Efter skelettfyndet – nu startar jakten på DNA

På söndagkvällen tog svampplockare en promenad i skogarna på Ivö utanför Kristianstad. Bara ett 50-tal meter från en grusväg gjorde de en ovanlig upptäckt. Där låg delar av ett skelett som vid närmare undersökning visade sig tillhöra en människa. Polisen spärrade av området och satte det under bevakning. Nu har skelettet skickats i väg till analys på Rättsmedicinalverket i Lund.

Redaktionen 24blekinge.se

Kl.20:16, 12 juli, 2017

Efter skelettfyndet – nu startar jakten på DNA
Foto: Arkivbild

– Vi har tagit fram en lista på cirka 100 försvunna personer och minskat ner det till ett 20-tal personer födda mellan år 1990 och år 2016. Benen är från modern tid, men det är svårt att avgöra exakt hur gammalt det är. Vi har hittat delar av jeans och ett bälte som också ska skickas på analys, säger Nils Norling, presskommunikatör hos polisen.

Enligt Aftonbladet kan skelettet komma från Lelle Hildebrand, Hammerfalls turnéledare som försvann den 25 januari år 1999 från Sölvesborg. Mitt under en konsert på klubben Kartago, belägen i ett industriområde vid Sölvesborgs hamn, gick Lelle Hildebrand ut och sågs sedan aldrig igen. Rockmanagern blev misstänkt för mord och togs in till förhör.

LÄS MER: EXTRA: Skelettfynd kan tillhöra försvunne turnéledaren

– Vi måste hitta kroppen. Det är inte realistiskt att tro att vi kan fälla någon för mord utan att vi har den, sade kriminalkommissarie Göran Sjösvärd till Aftonbladet bara några månader efter försvinnandet.

En väska som ägdes av Lelle Hildebrand hittades fastfrusen i sjön Immelns södra strand. Det ligger inte särskilt långt från Ivön där det upphittade skelettet fanns.
Det kommer dock att dröja några veckor innan polisen kan fastställa vem skelettet tillhör.

– Det är ett gediget arbete som krävs att först få fram ett DNA och sedan matcha med försvunna personer. Ifall det inte skulle vara någon av de 20 personerna på listan, då för vi bredda oss till de ursprungliga 100 försvunna personerna, säger Nils Norling.

Är Cold Case-gruppen inkopplad i fallet?
– Det finns en polisiär utredning om skelettfyndet, men man måste fastställa en identitet innan de kan gå vidare. Det kommer att ta någon månad innan det är klart, säger Nils Norling.

På rättsmedicinalverket kommer delarna av skelettet att genomgå en omfattande undersökning. De går noga tillväga för att ta reda på vem de upphittade benen tillhör.

– Man tar in de skelettdelar som finns, ser vilka delar det är, tittar på skador eller ifall det finns sjukliga förändringar. Ifall det bara är ben så skickar vi de till en rättsgenetisk undersökning och får fram ett DNA. Det måste då matchas mot någon och då måste man ha något att jämföra med, exempelvis släktingar från försvunna personer, säger enhetschefen Petra Råsten Almqvist.

Går det att få fram DNA i alla fall?
– Ben går det att få fram DNA ifrån, men det beror på hur förstört det är. Ifall det exempelvis har utsatts för vatten eller solljus. Den metod som också är säker är att ta tandavtryck och jämföra med journaler, säger Petra Råsten Almqvist.

Kommer ni också att undersöka ifall det ligger något brott bakom?
– Polisen bestämmer själva vad de beställer, men oftast vill polisen ha reda på hur länge skelettet har legat, hur gammalt det är och ifall det har några skador.

De delar av kläder som har hittats i anslutning till kroppen kommer mest troligen att skickas till Nationellt forensiskt centrum för analys.

Text: Henrik Nordell

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då kommer teatern rakt in i vardagsrummet

Varken skådisarna eller publiken vet exakt var pjäsen ska utspela sig. "Det har varit ett överväldigande intresse", säger producenten till 24Blekinge.se.

Mattias Nilsson

Kl.19:45, 24 mars, 2018

Då kommer teatern rakt in i vardagsrummet
Foto: Peter Nabo.

Byteatern i Kalmar är under våren ute på en annorlunda turné. I helt vanliga vardagsrum kommer de att spela Ett dockhem av Henrik Ibsen.

Den 13 april kommer man till Karlskrona.

– Publiken vet inte exakt var utan kommer att få ett sms med adressen fyra timmar innan det kör igång, samma sak gäller för skådespelarna, säger producenten Mia Kjellkvist till 24Blekinge.se.

Konceptet att ta ut teatern till människors bostäder kommer från Danmark och har hittills varit oprövat för Byteaterns del.

Sedan premiären i februari har man dock fått upp ångan.

– Intresset för att anmäla sitt hem till det här projektet har varit överväldigande. Vi gör väl 35 föreställningar i Kalmar län, Karlskrona och Malmö och över 50 hushåll hörde av sig, säger Kjellkvist.

En del av lägenheterna har kunnat användas som repetitionslokaler åt skådespelarna Martin Ellborg, Edvin Bredefeldt och Malin Rømer Brolin-Tani. 

– Att åka ut på turné runt om regionen är vi väldigt vana vid men då spelar vi på teatrar, bygdegårdar, i gymnastiksalar eller andra lämpliga lokaler. Så detta blir första gången vi verkligen kommer vår publik in på skinnet, genom att faktiskt spela hemma hos dem i deras vardagsrum, säger Julia Hjertquist från Byteatern.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Handläggning drog ut på tiden – kunde inte opereras

Händelsen har utretts som en allvarlig vårdskada.

Nanna Jami

Kl.10:36, 24 mars, 2018

Handläggning drog ut på tiden – kunde inte opereras
Foto: Arkivbild

Förra året drabbades en kvinna i 75-årsåldern av ryggmärgspåverkan till följd av spridd cancer. Den här typen av tillstånd ska handläggas mycket skyndsamt, men i detta fall blev handläggningen fördröjd i flera led.

Det tog över ett dygn innan beslut om behandling kunde tas vilket ledde till att operation inte längre var något alternativ.

Händelsen har utretts som en allvarlig vårdskada. Landstinget Blekinge anmäler händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Opererades akut efter miss

Händelsen anmäls till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Nanna Jami

Kl.09:59, 24 mars, 2018

Opererades akut efter miss
Foto: Bildbyrån

 

En man i 90-årsåldern opererades för tarmcancer. Efter några år skulle han komma tillbaka på kontroll. När mannen fick problem från urinvägarna gjordes en röntgen. Den visade att det fanns förändringar i området som tidigare behandlats. Men det ledde inte till någon åtgärd på grund av att den som tog emot beskedet uppfattade det som att förändringen redan var känd.

Förändringarna visade sig vara cancer. Det hela resulterade i att mannen drabbades av tarmvred och fick opereras akut ett halvår senare.

Nu anmäler Landstinget Blekinge händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Unika huset mest klickat i Sverige

Blekinge har landets just nu mest populära bostadsannons.
Fastigheten kan bli din för 6,4 miljoner kronor.

Mattias Nilsson

Kl.20:53, 23 mars, 2018

Unika huset mest klickat i Sverige
Foto: Fastighetsbyrån.

I hörnet av Västra Prinsgatan och StyrmansgatanTrossö i Karlskrona ligger ett gult hus som just nu är landets hetaste fastighet.

I alla fall om man får tro antalet läsare på bostadssajten Hemnet där den just nu ligger som mest klickad.

Fastigheten består av en tvåplansvilla och ett fristående hus från 1929.

daochnu

– Det är Bengt Ottossons barndomshem som han fick ärva 2010, berättar mäklaren Tesa Hoxha från Fastighetsbyrån.

Ottosson är känd som lärare på af Chapmanskolan i Karlskrona. Huset på Styrmansgatan 22 har varit i släkten sedan 1947 och innehåller två hyresfastigheter.

– Det är många som redan visat intresse men när det ingår hyreslägenheter brukar vi dröja lite med att boka in visningar, säger mäklaren.

Den 7 april är det däremot dags. Då visas huset upp för allmänheten.

Utropspriset är på 6,4 miljoner kronor.

– Framförallt är det ju ett fantastiskt läge, säger Tesa Hoxha när hon anmodas beskriva huset.

Se bilderna i vårt bildgalleri.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

PROGNOS: Så blir helgens väder

Helgens väder enligt en prognos från SMHI.

Michaela Ekström

Kl.19:27, 23 mars, 2018

PROGNOS: Så blir helgens väder
Foto: Wikimedia Commons

Under lördagen ser det ut att finnas goda solchanser i länet. Något mer moln kan det dock komma att bli i Olofström. Temperaturer under lördagen väntas bli mellan tre till fem plusgrader. Detta enligt en prognos från SMHI.

Under söndagen ser solen dock inte ut att vilja titta fram riktigt lika mycket. Det väntas bli molnigt och i de östra delarna av länet väntas en del regn vid lunchtid. Temperaturer under söndagen väntas bli tre till sju plusgrader.

Karlskrona:

ska%cc%88rmavbild-2018-03-23-kl-16-47-59

Karlshamn:

ska%cc%88rmavbild-2018-03-23-kl-16-48-50

Ronneby:

ska%cc%88rmavbild-2018-03-23-kl-16-49-41

Sölvesborg:

ska%cc%88rmavbild-2018-03-23-kl-16-50-39

Olofström:

ska%cc%88rmavbild-2018-03-23-kl-16-51-36

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng