Nya svenskar får bygden att blomstra

Projektet integration på landsbygden hade en seg start, men nu går det som tåget. 15 familjer har än så länge flyttat ut till byar runt om i Ronneby kommun och initiativet har mötts av positiva reaktioner från både de inflyttade och de tidigare boende.

Ludvig Brännlund

Ludvig Brännlund

Kl.18:06, 4 april, 2017

Nya svenskar får bygden att blomstra
Cecilia Svensson och Dafina Rexhaj.

Projektet att hitta bostäder på landsbygden åt nyanlända påbörjades i höstas.
Till en början var det svårt att hitta hus och lägenheter – trots att många hus och lägenheter stod tomma.

– Det fanns en osäkerhet hos hyresvärdar från början. En oro för att de nya hyresgästerna skulle vara stökiga eller inte betala hyran i tid, men vi har ännu inte fått höra ett enda klagomål. Snarare tvärtom. Vi har fått höra flera solskenshistorier utifrån byarna, säger Dafina Rexhaj som är projektkoordinator på Ronneby kommun.

Projektet heter Integration på landsbygden och är ett samarbete mellan Länsstyrelsen, Ronneby kommun och Blomstrande bygden. Sedan starten har man lyckats hjälpa 15 nysvenska familjer att hitta ett hem.

– Det lossnade ordentligt för ett par månader sedan när vi skickade ut informationsblad till kommunens invånare och började ge oss ut och prata med folk i byarna. Jag tror mycket av den osäkerheten som funnits tidigare försvann då, säger Cecilia Svensson från Blomstrande bygden.

Bland annat en hyresvärd i Eringsboda hörde av sig och berättade att han hade haft en trevlig kväll hemma hos en syrisk familj som bjudit honom på middag.

– Vi har fått höra om flera härliga möten och det gör oss jätteglada. Integrationen är A och O. Om den här familjen hamnat på till exempel Hjorthöjden hade de förmodligen inte kommit lika nära det svenska samhället. Jag tror det här projektet är ett jättebra sätt för nya svenskar att bli delaktiga i samhället, säger Dafina Rexhaj.

Just nu är det sju familjer som väntar på ett nytt hem på landet och för två av dem är situationen akut.

– Den ena familjen bor i en av Migrationsverkets lägenheter och måste flytta ut nu i mitten av april då de fått sitt uppehållstillstånd. Den andra familjen är i nuläget splittrad och tvingas bo separat hos olika kompisar i väntan på ett boende där hela familjen kan få plats, säger Cecilia Svensson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Elev utsatt för kränkningar av lärare

En elev i Ronneby kommun ska bli utsatt för kränkande behandling i skolan, enligt en anmälan som kommit in till Skolinspektionen. I anmälan beskriver föräldern även att eleven inte har fått tillräckligt med stöd i skolan.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.16:02, 5 maj, 2017

Elev utsatt för kränkningar av lärare
Foto: Max Pixel.

Skolinspektionen har tagit emot en anmälan som rör en skola i Ronneby kommun. I anmälan står det att en elev har blivit utsatt för kränkande behandling i skolan samt att denne inte har fått sitt stödbehov tillgodosett.

Föräldern skriver i anmälan att en lärare har kränkt och provocerat eleven för att få eleven utslängd från klassrummet. Vidare beskriver föräldern att sonen flera gånger har blivit hemskickad från skolan med förklaringen att de ”inte klarar av honom i skolan”. Vid de tillfällen som eleven lämnat skolan har det inte alltid meddelats direkt till föräldern. Ibland har det dröjt 30 minuter innan föräldern fått veta att barnet gått hem.

Nu ska Inspektionen göra en utredning och kräver därför att kommunen bemöter uppgifterna.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Därför luktar det illa på olika platser i kommunen

Ronneby miljö och teknik håller på att sätta in nya rör på olika platser i kommunen och i samband med det arbetet kan det komma att lukta lite illa.

Ludvig Brännlund

Ludvig Brännlund

Kl.16:48, 25 januari, 2017

Därför luktar det illa på olika platser i kommunen
Foto: Ronneby Miljö och Teknik.

Den här veckan håller Ronneby Miljö och Teknik på med relining på olika platsen i kommunen. Relining innebär att man istället för att byta ut gamla rör sätter in nya rör inuti de gamla.

Varm ånga används för att härda rören vilket leder till att en plastlukt uppstår.

Arbetet kommer utföras på, Övre Brunnsvägen,Tuvegatan, Södra och norra Jönsdavidsgatan, Vierydsvägen (Skönevik), Värendsvägen (Backaryd), Forshagevägen (Kallinge) och Johannishusvägen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förskolan prisas: ”Det är så fantastiskt kul”

Idag utsågs Saxemara förskola till vinnare i Ronneby kommuns stora hälsoutmaning. "Det här är så fantastiskt kul. Vi har alla gått inför det här helhjärtat", säger förskollärare Jeanette Broström.

Ludvig Brännlund

Ludvig Brännlund

Kl.14:28, 14 december, 2016

Förskolan prisas: ”Det är så fantastiskt kul”
Segerjubel på Saxemara förskola tillsammans med kommundirektör Magnus Widén. Foto: Ronneby kommun.

Ronneby kommuns hälsoutmaning har pågått i två månader nu och nästan hälften av kommunens anställda deltog i utmaningen.

113 lag deltog i hälsoutmaningen och mest poäng av alla samlade Saxemara förskola ihop.

– Det här är så fantastiskt kul. Vi har alla gått inför det här helhjärtat. Det har stärkt vi-känslan och vi har blivit både starkare och piggare. Förutom pausgympa och promenadmöten har vi träffats på fritiden och tillsammans provat på olika träningsformer, promenerat, dansat zumba och gått med stavar. Vi startade en Messengergrupp där vi peppade varandra och även våra familjer har stöttat oss att ge järnet, säger förskollärare Jeanette Broström som även går under namnet ”Coachen”.

Deltagarna har fått poäng för allt från motion, kost, sömn och att ge positiv feedback till sina kollegor.

– Vi vill att våra medarbetare ska må bra, både privat och på jobbet – och det här är ett sätt att arbeta med att stärka hälsan. Även små livsstilsförändringar i vardagen gör stor nytta. Mår man väl och finns det en god social samhörighet på arbetsplatsen är man också bättre rustad att möta de tuffa utmaningar som ibland möter oss och som skapar stress, säger Magnus Widén, kommundirektör.

Ett presentkort till en gemensam aktivitet överlämnades också till det segrande laget.

–  De är så värda vinsten. Jag är stolt över min personal och gläds med dem, säger förskolechef Jessica Wedin på Saxemara förskola.

 

FaktaDeltagare i Saxemara förskolas vinnande lag: Jeanette Broström, Linda Weidbo, Helena Lindqist-Mannsåker, Mari Kronberg, Pernilla Eskilsson, Barbro Karlsson, Jenny Nilsson, Linnea Olofsson.

Övriga pristagare

Andra plats: Trygg Hemgång & Inflytt

Tredje plats: Lindebo 1 & 3Lagen på andra och tredjeplats får diplom och biobiljetter.Vinster till övriga lottas ut: Fem lag får presentkort på Ronneby Handel och 10 lag får buffar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Succéduon – för första gången i Blekinge

Författaren och Eringsbodabon Kim M Kimselius avslöjar idag var hennes nästa bok om Theo och Ramona ska äga rum.

Ludvig Brännlund

Ludvig Brännlund

Kl.19:21, 17 oktober, 2016

Succéduon – för första gången i Blekinge
Författaren Kim Kimselius vid Västra Vång. Foto: Privat.

Deras resa började i Pompeji för snart 20 år sedan med succén Tillbaka till Pompeji som har släppts på flera olika språk. Nu landar huvudkaraktärerna Theo och Ramona i Blekinge, närmare bestämt Västra Vång i Ronneby kommun.

– Böckerna har utspelat sig i Skåne och på Öland, men aldrig här. Det känns jättekul att få skriva om Blekinge, säger författaren Kim Kimselius.

Kim Kimselius berättar att idén väcktes redan 2012 när Guldgubbarna i Västra Vång först upptäcktes.

– De är så små och obetydliga, inte större än en halv tumme, men samtidigt är de så mäktiga när man ser dem på riktigt.

Trots namnet så föreställer en stor del av figurerna kvinnor. De 29 guldfigurerna tillverkades någon gång mellan 500-700 e.kr och det är under den här perioden som boken ska utspela sig

– Förra året skrev jag en bok som utspelade sig på 400-talets Öland och sen har jag även skrivit en om Vikingatiden (som började strax efter den aktuella perioden). Så det känns som jag fyller en tom lucka med den här boken.

Både Ronneby kommun och Blekinge museum har varit med och bidragit till det här bokprojektet.

– Vi var tillsammans ute och gjorde research på platsen i fredags. Just nu sitter jag och läser igenom material som jag fått från Blekinge museum, säger Kim Kimselius och fortsätter;

– Det är fantastiskt att de ville vara med och hjälpa till. Jag är mycket tacksam för den hjälpen jag får av dem.

Boken ska heta Mysteriet med Guldgubbarna och väntas vara klar i maj 2017.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kommunen är bäst i länet – igen

Ronneby kommun är Blekinge bästa energikommun. Det visar tidningen Aktuell Hållbarhets kommunranking.

Ludvig Brännlund

Ludvig Brännlund

Kl.07:41, 11 oktober, 2016

Kommunen är bäst i länet – igen
Gågatan i Ronneby. Foto: Johanna Jönsson.

Ronneby kommun kammar hem en topplacering i en kommunranking gjord av tidningen Aktuell Hållbarhet.

– Vårt strategiska arbete med att bli Sveriges första hållbara kommun fortgår och detta är ytterligare en bekräftelse på att vårt arbete ger resultat, säger Kenneth Michaelsson (c), ordförande i kommunens Miljö- och Energiråd i ett pressmeddelande.

Ronneby landade på en stark placering även nationellt. Kommunen hamnade på åttonde plats vad det gäller miljö i landet och på plats 15 när det gäller energi.

– Vi har en tydlig fokus på hållbarhet i Ronneby med sikte på att lämna ett friskare jordklot vidare till kommande generationer. Detta återspeglas i såväl mål, planering och praktiskt arbete, tillägger Kenneth Michaelsson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel