Nytt miljöriskområde utreds: ”Skydda människors hälsa”

Länsstyrelsen ska nu utreda ett nytt miljöriskområde i Kallinge där det tidigare hittats PFAS.

Nanna Jami

Nanna Jami

Kl.12:01, 12 januari, 2017

Nytt miljöriskområde utreds: ”Skydda människors hälsa”

PFAS – svårnedbrytbara och syntetiska ämnen, kom ut i naturen genom PFAS-innehållande brandskum som Försvarsmakten använde vid sina brandövningsplatser i Kallinge. Marken förorenades först och därefter nådde föroreningarna grundvattnet samt vattentäkterna.

Nu ska området utredas. Detta för att få svar på hur förorenad platsen är och i vilken utsträckning. När utredningen är klar kommer Länsstyrelsen ta beslut om området ska bli ett miljöriskområde samt vilka restriktioner det ska innebära.

– Vårt syfte med detta är att förhindra att föroreningarna sprids till ren mark. Vi arbetar för att skydda människors hälsa och miljön i området och det här blir ytterligare ett steg i det arbetet. Vi har även en projektgrupp inom Länsstyrelsen som jobbar med Kallinge och PFAS-frågorna, säger Carl Johan Bernelid i ett pressmeddelande.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel