Mediciner har blivit dyrare

Sen monopolet avskaffades i Sverige har priserna på de flesta receptfria läkemedel ökat. Det visar en undersökning som DN gjort.

Ludvig Brännlund

Ludvig Brännlund

Kl.09:24, 9 januari, 2017

Mediciner har blivit dyrare
Foto: Arkiv.

När apoteksmonopolet togs bort år 2009 så var syftet förutom att öka tillgängligheten att priserna på mediciner skulle hålla nere. En undersökning som Dagens Nyheter genomfört visar att priset på receptfria läkemedel i stället har ökat. Vissa läkemedel har fått en prisökning på mer 50 procent.

DN jämförde snittpriserna på 105 produkter från 2008 till 2015. Under den här perioden så hade bara elva av dem minskat i pris medan 94 av dem blivit dyrare.

– Det finns ingen reglering av priserna för receptfria läkemedel. Prissättningen blir därför som på vilken produktmarknad som helst i samhället. Det är utbud och efterfrågan som styr. Läkemedelsbolagen har därför riktat in sig på produkter där det finns stora volymer, säger Leif Nordqvist, utredare på Konkurrensverket till DN.

42 stycken hade ökat med 15 procent i pris. Åtta stycken har ökat med mer än 50 procent.

Lars Skutholm som är vice vd på statliga Apoteket AB  menar att ett ökat inköpspris är det som ligger bakom prisökningen.

– Leverantörerna brukar hänvisa till ökade råvarupriser, valutaförändringar och dyrare transporter. På läkemedel som vi köper av leverantörer har vår marginal förvisso förbättrats, men ökningen är marginell, säger han till DN.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel