Så ser arbetsmarknaden ut i Blekinge

Arbetslösheten minskade i alla Blekinges kommuner under december. Men den tudelade arbetsmarknaden består. För inrikes födda har arbetslösheten minskat kraftigt och för utomeuropeiskt födda ökade både arbetslösheten och antalet nyinskrivna kraftigt. 

Nanna Jami

Nanna Jami

Kl.08:57, 12 januari, 2017

Så ser arbetsmarknaden ut i Blekinge

– Nu intensifierar vi arbetet med att matcha nyanländas kompetens med arbetsgivarnas behov och då handlar det ofta om praktik och kortare utbildningsinsatser, säger David Fridlund, chef på Arbetsförmedlingen i Blekinge i ett pressmeddelande och fortsätter:

– När det gäller personer som behöver mer grundläggande utbildning är samarbetet med kommunerna oerhört viktigt och här har vi ett bra utgångsläge i Blekinge. Den nya mötesplatsen för nyanlända i Karlskrona där olika myndigheter finns på plats är ett välkommet tillskott för att förenkla etableringsprocessen.

I december fick 530 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen i länet arbete. Det är en marginell minskning med åtta personer jämfört med för ett år sedan.

I slutet av december var 7 850 personer inskrivna som arbetslösa. Det är en minskning med 620 personer och motsvarar 10,7 procent av arbetskraften. De senaste månaderna minskade arbetslösheten mest i Karlskrona (- tolv procent) och Olofström (- åtta procent)

Trots att ungdomsarbetslösheten fortsätter att minska är den fortsatt hög. I december var 1 680 personer i åldern 18 till 24 år utan arbete. Det är 384 färre än för ett år sedan. Blekinge har landets högsta ungdomsarbetslöshet, marginellt högre än Gävleborgs län. Alla kommuner har en ungdomsarbetslöshet på minst 18 procent, vilket är långt över riksgenomsnittet (11,5 procent).

– Ett bra tillfälle för ungdomarna att komma in i arbetslivet är via sommarjobb och det blir bland annat sommarjobbsmässor i Karlshamn (18/1), Ronneby (24/1) och Karlskrona med fokus på vård och omsorg, (14/2), säger David Fridlund.

FaktaArbetslösheten i december: 

10,4 procent i Karlshamn (- 81 personer jämfört med december 2015)

9,0 procent i Karlskrona (- 380 personer

12,5 procent i Olofström (- 68 personer)

14,7 procent i Ronneby (- 33 personer)

9,8 procent i Sölvesborg (- 58 personer)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel