EXTRA: Rån mot två matbutiker: ”Pistolliknande föremål” | Nyheter i Blekinge – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
EXTRA

EXTRA: Rån mot två matbutiker: ”Pistolliknande föremål”

Två matbutiker har utsatts för rån med ett pistolliknande föremål. Enligt polisen tyder mycket på att det rör sig om samma gärningsmän.

Mattias Nilsson

Kl.15:15, 18 juni, 2017

EXTRA: Rån mot två matbutiker: ”Pistolliknande föremål”
Foto: Arkiv.

Det var klockan 12.11 på söndagen som en rånare slog till mot Matöppet i Näsum.

Där ska man enligt uppgift ha kommit över kontanter men ingen person ska ha kommit till skada.

Mindre än en timme senare, klockan 12.49, har ICA i Jämshög utsatts för ett rånförsök och där finns det uppgifter om flera gärningsmän.

– Vad vi vet har de inte fått med sig nåt byte från Jämshög, säger Åsa Emanuelsson från Polisens ledningscentral.

Det finns vaga uppgifter om exakt hur rånen gått till och om rånarna har försvunnit till fots eller via fordon.

– Vad vi vet är att vittnen har sett ett pistolliknande föremål som gärningsmännen haft. De var även maskerade. Vi har förhört en del ögonvittnen och troligen rör det sig om samme gärningsman både i Näsum och Jämshög, säger Henrik Johansson, inre befäl på Polisen i Kristianstad.

Mycket talar för att rånarna lämnat butikerna till fots men vissa iakttagelser tyder på att det kan finnas en flyktbil någonstans i närheten och detta är ett av de spår som polisen nu jobbar vidare med.

Polisen kan inte lämna något signalement men säger att man har många vittnesuppgifter. Inte heller i vilken ålder som rånarna befinner sig i går att fastställa.

Rånarna befinner sig på fri fot.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butiksägare misstänks ha sålt tobak till ungdomar

Flera män ställs inför rätta – misstänkta för att ha sålt tobak och sprit i sina butiker.

Mia Martelleur

Kl.14:40, 23 maj, 2018

Butiksägare misstänks ha sålt tobak till ungdomar
Foto: Mattias Nilsson.

Två män i 30- respektive 40-årsåldern står åtalade vid Blekinge tingsrätt misstänkta för olovlig tobaksförsäljning och olovlig befattning med punktskattepliktiga varor.

Mannen i 40-årsåldern ska i sin butik i Olofström ha förvarat och sålt tre flaskor vodka utan att ha tillstånd för det. Han ska också ha förvarat fyra cigarettaket innehållande 80 cigaretter och 5 kilo vattenpiptobak i affären och bjudit ut dem till försäljning. De fyra cigarettpaketen ska ha sålts till en person som var under 18 år. Brotten ska ha begåtts vid den 29 september, den 28 oktober och den 7 november.

Han har nu åtalats för två fall av grovt olovlig försäljning av alkohol, två fall av olovlig befattning med punktskattepliktiga varor samt olovlig tobaksförsäljning. Åklagaren yrkar på en företagsbot på 30 000 kronor om mannen döms skyldig till brotten.

Den andra mannen ska i en annan butik i Olofström ha förvarat samt bjudit ut 4,2 kilo röktobak till försäljning utan att ha anmält försäljningen till kommunen. Brottet ska ha upptäckts den 9 januari 2018. Åklagaren yrkar att han ska få betala en företagsbot på 5 000 kronor om mannen döms skyldig till brotten.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Blekinges bästa gata har utsetts: ”Lite som i Bullerbyn”

Nu ska en jury bedöma hur kul det är att bo där.

Mattias Nilsson

Kl.11:02, 23 maj, 2018

Blekinges bästa gata har utsetts: ”Lite som i Bullerbyn”
Foto: Creative commons.

Det är Postkodlotteriet som varje år låter folk rösta fram den bästa gatan i Sverige.

Nu har Blekinges bästa gata utsetts och fram till den 30 maj ska en jury ta reda på hur stort engagemang grannarna visar och hur förutsättningarna till att ha kul och trivas på sin gata ser ut.

Det visar sig att Fjärdsjömåla är Blekinges bästa gata 2018.

På andra plats kom Bakareboda söder om Holmsjö och på tredje plats kom Patrullvägen i Karlskrona.

Sammanlagt nominerades 463 gator i Blekinge och engagemanget har varit stort.

– Kul att vi tog oss till final! Här i Fjärdsjömåla har vi en så bra gemenskap. Barnen får vara barn, springa över tomtgränserna och har nära till allt. Det är som en idyll – lite som Bullerbyn. Vi grannar gör mycket tillsammans och har en grupp på Facebook där man kan höra av sig om man vill ha hjälp med något. Ibland är det någon som anordnar en tävling i att meta vid sjön och då bjuds grannarna in till att vara med, säger Britt-Louise Wiss boende i Fjärdsjömåla efter att han nåtts av beskedet att Fjärdsjömåla röstats fram till länsvinnare i Sveriges bästa gata 2018.

Totalt är det 21 gator i landet som tävlar om titeln Sveriges bästa gata. 

– Nu är det dags att utse vinnargatan. För att öka chansen att vinna gäller det för grannarna på gatan att visa oss gemenskapen som finns där och engagemanget de har för området de bor i. Jag hoppas på att få se många härliga motiveringar, bilder och filmklipp nu när tävlingens sista steg är igång, säger Rickard SjöbergPostkodlotteriet i ett pressmeddelande.

En undersökning från Kantar SIFO visar även att grannsämjan är stor i Blekinge.

42 procent av de tillfrågade i en undersökning omfattande 4 200 blekingar uppger att de har kontakt med sina grannar varje vecka i form av småprat eller genom att hjälpa till. 18 procent kontaktar grannarna varje månad och 9 procent varje dag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skogsbrand i västra Blekinge under kontroll

(UPPDATERAD 10.00) Under onsdagsförmiddagen har räddningstjänsten arbetat med en skogsbrand i västra Blekinge.

Mia Martelleur

Kl.08:40, 23 maj, 2018

Skogsbrand i västra Blekinge under kontroll
Foto: Bildbyrån.

Vid 08.30 på onsdagen larmades räddningstjänsten om en brand i skogen vid Slätten i höjd med Vilshult. Enligt uppringaren brann det med öppna lågor på platsen.

– Det är en markbrand strax norr om Vilshult på cirka 100 kvadratmeter, säger Simon Älgne vid räddningstjänsten i Västra Blekinge strax före 10.00.

Både olofströmsstyrkan och Kyrlkhultsvärnet befann sig på plats och arbetade med branden. Vid 10.00 var branden släckt och eftersläckningsarbetet pågick.

– Det är en del arbete kvar där men det är under kontroll och de bedömer sig kunna hantera händelsen, säger Simon Älgne.

Inga personskador har rapporterats i samband med händelsen och brandorsaken är okänd. Det finns ingen exakt prognos för hur länge räddningsarbetet kommer att pågå.

– Uppskattningsvis en timme till kan jag tänka mig, säger Simon Älgne.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stridsövning i luften och till sjöss

Försvarsmaken varnar för ökat buller.

Mattias Nilsson

Kl.19:00, 22 maj, 2018

Stridsövning i luften och till sjöss
Foto: Bildbyrån.

Fram till  slutet av maj pågår två parallella övningar i vårt närområde.

Det handlar om flygvapnets Flygvapenövning 18 och marinens Swenex.

Samordningen ger marinen och flyget en möjlighet att samöva gemensamma moment, såsom exempelvis samordnad sjömålsstrid mot en angripare, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Med anledning av de båda övningarna går man samtidigt ut med en varning till allmänheten.

”Försvarsmakten måste öva dygnet runt och året om på att försvara svenskt territorium och hävda svenska intressen. Övningarna kan innebära såväl buller, svall som annan påverkan på allmänheten”, skriver man.

Övningarna täcker in ett stort område utmed ostkusten; från Norrtälje i norr till Ölands södra udde. 

Flygövningen startar nu på fredag klockan 12.00.

Syftet är att ”öva taktisk ledning av luftstridskrafterna och uppträdande från flottiljer och baser i att försvara Sverige mot ett väpnat angrepp”.

– Det som är nytt är att vi för första gången kommer att basera med en svensk stridsflygdivision i Estland. Det ökar ytterligare vår förmåga att verka tillsammans med andra och ger bättre övningsförutsättningar vad gäller användandet av luftrummet, säger övningsledare Claes Isoz i ett pressmeddelande.

– Alla flygförband i Sverige är inblandade i övningen på något sätt. Dessutom kommer Finland att samverka en del där vi kommer skjuta från marken för lufthot. Det här är en av de viktigaste övningarna på hela året, säger Carl Sjöstrand, informationschef på Luftvärnsregementet i Halmstad.

Själva övningen startar i Ronneby och flyttar därefter sakta norrut.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hängde nazistflagga i fönstret – polis ryckte ut

"Mannen är nu misstänkt för hets mot folkgrupp."

Nanna Jami

Kl.13:49, 22 maj, 2018

Hängde nazistflagga i fönstret – polis ryckte ut
Foto: Arkivbild

På lördagsmorgonen skickades en polispatrull till en adress i Vilshult med anledning av att en man i 50-årsåldern hade en flagga med ett hakkors som hängde i fönstret.

– Flaggan var fullt synlig för bland annat boende i området. Mannen är nu misstänkt för hets mot folkgrupp, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel till 24Blekinge.se. 

Det här var mannens förklaring enligt Sydöstran: 

– Han tyckte att det var en symbol för frihet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng