De försvinner från KHK

På måndagen meddelade Karlskrona HK en del förändringar i laget. Nu står det klart att två spelare får lämna klubben.

Redaktionen 24blekinge.se

Redaktionen 24blekinge.se

Kl.13:26, 13 mars, 2017

De försvinner från KHK
Foto: Bildbyrån.

Det handlar om Alexander Viklund och Robin Gartner.

26-årige Alexander Wiklund kom till Karlskrona HK inför säsongen 2013-2014 från dåvarande seriekonkurrenten BIK Karlskoga.

Efter två bra säsonger i HockeyAllsvenskan var Alexander Wiklund en av hjältarna som tog klubben till SHL och för evigt skrev in sig i KHK:s historieböcker.

Det blev totalt fyra säsonger i KHK för Alexander, två i HockeyAllsvenskan och två i SHL.

– Alexander är en bra kille och spelare som vi nu tackar för allt han gjort i klubben och vi önskar Alexander all lycka till framöver, säger sportchefen Michael Sundlöv i ett pressmeddelande.

Robin Gartner kom till Karlskrona HK inför klubbens första säsong i SHL ifrån Leksand 2015 – 2016.

Det blev totalt 102 matcher i KHK för den Nacka-fostrade backen.

– Även Robin är en riktigt bra kille som vi nu tackar för hans insatser i klubben och vi önskar honom all lycka till framöver, är Sundlövs kommentar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Han får förtroendet som en av lagets kaptener

Backen möter sin barndomskompis.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.14:54, 21 september, 2017

5 bilder
 • Daniel Gunnarsson är ny assisterande kapten i laget. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
  Daniel Gunnarsson är ny assisterande kapten i laget. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
 • Ett 60-tal matcher för klubben har Daniel Gunnarsson gjort. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
  Ett 60-tal matcher för klubben har Daniel Gunnarsson gjort. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
 • Det blev förlust för Karlskrona i premiären mot Skellefteå. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
  Det blev förlust för Karlskrona i premiären mot Skellefteå. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
 • Ove Molin är Karlskronas tränare. Foto: Magnus Lejhall
  Ove Molin är Karlskronas tränare. Foto: Magnus Lejhall
 • Foto: Magnus Lejhall
  Foto: Magnus Lejhall

Han testade det redan under förra säsongen men nu spelar Daniel Gunnarsson med ett A på tröjan eftersom han tillsammans med Mattias Karlsson är en Karlskronas av två assisterande lagkaptener till Morten Madsen.

Ett lite större ansvar från tränaren Ove Molin väntar för den 25-årige backen under Karlskronas tredje säsong i SHL. Daniel Gunnarsson gillar rollen och berättar mer om vad det innebär.

– Rollen är ungefär samma och jag har fått ett A på bröstet så jag ska försöka att vara en ledande spelare. Jag är väl inte den som hörs eller syns mest i ett omklädningsrum men försöker ta för mig på isen och vara ett föredöme där. Fick veta det rätt tidigt men det kom väl ut i veckan. Det är något jag känner mig bekväm med och det var jag väl assisterande kapten även förra säsongen när vi var en mer, säger Gunnarsson.

Har Ove sagt något speciellt om din kaptensroll?
– Nej, inget särskilt utan jag ska bara vara mig själv. Jag har fått ett A eftersom jag är den jag är. Det finns många ledare i vårt omklädningsrum och jag ska bara ta stort ansvar på isen och visa det med hårt jobb. Det är vad de kräver av mig.

– Tillsammans i ledarteamet har vi försökt att hitta informella ledare i vårt lag. Man är duktig på olika saker och bidrar med olika saker. Vi tycker att ”Gunnar” representerar det yngre gardet i laget och med sättet han tränar på tycker vi han är en bra assisterande, säger Molin om valet av kaptener.

Gunnarsson har upplevt en del kaptener genom som Pelle Prestberg och Tomas Kollar i Leksand, Niclas Wallin och Chris Abbott i Luleå samt Ole-Kristian Tollefsen och Magnus Nygren i Färjestad. Alla har lämnat sina intryck på honom.

– Man har lärt sig av många och det är många man sett upp till. När jag kom till Luleå var det Niclas Wallin som spelat i NHL under flera år. Det var en kille jag såg väldigt mycket upp till, säger han.

Karlskrona förlorade premiären hemma mot Skellefteå med 1–2. I andra omgången väntar svårt motstånd när man möter Frölunda som tippas ta hem SM-guldet under våren.

– Frölunda är ett grymt bra lag och en värdemätare för oss. Vi gjorde en bra match mot Skellefteå, i alla fall under de två första perioderna. Kan vi spela på det sättet har vi stora chanser att vinna. Det gäller att spela enkelt och snabbt i egen zon vid första pressen för vi vet att de är ett skickligt lag med ett grymt bra anfallsspel. Det gäller att komma så snabbt som möjligt ur egen zon och försöka få ner pucken djupt. Förra matchen skapade vi lite offensivt och vi måste få långa anfall för att skapa chanser, säger Gunnarsson.

Vilka spelare får ni se upp med?
– Det är många och under förra säsongen framförallt hade de ett grymt bra power play. Vi får hålla oss på isen och undvika att de får spela i power play. Alla vet annars att Ryan Lasch har börjat säsongen bra och har varit bra i många år. I förra matchen gav vi Joakim Lindström två lägen att göra två mål så vi får hålla koll på vilka som är på isen.

I Frölunda hittar vi Daniel Gunnarssons barndomskompis Johan Gustafsson. Båda kommer från Köping, är födda samma år, blev draftade av Minnesota Wild och spelade tillsammans i Luleå under två säsonger. Sedan dess spelar de båda i en annan del av Sverige men har kontakt med varandra.

– Det är en bra vän och vi har vuxit upp tillsammans i Köping. Jag får hoppas att han står i mål i kväll så jag får försöka göra mål på honom.

Har ni snackat inför matchen?
– Nej, lite smått bara och man vill väl inte störa varandra för mycket. Han ville väl inte riktigt erkänna om han skulle stå eller inte så vi får se om han gör det. Det brukar bli att man träffas efteråt och morsar på varandra. Det hör till.

Gunnarsson gör sin sjunde säsong i SHL och menar att han utvecklats från en offensiv back till att bli mer av en tvåvägsspelare sedan debuten 2011/12 i Luleå. Under premiären matchades han tillsammans med nyförvärvet Bobbo Petersson. Gunnarsson fick lite över 20 minuters speltid medan Petersson spelade nästan 15 minuter.

– Det kändes helt okej där jag och Bobbo kompletterade varandra bra på isen. Vi fick mycket förtroende och försökte spela så enkelt som möjligt. Jag försökte hitta bra förstapass och jag tycker det är min styrka att jag hittar bra lösningar.

Har ni någon rollfördelning på isen?
– Vi är båda rätt spelande backar och försöker spela oss ur situationerna och vara kreativa med pucken istället för att kasta iväg den i onödan. Vi är rätt lika och kan spela både offensivt och defensivt så jag trivs att spela med Bobbo. Det fungerade bra då. Vi har rullat runt på försäsongen och oftast varit sju backar. Bobbo har varit borta så det har varit lite olika. Jag startade ändå med Bobbo och har väl varit mest med honom.

FaktaDaniel Gunnarsson

Ålder: 25 år (920415).

Position: Back.

Längd: 194 centimeter.

Vikt: 94 kilo.

Klubb: Karlskrona HK.

Tidigare klubbar: Köping HC (moderklubb), Leksands IF, Falu IF (lån), Luleå Hockey, Färjestad BK.

Draft: 128:e spelare totalt i femte rundan av Minnesota Wild under 2012.

*************

Karlskronas lagkaptener genom åren

SHL 2017–2018
C: Morten Madsen
A: Daniel Gunnarsson, Mattias Karlsson

SHL 2016–2017
C: Morten Madsen
A: Alexander Bergström, Mattias Karlsson

SHL 2015–2016
C: Tom Linder, Julien Brouillette
A: Joel Kellman, Kristoffer Söder, Alexander Bergström, Riley Holzapfel

Allsvenskan 2014–2015
C: Tom Linder
A: Alexander Bergström, Niklas Lihagen

Allsvenskan 2013–2014
C: Nick Angell
A: Kristoffer Söder, Jimmie Svensson

Allsvenskan 2012–2013
C: Kent McDonell
A: Christian Magnusson, Andreas Elofsson

Division 1 2011–2012
C: Jimmie Svensson
A: Hans Ottinger, Christian Magnusson

Division 1 2010–2011
C: Jimmie Svensson
A: Simon Skoog, Hans Ottinger

Division 1 2009–2010
C: Hans Ottinger
A: Carl-Johan Höök, Patrik Lindfors

Division 1 2008–2009
C: Hans Ottinger
A: Patrik Lindfors, Carl-Johan Höök

Division 1 2007–2008
C: Oskar Andersson
A: Jonas Norberg, André Jönsson

Källa: Eliteprospects.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sena målet räddade Kallinge/Ronneby

De kvitterade med mindre än minuten kvar.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.08:29, 21 september, 2017

2 bilder
 • Alexander Lunsjö i Kallinge/Ronneby. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån
  Alexander Lunsjö i Kallinge/Ronneby. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån
 • Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
  Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Kallinge/Ronneby fortsätter att vinna i Hockeyettan Södra. Man följde upp premiärsegern mot HA47 med att besegra Vimmerby på bortaplan med uddamålet.

Denna gång tog det sin tid eftersom laget Blekinge var i underläge under större delen av matchen. Vimmerby satte första målet efter tio minuter och efter det fick KRIF jaga.

På slutet plockade tränaren Per Ljusteräng ut målvakten Oscar Malm efter en time out och med 57 sekunder kvar fick Karl Olofsson in kvitteringen till 1–1. Efter halva förlängningen kunde Alexander Lunsjö avgöra matchen genom att sätta 2–1.

Segern gör att KRIF ligger på andra plats i tabellen efter Nybro Vikings som vunnit sina två inledande matcher efter ordinarie tid. På söndag väntar en tidig seriefinal eftersom KRIF och Nybro möts i Soft Center Arena.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Karlskronas poängmaskin stannar i laget

Landslagsmeritade spelaren förlänger.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.15:53, 20 september, 2017

Karlskronas poängmaskin stannar i laget
Karlskronas Katka Kaplanov‡. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån

Under förra säsongen var den tjeckiska forwarden Katka Kaplanova den spelare som levererade flest poäng för Karlskrona HK i Damettan Södra. På 16 matcher stod hon för 29 poäng (15+14) och blev nia i poängligan.

23-åringen har gjort flera landskamper för sitt Tjeckien och spelat VM tre gånger.

På onsdagen gick klubben ut med att Kaplanova stannar i Karlskrona över kommande säsong. Klubbens tränare Conny Olausson säger följande i ett pressmeddelande:

”Hon har en fantastisk personlighet så vi är mycket nöjda över att se henne här igen. Katla blev uttagen till årets landslag i Tjeckien men har tackat nej till dem för hon vill lägga all fokus på KHK och det är vi mycket tacksamma för.”

Den 1 oktober startar serien för KHK när man möter Malmö Redhawks på bortaplan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tränarens ilska efter tacklingen: ”Riktigt uselt gjort”

Talangen fick hjärnskakning i premiären.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.13:13, 20 september, 2017

3 bilder
 • Albin Storm. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån
  Albin Storm. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån
 • KRIF-tränaren Per Ljusteräng. Foto: Arkiv
  KRIF-tränaren Per Ljusteräng. Foto: Arkiv
 • Soft Center Arena i Kallinge. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
  Soft Center Arena i Kallinge. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån

Under onsdagskvällen väntar säsongens andra match för Kallinge/Ronneby IF som åker till Småland för match. Vimmerby står för motståndet och båda lagen har inlett Hockeyettan med vinster.

– Det blir en jättetuff match på bortaplan mot motståndet som är tippat tvåa i serien efter Kristianstad. De gick långt förra säsongen och har varit med i toppen under flera år. Nu har de spelare från Allsvenskan som har flyttat hem och det blir tufft. De kommer nog försöka få ner pucken i vår zon och hålla i den eftersom deras forwards är deras klart bästa lagdel, säger KRIF-tränaren Per Ljusteräng.

I premiären lyckades KRIF hemmaslå HA74 med 4–1 medan Vimmerby besegrade Tyringe på bortaplan med 4–3 efter förlängning.

– Första matchen var okej men det viktigaste var att vi vann. Det var premiär och vi spelade andra typer av matcher under försäsongen. Ser man tillbaka får vi vara nöjda med att ha klarat av det bra, säger Ljusteräng.

Båda lagen tippas ligga på den övre halvan av tabellen men när lagen har mötts tidigare under åren har Vimmerby oftast avgått med segern.

– Vi får väl ändra på det och vi hade Vimmerby i säcken förra säsongen men släppte in ett mål på slutet och förlorade i förlängningen. Vi får se om vi kan närma oss ytterligare, säger Ljusteräng.

Hans lag saknar Martin Ekström som fick en klubba i ansiktet i premiären och Dillon Duprey. KRIF saknar även Melker Persson efter hjärnskakning och Albin Storm som tacklades av HA47-spelaren Kevin Kallonen. Kallonen fick matchstraff medan Storm fick hjärnskakning.

– Albin har jag inte fått tag i och han har inte svarat men han är hemma. Det tar några dagar nu i efterhand och med tanke på smällen och farten han hade räknar jag med att det dröjer minst två veckor, säger Ljusteräng.

Vad säger du om smällen han fick?
– Vi har sett matchen på video och det är inget att snacka om att den var jätteful. Det var riktigt fult och onödigt. Det är sådana smällar som kan få en 20-åring som spelat hockey i hela livet att sluta. Det är riktigt uselt gjort och jag tycker det måste bort och beivras jättekraftigt. Jag utgår från att det blir en lång avstängning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Inget publikfiasko för KHK – trots krisrubrikerna

Så många kom till premiären.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.22:32, 19 september, 2017

5 bilder
 • Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
  Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
 • Klubbdirektören Charlotte Gustavsson och tränaren Ove Molin. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
  Klubbdirektören Charlotte Gustavsson och tränaren Ove Molin. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
 • Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
  Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
 • Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
  Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
 • Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån
  Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån

Inför tisdagens premiärmatch för Karlskrona HK hade det rapporterats om ett biljettfiasko då klubben bara sålt drygt 2 600 biljetter till mötet med Skellefteå.

När pucken släpptes i NKT Arena hade ändå 3 943 personer kommit för att stötta sitt lag. En siffra som klubbdirektören Charlotte Gustavsson var nöjd med.

– Det är klart när vi sålt 2 600 biljetter med mindre än ett dygn till match hade jag lite ont i magen. Nu sista dygnet var det 1 300 som bestämde sig och man känner bara ”wow”. Nu känns det ju jättebra, säger hon.

Klubbdirektören gör sin första säsong i klubben och fick uppleva sin första SHL-match i NKT Arena som tar drygt 5 000 personer. Gustavsson är nöjd med inramningen och berättar mer om hur matchdagen sett ut.

– Vi tog kontakt med våra ungdomslag och bad dem komma i matchtröjor. De var drygt hundra personer som stod vid bortastå. Annars har det varit fullt betalande och siffran är korrekt. Det hjälper oss med nyckeltal och vi kan titta på biljettkassan för att räkna på snittpriser. Sedan ska vi slå ut hur mycket man handlade för och sedan kan vi jobba med att bli bättre, säger hon.

På tisdag väntar en ny match för Karlskrona som då möter Frölunda på bortaplan. Därefter blir det hemmamatch igen på lördag när Mora står för motståndet.

– Det är genom att utvärdera i dag som vi får pröva nya grejer eventuellt. Budgeten lades innan jag kom in men jag budgeterar alltid för varje match för det styr om vi tror det kommer 3 000 har man andra förväntningar på mat och restaurang. Här hade man budgeterat genom att titta på hur vi vi ska dra in runt 14 miljoner på biljetter. Det ligger till grund för detta året och är ett lite annat sätt att tänka, säger Gustavsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng