INSÄNDARE:

Insändare: Ännu en butik flyr Trossös P-terror

Parkeringsterrorn är den största katastrof som drabbat Karlskrona sedan stadsbranden 1887, menar motordebattören Peter Öjerskog i en insändare till 24Blekinge.se.

Redaktionen 24blekinge.se

Redaktionen 24blekinge.se

Kl.21:03, 17 juni, 2017

Insändare: Ännu en butik flyr Trossös P-terror
Foto: Mattias Nilsson/Arkiv.

Ännu en butik flyr centrumön Trossö på grund av Karlskronas parkeringsterror.

För ett tag sedan var det Telenor-butiken mitt på Ronnebygatan. Nu är det grannen Audio Video.

– Vi flyttar till Lyckebyområdet för att komma närmare större delen av våra kunder. Det är många som tycker att det är jobbigt att köra in till stan för att handla vad gäller parkering och så, och det är även bökigt för våra installatörer, säger Peter Persson, vd för Lobic smarta hem som driver Audio Video-butiken i Karlskrona.

Kort sagt: p-terrorn gör det jobbigt och bökigt för kunder och anställda. Kunderna skräms bort. Ronnebygatan var tidigare ett kommersiellt guldläge i Karlskrona men är nu en döende affärsgata.

Över 80 procent av Karlskrona kommuns invånare bor utanför Trossö. Varför ska de åka förbi yttre köpcentras stora gratisparkeringar för att utstå krånglande myntautomater och chockhöjda p-böter på Trossö?

Handelns flykt från Trossö accelererar och kan snabbt nå en tippningseffekt.

Än värre blir det när kommunarådet Patrik Hansson (S) chockhöjer p-avgiften på Trossö och nu även Björkholmen från 1 oktober. Han kommer att tredubbla kostnaden för det så kallade ”Trossökortet”  från 100 till 300 kronor.

Förutom att affärerna överger Trossö har dess invånare ett helvete.  Allt högre p-avgifter, allt färre p-platser, allt mer nitiska p-nissar.

Boende i stadsradhusenVästerudd får efter tolv år plötsligt böter för att de parkerar utanför sin garageport.

Björkholmens byalag tvingas se sin unika världsarvsmiljö förstörd av en skog av skrymmande p-skyltar och p-automater.

Det var dåvarande borgerliga sexklövern (SD + M + L + C + KD + MP) med Tommy Olsson (KD) i spetsen som röstade igenom det politiska missfoster som heter parkeringsterror.

Om inte dagens politiker snarast skrotar p-terrorn kommer soliga världsarvet Trossö att förvandlas till en spökstad.

Parkeringsterrorn är den största katastrof som drabbat Karlskrona sedan stadsbranden 1887.

 

/Peter Öjerskog

Vill du också få din insändare publicerad i 24Blekinge.se?
Mejla den till redaktionen@24Blekinge.se. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kraftig ökning av viltolyckor i Blekinge

Det märks en stor ökning av viltolyckor Sverige. Allra störst är ökningen i Blekinge där antalet anmälningar skjutit i höjden.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.16:57, 17 augusti, 2017

Kraftig ökning av viltolyckor i Blekinge

Antalet viltolyckor i landet blir bara fler och fler. Det visar statistik från Nationella Viltolycksrådet som sammanställts av Älgskadefondsföreningen. Under 2016 slogs ett rekord då 58 579 viltolyckor anmäldes, vilket var en ökning med drygt 18 procent jämfört med året innan.

Under 2017 spås antalet anmälda olyckor kunna bli upp mot 70 000 stycken. Under perioden januari–juni anmäldes 27 421 viltolyckor, en ökning med 19 procent jämfört samma period under fjolåret.

Allra flest anmälningar involverar rådjur (22 233 stycken) medan vildsvin (2 246), älg (1 907), hjort (985) och rovvilt (50) kommer efter.

Även länsvis märks ökningen av där antalet anmälningar bara sjunkit i Västerbotten (-12 procent) och på Gotland (-1 procent). Allra störst är ökningen i Blekinge där antalet anmälningar gått från 432 under fjolårets första halva till 659 under samma tid 2017 – en ökning med 53 procent.

Förändringen blir ännu mer anmärkningsvärd eftersom siffran från 2016 var en minskning med 17 procent jämfört med 2015.

Mats Dalén som är länsansvarig polis inom Nationella Viltolycksrådet i Blekinge län har tidigare pekat ut Blekinges fem farligaste vägar. Det är riksväg 15, 29, 27 och 28 på de sträckor som ej har viltstängsel samt E22 från Jämjö till gränsen mot Kalmar län.

Vid en olycka med björn, varg, järv, lodjur, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn måste polisen larmas och platsen ska även märkas ut. Det är straffbart och belagt med böter att inte anmäla en viltolycka.

All statistik finns samlad på Älgskadefondsföreningens hemsida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Blekinges lag till TV-pucken

I september avgörs TV-pucken i Småland. Nu är Blekinges lag uttaget till turneringen.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.16:11, 17 augusti, 2017

Här är Blekinges lag till TV-pucken
Foto: Avdo Bilkanovic

Den 8–10 september arrangeras TV-puckens inledande gruppspel med kvalgrupp A i Piteå och kvalgrupp B i Nybro. Blekinges tränare Michael Thoresten har tagit ut 20 spelare födda 2002 som ska utgöra laget.

Karlskrona HK dominerar laget stort med 14 spelare. Mörrums Gois har med fem spelare med och Kallinge/Ronneby har en spelare uttagen.

Blekinge spelar i kvalgrupp B tillsammans med Bohuslän/Dalsland, Västergötland, Småland, SIF-laget och Gotland. De två främsta lagen går vidare till kvalgruppspel och kvartsfinal som avgörs i Göteborg under november.

Se lagets spelschema här.

FaktaTruppen

Sebastian Herbertsson Isrenn, Karlskrona HK

Arvid Andersson, Karlskrona HK

Herman Håkansson, Karlskrona HK

Max Magnusson, Karlskrona HK

Alfred Johansson, Karlskrona HK

Niklas Karlsson, Karlskrona HK

 

Filip Mattsson, Karlskrona HK

Oskar Johnsson, Karlskrona HK

Albin Olsson, Karlskrona HK

Olle Olsson, Karlskrona HK

Simon Svensson, Karlskrona HK

Oliver Glennmar, Karlskrona HK

Gustav Jedhammar, Karlskrona HK

Viktor Fridolfsson, Karlskrona HK

Måns Hansson, Mörrums Gois IK

Viktor Kauppi, Mörrums Gois IK

Max Rigter, Mörrums Gois IK

Martin Wagland, Mörrums Gois IK

Elias Håkansson, Mörrums Gois IK

Arvid Rigbo, Kallinge/Ronneby IK

Reserver på hemmaplan

Hugo Hedlin, Karlskrona HK

Elias Sandberg, Mörrums Gois IK

William Söderlund, Mörrums Gois IK

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vill lösa parkeringskaoset utanför skolan

Emma Stjernlöf (M) har lämnat in två motioner.

Nanna Jami

Nanna Jami

Kl.15:29, 17 augusti, 2017

Vill lösa parkeringskaoset utanför skolan
Foto: Arkivbild

På torsdagen lämnade Emma Stjernlöf (M), in två motioner till kommunfullmäktige som äger rum i september. I en av motionerna skriver hon att det är kaotiskt vid hämtning samt lämning utanför skolan i Nättraby. Hon vill nu därför att Karlskrona kommun ser över möjligheten att ordna korttidsparkeringar utanför Nättraby kunskapscenter.

 

– Vi har sett att det finns bra lösningar utanför andra skolor i kommunen som är säkra och trygga vid lämning och hämtning och så vill vi att det ska vara utanför Nättraby kunskapscentrum också, säger hon i ett pressmeddelande.

Den andra motionen handlar om att hon vill att en skatebordpark kombinerat med en parkourpark ska byggas i Nättraby.

– Vi anser att det är viktigt att ungdomarna i Karlskrona får möjligheter till att röra på sig och att bli mera aktiva, då behövs det ytor där de kan vara just det. Parkour och skateparker har blivit populära i andra städer och Nättraby skulle vara ett ypperligt ställa för en sådan aktivitetsyta.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hett derby direkt för Karlskrona: ”Märks på sociala medier”

Förra säsongen slutade med ett missat slutspel för Karlskrona. Under torsdagen drar försäsongen i gång på bortaplan mot lokalrivalen Tingsryd.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.14:45, 17 augusti, 2017

3 bilder
  • Karlskronas Joel Kellman jublar efter ett mål. Foto: Magnus Lejhall
    Karlskronas Joel Kellman jublar efter ett mål. Foto: Magnus Lejhall
  • Karlskronas tränare Ove Molin. Foto: Magnus Lejhall
    Karlskronas tränare Ove Molin. Foto: Magnus Lejhall

Den 9 mars avslutades SHL-säsongen för Karlskrona HK som trots segern mot Örebro inte nådde slutspel. Laget kom elva i tabellen under sin andra säsong i SHL, vilket var en klar bättring jämfört med jumboplatsen under debuten.

Under torsdagskvällen ska matchtröjorna på igen när laget åker till Småland för försäsongens första match där Tingsryd står för motståndet.

– Det är jäkligt spännande och ska bli roligt att dra igång. Det var så längesedan vi spelade match och man är lite spänd på att se laget i aktion med en annan ingång än när vi tränar, säger tränaren Ove Molin.

Är det något speciellt du vill se?

– Ja, allihopa och vi har pratat om att vi vill se attityd och att man är beredd att fajtas för att vinna matchen. Att sakerna vi jobbat på rent taktiskt inte sitter får man ha förståelse för. Så är det för alla lag. Vi har nog tittat på hela playbooken och har nästan kommit igenom hela. Vi har snuddat vid alla detaljer men inte fördjupat oss.

Laget har tränat tillsammans i en vecka och tre dagar så laget har en del tid på sig att gnugga detaljer. Tingsryd gör sin andra match och har tidigare vunnit med 2–1 mot Rögle. Den gångna säsongen kom man sjua i Hockeyallsvenskan.

– Jag tror att det är en jättebra match med den gamla rivaliteten som är en extra krydda. Tingsryd har spelat match och gjort det bra. Jag hoppas och tror att det blir intensivt men kanske inte med så mycket kombinationer och finspel, säger Ove Molin.

Hur märks det att det är ett rivalmöte?

– Det märks på sociala medier och på våra egna fans. Jag har inte varit i Karlskrona så länge men har lärt mig att det är så – det märker man. Matchen mot Tingsryd är viktig för fansen och vi ska göra allt vi kan för att vinna

Laget har värvat sju nya spelare som där alla utespelarna ska finnas med på isen. Målvakten Henrik Lundberg får stå i båset då Johannes Jönsson får chansen. De två forwardsprofilerna Marcus Paulsson och Mattias Guter däremot kommer att stå över matchen.

– De vilar i dag men ska spela mot Oskarshamn. Vi är 14 forwards och i början av säsongen har vi tid att titta på våra nyförvärv och hälsa dem välkomna så de får visa upp sig, säger Ove Molin.

Laget har totalt sex försäsongsmatcher inplanerade och möter Oskarshamn i Kallinge (24/8) och Linköping i Vetlanda (29/8). I september väntar matcher mot Malmö på hemmaplan (7/9), Rögle i Mörrum (12/9) och Växjö på hemmaplan (14/9).

– Vi är jättenöjda med matcherna vi fått överlag. Vi har fått alla typer av matcher vi letat efter som bra allsvenskt motstånd och även bra SHL-motstånd. Det ska bli spännande, säger Ove Molin.

SHL drar i gång den 19 september då Karlskrona spelar hemmamatch mot Skellefteå.

FaktaKarlskronas lag mot Tingsryd

Forwards

Emil Lundberg – Morten Madsen – Filip Cruseman

Joachim Rohdin – Emil Larsson – Konstantin Komarek*

Henrik Törnqvist* – Kristoffer Söder – Carl Persson*

Joseph Jonsson – Joel Kellman – Ludwig Blomstrand*

Backar

Henrik Nilsson – Mattias Karlsson

Alexander Deilert – David Printz

Daniel Gunnarsson – Bobbo Petersson*

Cory Murphy* – Victor Aronsson

Målvakt

Johannes Jönsson (Henrik Lundberg*)

*Nyförvärv inför denna säsong

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man dödshotad av okända

En man dödshotades.

Nanna Jami

Nanna Jami

Kl.13:49, 17 augusti, 2017

Man dödshotad av okända
Foto: Casper Johansson

På onsdagseftermiddagen dödshotades en 28-årig man av två för honom okända män i Karlskrona. 

28-åringen har ingen aning om varför han hotades till livet. Händelsen rubriceras som olaga hot.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng