KLART: Han stannar i HIF Karlskrona

Andrzej Rakowski stannar i HIF Karlskrona.

Nanna Jami

Nanna Jami

Kl.19:34, 11 maj, 2017

KLART: Han stannar i HIF Karlskrona
Foto: Torbjörn Sunesson

På torsdagen blev det klart att Andrzej Rakowski skriver på för sin andra säsong i HIF Karlskrona. 

– En av Andrzejs starka sidor är hans inställning till träning och tävling och att alltid vara på topp, säger tränaren Karl-Johan Lång i ett pressmeddelande.

Andrzej Rakowski fick ta ett stort ansvar på högerkanten i en tunn och skadedrabbad trupp. Han spelade 60 minuter i många matcher, där den inställningen och förberedelserna  kom till pass.

Till nästa säsong kamperar han tillsammans med nyförvärvet Hampus Olsson på högerkanten.

– Det är väldigt viktigt att ha två spelare på varje position, både för att ha en sund kvalité på träning och en bra konkurrenssituation till match. Det saknade klubben förra året, vilket är en positiv förändring, säger Lång.

Rakowski har förlängt sitt kontrakt med ett år.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Andra seriematchen – då saknas lagets stjärna

Han kommer inte till spel.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.10:42, 15 september, 2017

4 bilder
 • Karlskrona deppar efter premiärförlusten. Foto: Bildbyrån
  Karlskrona deppar efter premiärförlusten. Foto: Bildbyrån
 • Lars Möller Madsen. Foto: Bildbyrån
  Lars Möller Madsen. Foto: Bildbyrån
 • Tränaren Karl-Johan Lång. Foto: Bildbyrån
  Tränaren Karl-Johan Lång. Foto: Bildbyrån
 • Foto: Bildbyrån
  Foto: Bildbyrån

Det blev förlust för HIF Karlskrona i premiäromgången när Handbollsligan tjuvstartade för två veckor sedan. De regerande mästarna IFK Kristianstad vann med 31–22 på hemmaplan.

Under fredagskvällen är det dags igen för Karlskrona som möter Lugi på bortaplan. Tränaren Karl-Johan Lång tror på en försvarsbatalj eftersom Lugi har sina styrkor där.

– Det var lite fuskpremiär för nästan två veckor sedan. Vi har en väldigt bra chans att skrälla lite för vi visade en väldigt hög nivå sist när vi spelade som bäst. Det gäller att kapa våra dippar och lägga mer totaltid där uppe, rent prestationsmässigt. Det gäller att vi spelar bra anfallsspel och inte bjuder på mycket, säger han.

Lugi premiärspelade för en vecka sedan och bortaslog Helsingborg med 23–22. Förra säsongen kom man tvåa i grundserien men föll med 2–3 i kvartsfinalspelet mot Ystad.

– De är precis som vi i någon typ av ombyggnad. De tappade Simon Jeppsson som var ligans kanske bästa spelare och tog väldigt mycket ansvar. De söker lite vem som ska ta ansvar och göra hans jobb. De som drar det tyngsta lasset nu är Anders Hallberg, Alfred Jönsson och Hampus Henningsson på niometer. Sedan har de Jakob Wickman Modigh på mittsex som är över två meter lång. Får han bollen är han svår att stoppa. Med ett kompakt försvar som mot Kristianstad tror jag att det kan gå jättebra, säger Lång.

Lagen möttes tre gånger förra säsongen. Lugi tog hem hemmamatcherna med 35–17 och 31–20 medan mötet i Karlskrona slutade 25–25.

– Det var en hemmamatch med dramatik som blev oavgjord efter en sen kvittering. Sedan möttes vi i sista omgången inför kvalet när vi vilade spelare inför kvalet. Det blev en lite avslagen tillställning, säger Lång.

Hans lag har gått och väntat på seriematch i två veckor, vilket Karl-Johan Lång beskriver som ”hackigt”. Under väntetiden har laget nött anfallsspel och förhoppningen är att få större variation där.

Det har varit vissa småskavanker i laget där Niklas Grundsten, Vladan Abramovic och Jakob Nygren dragits med besvär. Karlskronas meriterade vänsternia Lars Möller Madsen gjorde två mål i premiärmatchen men saknas i kväll.

– Vi kommer att åka dit med alla spelare utom Lars. Vi ska träffas lite nästa vecka och får helt enkelt se hur läget är efter det. Det är lite oklart just nu. Nu har han problem med sitt knä och vi måste få klartecken i vad som är problemet, säger Lång.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Laget tippas få slåss i botten

Få tror på HIF Karlskrona i Handbollsligan.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.09:43, 5 september, 2017

3 bilder
 • Karlskrona förlorade premiärmatchen mot Kristianstad. Foto: Bildbyrån
  Karlskrona förlorade premiärmatchen mot Kristianstad. Foto: Bildbyrån
 • Karl-Johan Lång är tränare för Karlskrona. Foto: Bildbyrån
  Karl-Johan Lång är tränare för Karlskrona. Foto: Bildbyrån
 • Karlskronaklacken under seriepremiären. Foto: Bildbyrån
  Karlskronaklacken under seriepremiären. Foto: Bildbyrån

I fredags tjuvstartade Svenska Handbollsligan när HIF Karlskrona åkte till Skåne och förlorade med 21–33 mot storlaget IFK Kristianstad.

Denna vecka startar serien ordentligt och under måndagen hölls den årliga upptaktsträffen i Malmö. I det traditionsenliga förhandstipset var tränarna rörande överens om att IFK Kristianstad vinner Handbollsligan för fjärde året i rad.

HIF Karlskrona har tvingats kvala för att hänga kvar de två senaste säsongerna och de flesta av seriens tränare tror att så blir fallet även denna säsong. Sju tränare tippade Aranäs som jumbo medan fem stycken tror att Karlskrona hamnar sist.

Karl-Johan Lång som tränar Karlskrona är mer optimistisk och tippar sitt eget lag på en åttondeplats, vilket skulle innebära slutspel.

– Det har varit lite skillnad och någon expert trodde att vi skulle komma sist. Det har varit lite spridda skurar och det där spelar inte så stor roll. Det är bara vad vi själva gör som är relevant. Vad andra tycker har ju ingen stor relevans, har Lång sagt tidigare.

Hos spelbolagen är IFK Kristianstad storfavorit och Svenska Spel erbjuder oddset 1,75 på att laget vinner SM-guld medan Sävehof är andrahandsfavorit till 6,25 gånger pengarna.

Aranäs är bottentippade till oddset 500 gånger pengarna vid ett SM-guld medan Karlskrona tillsammans med Helsingborg och Ricoh alla ger 150 gånger pengarna.

Nästa match för Karlskrona är den 15 september borta mot Lugi innan man möter Malmö på bortaplan den 25 september. Deras första hemmamatch dröjer till den 29 september då Aranäs kommer till Karlskrona Idrottshall. 

FaktaHIF Karlskronas trupp

Målvakter
Vladan Abramovic* #1
Markus Mattsson* #16
Daniel Svensson #25

Vänstersexor
Hampus Dahlgren #6
Linus Fernebrand* #5

Högersexor
Hampus Olsson* #21
Sebastian Nilsson #7
Filip Ottosson #14

Mittsexor
Nicklas Grundsten #17
Carl Ekberg* #3

Vänsternior
Lars Möller Madsen #23
Johannes Sandgren #11
Tobias Nordahl* #94
Jesper Granath #10

Mittnior
Gustaf Hallén #24
Melker Elisson #9
Ian Martin* #18
Julius Martinsson #22
Axel Gustavsson #33

Högernia
Jakob Nygren #88

Ledare
Karl-Johan Lång, tränare
Thomas Svensson, assisterande tränare

*Nyförvärv

Tränarnas snittips i Handbollsligan

TRÄNARNAS SNITTIPS I HANDBOLLSLIGAN


IFK Kristianstad 1,14
IK Sävehof 2,29
HK Malmö 3,14
Alingsås HK 3,79
Ystads IF 5,07
Lugi HF 6,29
Redbergslids IK 6,43
Eskilstuna Guif 8,50
–––
Hammarby IF 9,57
IFK Skövde 9,63
–––
Ricoh HK 10,71
OV Helsingborg 12,21
HIF Karlskrona 13,21
–––
HK Aranäs 13,21

Svenska spels odds för SM-guld

IFK Kristianstad 1,75
IK Sävehof 6,25
HK Malmö 7,50
Alingsås HK 7,50
Ystads IF 10,00
Lugi HF 15,00
Redbergslids IK 50,00
Eskilstuna Guif 60,00
–––
Hammarby IF 60,00
IFK Skövde 125,00
–––
Ricoh HK 150,00
OV Helsingborg 150,00
HIF Karlskrona 150,00
–––
HK Aranäs 500,00

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De drömmer om slutspel – trots bottentipsen

"Har ju ingen stor relevans".

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.22:16, 31 augusti, 2017

3 bilder
 • Foto: Bildbyrån
  Foto: Bildbyrån
 • Karlskronas tränare Karl-Johan Lång. Foto: Bildbyrån
  Karlskronas tränare Karl-Johan Lång. Foto: Bildbyrån
 • Foto: Bildbyrån
  Foto: Bildbyrån

Förra säsongen var svår för HIF Karlskrona som under sitt andra år i Handbollsligan kom näst sist och återigen tvingades kvala för att hålla sig kvar.

Det gick vägen mot Tyresö som besegrades i tre raka matcher men laget får en tuff start när Handbollsligan tjuvstartar under fredagskvällen borta mot de regerande mästarna IFK Kristianstad.

– De är ju Sveriges bästa lag och har en bredd som ingen annan trupp kan matcha. Det spelar inte så stor vem som är på banan och det är kvalitet rakt igenom. Man utnyttjar det på ett bra sätt genom att spela ett aggressivt försvar konstant i 60 minuter. Man måste vårda bollen i anfall och inte bjuda på några kontringar. Vi får försöka sabotera deras anfallsspel och låsa det, säger Karlskronatränaren Karl-Johan Lång.

Anledningen till den tidiga starten är att IFK Kristianstad ska spela i Champions League. Därefter väntar två nya bortamatcher mot två andra av förra säsongens topplag. Den 15 september mot serietvåan Lugi och tio dagar senare mot seriefyran Malmö.

– Hela första månaden är tuff med bortamatcher mot förväntade topplag. Det är en utmaning i sig och vi har ingenting att förlora. VI har visat under försäsongen att vi kan mäta oss mot väldigt bra lag.

Från försäsongen kommer man närmast från en miniturnering i Norge där det blev en meriterande seger mot danska Holstebro men förluster mot Alingsås och norska Arendal.

– Jag tycker vi har tagit steg hela tiden och fått positiva besked. När vi var i Norge visade vi att vi kan spela handboll som är på väldigt hög nivå. Vi mötte skandinaviska topplag men har mycket kvar att bevisa. Det är skönt att visa hur vi har en hög högstanivå, säger Lång.

Har ni satt upp något mål?

– Vi ser oss som ett slutspelslag och ett lag som kan slå alla. I serien finns det inga strykgäng i år så vi går in med inställningen att vi kan slå alla lag. Det måste vi göra.

Efter förra säsongen har det hänt en del grejer i laget. Målvatsduon Mario Cvitkovic och Flamur Gerbeshi har försvunnit vilket även Bruno Castro, Jasmin Arifagic och Erik Gannby har gjort. Sju nya spelare har tillkommit.

– Överlag tycker jag att det ser väldigt bra ut. De har kommit in bra i gruppen och känns ganska tryggt. Det är kort tid att spela in sig på men utifrån de förutsättningar vi haft tycker jag det ser positivt med alla de nyförvärven.

Samtidigt är nyckelspelarna Lars Möller Madsen och Niklas Grundsten kvar även denna säsong.

– De betyder väldigt mycket och är våra rutinerade spelare som ska vara med för att leda laget. Vi har ett väldigt ungt lag överlag och det är tur att vi har några äldre som bistår med lite rutin.

SR har tippat att laget kommer tia men hos flera bettingbolag tippas laget komma sist eller näst sist.

– Det har varit lite skillnad och någon expert trodde att vi skulle komma sist. Det har varit lite spridda skurar och det där spelar inte så stor roll. Det är bara vad vi själva gör som är relevant. Vad andra tycker har ju ingen stor relevans, säger Lång.

 

FaktaHIF Karlskronas trupp

Målvakter
Vladan Abramovic* #1
Markus Mattsson* #16
Daniel Svensson #25

Vänstersexor
Hampus Dahlgren #6
Linus Fernebrand* #5

Högersexor
Hampus Olsson* #21
Sebastian Nilsson #7
Filip Ottosson #14

Mittsexor
Nicklas Grundsten #17
Carl Ekberg* #3

Vänsternior
Lars Möller Madsen #23
Johannes Sandgren #11
Tobias Nordahl* #94
Jesper Granath #10

Mittnior
Gustaf Hallén #24
Melker Elisson #9
Ian Martin* #18
Julius Martinsson #22
Axel Gustavsson #33

Högernia
Jakob Nygren #88

Ledare
Karl-Johan Lång, tränare
Thomas Svensson, assisterande tränare

*Nyförvärv

Tränarens kommentarer om lagets nya spelare

Tobias Nordahl: "Tobbe har visat att han har en hög högstanivå under försäsongen. Han har knappt missat ett skott och tar han fler avslut under matcherna tror jag han blir en positiv överraskning."

Carl Ekberg: "Har har fått spela väldigt mycket när Niklas (Grundsten) haft skadeproblem. Han har vuxit in i gruppen bakåt men även i anfallsspelet har han visat sig hålla god nivå."

Linus Fernebrand: "Han gjorde det jättebra mot Alingsås och börjar ta för sig mer och mer. Han ska bara komma in i spelet ännu mer så ser vi en stor utveckling i honom detta år också."

Hampus Olsson: "Han har varit en av våra bästa spelare under försäsongen och ska bara fortsätta med den pondus och självförtroende han har. Han kan bli ett stort utropstecken i årets serie."

Ian Martin: "Han är en jätteintressant spelare med med utvecklingspotential. Det kommer ta ett tag innan han kommer in i spelet helt och hållet men han lär växa in i det mer och mer."

Vladan Abramovic och Markus Mattsson: "Båda målvakter har spelat ganska stabilt när vi var i Norge. Jag tror att vi har två som kan leverera. Den som startar är den som presterar bäst. Vladan har en målvaktsstil som man har på Balkan medan Marcus är mer svenskskolad och jobbar mer med förflyttningar."

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Karlskronas sköna skräll mot storlaget: ”Vi kan leverera”

Det blev seger mot ett av Danmarks bästa lag.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.10:30, 28 augusti, 2017

2 bilder
 • HIF Karlskronas Hampus Dahlgren. Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån
  HIF Karlskronas Hampus Dahlgren. Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån
 • HIF Karlskrona. Foto: Mathilda Ahlberg
  HIF Karlskrona. Foto: Mathilda Ahlberg

Snart drar Svenska Handbollsligan i gång och HIF Karlskrona laddade under veckoslutet med att åka till Kragerö i södra Norge för tre matcher.

Det började stelt i fredags då man mötte norska Arendal som i våras förlorade den norska finalen under slutspelet. 29–36 slutade matchen och insatsen var laget måttligt nöjd med.

– Den var inte så mycket att hänga i julgranen och det var en tråkig tillställning. Vi agerade inte som ett lag och som vi ska göra. Vi ställde inte upp för varandra och därmed blev resultatet väldigt tråkigt. Vi gav inte det en chans att ge Arendal en match, säger sjumålsskytten Hampus Dahlgren.

Bättre gick det under lördagens tidiga match mot det danska topplaget Holstebro. Danskarna blev tvåa i grundserien den senaste säsongen och kvalar precis som Arendal mot EHF Cup.

I laget finns bland annat den svenske landslagsmannen Viktor Östlund men trots det meriterade motståndet kunde Karlskrona skrälla och vinna med 28–23.

– Då var det en helt annan grej och vi kommer ut som ett helt annat lag. Att vi inte står upp för varandra är som bortblåst och det är en fantastisk handboll från vårt kollektiv. Det var väldigt skönt att få det styrkebeskedet att vi kan leverera som lag, säger Dahlgren.

För Holstebro är väl rätt bra?

– Ja, de är duktiga. Det var de absolut. Det var väldigt skönt att vi kan leverera mot bra motstånd. Det var väldigt skönt att vi kan leverera mot bra motstånd.

Karlskrona hade tre måls ledning i paus och fick en bra start i den andra halvleken när man tidigt gjorde fyra mål och bara släppte in ett.

– Vi tog kommandot från start och hade bra spel framåt, spelade disciplinerat och gjorde få misstag. Det gjorde att de fick slita väldigt mycket för sina mål. Utöver det var vi en enhet och kämpade på bra bakåt. Samtidigt levererade våra målvakter och tog några lägen när vi utespelare tappade, säger Dahlgren.

Till den sista matchen mot SM-finalisterna Alingsås vilades Hampus OlssonNiklas Grundsten, Lars Möller Madsen och Ian Martin. Då gick det också tyngre och Karlskrona föll med 27–35.

– Det var en klassisk sistamatch när man gör tre matcher på tre dagar. Det var lite tunga ben för båda lagen och det var inte alls samma tempo som i de andra matcherna. Vi kämpade bra och flera unga fick chansen. Utifrån förutsättningarna var det helt okej. Alingsås är disciplinerade som vanligt och ett lag som kan slåss om medaljer, även i år, säger Dahlgren.

Vad ger du er för betyg efter helgen?

– Jag tycker absolut att vi får godkänt. Vi går in med inställningen att alltid vinna. När man såg vilka lag vi ska möta är en vinst ändå godkänt. Däremot är jag besviken på matchen mot Arendal där vi ska göra en bättre match. Annars är det en godkänd turnering.

På fredag den 1 september spelar Karlskrona sin första seriematch när man möter IFK Kristianstad på bortaplan. Till dess ska laget träna och ladda upp efter helgen.

– Vi vilar under måndagen efter en lång resa hem. Sedan är det träning tisdag–torsdag och att slipa på smådetaljer. Vi har fått många lärdomar och svar från helgen som vi ska slipa vidare på. Det är bara att gnugga på detaljer, säger Dahlgren.

Vad har ni jobbat på?

– Vi har jobbat på att bli ett kollektiv där vi använder alla spelare, både på och utanför banan, för att bli ett väldigt jobbigt lag att möta. Därmed kan vi också bli ett lag som kan slå vilken motståndare vi ska möta.

Förra säsongen kom laget näst sist i tabellen och klarade sig kvar efter 3–0 i kvalspelet mot Tyresö.

– Vi har som mål att inte spela negativt kval. Därifrån vet vi att skillnaden mellan sista slutspelsplatsen och ingenmansland inte alltid behöver vara så stor. Vi tar en match i taget och vill komma så högt som möjligt, säger Dahlgren.

FaktaHIF Karlskronas försäsongsturnering

Fredag: HIF Karlskrona-ØIF Arendal 29-36

Målen, Karlskrona: Hampus Dahlgren 7, Hampus Olsson 5, Johannes Sandgren 4, Gustav Hallen 3, Carl Ekberg 2, Niklas Grundsten 2, Jakob Nygren 2, Ian Martin, Melker Elisson, Lars Möller Madsen, Linus Fernebrand.

Lördag: TTH Holstebro-HIF Karlskrona 23-28

Målen, Karlskrona: Hampus Olsson 5, Johannes Sandgren 5, Tobias Nordahl 4, Gustaf Hallen 3, Hampus Dahlgren 3, Carl Ekberg 2, Jakob Nygren 2, Andrzej Rakowski, Ian Martin, Lars Möller Madsen, Niklas Grundsten.

Söndag: HIF Karlskrona-Alingsås HK 27-35

Målen, Karlskrona: Johannes Sandgren 6, Linus Fernebrand 4, Jakob Nygren 4, Gustaf Hallén 3, Tobias Nordahl 3, Carl Ekberg 3, Andrej Rakowski 2, Sebastian Nilsson, Hampus Dahlgren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HANDBOLLSLIGAN

HIF Karlskrona laddar nordiskt

Nu till helgen åker laget till Norge.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.15:38, 23 augusti, 2017

HIF Karlskrona laddar nordiskt
Foto: Bildbyrån.

För att komma i god form inför den viktiga premiären i Handbollsligan mot svenska mästarna IFK Kristianstad, laddar HIF Karlskrona med att möta nordiskt motstånd till helgen.

På torsdag förmiddag kl 11:30 går bussen till södra Norge och Kragerö. Där kommer laget att spela tre matcher mot tre topplag från tre olika länder, skriver man på sin hemsida.

Man möter tre topplag i Norden, från både Norge, Danmark och Sverige.

ÖIF Arendal från Norge är värd för träningsturneringen och tränas av gamle Karlskrona- och Kristianstadsprofilen Marinko Kurtovic. 

Från Danmark kommer TTH Holstebro som kom trea i danska högstaligan i fjol och svenska Alingsås HK, silvermedaljörer i år, ställer också upp i turneringen.

– Vi ska vara starka och ett riktigt jobbigt lag att möta över 60 minuter, oavsett vilka vi möter, säger HIF:s tränare Karl Johan Lång i en kommentar till klubbens hemsida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng