson

Kl.08:08, 26 april, 2018

Bron fyller fem – firas med stor fest i sommar
Foto: Pressbild.

Den 2 juni i sommar blir det Brofest i Sölvesborg. Anledningen är att den populära och omtalade Sölvesborgsbron fyller fem år.

Vid havsudden i Sölvesborg utlovas en mix av mat, glass och dryck från Sölvesborgs krögare.

Publiken bjuds på levande musik med bandet Gul Front och det blir musikquiz med de lokala trubadurerna David och Herman, som även håller i en barnallsång för de små besökarna.

För barnen står även aktiviteter som fiskedamm och ponnyridning på dagens schema.

– Vi på näringslivskontoret är väldigt nöjda med att kunna presentera detta upplägg som matchar det uppdrag vi fick. Vi kommer att kunna visa upp ett levande Havsudden under Brofesten och denna dag kommer att ge oss en bra bild på hur en framtida mötesplats på Havsudden skulle kunna se ut. Det kommer bli en dag full med aktivitet, glädje och musik säger näringslivschef Stefan Olofsson som är ansvarig för eventet Brofest i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng