Brandfarlig lampa förbjuds – stor risk för elchocker

Två LED-lampor av märket Primoflux stoppas av Elsäkerhetsverket. Den ena av lamporna är brandfarlig och "redan vid i- och urskruvning av lampan kan användaren få en elchock", säger Martin Gustavsson från Elsäkerhetsverket.

Ludvig Brännlund

Ludvig Brännlund

Kl.19:38, 11 januari, 2017

Brandfarlig lampa förbjuds – stor risk för elchocker

Det är två typer LED-lampor av tillverkaren Primoflux, den ena med beteckningen LSB-E27-02-03-03, den andra, som kan vara livsfarlig, har beteckningen LSB05-E27-10-01.

Importören, malmöföretaget WePack AB, har fått förbud att sälja produkterna.

– Vi är ledsna över det som hänt. Det handlar om produkter som är beställda för testning men sedan börjat säljas innan de testats, det får inte hända, säger Jakob Jensen, vd för We Pack till 24Malmö.se.

Vissa kunder har fått pengarna tillbaka och We Pack meddelar att alla som köpt lampan får sina pengar tillbaka.

– Vi ger en full retur till alla kunder som köpt någon av lamporna, säger Jakob Jensen.

De som har köpt lamporna uppmanas att lämna tillbaka produkten. De lampor som har beteckningen LSB05-E27-10-01 kan vara mycket farliga.

skarmavbild-2017-01-11-kl-04-51-59
LSB05-E27-10-01 Foto: Elsäkerhetsverket.

– Redan vid i- och urskruvning av den lampan kan användaren få en elchock. Det kan handla om allt från en stöt till en allvarlig, livshotande chock, säger Martin Gustavsson som är inspektör på Elsäkerhetsverket till DN.

Lamporna klarar inte heller spänningsprovet. De borde klara ett par tusen volt, men klarar bara ett par hundra. Vilket kan leda till överslag och risk för bränder.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel