Rekordmånga smittades av multiresistenta bakterier

Förra året smittades rekordmånga av de multiresistenta bakterierna MRSA och ESBL. Blekinge är det landsting som hade flest fall.

Nanna Jami

Nanna Jami

Kl.10:23, 12 januari, 2017

Rekordmånga smittades av multiresistenta bakterier

Under 2016 smittades rekordmånga personer av de multiresistenta bakterierna MRSA och ESBL. Det visar statistik på landstingsnivå från Folkhälsomyndigheten som Nyhetsbyrån Siren tagit fram.  Det handlar totalt om 4 436 fall av MRSA och 10 689 fall av ESBL.

– Det är problematiskt att antibiotikaresistensen ökar och har gjort det kontinuerligt under många år. Vi måste fortsätta att arbeta aktivt inom området i Sverige, men även påverka internationellt, säger Olov Aspevall, sakkunnig läkare på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Blekinge är det landsting som hade flest fall av MRSA sett till befolkningsmängden. 193 smittades av MRSA under 2016. Länet ligger även i topp när det gäller ESBL. Förra året smittades 289 personer av ESBL.

Men Olov Aspevall ser positivt på framtiden.

– Det är mycket som är på gång inom området. Nyckeln i frågan är att jobba internationellt och bland annat se över hur antibiotika används och skrivs ut, säger han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel