Lista: Detta är svenskarnas favoritgodis i påsk

Under påsken konsumeras det mer godis än vanligt. Center, mjölkchoklad och geléhallon är vad svenskarna vill ha i sina påskägg. Det visar en undersökning från Inizio.

Konrad Olsson

Kl.07:59, 16 april, 2017

Lista: Detta är svenskarnas favoritgodis i påsk
Foto: Bilbyrån

Det är Aftonbladet som har gett undersökningsföretaget Inizio i uppdrag att kartlägga vad som är svenskarnas favoritgodis.

Undersökningen har genomförts som en webbenkät med 1 720 personer över 16 år som fick frågan: ”Vilka skulle du vilja ha i ditt påskägg – om du var tvungen att välja?”

Resultatet blev att Center gick hem hos 59 procent som ville ha det i sitt påskägg. Mjölkchoklad tog andraplatsen på 47 procent medan geléhallon var strax efter på 46 procent.

Framförallt de yngre gillar Center där sju av tio under 29 år vill ha det i sitt påskägg. Hos personer över 65 var det fem av tio som vill ha Center.

FaktaSvenskarnas 20 favoriter i påskägget


1 Center 59%


2 Mjölkchoklad 47%


3 Geléhallon 46%


4 Plopp 41%


5 Punschpralin 40%


6 Gräddkola 36%


7 Kokosprickar 35%


8 Colaflaskor 35%


9 Fruktnappar 35%


10 Sura kolanappar 34%


11 Hallonlaktrisskalle 33%


12 Vaniljfudge 29%


13 Skumbananer 28%


14 Lakritsbåtar 27%


15 Fizzy bubblegum 26%


16 Peps mintkulor 26%


17 Chokladägg 25%


18 Djungelvrål 24%


19 ”Skolkritor” 23%


20 Skumägg 20%


1 720 personer fick frågan: ”Det finns väldigt många olika sorters lösgodis. Här är ett urval. Vilka skulle du vilja ha i ditt påskägg – om du var tvungen att välja?”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tegelstenar rasade från byggnad – skolgård spärrades av

En skolgård i Karlskrona spärrades av efter att ett par tegelstenar rasat ner över ett bord på förskolans gård.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.22:05, 27 maj, 2017

Tegelstenar rasade från byggnad – skolgård spärrades av
Foto: Pixabay

På torsdagen rasade delar av byggnaden tillhörande Tullskolan i Karlskrona plötsligt ner över ett bord på gården där barnen brukar sitta och äta mellanmål. I samband med upptäckten på fredagen spärrades området av, skriver Blekinge Läns Tidning.

Det var ungefär 10-15 stenar som hade trillat ner. Vid händelsen fanns inga barn i närheten och skolbyggnaden ska nu ses över.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FESTIVALGUIDE: Här är festivalerna du inte vill missa

Sugen på festival i sommar men vet inte vilken som passar just dig? Lugn. Vi har kartlagt festivalsommaren i Sverige från början till slutet. Se hela listan i vår festivalguide här:

Mia Martelleur

Kl.18:54, 27 maj, 2017

FESTIVALGUIDE: Här är festivalerna du inte vill missa
Foto: Pixabay

Summerburst: Göteborg 2–3 juni, Stockholm 9–10 juni
Den elektroniska festivalen är inne på sin sjunde sommar (sex somrar i Göteborg) och har bara växt i popularitet. Festivalen riktar sig till dig som är 18 år eller äldre, och riktar främst in sig på elektronisk musik och danspop.

I år har festivalen lockat med två riktigt stora dragplåster för en lite mer mainstream publik: Zara Larsson kommer till festivalen i Göteborg och Justin Bieber i Stockholm. Kika in på de olika städerna för att se vilka av dina favoriter som uppträder var.

Brännbollsyran: Umeå  1–3 juni
Sedan 1979 har Umeå anordnat Musikfestivalen/Brännbollscupen. Över 20-30 000 spelare och fans följer VM-cupen i brännboll varje år på Mariehamsängarna i staden. De senaste åren har festivalen gång på gång slagit publikrekord och lockar så väl studenterna i stan som folk utifrån. Alla får vara med och delta, oavsett ålder.
Det brukar alltid bjudas på stora dragplåster, blandat med lite mer okända, men ändå grymma, akter. I år är bland annat Zara Larsson och Kygo med i lineupen. Kika in på den enda sommarfestivalen med VM i brännboll.

Sweden rock festival: Sölvesborg 7–10 juni
Den internationellt kända hårdrocksfestivalen har sedan starten 1992 flyttat runt på olika orter i Blekinge. Men från 1998 har festivalen stannat i samhället Norje utanför Sölvesborg. De som besöker festivalen är allt ifrån barn och ungdomar till vuxna och pensionärer som har en sak gemensamt: kärleken till hårdrocken. I år står bland annat Aerosmith och Scorpions på schemat samt svenska In flames, Mustasch och SatorHär hittar du hela skaran.

Bråvalla: norrköping 28 juni – 1 juli
Festivalen med något för alla musiksmaker – och mycket fest. På ett flygfält utanför Norrköping tältar människor från hela världen när musiken kommer till stan. Med omkring 50 000 besökare årligen är Bråvalla en av Sveriges största festivaler och är du över 13 år är du välkommen.
Håkan Hellström, The Chainsmokers, Laleh, Miriam Bryant och Mando Diao är några av alla akter som lockar. Hitta din favorit här.

Roskildefestivalen: Roskilde, Danmark 24 juni – 1 juli
Kan du inte åka i år så kan du redan nu planera in festivalen för 2018 eller 2019 då datumen redan är satta . Då förstår man att det är nordens största kultur och musikfestival det handlar om. Foo fighters, Arcade fire och The Weekend är några av årets dragplåster. Se alla artister här.

Peace and love: Borlänge  6 – 8 juli
Festivalen som skyltat om jämställdhet och miljötänk since 1999. Den fick sig dock ett hårt slag 2013 och festivalen ställdes in. Men året efter kom festivalen tillbaka – lite mindre men med samma mål.
Här finns något för de riktigt små som gamla. Vi snackar allt från José Gonzales till Icona pop, till The hellacopters, till Electric banana band. Serr, kolla in årets lineup.

Öland Roots festival: Mörbylånga 13 – 15 juli
Reagge-festivalen Öland Roots infaller i år för 14 året i rad och beskriver sig själva som Sveriges mysigaste festival. Festivalen hålls utanför en liten öländsk ort som heter Stora Frö. Toots & the Maytals, Kapten Röd och Syster Sol är några av årets akter.
Festivalen är öppen för barn under 16 år i sällskap av målsman, och är du under 12 år, eller över 60 år gammal, kommer du in gratis.

Vi som älskar 90-talet: Stockholm, 8 juli, Göteborg 15 juli, Kalmar 22 juli,  Malmö 29 juli
Festivalen där nostalgin står i centrum. Förra året var det premiär i Malmö och i år utökar festivalen med fyra städer.
Aqua, E-type, Vengaboys, Rob n’ Raz och Dr Alban vs Haddaway – 90-talisten i en smäller ju av!
Du måste vara 18 år för att komma in på festivalen.

Let’s spend the night together: Göteborg 7 juli, Kalmar 21 juli, Malmö 28 juli,  Uppsala 11 augusti, Linköping 19 augusti
Veronica Maggio, Weeping Willows och Hurula står på scen när den nya festivalen Let’s spend the night together intar fem svenska städer. Festivalen kommer inledas med en artist som fortfarande hålls hemligt.
Åldersgräns: 13 år.

Emmabodafestivalen: Emmaboda 24 – 29 juli
Arrangörerna har myntat att detta är sista året för den gamla indie-festivalen. Allt började 1988 med en dag och en artist, men utvecklades med tiden till fem dagar och runt 70 artister. Markoolio, Little Jinder och Frej Larsson, Ängie och Joy är några av alla artister som står redo.

Storsjöyran: Östersund 28 – 29 juli
Norrland när de är som bäst, eller i alla fall mest livat, då Östersund väcks till liv med Storsjöyran. Här blandas det friskt när veteraner som Pet Shop Boys, Per Gessle och Europe står klara tillsammans med aktuella artister som Laleh, Linnea Henriksson och Avantgardet.
”Yran är stora internationella och svenska artister – men också de nya, oväntade”, skriver arrangörerna själva på sin sajt.

Urkult: Nämforsen  3–4 augusti
Den lite mer alternativa folkfesten i norra Sverige där du har stor chans att upptäcka något du aldrig skulle se annars. Förutom den klassiska eldnatten som inviger festivalen myllrar den lilla orten av musiker och konstnärer från alla världens hörn. Festivalen har en mildare ton och välkomnar barnfamiljer så väl som kompisgäng, där musik i alla möjliga stilar blandas med skådespel, sagor och artisteri.
”Tillsammans bygger vi broar och river murar till musikens rytmer i månens sken”, skriver arrangörerna själva. Läs mer om Urkult här.

Way out west: Göteborg  10–12 augusti
Festivalen för den som vill uppleva ett stort utbud av musik – men kanske inte campa i leran på köpet. Way out west slog upp portarna 2007 och här blandas de lite mer kända och okända artisterna i en härlig mix. Förutom musiken brukar festivalen även innehålla konst och film visningar, och ett tydligt miljötänk genomsyrar konceptet.
Lana del rey, Frank Ocean, Regina Spektor och Major Lazer är några av dragplåstren men det blir såklart mycket mer.
Det råder 13-årsgräns på festivalen, och vissa områden på klubbarna (Stay out west) har 18-årsgräns.

Øyafestivalen: Olso, Norge  8–12 Augusti
En årlig pop och rockfestival som arrangeras Oslo sedan 1999. Här gästar också Lana Del Rey i sommar, men även norges nya popstolthet Gabrielle och en massa gott och blandat.
Det finns ingen åldersgräns på festivalen.

Uppsala Reggae Festival: Uppsala, 12 augusti
Nordens största reggaefestival är tillbaka efter en tids uppehåll. Under flera år lockade festivalen tiotusentals besökare och i augusti är det dags igen. Festivalen hålls vid KAP-området i Uppsala.

Malmöfestivalen: Malmö, 11–18 Augusti
Under flera dagar i augusti kan du ägna dig åt upplevelser i parker, gator och på torg i Malmö. Det här är nordens största festival med cirka 1,5 miljoner besök. Oskar Linnros och Linnea Henriksson är två av artisterna som är klara för festivalen. Läs mer om Malmöfestivalen här.

Live at heart: Örebro 30 aug – 2 September
Hela staden blir till en enda stor festival när Live at heart drar igång. På musik och filmfestivalen möts osignade artister från världens alla hörn. Här samlas branschfolk och musiker på alla nivåer för att göra det de gör bäst. Du kommer garanterat hitta en hel del nya artister till spellistorna, som du aldrig skulle har hört talas om annars, om du tar dig ett besök till Örebros pulserande festival som ger chansen för nya stjärnor att få upptäckas och bli signade.
Men det är inte bara musikscenen som intar staden. Det anordnas även filmfestival och filmvisningar samt workshops och seminarier med olika teman kopplat branscherna. Kika in på den fullspäckade lineupen och schemat här.

Popaganda: Stockholm 1–2 september
Som ett avslut på sommaren har vi Popaganda. Sedan 2002 har festivalen varit i liv och erbjudit en skön popblandning av svenska och utländska stjärnor. Tove Lo, Phoenix och alt-J är några av årets dragplåster.

Hoppas vi kunnat stilla några frågor kring festivalutbudet i sommar och att du funnit din festivalmatch. Saknar vi något? Kontakta oss på larm@24sverige.se 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen varnar för ny bluff: ”Ring inte upp”

Personer runt om i landet har under de senaste dagarna blivit uppringda av telefonnummer från Somalia. Nu varnar polisen för att ringa upp numren.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.18:04, 27 maj, 2017

Polisen varnar för ny bluff: ”Ring inte upp”
Foto: Pixabay

Polisen har under fredagen och lördagen tagit emot samtal gällande att nummer som börjar på +252 har ringt upp personer runt om i Sverige. Numret är Somalias landsnummer och nu varnar polisen för att det kan röra sig om någon form av bedrägeri.

På sin hemsida uppmanar polisen till att inte svara på ett utländsk nummer om du inte väntar samtal. Du bör inte heller ringa upp numret om du har missat ett samtal.

Ingen av de som har tagit kontakt med polisen har svarat på numret och därför vet polisen inte vad det är personen som ringer vill.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då kan du åka på turné med krigsfartyget

Robotbåten R142 Ystad hämtar upp passagerare i Karlskrona. "Finns möjlighet att åka med mellan hamnarna".

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.17:00, 27 maj, 2017

2 bilder
  • R142 Ystad kommer till Karlskrona den 8 juli. Foto: Göran Lindahl
    R142 Ystad kommer till Karlskrona den 8 juli. Foto: Göran Lindahl
  • Skrämdump: Robotbatar.se
    Skrämdump: Robotbatar.se

I sommar har Karlskronaborna chansen att ta sig en rundtur norrut med robotbåten R142 Ystad. Det gamla krigsfartyget, som ägs av Statens Maritima Museer, ger sig då ut på turné längs med Sveriges syd- och östkust.

I början av juli kommer fartyget att åka mellan hamnarna i Ystad, Trelleborg, Karlskrona, Kalmar, Oskarshamn, Västervik, Oxelösund och Gålö, söder om Stockholm.

– Det finns möjlighet att som passagerare åka mellan hamnarna. Vi har plats för 40 passagerare så det finns gott om plats, säger Björn Levinson, medlem i föreningen Svenska Robotbåtar som anordnar resan.

R142 Ystad anländer till Karlskrona klockan 17.30 på onsdagen den 21 juni för en längre paus. Den 7 juli kommer två kortare turer att hållas i Karlskrona klockan 13.00 och 14.30. Klockan 8.00 den 8 juli beger sig sedan fartyget vidare mot nästa destination, Kalmar.

– Vi i föreningen Svenska Robotbåtar arbetar ideellt, helt oavlönat och utan bidrag för att köra, reparera och underhålla fartyget och utbilda besättning. Hela verksamheten finansieras av egna medlemsavgifter, frivilligt arbete och intäkter för resor med betalande passagerare, berättar Levinson.

Se hela färdvägen i bildspelet ovanför. För mer information, besök Robotbåtars hemsida.

Text: Samuel Slättman

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Eldning av skräp orsakade utryckning

(Uppdaterad 15:44) Vid 14.38 på lördagen inkom ett larm till SOS alarm om en brand utomhus.

Mia Martelleur

Kl.14:41, 27 maj, 2017

Eldning av skräp orsakade utryckning
Foto: Arkiv.

Det var någon som hade sett rök vid Ysane i Sölvesborg som larmat om branden. När räddningstjänsten kom till platsen visade det sig vara ett par personer som eldade skräp.

– Det var en liten brand, en kontrollerad eldning trots att det är eldningsförbud, säger Joakim Åberg vid räddningstjänsten i västra Blekinge.

Branden har släckts.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

TIPS: Så blir drömhuset ditt

Ser du det där speciella huset inom räckhåll – bara en budgivning bort. Men hur ska du få det?
Här är flera tips på vad du bör tänka på för att lyckas vinna drömhuset.

Mia Martelleur

Kl.13:00, 27 maj, 2017

TIPS: Så blir drömhuset ditt
Montage: Bilder från Bildbyrån

Hur fungerar en budgivning? Att försöka köpa en bostad kan orsaka oro för den bästa. Därför är det viktigt att vara förberedd och ha koll på strategierna som finns där ute. Leva & bo har listat de bästa strategierna när det är dags för budgivning.

– Är du förberedd ökar det chansen att du gör ett bra köp, säger Erik Olsson, vd för Erik Olsson Fastighetsförmedling till nyhetssajten.

Hans hetaste tips är att lägga upp en plan och förbereda köpet tidigt, så att du snabbt kan agera på vad som händer och lägga nya bud.

1. Innan budgivningen   
Var ärlig och visa mäklaren att du är intresserad så att hen vet om du vill lägga bud eller inte, annars kan det hända att du missar hela budgivningen om säljaren har bråttom. Om du ger ett bra intryck kan du även ha chansen att få hjälp av mäklaren att vinna bostaden. Var tydlig med att du har finansieringen klar på den aktuella budnivån, så att du framstår som en seriös köpare. Men avslöja inte hur mycket du är villig att betala.

2. Buda innan den publika visningen
Om du är bra insatt i prisnivån för bostaden så kan du agera snabbt och lägga ett bud. Budet du lägger bör vara tillräckligt högt för att säljaren ska ta det säkra före det osäkra och stänga affären med dig innan den aktuella visningen eller budgivningen dragit igång

3. Chockbuda
Om budgivningen drar igång kan det vara bra att chocka de andra spekulanterna genom att bjuda så mycket du kan från början. Men kom ihåg att sätta ett tydligt tak så du inte spräcker din budget. Och om du inte har säker koll på vad bostaden är värd kan detta leda till att du kanske bjuder mer än bostaden är värd.

4. Höj snabbt – men lite i taget
Att höja ditt bud så fort mäklaren meddelar en ökning är ett sätt att trötta ut motståndarna. Samtidigt betalar du inte mer än nödvändigt eftersom du gör en så liten ökning som möjligt. Till exempel om någon höjer med 100 000 kronor så höjer du omedelbart, men endast med 10 000. Förhoppningsvis tröttnar motståndarna ut och du vinner huset.

5. Höj med stora summor
Nu visar du att du minsann har bestämt dig och tänker buda så mycket det krävs. Om du verkligen vill köpa kommer du troligen lyckas på detta sätt.
Men det kan såklart leda till att du bjuder onödigt högt – så se till att ha ett maxtak på vad du ska höja.

6. Sätt ett villkor och tydligt bud
På det sättet kan du dels sätta säljaren i en svår valsituation, om budet är tillräckligt högt för att säljaren ska vara intresserad av det, och det kan även ge en överraskningseffekt på budgivarna som då inte hinner lägga ett motbud.  Den här strategin kräver att du har en god finansiering.

7. Var tillmötesgående
Säljare och mäklare brukar göra avstämningar där de går igenom hur mycket alla bjuder och vad det finns för andra villkor som kan påverka affären. Om du kan vara flexibel och tillmötesgående har du ett försprång gentemot andra budgivare, till exempel med tillträde av bostaden.

8. Om du inte kan buda vad som helst
Var förberedd innan och ha ditt maxtak klart för dig. Undvik att buda på bostäder som har egenskaper andra kanske betalar extra för. Leta efter rabatterade bostäder i stället som kanske har lite skavanker – men som du inte lider av. Det ger dig en bostad inom din budget som kan vara bättre på andra sätt.

Såklart är det bra om felen handlar om saker som du själv kan fixa. Då kan du göra en riktigt bra bostadsaffär och kanske även tjäna en slant om det blir aktuellt att sälja.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.