Papperstidningar tvingas spara miljoner

Blekinge Läns Tidning och Sydöstran tvingas på grund av vikande annonsintäkter spara uppemot fem miljoner kronor. Nu hoppas facket att det ska ske utan att personalen drabbas av uppsägningar.

Redaktionen 24blekinge.se

Redaktionen 24blekinge.se

Kl.06:46, 18 maj, 2017

Papperstidningar tvingas spara miljoner
Foto: Arkiv.

Orsaken till besparingarna på mellan fyra och fem miljoner är en vikande annonsmarknad, rapporterar P4 Blekinge. 

Bägge tidningarna ägs av koncernen Gota Media som aviserat liknande neddragningar på andra håll i landet under 2017.

Exempelvis kommer Trelleborgs Allehanda att förvandlas till en tredagarstidning till hösten och Barometern i Kalmar presenterade i veckan ett sparpaket som innebär att knappt tio procent av personalstyrkan försvinner.

På BLT och Sydöstran kommer nu facket att göra vad de kan för att undvika uppsägningar:

– Besparingarna behöver inte per automatik innebära att personal sägs upp, menar Tobias Fabbeke som är facklig företrädare på BLT i en kommentar till radion.

Så sent som 2015 genomförde de Gota Media-ägda papperstidningarna i Blekinge en besparing på tio miljoner kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Katten Nisse behöver nytt hem: ”Superakut”

"Han kan inte gå in i huset".

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.19:59, 20 september, 2017

2 bilder
 • Det efterlyses ett hem till katten Nisse. Foto: Kattkommando Syd.
  Det efterlyses ett hem till katten Nisse. Foto: Kattkommando Syd.
 • Foto: Kattkommando Syd.
  Foto: Kattkommando Syd.

Sent under söndagskvällen gick Kattkommando Syd ut på Facebook med att katten Nisse i Rödeby var i akut behov av ett hem eller ett stödhem. Han har bott hos en äldre man i flera år men nu har mannen flyttat till ett boende.

– I det här fallet har hussen kommit in på ett boende och vi har talat med hans närstående om att det vore väldigt bra ifall katten följde med dit. Mannen har tagit upp det med personalen som sagt nej och vi vet inte riktigt varför. Nisse är van att vara både ute och inne. Vi tror att han kan anpassa sig till att vara inomhus hos sin husse, säger Birgitta Carlsson på Kattkommando Syd.

Under tisdagen gick Kattkommando Syd ut med en uppdatering kring Nisse som det fortfarande inte hittats något nytt boende till. Inlägget har fått över 60 kommentarer och 125 delningar på Facebook där man skriver följande:

”Vi har i dag hälsat på Nisse som bosatt sej på altanen och troget väntar på sin husse som aldrig kommer hem.😿Pratat med snäll granne som ger honom mat och som berättade för oss att Nisse betydde allt för mannen som var noga med att Nisse kom in varje kväll och han låg varje natt i husses säng”

Nisse är drygt tio år gammal och kastrerad. Han beskrivs som tillgiven till sin husse och kan gömma sig för folk.

– De anhöriga kontaktade oss för omplacering av Nisse och det visade sig att det är en katt som vi placerat hos mannen för drygt tio år sedan. Det är många kommentarer och vi försöker hitta ett nytt hem men också se ifall han kan förenas med sin husse som är dement, säger Birgitta Carlsson.

Hur akut är läget?
– Han kan inte gå in i huset som han är van vid då husse brukar släppa in honom. Vi har personer som matar katten och grannar i närheten. Jag såg att han låg på altanen i går men frågan är hur länge han kan vara kvar där innan han försvinner någon annanstans. Det är konstigt för honom att ingen öppnar dörren till huset.

Kattkommando Syd har fortfarande en förhoppning om att Nisse får följa med till äldreboendet för att se om det funkar på lång sikt. I annat fall måste ett nytt boende lösas snart.

– Invändningen var då att hade som vana att gå ut men vår erfarenhet är att det inte är självklart att en katt som kommer in måste gå ut för det vet man inte i förväg. Kommer han till sin husse skulle han kanske acceptera det, säger Carlsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Drev djuraffär utan tillstånd

Mannen drev djurbutik utan tillstånd.

Nanna Jami

Nanna Jami

Kl.16:12, 20 september, 2017

Drev djuraffär utan tillstånd
Foto: Länsstyrelsen Blekinge län

En 32-årig man drev en djurbutik i en av Blekinges kommuner förra året, utan tillstånd och utbildning. Vid en kontroll visade det sig att 32-åringen sålde akvariefiskar, hamstrar, marsvin och kaniner.

32-åringen har i polisförhör sagt att kaninerna och hamstrarna inte var till försäljning, utan att de fungerade som maskotar i butiken.

Nu åtalas han vid Blekinge tingsrätt för brott mot djurskyddslagen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Karlskronas poängmaskin stannar i laget

Landslagsmeritade spelaren förlänger.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.15:53, 20 september, 2017

Karlskronas poängmaskin stannar i laget
Karlskronas Katka Kaplanov‡. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån

Under förra säsongen var den tjeckiska forwarden Katka Kaplanova den spelare som levererade flest poäng för Karlskrona HK i Damettan Södra. På 16 matcher stod hon för 29 poäng (15+14) och blev nia i poängligan.

23-åringen har gjort flera landskamper för sitt Tjeckien och spelat VM tre gånger.

På onsdagen gick klubben ut med att Kaplanova stannar i Karlskrona över kommande säsong. Klubbens tränare Conny Olausson säger följande i ett pressmeddelande:

”Hon har en fantastisk personlighet så vi är mycket nöjda över att se henne här igen. Katla blev uttagen till årets landslag i Tjeckien men har tackat nej till dem för hon vill lägga all fokus på KHK och det är vi mycket tacksamma för.”

Den 1 oktober startar serien för KHK när man möter Malmö Redhawks på bortaplan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klubben cashar in efter publikmatcherna

"Redan passerat vår budget".

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.15:38, 20 september, 2017

2 bilder
 • Strandvallen under tiden Mjällby spelade i Allsvenskan. Foto: Petter Arvidson
  Strandvallen under tiden Mjällby spelade i Allsvenskan. Foto: Petter Arvidson
 • Utsidan av Strandvallen. Foto: Petter Arvidson
  Utsidan av Strandvallen. Foto: Petter Arvidson

Höstsäsongen rullar på för Mjällby som tappat i toppstriden mot serieledande Landskrona och tvåan Utsikten. Helgens match mot just Landskrona slutade 1–2 trots hemmaplan och 2 744 personer på plats.

De senaste matcherna har inte bara gjort att Mjällby närmat sig Landskrona i publikligan. Matcherna har även bidragit till att bättra klubbens ekonomiska läge. Till toppmatchen mot Utsikten i juli kom 2 722 personer och i Blekingederbyt mot Karlskrona landade publiksiffran på 3 737 personer.

– Det betyder mycket för vi hade mycket folk mot Utsikten också och det har varit så i tre matcher på raken. Det är klart det är viktigt, herregud. Det är bara två lag i den här serien som har publik och det är Mjällby och Landskrona, säger Mats Mattsson som är biljettansvarig hos klubben.

Hur mycket drar ni in på dessa matcher?
– Tar vi matcherna mot Karlskrona och Landskrona handlar det om någonstans mellan 2–300 000 kronor per match. Det betyder väldigt mycket för vi har redan passerat vår budget för biljettintäkter och ligger på plus med 400 000. Då har vi ändå fyra hemmamatcher kvar och det lär bli en halv miljon över budget. Vi har några år med dåliga resultat och behöver verkligen dessa intäkter.

Mattsson berättar också att klubben ligger bra till ekonomiskt eftersom man budgeterat för ett överskott på en miljon och ligger i linje med det. Det återstår sju matcher i serien för klubben och fyra av dessa spelas hemma på Strandvallen. Samtidigt ska Mjällby möta Assyriska, FC Rosengård, Ängelholm och Oskarshamn vilket gör att de tidigare toppnoteringarna blir svåra att nå.

– Det lär inte bli lika mycket publik som på de tre senaste för mot Utsikten var det mitt i juli. Karlskrona och Landskrona var två givna publikmatcher men till resten av hemmamatcherna nu blir det ingen bortapublik till att börja med. De är kanske lite mindre intressanta men är vi med i toppen så kan det bli bra om vi snittar 1 500 under de fyra matcherna. Då drar vi in någonstans mellan 75-100 000 kronor per match, säger Mattsson.

Förlusten mot Landskrona gör att Mjällby är tio poäng efter skåningarna och får det mycket svårt att vinna serien. Att ta fem poäng på andraplacerade Utsikten däremot är ett mer realistiskt mål. Då skulle laget få kvala för att nå Superettan.

– Ja, då blir det riktigt bra. Kvalmatcher är alltid en extragrej till kassan. Då är det en hemmamatch som alla vill se, oavsett väder. Det är i november månad men spelar ingen roll för vi har spelat många kvalmatcher på Strandvallen med mycket folk. Det blir det säkert nu också. Det är en ren bonus och inget man budgeterat för, säger Mattsson.

FaktaPublikliga i Division 1 Södra
Landskrona BoIS – 2 011
Mjällby AIF – 2 005
FK Karlskrona – 857
Ljungskile SK – 719
IK Oddevold – 653
Kristianstad FC – 398
Oskarshamns AIK – 380
Skövde AIK – 366
Ängelholms FF – 358
FC Rosengård – 331
Qviding FIF – 304
Husqvarna FF – 287
Assyriska BK – 247
Utsiktens BK – 175

Källa: Svenska Fotbollförbundet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sökte vård flera gånger – hade cancer

Sjukhuset anmäler försenad diagnos av ändtarmscancer.

Nanna Jami

Nanna Jami

Kl.12:03, 20 september, 2017

Sökte vård flera gånger – hade cancer
Foto: Arkivbild

Vid flera tillfällen sökte en patient med symtom från ändtarmen vård hos sin vårdcentral. När en inre undersökning av tarmen slutligen gjordes visade det sig att det rörde sig om cancer.

Nu har Landstinget Blekinge anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt lex Maria.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng